MRS Seeds & Mixtures
Bijen & Hommelmengsel 1- en meerjarig
Vanaf: 24,95
MRS Seeds & Mixtures
Bijenmengsel 1-jarig
Vanaf: 9,95
MRS Seeds & Mixtures
Laag Bijenmengsel 1- en meerjarig
Vanaf: 27,95
MRS Seeds & Mixtures
N2 Inheems Bijenmengsel 1-en meerjarig
Vanaf: 16,95
MRS Seeds & Mixtures
Tübinger Bijenmengsel
Vanaf: 17,95
MRS Seeds & Mixtures
Brandenburger Bijenmengsel
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Boomgaard Bloemenmengsel - 1 en meerjarig
Vanaf: 13,95
MRS Seeds & Mixtures
Bloemenmengsel Nuttige Insecten
Vanaf: 9,95
MRS Seeds & Mixtures
Klein Afrikaantje - Gemengd
Vanaf: 10,95
MRS Seeds & Mixtures
Bloemenmengsel Inheems
Vanaf: 28,95
MRS Seeds & Mixtures
Bloemenmengsel Geurende tuinen 1-jarig
Vanaf: 28,95
MRS Seeds & Mixtures
M5 - Bloemrijk Gazon - Nectarrijk
Vanaf: 25,95
MRS Seeds & Mixtures
Margrietenmengsel 2- Inheems
Vanaf: 15,95
MRS Seeds & Mixtures
Speelweide Natuurmengsel - Type S1
Vanaf: 32,95
MRS Seeds & Mixtures
Facelia mix
Vanaf: 26,95
MRS Seeds & Mixtures
Citroenmelisse - Melissa officinalis
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Knoflookbieslook zaden - Garlic Chives
Vanaf: 8,95

Bijen bloemenmengsel kopen

Wilde bijen en hommels naar je tuin lokken? Dat kan met een bijenmengsel. De kleurrijke, ecologische bloemen voor bijen hebben onder andere dankzij hun geur een hoge aantrekkingskracht op deze nuttige insecten.

Wat zijn bijenbloemen?

Bloemen voor bijen: we kunnen er geen genoeg van krijgen! Bijenmengsels bestaan uit een gevarieerde mix van bloemzaden die allen één ding met elkaar gemeen hebben: alle bloemen bevatten veel voedingsstoffen voor bestuivende insecten. Een bloemenmengsel voor bijen bestaat uit kleurrijke zomerbloeiers die aantrekkelijk zijn voor solitaire bijen, honingbijen, hommels, vlinders en nog vele andere insecten. Denk bijvoorbeeld aan de opvallende goudsbloem, honingklaver en de welbekende phacelia. Laatstgenoemde wordt ook wel ‘bijenvoer’ of ‘bijenvriend’ genoemd. Phacelia produceert bij gunstige weersomstandigheden ontzettend veel nectar. Deze voedingsrijke plant ruikt ook nog eens heerlijk, dus het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat bestuivende insecten op bezoek komen bij je bloementuin.

Wat zijn de voordelen van het strooien van bijen bloemen?

Het aanleggen van een bijentuin brengt veel voordelen met zich mee: voor mens en dier. Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat populaties van sommige insecten, waaronder ook bepaalde bijsoorten, onder druk staan. De leefomgevingen van bestuivende insecten zijn sterk afgenomen. Dit gaat onder andere gepaard met factoren als verstedelijking en  intensieve landbouw. Helaas leidt dit tot een algehele afname van de biodiversiteit. Met het zaaien van een bijenmengsel zorg je ervoor dat bijen kunnen huisvesten in je tuin. Ze kunnen vervolgens volop gebruikmaken van de bloemen, die als bron van voedsel dienen voor bestuivende insecten.

Bijen en hommels vervullen ook nuttige taken in je tuin. Een voorbeeld daarvan is het bestuiven van planten. Het bestuivingsproces is belangrijk voor de voortplanting van planten. Dat insecten hier een handje bij helpen komt goed van pas, aangezien er maar weinig planten zijn die zichzelf kunnen bestuiven. Bestuivers zorgen voor rijkelijk groeiende en bloeiende planten in je border of moestuin.

Wat maakt een bijenmengsel anders dan gewoon bloemenzaad?

Een bijenmengsel is zorgvuldig en uitsluitend geselecteerd op planten die aantrekkelijk zijn voor bestuivende insecten. Bestuivers komen op planten af met open bloemen die veel nectar en stuifmeel bevatten. Sommige wilde bloemen die in ‘standaard’ mengsels zitten, beschikken over deze aantrekkelijke eigenschappen voor bestuivers. Maar lang niet alle bloemen. De planten in bijenmengsels wel! En dat is dan ook het grootste verschil tussen bijenmengsels en normale wilde bloemenmengsels.

Wanneer moet ik het bijenmengsel zaaien?

Bloemenmengsels voor bijen kunnen vanaf begin april gezaaid worden. Door wat vroeger in het jaar te zaaien, geef je eenjarige bloemen de tijd om zichzelf zo snel mogelijk te ontwikkelen zodat ze in de zomer in bloei staan. Meerjarige bloemen hebben, wanneer je het bijenmengsel in het voorjaar zaait, vrijwel het gehele groeiseizoen de tijd om bladeren te ontwikkelen. De meerjarige soorten zullen vanaf het voorjaar van het nieuwe jaar in bloei staan. Ons advies is dus om het bijenmengsel in het voorjaar te zaaien: bij voorkeur in april of mei.

De beste manier om bloemenzaad voor bijen te zaaien

In een aantal stappen kun je helemaal zelf een bijentuin aanleggen. Voordat je de bijen bloemzaden inzaait, is het van belang dat je de nodige voorbereidingen treft. Zoek allereerst een geschikt plekje op in de tuin. Kies een standplaats uit waar voldoende zonlicht komt. Zorg ervoor dat je de viltlaag uit de bodem haalt, door onkruiden en mos te verwijderen uit de bodem. Spit de bodem vervolgens één spade diep om en maak de grond weer egaal met een hark. Zaai de zaden dun uit: zowel in de lengte als in de breedte voor een optimale verdeling van het bijenzaad. Gemiddeld heb je ongeveer één gram aan bijenbloemenzaad nodig per vierkante meter. Hark de zaden licht in en druk de bloemenzaadjes voorzichtig aan zodat ze goed contact maken met de bodem. Houd de bodem na het zaaien lichtvochtig door het regelmatig te bewateren. In onze blog: ‘Hoe leg je een bloemenweide aan?’ leggen we uitgebreid uit hoe je succesvol bijen bloemen kunt zaaien.

Hoe lang staan bijen bloemen in bloei?

Hoe lang bijenmengsels exact in de bloei staan, hangt volledig af van het type mengsel. We hebben namelijk diverse bloemenmengsels die elk hun specifieke samenstelling hebben. Eén van de meest populaire soorten is het Tübinger Bijenmengsel. Dit eenjarige veldbloemenmengsel staat bekend om zijn snelle vestiging en hoge honingopbrengst. Het Tübinger mengsel, dat vaak door imkers gezaaid wordt, staat de hele zomer in bloei met oeroude planten als dille, goudsbloemen en bernagie. Deze klassiekers leveren prachtige kleurtinten op. Er zijn ook meerjarige bijenmengsels verkrijgbaar. Meerjarige bloemzaden vormen een bloementuin dat een levensduur heeft van minstens drie jaar. Meestal bestaan ze uit winterharde bloemsoorten. Met een beetje geluk staat er het gehele jaar door wel iets in bloei.

Bijenmengsel kopen bij Graszaaddirect

Maak je tuin bij-vriendelijk met een bloemenveld vol bijenplanten. Met een uitgekiend bijenmengsel van Graszaaddirect leg je eenvoudig een veld aan vol met nuttige bloemen voor bijen. Onze kleurrijke bijenmengsels zijn niet alleen ecologisch verantwoord en behulpzaam voor bestuivende insecten, ze zijn ook een lust voor het oog! Je kunt ook je eigen bijentuin inrichten door losse zaden te zaaien. In onze blog ‘Top 10: beste bloemen voor bijen’ lees je welke planten je kunt gebruiken voor het aanleggen van een drukbezochte bloemenweide. Bloemenzaden voor bijen koop je voordelig online bij Graszaaddirect.