De top 5 mooiste schuttingplanten voor een prachtige tuin
12/07/2023 - 09:27

De top 5 mooiste schuttingplanten voor een prachtige tuin

Een schutting kan privacy bieden, een scheidingslijn tussen de tuin van je buurman en je eigen tuin vormen, of fungeren als omheining voor je huisdieren. Wat dan ook de reden is van het plaatsen van een schutting, vaak ziet deze er saai en kaal uit. Je kunt je schutting echter een stuk kleurrijker en levendiger maken met het toevoegen van mooie, weelderige klimplanten met bloemen. Wij delen graag onze top 5 favoriete schutting ideeën met jou!

Plant 1: Klimmende winde

De naam verraadt natuurlijk al waar deze plant goed in is: klimmen! Het is dan ook geen wonder dat de klimmende winde een populaire schuttingplant is. De klimmende winde groeit, in tegenstelling tot veel andere klimplanten, erg snel. Daardoor hoef je ook geen jaren te wachten tot deze snelle klimmer je schutting meer kleur en leven zal bieden. Naast de snelle groei, is deze klimplant erg populair door zijn prachtige bloemen. Elke zomer mag je namelijk een kleurrijk spektakel verwachten, met bloemen die variëren in wit, roze, blauw en paars.

Klimmende winde is een bijzondere plant en dit uit zich in zijn dagbloemen. Dit houdt in dat alle bloemen echt maar 1 dag leven. Maar niet getreurd: de groene klimplant maakt genoeg bloemen aan om elke dag (in de bloeiperiode) van te kunnen genieten. Daarnaast zullen de bladeren een volle groene laag vormen over je schutting, dus kleur wordt absoluut aan je tuin toegevoegd door deze prachtige klimplant. 

Het enige wat de klimmende winde wil, is klimmen. Zorg in het begin dus ook voor een stuk ondersteuning door bijvoorbeeld een klimrek. Verder vraagt de klimmende winde alleen zonlicht en water. Een prachtige schuttingplant met weinig onderhoud, ideaal!

Klimmende winde

Plant 2: Kamperfoelie

De betoverende schutting plant die elke tuin transformeert met zijn heerlijk ruikende bloemen, noemen we ook wel kamperfoelie. Deze plant is een perfecte keuze als je op zoek bent naar een plant die je schutting tot leven brengt. Kamperfoelie zal een natuurlijk scherm creëren met zijn weelderige bloemen en geuren. In de zomer merk je dat de kamperfoelie weer tot leven komt en zich met zijn flexibele stelen zonder moeite rond je schutting vastklampt.

Als je iets leuks wil om naar te kijken, is kamperfoelie een goede optie. De bloemen variëren van geel, wit, oranje en roze tinten. Daarnaast kun je ook nog eens genieten van de heerlijke geur van de bloemen van deze plant. En niet alleen wij kunnen genieten van die geuren, want ook (bedreigde) bestuivers zoals vlinders en bijen zullen aangetrokken worden tot deze klimplant met bloemen. Je tuin komt dus daadwerkelijk tot leven met de toevoeging van kamperfoelie!

Kamperfoelie

Plant 3: Blauwe regen

Blauwe regen wordt vaak gekozen als schuttingplant door de unieke, opvallende bloemen van deze plant. De hangende trossen van deze plant zijn te vinden in tinten van paars, blauw, wit of roze. De bloemen creëren gelijk een oase van rust en prikkelen je zintuigen. Uiteindelijk zal blauwe regen als klimplant schaduw kunnen creëren. Verwacht maar dat je flink wat complimenten zal ontvangen met deze blauwe klimmer! 

Doordat de blauwe regen klimmend groeit, is deze ideaal voor elke schutting of natuurlijke overkapping. De kronkelende stelen van de blauwe regen zullen zich stevig kunnen vastklampen, waardoor er een groen geheel wordt gecreëerd. Let wel op dat de blauwe regen een stevige groeier is die ook onderhoud nodig heeft. Snoei de blauwe regen bij waar nodig en doe dit met voorkeur in het voorjaar of winter, voordat de nieuwe bloei begint. 

Het is wel handig om te weten dat de blauwe regen vaak pas begint met bloeien na enkele jaren. Maar, zodra deze eenmaal bloeit, zul je gelijk merken dat het het wachten waard was! Hou er wel altijd rekening mee dat blauwe regen valt onder de lijst met zeer giftige planten voor honden en andere huisdieren.

Blauwe regen

Plant 4: Klimop

Klimop als beschutting is uiteraard ook zeer populair! Dit is natuurlijk niet voor niets. De klimop is namelijk een snelgroeiende klimplant die dichte, groenblijvende bladeren heeft. Hierdoor zal je privacy het hele jaar door flink geoptimaliseerd worden. Er zal niemand in je tuin kunnen kijken, terwijl jij zelf uitzicht hebt op een weelderig, groen schouwspel op je schutting. Daarnaast is de klimop de perfecte natuurlijke isolatie voor je tuin. Hedera is een bekende klimop en wordt vaak gebruikt als afscheiding van je tuin. Het hebben van een Hedera schutting is erg populair in Nederland. 

Wat ook een voordeel is van de klimop, is dat deze geen extra ondersteuning nodig heeft. Klimop is een rasechte klimmer, zoals de naam al doet verwachten. Het trekt ook nog eens veel verschillende vogels, insecten en bedreigde bestuivers aan. De biodiversiteit in je tuin krijgt dus automatisch een grote boost door het toevoegen van klimop aan je schutting. 

Onthoud wel dat je je klimop af en toe bij zal moeten snoeien. Doordat het een snelle groeier is, kan het ook al gauw te groot worden. Je wil natuurlijk niet dat klimop de rest van je tuin gaat overnemen. Wanneer je deze jaarlijks snoeit, behoud je de voordelen zonder de nadelen verder te ervaren.

Klimop 

Plant 5: Oost-Indische kers 

De Oost-Indische kers is echt een prachtige en veelzijdige plant om langs je schutting te laten groeien. Door de ronde, groene bladeren en de kleurrijke, levendige bloemen zul je nooit uitgekeken zijn in je eigen tuin. De Oost-Indische kers kan zich goed vastklampen aan de onderkant van je schutting en zo zijn weg naar boven vinden. De schutting wordt al redelijk snel bedekt door een groen geheel met vooral oranje en gele bloemen. Let wel op de variant van de Oost-Indische kers. Per ras kan het namelijk nogal verschillen hoe hoog deze kunnen klimmen. 

Wat de Oost-Indische kers extra leuk maakt, is dat deze schuttingplant niet alleen erg mooi is, maar ook nog eens eetbaar! De bloemetjes hebben een licht-pittige smaak, te vergelijken met waterkers. Pluk dus de bloemen van je schutting en zorg voor een culinaire verrassing!

Oost-Indische kers

Voordelen van schutting planten

Uiteraard zijn er veel voordelen voor het aanschaffen van schuttingplanten. Hieronder hebben wij enkele voordelen opgesomd:

  • Schuttingplanten zijn ideaal voor het creëren van privacy.
  • Door het dichte, groene bladeren, zal een schuttingplant ook kunnen fungeren als een geluidsscherm. Je hebt dus minder geluidsoverlast van buitenaf.
  • Ook zijn schuttingplanten goede windbrekers.
  • Naast het hebben van een functie, voegt een schuttingplant ook een flinke dosis schoonheid toe aan je tuin.
  • Vlinders, bijen en vogels worden aangetrokken door schuttingplanten, waardoor deze perfect zijn voor diervriendelijke tuinen.
  • Veel schuttingplanten zijn gemakkelijk te verzorgen, waardoor ze ook geschikt zijn voor beginnende tuiniers.
  • Ook kunnen klimplanten schaduw en verkoeling bieden in je tuin, en dat op een volledig natuurlijke manier!

Uiteraard bestaan er nog veel meer verschillende soorten schuttingplanten. Mocht je nou niet kunnen kiezen, dan is er altijd de optie om te kiezen voor MRS Seeds & Mixtures Klimplantenmengsel. Dit is een bloemenmengsel vol losse bloemzaden die uit zullen groeien tot prachtige klimplanten. 

Onderhoud van planten aan schuttingen

Het onderhoud van je schuttingplant hangt volledig af van de plant die je kiest. Let wel op: niet elke plant gedijt goed in jouw regio. Daarom zie je veel verschillende schuttingplanten in verschillende landen. Verdiep je dan ook in de beste groeiomstandigheden van schuttingplanten.

Wanneer je je schuttingplant hebt gekozen, is het tijd voor het onderhoud. Een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud is het water geven van je planten. Vooral tijdens droge periodes is dit essentieel. Controleer de grond voor je dit doet omdat je niet te veel water wil geven. 

Daarnaast is het belangrijk om ondersteuning te bieden waar nodig. Merk je dat je klimmer wel een extra zetje kan gebruiken? Maak deze dan vast aan een rekje of help je plant met draad. Je klimplant zal op deze manier een stuk beter z’n weg vinden. 

Het allerbelangrijkste onderdeel van het onderhoud van je schuttingplant, is het bijhouden en snoeien. Schuttingplanten staan erom bekend om nogal los te kunnen gaan qua groei. Zorg ervoor dat de schuttingplant enkel groeit op de plekken waar jij wil en trim deze als de groei te heftig wordt. 

Waar moet je op letten bij schutting planten? 

Bij het selecteren van schuttingplanten zijn er verschillende belangrijke factoren waar je op moet letten. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

1: Geschiktheid voor je regio

Zorg ervoor dat je planten kiest die geschikt zijn voor het klimaat, de bodemgesteldheid en de hoeveelheid zonuren in jouw regio. Sommige planten doen het beter in bepaalde klimaatzones dan andere, dus doe wat onderzoek of vraag advies.

2: Groeigewoonten

Let op de groeigewoonten van de planten die je wilt gebruiken. Sommige groenblijvende klimplanten hebben klimmende stelen en hebben ondersteuning nodig, terwijl andere een meer compacte groeiwijze hebben. Overweeg hoe de planten zich zullen verspreiden en of ze mogelijk andere delen van je tuin zullen overwoekeren.

3: Onderhoud

Denk na over hoeveel tijd en energie je kunt besteden aan het onderhouden van de schuttingplanten. Sommige planten vereisen regelmatig snoeien, terwijl andere minder onderhoud nodig hebben. Kies planten die passen bij jouw beschikbare tijd en vaardigheden.

4: Bloei en esthetiek

Overweeg de bloeitijd, kleur en esthetiek van de schuttingplanten. Wil je planten met opvallende bloemen die een kleurrijk accent aan je schutting geven? Of geef je de voorkeur aan klimplanten die groenblijvend zijn en het hele jaar door een groen scherm bieden? Kies planten die passen bij jouw persoonlijke smaak en het gewenste uiterlijk van je schutting.

5: Giftigheid en allergieën

Houd rekening met eventuele giftigheid of allergische reacties van de schuttingplanten. Sommige planten kunnen (zeer) giftig zijn voor huisdieren of kinderen, dus zorg ervoor dat je planten kiest die veilig zijn voor je gezin en huisdieren.

Conclusie

Het creëren van een groene schutting zal geen probleem moeten zijn met deze prachtige, bloeiende klimplanten! Mocht je nog vragen hebben na het lezen van deze blog, schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze specialisten van Graszaaddirect. Succes en veel plezier gewenst!