Wat is kunstmest 12-10-18?
22/09/2021 - 11:38

Wat is kunstmest 12-10-18?

12-10-18 kunstmest is een uiterst populaire kunstmeststof. Zo gek is dat niet, want het is een meststof die je in de hele tuin kan gebruiken. Je kunt de mestkorrels strooien op het gazon, in de siertuin, border en zelfs in de moestuin. Maar, wat is nou de exacte werking van deze universele meststof? Hoe en wanneer kun je 12-10-18 kunstmest gebruiken? In deze blog lees je het!

Wat doet kunstmest 12-10-18?

De cijfers 12-10-18 staan voor een percentage, namelijk het percentage aan NPK-voedingsstoffen. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen die (gras)planten en gewassen nodig hebben om goed te functioneren. Hieronder lees je waar de voedingsstoffen voor staan:

  • 12% Stikstof - Stikstof stimuleert de groei van het gras/gewas/ plant. Gras heeft voeding nodig om te kunnen groeien. Stikstof zorgt voor een vitale en stevige plant. Om het gazon in topconditie te houden, is het belangrijk om het gras regelmatig te maaien. Grasmaaien geeft niet alleen een mooie uitstraling aan het gazon, maar het draagt ook bij aan de gezondheid ervan. Wanneer je gazon voorzien is van voldoende stikstof, kun je regelmatig grasmaaien en vorm je een dichte, volle zode en voorkom je dat er gaten in het gazon ontstaan. Doordat 12-10-18 kunstmest 12% stikstof bevat, geeft dit het gras een onmiddelijke groeiboost. Het verdringt onkruid uit je gazon en het vormt zo weer een dichte, stralende grasmat.

  • 10% Fosfaat - Een plant heeft fosfaat nodig om goed te kunnen groeien. Het zorgt voor een hoge opbrengst van de gewassen in de moestuin en het bevordert de ontwikkeling van bloemen. Fosfaat stimuleert de groei van het wortelstelsel. Fosfaat speelt een sturende rol in de energiehuishouding van de grasplant om zonlicht om te zetten in voeding. 

  • 18% Kalium - Eén van de belangrijkste eigenschappen van kalium is dat het de vochthuishouding reguleert. Doordat de (gras)plant voedingsstoffen beter kan vasthouden, wordt de weerstand van de plant verhoogd waardoor het minder vatbaar is voor (schimmel)ziekten. Je kunt kalium zien als een transporteur; het helpt namelijk met het verplaatsen van water en voedingsstoffen van de (gras)plant. Een kaliumpercentage van 18% in kunstmest is vrij hoog. 12-10-18 is hierdoor ook geschikt als najaarsmest. Een gazon met een hoog kaliumgehalte is namelijk minder vatbaar voor (nacht)vorst. Je 'hardt' het gazon als het ware af tijdens de wintermaanden zodat het gezond blijft, ook wanneer de temperatuur buiten weer sterk afneemt.

Hoeveel kunstmest 12-10-18 per m² gazon?

12-10-18 wordt voornamelijk gebruikt als bemesting voor het gazon. Met 1 kg mest kun je ongeveer 25 m²  gras bemesten. Je kunt 12-10-18 natuurlijk ook gebruiken in de siertuin, moestuin en border. Sommige gewassen en planten in de moestuin en/of border kunnen wel wat extra voeding gebruiken. Neem bijvoorbeeld gewassen als aardappelen en groenten. Deze gewassen hebben over het algemeen een hoog fosfaatbehoefte. In dit geval kan het geen kwaad om wat meer mestkorrels toe te dienen tijdens de strooibeurt. De aangeraden dosering is zo'n 7-9 kg per 100 m². Dit is aanzienlijk meer dan wanneer je het op het gazon strooit, want dan kun je met 3-5 kg ongeveer 100 m² bemesten.

Hoe en hoe vaak kunstmest 12-10-18 strooien?

Gemiddeld gezien hoef je slechts 2x per jaar te bemesten met 12-10-18 kunstmest. Aangeraden wordt om kunstmest 1x in het voorjaar te strooien (maart) en nog een keer in de zomer (juni). Alhoewel de 12-10-18 mestkorrels chloorarm zijn, willen we je er toch op attenderen dat mestkorrels kunnen verbranden op het gras. Strooi dus liever niet tijdens een warme, zonnige dag. Bewater het gazon na het strooien, zodat de mestkorrels sneller oplossen in de bodem. Of bespaar wat water en strooi bijvoorbeeld voor of tijdens een regenbui. Je kunt kunstmest op 2 manieren strooien: uit de hand en met een handstrooier of strooiwagen. Wanneer je een relatief klein gazon hebt van minder dan, laten we zeggen 100 m², dan kun je de mestkorrels prima strooien uit de hand. Doe de korrels bijvoorbeeld in een emmer en strooi de korrels vervolgens zo gelijkmatig mogelijk over het gazon heen. Heb je een tuin dat groter is dan 100 m², dan is het wellicht toch interessanter om te bemesten met een strooiwagen. Je hebt daar niet alleen een hoop gemak van, maar het wordt met een strooiwagen ook gelijkmatiger verspreidt dan wanneer je dat vanuit de hand doet.

Onze keuze

We raden aan om 12-10-18 kunstmest te strooien van het merk Triferto. Deze universele mestkorrels hebben een directe werking en zijn overal toepasbaar in de tuin; zowel voor de planten in de border, de gewassen in je moestuin en ook voor over het gazon. Gaat je voorkeur toch uit naar een biologisch alternatief? DCM NPK Mix 3 is een biologische npk-meststof welke overal in de tuin gebruikt kan worden. Net als 12-10-18 kunstmest dus. NPK Mix 3 is een basisbemesting dat zich met 9% stikstof nadrukkelijk focust op de groei van sierplanten, gazons, sportvelden, groenten, fruit en nog veel meer!

 

Universele meststof | Triferto Meststoffen | Uw gr. . . (z.d.). Triferto. Geraadpleegd op 20 september 2021, van https://www.triferto.eu/nl/retail/npk-12-10-18

Reacties

Geachte heer/ mevrouw,

Bij deze bestel ik het volgende:

1- NPK 20-20-20
2- NPK 10-52-10
3- NPK 12-12-36
4- fe 6% with ortho ortho
5- Amino acid powder
6- Hiumic acid powder

Stuur mij alstublieft de variatie van de bovengenoemde producten die jullie hebben en prijslijst en ook de minimaal aantal die mag ik bestellen. (mijn plan is bijna 100 kg van alle bovenstaande producten van jullie kopen afhankelijk van de price!)

Stuur mij naast het bovenstaande alstublieft catalogue/ foto's/informatie en artikelnummer van het bovengenoemde producten.


Bij voorbaat dank voor uw medewerking,


Met vriendelijke groeten,


Ali Reza Reshadatzadeh

Reshadat Techno & Trade
KvK-nummer: 85303437
Den Burgstraat 1
1024 GJ, Amsterdam
[email protected] /[email protected]
+31 (0) 6 182 376 23
Ali Reza Reshadatzadeh - 22/06/2023 - 10:54

Laat een reactie achter