Gazon sproeien
19/04/2023 - 15:43

Gazon sproeien

Hoewel we in ons kikkerland veel dagen met regen kennen, is dit niet genoeg om je gazon optimaal te verzorgen. Om een gazon gezond te krijgen (of houden) is het dus belangrijk om deze regelmatig water te geven. Maar hoe vaak moet jij je gazon sproeien en wat is de beste manier om dit te doen? Lees snel verder, want in dit artikel lees je alles over het sproeien van je gras. Ook geven wij handige tips om jouw gazon te laten stralen!

Waarom moet je het gazon sproeien?

Voor de gezondheid van je gras en planten is het essentieel dat deze regelmatig water krijgen. Een gezond gazon is bestand tegen tegenslagen als stress, onkruid, schimmels en ziekten. Wanneer we last hebben van droge periodes, zal het gras eerder afsterven doordat het niet het vocht krijgt wat het nodig heeft. Door je gazon met enige regelmaat te sproeien, voorkom je dat je gras of planten afsterven. Ook zorgt de juiste bewatering ervoor dat je de gezondheid bevordert, wat uiteindelijk zorgt voor een optimaal groen uiterlijk van het gras. En eerlijk is eerlijk, je kunt meer plezier ervaren van een mooi, groen gazon dan van een gazon met kale plekken en geel gras.

Houd weersvoorspellingen in de gaten

Het Nederlandse klimaat is aan het veranderen en hier moeten we ons dan ook op aanpassen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de weersvoorspellingen. In de zomer komt het regelmatig voor dat we te maken hebben met een periode waarin weinig neerslag valt. Deze droge periodes zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid van ons gazon. Je kunt je gazon een handje helpen door het regelmatig te sproeien, vooral tijdens droge periodes.

Wanneer moet je het gazon sproeien?

Voor het sproeien van je gazon is het handigste moment de vroege ochtend of juist laat op de avond. Op deze tijdstippen zal de temperatuur een stuk lager liggen dan midden op de dag. Het gras krijgt hierdoor een stuk langer de kans om al het vocht op te nemen, in plaats dat het gelijk zal verdampen. Wanneer je je gras dus op het midden van de dag, midden in de zon zal bewateren, zal het gras niet de kans krijgen om het water goed op te nemen. Ook zal het gras sproeien in de zon kunnen leiden tot verbranding en gele plekken in je gazon.

Hoe lang moet je gras sproeien?

Dit ligt aan verschillende factoren. Denk hierbij aan het weer, de temperatuur, het aantal uren zonlicht, de zonsterkte en de bodem. Als je gazon op een kleigrond ligt, dan zal de bodem minder snel uitdrogen. Ligt je gazon echter op een zandgrond, dan zul je merken dat het water een stuk sneller weg zal zakken. 

Voor hoelang je je gazon moet sproeien geldt de volgende vuistregel: Wanneer het niet regent, sproei je het gras zo’n 1 tot 1,5 uur per week. Voor de optimale opname van het water is het belangrijk om deze tijd te verdelen over 2 tot 3 sproeibeurten per week. Hou er rekening mee dat het water de mogelijkheid krijgt om de bodem te doordringen. Alleen op deze manier zal het water de wortels van het gras bereiken. Hou er wel rekening mee dat de bodem goed doorlaatbaar is, zodat er geen plassen water blijven staan. 

Hoeveel water heeft het gazon nodig?

De hoeveelheid water dat gazon nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, zoals de temperatuur, de hoeveelheid neerslag en de bodem. Over het algemeen wordt aanbevolen om het gazon ongeveer 2,5 tot 4 centimeter water per week te geven. Dit is meestal voldoende om het gras gezond te houden.

Het is hierbij ook belangrijk om de bodemvochtigheid regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat het gras voldoende water krijgt. Je kunt de bodemvochtigheid controleren door een schroevendraaier of een ander lang voorwerp in de grond te steken. Als het gemakkelijk de grond in gaat, is de grond vochtig genoeg. Als het moeilijk gaat, heeft het gras meer water nodig. Het is beter om minder vaak en langer te sproeien dan vaak en kort, zodat het water de tijd heeft om diep in de bodem te dringen en het gras voldoende vocht te geven.

De hoeveelheid water precies meten

Om het nog preciezer te meten, kun je een regenmeter of een oud blikje gebruiken in de grond. Wanneer je wekelijks 2,5 tot 4 centimeter water opvangt, weet je dat je in de goede richting zit. Als er de komende dagen geen regen zal vallen, moet je sproeien tot je tenminste bij de 2,5 centimeter komt. Met hoge temperaturen zal je gazon tot wel 4 centimeter nodig hebben. Hieronder vind je een simpele tabel die je altijd als uitgangspunt kunt gebruiken:

Gazon sproeien tabel

Hoe vaak moet je gras sproeien?

Hoe vaak je het gras moet sproeien, hangt af van verschillende factoren zoals de temperatuur, de hoeveelheid neerslag en de bodemgesteldheid. Over het algemeen wordt aanbevolen om het gazon ongeveer twee tot drie keer per week te sproeien, maar let vooral op de signalen die het gras je geeft. In droge periodes kan het nodig zijn om het gazon vaker te sproeien om te voorkomen dat het gras uitdroogt.

Het is in ieder geval belangrijk om de bodemvochtigheid regelmatig te controleren en het sproeischema aan te passen op basis van de behoeften van het gras en de omgevingsomstandigheden. In sommige gevallen kan het nodig zijn om het gazon dagelijks te sproeien, terwijl in andere gevallen eens per week sproeien voldoende kan zijn. Het is ook belangrijk om de juiste tijd van de dag te kiezen om het gras te sproeien. Het beste is om het gazon vroeg in de ochtend of laat in de avond te sproeien, wanneer de temperatuur lager is en er minder verdamping optreedt. Hoe vaak je gazon moet sproeien is dus afhankelijk van veel factoren. Breng deze allemaal eerst in kaart voordat je gaat starten.

Tips voor het sproeien van gazon

De eeuwenoude vraag: waar begin je en wanneer stop je met het sproeien van je gazon? Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij een aantal handige tips voor je om je gazon te besproeien als een pro!

  • Vind het juiste balans. Sproei niet te vaak, maar ook niet te weinig. Zo’n 2 tot 3 keer per week zal voldoende moeten zijn.
  • Kijk naar je gras! Hou je niet star vast aan de “regels”. Merk je dat het in droge periodes weer snel droog wordt? Geef dan gerust weer wat water bij.
  • Sproei ‘s avonds of ‘s ochtends. Op die manier krijgt het gras de mogelijkheid om het vocht goed op te nemen.
  • Verdeel het water gelijkmatig over het gazon. Kies altijd voor een goede sproeier die dit kan.
  • Kies eventueel voor een automatische sproeier. Deze soort sproeier kan je zelf instellen wat ervoor zorgt dat je op die manier het beste gehoor kan geven aan de specifieke behoeften van je gras.
  • Onthoud deze regel. Het is beter om minder lang en minder vaak te sproeien dan te lang en intensief. Zo geef je de wortels beter de kans om het water goed op te nemen.

Hoe moet je het gazon sproeien?

Wanneer jouw gazon wel wat water kan gebruiken, dan is het regelmatig sproeien de oplossing om jouw gazon zelfs tijdens extreme droogte groen te houden. Voor het sproeien heb je tegenwoordig twee opties, namelijk: handmatig of een sproeisysteem. Hieronder lichten wij beide opties verder toe:

#1 Handmatig sproeien met de tuinslang

Het is mogelijk om je gazon handmatig te sproeien met een tuinslang of een sproeier. De meeste controle heb je namelijk met de tuinslang, doordat je zeker weet hoelang en hoeveel water je geeft. Helaas is dit vrijwel onmogelijk als je een groot stuk grond wil bewateren.

Naast de tuinslang, heb je ook de optie om je tuin te bewateren met een tuinsproeier. Deze sproeier kun je neerzetten in de tuin. Een sproeier werkt het beste in een tuin die een vierkante of rechthoekige vorm heeft en zal zorgen voor een mooie, gelijkmatige verdeling van het water. Met een sproeier kom je tot wel 25 meter ver, waardoor het meer geschikt is voor grote oppervlaktes dan bijvoorbeeld de tuinslang. 

#2 Bewateren met automatische sproeiers

Uiteraard is het ook een optie om je tuin te besproeien met een automatische sproeier. Ideaal natuurlijk, want het scheelt jou flink wat tijd en energie doordat je er niet meer naar om hoeft te kijken! 

Met een automatische sproeier kun je vaste tijden instellen. Op deze tijden zal de sproeier automatisch aangaan. Een automatische sproeier is aan te leggen op zowel grondwater, leidingwater of oppervlaktewater en kan daardoor geschikt zijn voor verschillende persoonlijke voorkeuren.

Mag je gras sproeien in de zon?

We hebben het al even kort aangegeven, maar het antwoord is: liever niet. Als de volle zon op het gazon staat, zal het snel verdampen. In de hete zon verdampt het soms zelfs zo snel, dat het water de kans niet krijgt om de wortels te bereiken. In principe sproei je dan dus voor niks. Zonde! Ook kan het gras makkelijk verbranden als de zonkracht erg hoog is. Op die manier is het dus zeer mogelijk dat je gazon juist gele vlekken kan krijgen. Dat is natuurlijk juist wat je niet zou willen.

Probeer de zon te vermijden op zijn hoogtepunt

Mocht je echt alleen overdag tijd hebben om te sproeien, zoek dan een moment uit dat de zon minder schijnt. In principe kun je dezelfde regels hanteren als wanneer je zelf in de zon gaat. Tussen 12:00 uur en 15:00 uur is de zon op z’n felst, dus probeer het sproeien in ieder geval in die periode te vermijden.

Mag je gras sproeien na het maaien?

In principe is nieuw gras sproeien na het maaien totaal geen probleem. Toch is het wel belangrijk om je te houden aan bepaalde richtlijnen. Wacht in ieder geval tot het gras na het maaien weer wat opgedroogd is. Wanneer je dit niet doet, zal het gras namelijk niet de kans krijgen om zich te herstellen van de stress na het maaien. Mocht je te snel water gaan sproeien na het maaien, kan het water de nieuwe snijvlakken beschadigen en daardoor het gras beschadigen. Ook dit is een goede reden om even te wachten.

Wil je toch sproeien na het maaien? Doe dit dan eenmalig en niet lang. Overmatig sproeien zal de stress verhogen, waardoor het gras aangetast zal worden. We mogen dus wel stellen dat een nieuw gazon en sproeien hand in hand gaan. Het graszaad heeft juist vocht nodig om te groeien en sterk te worden. Je gras sproeien na het aanleggen van een nieuw gazon is dus een handeling die niemand over mag slaan. 

Mag je gras sproeien na het zaaien?

Absoluut! Sterker nog, het is zelfs zeer belangrijk om je gras te sproeien na het zaaien. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat het graszaad kan ontkiemen en de wortels kunnen groeien. Het is belangrijk om de bodem vochtig te houden, zolang het water maar weg kan. Op die manier voorkom je namelijk wortelrot en schimmels. Hou wel altijd rekening met de dosering: sproei liever te vaak te licht, dan in één keer te veel. Het graszaad is in de eerste fase namelijk nog fragiel, waardoor het snel weg kan spoelen door een grote hoeveelheid water.

Hoelang sproeien na graszaad zaaien?

Heb jij recent graszaad ingezaaid? Dan is het erg belangrijk dat de bodem, na het inzaaien van het gras, de eerste weken goed vochtig wordt gehouden. Hierbij is het advies om in droge periodes, dagelijks voor korte tijd (10 tot 20 minuten) te sproeien. Na de eerste week zullen de eerste graszaden wel ontkiemt zijn, waardoor je de sproeifrequentie wat kunt verminderen.  

Blijf echter wel altijd zelf nadenken. Mocht je toevallig net midden in een lange, droge periode zitten, dan blijft het belangrijk om meer te sproeien dan je normaal zou doen. Let daarom altijd op de conditie van je gras, gezien dit altijd leidend is.

Hoeveel keer graszaad sproeien?

Wanneer je pas geleden een gazon hebt gezaaid, dan wil je natuurlijk niets liever dan zo snel mogelijk over een prachtig groen gazon beschikken. Om dit te realiseren is het verstandig om graszaad te sproeien. Hierbij is het belangrijk om het gras constant vochtig te houden tot twee weken na het kiemen. Een goede dosering is hierbij belangrijk! Je kunt namelijk beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien. Bij dit laatste bestaat het risico dat het graszaad wegspoelt. 

Alles voor tuinonderhoud bij Graszaaddirect

Bij Graszaaddirect hebben wij een uitgebreid assortiment met producten voor het tuinonderhoud. Bewatering is hier een groot onderdeel van, maar vergeet ook zeker het juiste tuingereedschap en producten voor bestrijding niet! Ook is het belangrijk voor je gazon om deze goed te onderhouden. Het kan altijd voorkomen dat je alsnog vragen hebt. Uiteraard helpen wij je graag verder, neem gerust contact op met onze specialisten. Op die manier houden we samen jouw gazon in topconditie!

Reacties

Hallo Jan,

Wat leuk dat je deze positieve reactie met ons hebt gedeeld! Daar zijn we blij mee.

Wij hopen je in de toekomst mogelijk weer te kunnen helpen met handige informatie.
Amy Berndt - 25/04/2023 - 16:35
Ik ben een leek en zoek mij rot om betrouwbare informatie te vinden en plaats van verwijzingen naar merken enz.
Lijk dat nu gevonden te hebben. Helder en duidelijke voorlichting.
Komt zeer betrouwbaar over.
Bedankt hiervoor,
Met vriendelijke groet, Jan
Jan Fluit - 23/04/2023 - 00:20