Bloemenmengsels

Bloemenmengsels voor een mooi bloemrijke border, bermkanten of ongebruikte stukken tuin. Een bloemenweide is makkelijk om aan te leggen en is onderhoudsvriendelijk. Trekt nuttige insecten aan als vlinders, bijen-en hommels. Prachtig voor openbaar groen of de ruigere gazons welke minder vaak gemaaid worden.

Wanneer kun je het beste bloemenmengsels zaaien?

Wanneer je het beste bloemenmengsels kunt zaaien, hangt af van het type mengsel. We hebben 2 soorten mengsels in het assortiment: 1-jarige en meerjarige bloemenmengsels.

1-jarige bloemenmengsels ontkiemen erg snel. Wanneer je vroeg in het voorjaar zaait, kun je in de zomer van hetzelfde jaar nog genieten van een kleurrijk bloementapijt. Het beste is om 1-jarige bloemenmengsels vroeg in het voorjaar te zaaien (maart t/m juni). Echter kan het ook prima om het iets later te doen in de zomer.

Meerjarige bloemenmengsels kunnen het jaarrond gezaaid worden. Dit kan doordat de plantzaadjes niet meteen ontkiemen, maar hier een geschikt moment voor 'kiezen'. Toch wordt, net als bij graszaad, aanbevolen om te zaaien in het voorjaar (maart t/m oktober) beste zaai-resultaat!

Hoe bloemenmengsel zaaien?

Alle grondsoorten zijn geschikt voor het aanleggen van een bloemenweide. Bij kleisoorten adviseren wij het doormengen van zand in de bodemlaag.

Net als bij het zaaien van graszaad, is het bij het inzaaien van bloemenzaad belangrijk dat je eerst de grond bewerkt. Dat wil zeggen: verwijderen van onkruid en het omspitten / ploegen / opnieuw frezen van het gazon. Voor de kleinere oppervlakten kan dit prima met bijvoorbeeld met een spade.Vervolgens maak je de grond egaal door door het te harken

Bloemenzaad dient altijd dun uitgestrooid te worden (gemiddeld slechts 1,5 tot 2 gram per m²). Bekijk voordat je strooit naar de aanbevolen strooidichtheid. Voor optimaal resultaat raden we aan om na het strooien de zaden zeer licht in de grond te harken.

Houdt de bodem vochtig door het +/- 2 week lang na het zaaien te bewateren. Bij grotere oppervlakten wordt aangeraden om de bodem te bewateren met een sectorsproeier. Je zorgt hiermee niet alleen voor een gelijkmatige verdeling van het water; je bespaart ook nog eens een hoop tijd!

Het onderhouden van een bloemenweide

Wanneer in de nazomer alles bijna is uitgebloeid adviseren wij het gewas af te maaien op +/- 5 cm. hoogte. Het maaisel niet direct afvoeren maar enkele dagen te laten drogen. Wanneer het maaisel goed gedroogd is kunt u met de achterzijde van een spade het maaisel gaan bekloppen. Hierdoor vallen de zaden uit de aren en kunnen gaan ontkiemen en het volgend jaar weer voor bloei gaan zorgen.

Over het algemeen blijft een bloemenweide 3 jaar soortenrijk. Na 3 jaar zal men toch weer van voor of aan moeten beginnen.

Handig om te weten:

  • Bemesting van de grond kan achterwege blijven. Bloemenweides komen het best tot hun recht bij minimale bemesting; dus bij een schrale grond.
  • Doorzaaien in bestaande grasmat/weide is niet mogelijk en zal alleen maar negatieve resultaten opleveren.
  • Indien u een bloemenmengsel zonder graszaad aanschaft, adviseren wij derhalve het bloemzaadmengsel niet te mengen met graszaden. Wilt u dit wel doen dan kunt u het best een  langzaam groeiend grasmengsel gebruiken, bijvoorbeeld een siergras mengsel.