De beste grassoorten voor je gazon
25/03/2021 - 14:02

De beste grassoorten voor je gazon

Ben jij geïnteresseerd in gras, of ben jij van plan om jouw gazon in te zaaien, maar ben je helemaal in de war over welke grassoorten je het beste kunt zaaien? Wij hebben alles voor jou op een rijtje gezet om dit alles hopelijk wat makkelijker te maken. We zullen eerst de soorten gras toelichten, of te wel het verschil tussen de diverse soorten gazons die je kunt aanleggen. Vervolgens gaan we kijken naar de eigenschappen, voor- en nadelen van de meest voorkomende grasrassen. 

Soorten grasvelden

Er zijn verschillende soorten gazons waaruit je kunt kiezen. Voor elk type gazon bestaat er een andere samenstelling aan graszaden. Deze graszaden vormen samen een mengsel dat voldoet aan specifieke behoeften als tredvastheid, sierwaarde en schaduwtolerantie. We hebben de meest populaire typen gazons nader toegelicht, zodat jij – hopelijk – een eenvoudige keuze kunt maken welk gras je het beste kan zaaien.

Graszaad voor een siergazon

Ben jij van plan om nauwelijks het gras te betreden of anderszins te gebruiken? Dan is een siergazon prachtig om naar te kijken. Een siergazon bestaat uit fijne grassoorten wat een mooie dichte zode met een uitmuntende sierwaarde als resultaat oplevert. Siergras voelt zeer zacht aan, maar vergt veel onderhoud zoals regelmatige maaibeurten, onkruid wieden en vaker meststoffen strooien om het gras zo sierlijk mogelijk te houden. Ben je van plan om een siergazon aan te leggen, dan kan het wel helpen dat je groene vingers hebt of op z’n minst plezier beleeft aan het plegen van gazononderhoud. Je zult er namelijk wat meer moeite voor moeten doen om het gras in goede staat te houden. Siergazons zijn doorgaans mengsels van roodzwenkgras wat aangevuld is met raaigras.

Graszaad voor een speelgazon

Een speelgazon is een gazon waarop geleefd mag worden. Er kan zorgeloos op gespeeld en gelopen worden. Het gazon bestaat uit sterke grassoorten die droogtetolerant zijn. Het is dan ook een typisch familiegazon. Spelende kinderen, speeltoestellen en huisdieren die aan het ravotten zijn vormen geen probleem voor een ijzersterk speelgazon. Raakt het gazon per ongeluk toch beschadigd? Geen zorgen, speelgras beschikt over een goed zelf herstellend vermogen. Een speelgazon vergt relatief weinig onderhoud, zeker wanneer je het vergelijkt met een siergazon.

Een speelgazon is misschien wel het meest voorkomende gazon, omdat speelgras voorziet in veel eisen die gazonbezitters stellen aan hun gras. Want, naast dat een speelgazon een hoge bespelingstolerantie heeft, vormt het ook nog eens een grasveld met een hoge sierwaarde. Deze sierwaarde komt het beste tot zijn recht wanneer je het gras kort afmaait tot een hoogte van 4 centimeter. Een speelgazon bestaat uit een mix van fijne en grovere grassoorten als zwenk-, beemd-, struis- en Engels raaigras.

Graszaad voor een sportgazon

Sportgras is geschikt voor gazons en sportvelden waar het gras (dagelijks) hevig belast wordt. Een sportvelden grasmengsel bestaat uit grovere grassoorten zoals veldbeemdgras en Engels raaigras. Het creëert een gazon waar je verschillende sporten op kunt uitoefenen. Zo kan er uitstekend op gevoetbald worden. Een sportgazon herstelt zich snel na gebruik en gedijt goed op een zanderige ondergrond.

Sportgras is bij uitstek geschikt voor spelende kinderen en huisdieren die elke dag rennen over het gazon. Sportgras kiemt snel en is goed bestand tegen droge zomers. Het gras kan zeer intensief worden belopen. Kortom, het kan zeker tegen een stootje! Als het goed onderhouden wordt, gaat sportgras jarenlang mee. Een belangrijk voordeel van het inzaaien van een sportgazon is dat het graszaad snel ontkiemt. Hierdoor krijgt onkruid geen kans om te groeien. Ook voor sportverenigingen is de kiemsnelheid een belangrijke factor. Sportgras maakt het mogelijk om een beschadigd en uitgeput gazon tijdens de zomerstop binnen enkele weken om te toveren tot een dichtgegroeid grasveld waar sportieve topprestaties op geleverd kunnen worden. Sportgras heeft doorgaans een ietwat lagere sierwaarde dan een speelgazon. Dit heeft te maken met het hoge percentage aan Engels raaigras wat aanwezig is in de grasmengsels.

Graszaad voor gazons in de schaduw

Neemt schaduw de overhand in jouw tuin en ligt jouw gazon grotendeels in de schaduw? Staan er bijvoorbeeld veel omliggende bomen die voor veel schaduw zorgen en daardoor ook de kans op onkruid en mos vergroten? Dan is een schaduwgazon een perfecte oplossing! Dit speciale grassoort neemt met minder licht genoegen en is daarbij ook nog eens goed bestand tegen droogte. Een schaduwmengsel is een samenstelling van schaduwtolerante grassen als rood zwenkgras en struisgras. Daarnaast worden deze gecombineerd met sterke grassoorten als Engels raaigras, hardzwenkgras en rood zwenkgras. Samen creëren deze grasrassen een zeer dichte grasmat met een hoge sierwaarde. Doordat de hierboven genoemde grassoorten naar elkaar toe groeien hebben onkruiden en mos vrijwel geen kans om de kop uit te steken.

Grasmengsels met bloemen

Een mengsel met bloemen is niet meteen bedoeld als gazon, maar voornamelijk voor weides. Het betreffen over het algemeen traag groeiend grassoorten die zijn gecombineerd met eenjarige bloemen. Deze zorgen voor veel kleur en variatie en een verbeterde biodiversiteit. Het is een fraai gezicht om naar te kijken en het trekt ook nog eens veel nuttige insecten aan! Graszaad met bloemen kan gezaaid worden in de tuin. Het is geschikt om een ruig gazon te zaaien waar weinig onderhoud bij komt te kijken. Er bestaan ook grasmengsels met bloemen en kruiden die geschikt zijn om te zaaien langs of in paardenweides. Maar, let wel op: niet alle mengsels met bloemen kunnen gebruikt worden in paardenweides omdat er giftige bloemen tussen kunnen zitten. Check altijd of een mengsel met bloemen veilig is voor dieren. In ons assortiment hebben we een kruidenmix welke in het weiland gezaaid kunnen worden. Deze mix bestaat uit kruiden en bloemen die een gunstig effect hebben op het welzijn van paarden.

Traag groeiende grassoorten besparen een hoop tijd omdat ze minder onderhoud nodig hebben. Het is goed voor het milieu omdat het de afvalberg beperkt. Je hoeft minder vaak te maaien, als dat niet één van je favoriete klusjes zijn en het heeft over het algemeen minder water nodig.

Verscheidene gemeentes stimuleren het gebruik van traag groeiende grassoorten en geven er dan ook subsidies voor. Check bij jouw gemeente of er een subsidie gegeven wordt voor het gebruiken van traag groeiend gras. Er zit nauwelijks of geen Engels raaigras of rietzwenkgras in, wat trouwens in de meeste gevallen ook een subsidievoorwaarde is.

Weidegras

Weidegras wordt gezaaid voor het aanleggen van een weiland. Over het algemeen bestaan weidemengsels voor een groot deel uit Engels raaigras. Dit soort gras levert veel en goed ruwvoer, dat gestimuleerd wordt door ons zeeklimaat. Over het algemeen bestaan weidemengsels uit stevige grassoorten die snel kiemen. Ze hebben een goede tolerantie tegen intensieve betreding en zijn ook nog eens smakelijk voor het vee!

Grassoorten voor het aanleggen van gazons

Bovengenoemde gazonsoorten zijn de meest voorkomende en meest gebruikelijke gazons. We gaan nu kijken naar de verschillende grasrassen. We hopen zo dat je na het lezen van deze blog de voor- en nadelen van de verschillende rassen naast elkaar kunt leggen om vervolgens een keuze te maken welk graszaad het beste voorziet in jouw wensen en behoeften.

Lolium perenne of Engels raaigras

Engels raaigras is een dichte zoden-vormend grassoort met een snelle kieming en opkomst. Het gras is goed bestand tegen betreding door mens en dier en wordt daarom vaak ingezaaid in weilanden, sportvelden en speelgazons. Tijdens de zomer blijft Engels raaigras mooi groen. Het gras is goed bestand tegen droogte. Van blad zijn ze iets breder, dus ze zijn minder geschikt voor een siergazon.

Voordelen: Nadelen:
Het gras komt snel op Het gras moet regelmatig gemaaid worden
Hoge betredingstolerantie Presteert aanzienlijk minder in de schaduw
Goed uithoudingsvermogen Minder hoge sierwaarde

Engels raaigras kopen

Graszaaddirect heeft veel soorten graszaad met Engels raaigras in het assortiment. MRS Speelgazon is onze beste keuze als het gaat om het inzaaien van speelgazons met Engels raaigras. Voor het bijzaaien/herstellen van bestaande gazons is het doorzaai/herstelmengsel van MRS een beter alternatief. Hier zit een nog hoger percentage aan Engels raaigras in verwerkt, dat goed van pas komt om binnen een aantal weken weer een volgroeid gazon te krijgen.

Festuca rubra of rood zwenkgras

Rood zwenkgras vormt een fijne, zachte en dichte zode. Daarnaast is rood zwenkgras, in tegenstelling tot de meeste andere grassoorten, groeikrachtig op vochtige en schaduwrijke plekken. Rood zwenkgras kenmerkt zich door de fijne uitlopers, welke een hoge sierwaarde hebben. Het gras kan zeer grote oppervlakken bedekken en is traag groeiend, wat betekent dat je het gras minder vaak hoeft te maaien. Rood zwenkgras is één van de meest gebruikte grassoorten wat gezaaid wordt voor het aanleggen van gazons. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het inzaaien van siergazons of voor gazons die grotendeels in de schaduw liggen. Rood zwenkgras is minder goed bestand tegen regelmatige betreding. Maar, in combinatie met andere grasrassen als Engels raaigras en veldbeemdgras leg je toch een grasmat aan waar vol op gespeeld en gesport kan worden, zonder dat het grasveld hier onder te lijden heeft.

Er zijn drie varianten van Rood zwenkgras

  • Gewoon roodzwenkgras (Festuca rubra commutata)
  • Roodzwenkgras met forse uitlopers (Festuca rubra rubra)
  • Roodzwenkgras met fijne uitlopers (Festuca rubra trichophylla)

 

Voordelen: Nadelen:
Hoge sierwaarde Minder goed bestand tegen betreding
Weinig onderhoud; het gras groeit langzaam Vatbaar voor ziektes
Presteert goed in de schaduw Trage kiemsnelheid

Roodzwenkgras kopen

Wanneer je op zoek bent naar een grasmengsel waar een hoog gehalte roodzwenk in zit, ben je zeer waarschijnlijk van plan om of een siergazon aan te leggen, of een grasmat welke goed presteert in de schaduw. Ten Have Siergazon is een grasmengsel welke voor 50% bestaat uit roodzwenkgras. Met dit gras creëer je een fijn bladige en dichte zode met een hoge sierwaarde. Het beschikt over alle voordelen van roodzwenkgras; het is geschikt om kort af te maaien en het vergt weinig onderhoud.

Poa pratensis of veldbeemdgras

Veldbeemdgras is gras dat zorgt voor een dichte zode. Het is goed bestand tegen betreding en droogte in de zomer, aangezien dit gras een zeer sterk wortelstelsel heeft. Het gras wordt om deze redenen in vrijwel elk graszaad mengsel gebruikt. Het gras vormt de basis van een stabiele en constante grasmat; ongeacht voor welk doeleinde je deze gebruikt! Veldbeemdgras is een traag groeiend en uitermate standvastig grassoort. De beginontwikkeling is dus erg traag en niet bijzonder geschikt voor het doorzaaien. Daar komt bij dat het gras ziektegevoelig kan zijn. In mindere mate en gecombineerd met Engels raaigras kan veldbeemdgras toch gebruikt worden om beschadigde gazons te herstellen.

Voordelen: Nadelen:
Hoge betredingstolerantie Ziektegevoelig
Zeer sterk wortelstelsel Minder geschikt voor bij- en doorzaai
Vergt weinig onderhoud  

Veldbeemdgras kopen

Het maakt niet uit wat voor type gazon je wil inzaaien, bijna overal zit wel wat veldbeemdgras in. Dit is natuurlijk niet voor niets; de grassoort brengt veel voordelen met zich mee. Door het sterke wortelstelsel is het onder andere goed bestand tegen de droogte. Een grasmengsel waar veldbeemdgras in zit, is Landgoed van Ten Have. Ten Have Landgoed graszaad bevat maar liefst 5 (!) verschillende grassoorten die samen een representatieve grasmat opleveren.

Agrostis tenuis of struisgras

Struisgras, of ‘gewoon struisgras’ is een traag groeiende grassoort die een zeer dichte zode vormt. Het is bestand tegen kort maaien, maar zijn erg gevoelig voor droogte en betreding. Wel zijn ze erg geschikt voor vochtige (zand)gronden. Struisgras groeit goed in de schaduw. Het kan zijn dat ze meer opvallen in de zomer omdat dit een echte zomerbloeier is.

Voordelen: Nadelen:
Hoge sierwaarde, kan kort gemaaid worden Erg gevoelig voor droogte
Presteert goed in de schaduw Lage betredingstolerantie
Geschikt voor vochtige gronden  

Struisgras kopen

We verkopen gewoon struisgras van Ten Have. Dit struisgras kan zeer kort gemaaid worden en het ziet er fantastisch uit. Het is uitstekend geschikt voor golfbanen, maar ook voor siergazons. Het gewoon struisgras van Ten Have wortelt intensief waardoor het goed bestand is tegen droogte.

Festuca cinerea of hardzwenkgras

Hardzwenkgras komt van nature voor op droge en zandige plaatsen zoals bijvoorbeeld duinen. Dit soort gras wordt vooral veel ingezaaid in bermen. De grasplanten vormen een open zode. Zoals eerder genoemd zijn ze zeer droogtetolerant, maar daarentegen minder tolerant voor betreding. Daarnaast heeft hardzwenkgras een trage opkomst en groei waardoor het goed kan overwinteren. Het gras is goed bestand tegen grasziekten als rooddraad.

Voordelen: Nadelen:
Ideaal voor openbare ruimtes als bermen en dijken Geen hoge sierwaarde
Goede weerbaarheid tegen grasziekten Lage betredingstolerantie
Droogtetolerant  

Hardzwenkgras kopen

De meeste bermenmengsels beschikken over een hoog percentage hardzwenkgras. Neem bijvoorbeeld de Bermen B3 van het merk MRS. Dit gras is voor 45% voorzien van hardzwenk. Het mengsel zorgt voor sterke grasmat, heeft een laag onderhoudsinterval en een hoog uithoudingsvermogen.

Festuca arundinacea of rietzwenkgras

Rietzwenkgras is een grassoort dat intensief en diep wortelt. Dankzij het sterke wortelstelsel is het gras erg goed bestand tegen extreme hitte en droogte. Rietzwenkgras vormt daarnaast een dichte zode met een hoge bespelingstolerantie. Rietzwenkgras is een echte alleskunner. Zo is het smakelijk gras voor paarden en is het niet alleen droogtetolerant maar ook nog eens schaduwtolerant. Het gras is één van de meest gebruikte grassen die gebruikt worden in Zuid-Europa. Ook in Noord-Europa worden de zomers steeds droger, waardoor we ook in ons land een opmars zien van dit veelzijdige gras.

Voordelen: Nadelen:
Droogte- en hittetolerant Geen hoge sierwaarde
Hoge betredingstolerantie Relatief hoge onderhoudsbehoefte
Schaduwtolerant  

Rietzwenkgras kopen

Wil je een gazon aanleggen dat het hele jaar door groen blijft? Dat is mogelijk met rietzwenkgras, want dit gras doorstaat de droge zomermaanden zonder kleerscheuren. Door het grote wortelstelsel kan het gras een extra grote buffer van voeding en vocht vasthouden dat tijdens de zomer goed van pas komt. Een voorbeeld van een grasmengsel met veel rietzwenkgras is MRS Mediterrane. Dit graszaad is ideaal voor de tuinen op het zuiden. Een ander grasmengsel dat maar liefst 80% rietzwenkgras bevat is Barenbrug Water Saver.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter