Gras maaien - Wanneer en hoe vaak?
05/07/2021 - 14:42
Laatste update: 12/07/2024

Gras maaien - Wanneer en hoe vaak?

Een mooi groen gazon is de droom van iedere tuinier. Veel tuiniers weten echter niet wanneer en hoe vaak ze het gras moeten maaien. Maaien op het juiste moment is essentieel voor een gezond gazon. Ook de manier hoe je maait, speelt een belangrijke rol. In dit artikel lees je alles over het maaien van gras, zodat jij straks met trots naar je gazon kunt kijken!

Inhoud

Waarom is het belangrijk om je gras te maaien?

Er zijn genoeg redenen waarom het belangrijk is om je gras met enige regelmaat te maaien. Het gaat verder dan het creëren van een verzorgde uitstraling. Gras maaien is essentieel voor de algehele gezondheid van je gazon. 

 • Door het gazon te maaien worden oude grastoppen verwijderd, wat de groei van nieuwe scheuten stimuleert. Zo behoud je een dichte en sterke grasmat.
 • Een kort gemaaid gazon stimuleert de fotosynthese. Het verbetert de toevoer van zonlicht tot de grassprieten. 
 • Door regelmatig te maaien, verminder je de kans op mos en onkruid. Maai het gazon niet te kort, want dan krijgen mossen en klavers vrij spel om tussen het gras te groeien.
 • Een goed onderhouden gazon is minder vatbaar voor veelvoorkomende gazonziekten en schimmels zoals dollarspot en sneeuwschimmel.
 • Met grasmaaien verklein je de kans op insectenplagen. Hoewel niet alle insecten in je tuin schadelijk zijn, is een plaag per definitie niet gunstig. Regelmatig maaien maakt je gazon minder aantrekkelijk voor plaaginsecten. Ze kunnen zich namelijk minder makkelijk nestelen en voortplanten.
 • Het oog wil natuurlijk ook wat. Een strak gemaaid gazon geeft een nette en verzorgde uitstraling aan je gehele tuin.

Wanneer moet je grasmaaien?

Gras maaien doe je tijdens het groeiseizoen. Het groeiseizoen loopt doorgaans van begin mei tot en met september. Dit is de periode waarin gras het snelste groeit. Het algemene advies is om tijdens deze periode een of twee keer per week je gras te maaien. De exacte maaifrequentie hangt af van factoren zoals het weer, de bodemgesteldheid en groeisnelheid van het gras. Bepaalde grassoorten groeien van nature sneller dan andere. 

Grasmaaien is eigenlijk heel simpel. Maai gewoon als je gras te lang is! Er zijn bepaalde signalen die aangeven dat je gras rijp is voor de grasmaaier. Het eerste teken is als je gras begint te buigen. Ook is het tijd om te maaien zodra je merkt dat je voetafdrukken na betreding zichtbaar blijven in het gras. Zie je ochtenddauw op het gazon? Dit geeft aan dat het gras lang genoeg is om vocht vast te houden. Te veel vocht vergroot de kans op schimmels. Maai dus op tijd om dit te voorkomen!

Wanneer voor de eerste keer nieuw gras maaien? 

Bij een nieuw gazon adviseren we tijdens de eerste maaibeurt een maaihoogte van minimaal tien centimeter. Stel de messen van de grasmaaier in op de hoogste stand, zodat het gras kan wennen aan het snijden. Bouw het vervolgens rustig op door elke maaibeurt een centimeter lager te maaien. 

De eerste twee tot drie keer mag het jonge gras niet korter gemaaid worden dan vier tot vijf centimeter. Daarnaast is verticuteren binnen drie jaar ook geen goed idee. Het kwetsbare wortelstelsel van een jong gazon kan dat nog niet aan. 

Wanneer voor de eerste keer je gras maaien in het voorjaar?

Zodra het gras begint te groeien en ongeveer acht centimeter hoog is, kan het voor het eerst gemaaid worden. Over het algemeen kan je het gras in maart voor het eerst maaien. Het hoeft dan meestal maar om de twee weken gemaaid te worden. Het gras groeit vroeg in het voorjaar nog niet zo snel, omdat zowel de bodem als de buitentemperatuur nog vrij laag is.

Het voorjaar is ook een geschikt moment om het gras te verticuteren. Als je van plan bent om dit te doen, dan is het belangrijk om het gazon eerst kort te maaien op een hoogte van 3-5 centimeter. Gras maaien voor het verticuteren maakt het werk makkelijker en het geeft ook een beter snijresultaat. Als je lang gras verticuteert, kan het zijn dat de messen niet diep genoeg komen. De kans is dan groot dat je alleen de toppen van de viltlaag raakt. 

Tot wanneer kan ik het gras maaien?

Je kunt het gras in het najaar blijven maaien, totdat de bodemtemperatuur onder de 5°C daalt. Wordt het kouder, dan gaat het gras in ‘winterslaap’. Zolang de bodemtemperatuur nog schommelt tussen de 5°C en 8°C, zal het geleidelijk aan blijven groeien. De afgelopen jaren heeft de laatste maaibeurt plaatsgevonden in november. 

Voorspellen de weerberichten een periode met nachtvorst? Dan is het de hoogste tijd om het gras nog één keer te maaien! Laat het gras iets langer staan, zodat het als natuurlijke beschermlaag kan fungeren tegen de kou. Probeer het gazon tijdens de winter zoveel mogelijk te vermijden. Loop al helemaal niet over het gazon als het bevroren is. Het gras is dan erg kwetsbaar en kan extra snel beschadigd raken. Idealiter laat je het gras in de winter met rust tot het voorjaar weer op de deur klopt.

Hoe vaak moet je grasmaaien?

In maart, aan het begin van het voorjaar, is om de twee weken maaien voldoende. Tijdens het hoofdseizoen, van mei tot en met september, moet je meestal één tot twee keer per week maaien.

De maaifrequentie hangt volledig af van de groeisnelheid van het gras. Als het erg koud is, of juist heel warm, zal het gras niet snel groeien. Ligt de temperatuur rond een graad of 20 °C en valt er af en toe een bui? Dan zul je merken dat het gras groeit als kool. Het type gras speelt ook een grote rol. Zoals gezegd, zit er verschil in de groeisnelheid tussen de gazongrassen.

Blijf vooral naar je gras kijken. Merk je dat het sneller groeit? Dan kun je het gerust proberen om vaker te maaien. Toch iets te veel van het goede? Laat de grasmaaier dan wat langer in de schuur staan.

grasmaaien maaischema

Let op: Dit schema geeft het gemiddelde maaibeheer aan. Dit is slechts een schatting. Pas het aantal maaibeurten aan op de groeisnelheid van je gras.

Wel of niet het gras laten liggen na het maaien?

Als je klaar bent met het maaien van je gras, zie je dat er grasmaaisel op je gazon ligt. Is het goed om dit gemaaide gras te laten liggen? Nou, dit grasmaaisel kun je op twee manieren zien. Gras laten liggen na het maaien kan namelijk dienen als mulch. Je gras mulchen kan flink wat voordelen bieden, zoals het toevoegen van voedingsstoffen aan je bodem, het verbeteren van de bodemstructuur en het bespaart je ook nog eens tijd en moeite. Er zijn ook een paar potentiële risico’s. Als de mulchlaag te dik wordt, kan het gras verstikken. Ook kunnen er schimmelziekten ontstaan. Dit gebeurt vooral op schaduwrijke plekken of bij vochtig weer. Ruim je het grasmaaisel liever op? Dan kan je dit kwijt in de compostbak, mulchbak of in het groenafval.

Is gras maaien in de zon een goed idee?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: gras maaien in de volle zon is om verschillende redenen geen goed idee. Het kan leiden tot verbranding, ziektes en plagen. Daarnaast worden de messen van de grasmaaier ook sneller bot bij gebruik in de zon. Tijdens de hete zomermaanden kun je het beste maaien in de ochtend of ‘s avonds na zonsondergang. De zonkracht is dan nog niet zo sterk.

We hebben nog meer tips die betrekking hebben tot grasmaaien in de zomer:

 • Gebruik scherpe messen. Een scherp mes zorgt voor een nette afsnede en vermindert schade aan het gras. Dit is vooral tijdens warme periodes belangrijk.
 • Maai in de zomer iets hoger. Wanneer je dit doet op een lengte van zo’n zevenenhalf tot tien centimeter, zal het gazon meer vocht vasthouden. Je wortels worden zo beschermd tegen uitdroging.
 • Maai je gras niet te kort. Vermijd het kortwieken van je gras, gezien dit de wortels blootstelt aan de hitte en het risico op uitdroging daarmee vergroot. Laat het gras een gezonde hoogte behouden om de veerkracht tegen droogte te vergroten. 
 • Overweeg mulching. Het overige, gemaaide gras verdeel je over het gazon zodat deze beter vocht vasthoudt en meer voedingsstoffen op kan nemen. 
 • Geef op de juiste manier water. Je kunt beter diep en minder frequent water geven dan regelmatig oppervlaktewater geven.

Kan ik nat gras maaien?

We raden altijd af om nat gras te maaien. Het is ook niet verstandig om gras te maaien tijdens een regenbui. Natte grasresten blijven namelijk vastkleven aan de messen. Dit kan leiden tot een ongelijke maaihoogte, geel gras en kale plekken. Het kan niet alleen je gras, maar ook je grasmaaier beschadigen. Deze kan namelijk vastlopen, als het nat gras zich begint op te hopen in de machine. De motor kan oververhit raken en de messen kunnen verroesten. 

We begrijpen dat het soms onvermijdelijk is om nat gras te maaien. Maar als je de mogelijkheid (en tijd) hebt om het gras eerst op te laten drogen, juichen wij dit alleen maar toe.

De ideale maaihoogte voor het gras

De ideale maaihoogte hangt af van het soort gras en het seizoen. Een luxe golfbaan of siergazon is bestand tegen kort maaien. Deze komen het beste tot hun recht wanneer je ze kort afmaait, op een hoogte tussen de 2-3 centimeter. Dit is bij een doorsnee gazon niet mogelijk. Als het gras erg kort is, dan is de kans op uitdroging en slijtage groter. Dit kan leiden tot onkruid, mos en kale plekken. Heb je een speelgazon, dan kun je het gras het beste maaien op een hoogte van ongeveer 5 centimeter. 

Let er ook op dat je het gras niet te lang laat groeien. Grassprieten van 8 centimeter of hoger zullen sneller afbreken. De onderste delen van het gras ontvangen na enige tijd ook geen zonlicht en vocht meer. Laat je het gras nog langer staan, dan kun je het op den duur ook niet meer maaien met een normale grasmaaier. Je zult het dan eerst moeten kortwieken met een sikkel of zeis. Dit kan best arbeidsintensief zijn, zeker bij grote percelen. De kans op onkruid en mosvorming is groter bij te lang gras. Het is beter om het niet zover te laten komen.

Tabel ideale maaihoogte per gazon

Waarmee moet je het gras maaien?

Je kunt onder andere gebruik maken van een handmatige grasmaaier, elektrische of benzine grasmaaier, zitmaaier of zeis. De beste optie hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en natuurlijk ook een beetje van de grootte van je gazon. 

Voor een voetbalveld ga je bijvoorbeeld geen handmatige grasmaaier gebruiken. In dit geval zou een zitmaaier de beste keuze zijn. Heb je echter een klein gazon, dan is een handmatige grasmaaier wel een goede optie. Een elektrische grasmaaier is ook een handige en duurzame optie. Tegenwoordig worden er ook vaak robotmaaiers ingezet.

Grasmaaier versus robotmaaier

Het kan een moeilijke keuze zijn. Kies ik voor een grasmaaier of voor een robotmaaier? Bij de één doen we zelf het werk, bij de ander doet een robot het. We weten allemaal dat grasmaaien tijd kost. Een robotmaaier neemt het werk voor je uit handen, waardoor je extra vrije tijd hebt. Robotmaaiers zijn wel duur in de aanschaf. En ook deze maaiers moeten onderhouden worden om de levensduur te verlengen. Neem dit zeker mee in jouw afweging.

We hebben speciaal graszaad dat geschikt is voor robotmaaiers, namelijk EasyMow van het MRS Seeds & Mixtures. Dit graszaad kiemt en vestigt zich snel, maar is relatief traaggroeiend. Hierdoor kan de robotmaaier het makkelijk bijhouden en behoud je altijd een strakke grasmat.