05/07/2021 - 14:42

Grasmaaien - Wanneer en hoe?

Als gazonbezitter kom je er niet onderuit om zo nu en dan het gras te maaien. Zeker wanneer het groeiseizoen weer aanbreekt en de temperaturen buiten weer oplopen, is het van belang om het gazon goed te onderhouden door regelmatig gras te maaien. Door gras te maaien behoudt je gazon een nette uitstraling en daarnaast verbeter je de dichtheid van de grasmat zelf. In deze blog lees je wanneer je het beste kunt grasmaaien, maar ook wanneer je dit beter kunt vermijden. We brengen verschillende situaties in kaart om jou perfect voor te bereiden op misschien wel de eerste maaibeurt!

Wanneer nieuw gras maaien?

Wanneer je net een nieuw gazon hebt aangelegd, dan raden we aan om het gras nét even wat langer te laten groeien dan normaal. De jonge grasplanten zijn de eerste weken nog erg kwetsbaar en kunnen dan weinig verdragen. Als je het gazon aan het begin regelmatig betreed, loop je de kans dat je de grasplanten beschadigd met het gevolg dat het gras niet goed ontkiemt. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Laat het gras daarom zo'n 6-8 week rusten, voordat je gaat grasmaaien.

 

grasmaaier

 

Wanneer voor de eerste keer gras maaien in het voorjaar?

Zodra het voorjaar aanbreekt, gaan veel mensen weer massaal de tuin in. Er kan nu weer van alles geplant en ingezaaid worden. Wanneer de temperatuur weer oploopt, begint het gras ook weer te groeien. Om een gazon met een dichte zode te krijgen en te behouden, is het belangrijk om tijdens het voorjaar 1x per week te gaan grasmaaien. 

Kun je nat gras maaien?

Graszaaddirect raad af om nat gras te gaan maaien. Helaas komt het wel eens voor dat we langdurig regenachtige periodes hebben. Tijdens een regenbui blijft het gras natuurlijk wel doorgroeien. Zeker wanneer de temperatuur 10 ºC graden of hoger is, is het echt groeizaam weer. Je komt er op een gegeven moment niet meer onderuit en zal dan toch even het gras moeten maaien. We zeggen helaas, aangezien het maairesultaat minder mooi zal zijn dan wanneer je met droog weer maait. Het gras wordt minder mooi afgesneden en er kan hoogteverschil ontstaan. Dit kun je tijdens de volgende maaibeurt natuurlijk wel weer herstellen, maar op het moment ziet het er niet zo mooi en strak uit. Wanneer je nat gras maait, kunnen er natte proppen gras in de grasmaaier blijven plakken. Wanneer dit zich verder ophoopt, kan de grasmaaier vastlopen en in het ergste geval zelfs schade oplopen aan de machine.

TIP: Wanneer het gazon kletsnat is, dan kun je veel schade aanrichten wanneer je het gaat maaien. Wacht in dit geval nog even af op gunstigere weersomstandigheden. 

Gras maaien in de zon

Wanneer de temperatuur weer toeneemt en het groeiseizoen weer volop in gang is, dan moet je vrijwel elke week maaien. Zeker wanneer je het gazon bemest hebt, groeit het gras als kool. Maai bij voorkeur in de vroege ochtend of wat later op de dag, wanneer de zon weer ondergaat en het kwik weer terugloopt. Zorg er voor dat je de maaibeurt goed inplant. Wanneer je gaat grasmaaien op het heetste punt van de dag in de volle zon, dan worden de snijvlakken van de grasmaaiers worden bloedheet. De snijvlakken komen in aanraking met het gras. Je loopt dus een groot risico dat het gras verbrand. Plan de maaibeurt dus goed in.

Gras maaien voor de winter

Tijdens de warme zomermaanden wordt er doorgaans veel gebruik gemaakt van het gazon. Denk bijvoorbeeld aan een barbecue, of misschien heb je wel kinderen die graag op het gras spelen met hun vriendjes of vriendinnetjes. Wanneer het najaar weer aanbreekt en de temperaturen weer dalen, is het verstandig om het gazon te gaan voorbereiden op het voorjaar. Dit begint in eerste instantie al door het bemesten met een najaar meststof. Een najaar mest 'hardt' het gazon als het ware af voor de wintermaanden, zodat je grasveld sterk, groen en vitaal blijft, ook tijdens de meest uitdagende weersomstandigheden. Je gazon heeft zo, wanneer het voorjaar weer aanbreekt, een streepje voor. Naast het bemesten van het gras is het ook belangrijk dat je het gras nog even voor de laatste keer maait. Maar, tot wanneer kan je grasmaaien? Dit hangt volledig af van de temperatuur. Gras blijft groeien wanneer de dagtemperatuur rond de 10 ºC graden ligt en de nachtperiode minstens 3 ºC graden is. Als het weer het toelaat, maai dan ongeveer eind november voor de laatste keer je grasmat. Maai het niet te kort, maar hou het op een hoogte van ongeveer 6 tot 8 centimeter.

Grasmaaier vs robotmaaier

Er zijn vele soorten grasmaaiers op de markt. Zo heb je handgrasmaaiers, robotmaaiers, kooimaaiers en zitmaaiers. Een handgrasmaaier wordt veruit het meest gebruikt, maar we zien dat ook robotmaaiers de afgelopen jaren een behoorlijke opmars hebben gemaakt. Koop je voor het eerst een maaier, of is je oude maaier wellicht aan vervanging toe en ben je er nog niet helemaal over uit wat voor soort je wilt aanschaffen? Dat begrijpen we volkomen, aangezien er veel verschillende soorten en typen zijn. Graszaaddirect verkoopt 2 soorten maaiers, namelijk accu grasmaaiers en robotmaaiers. Accu grasmaaiers zijn erg gebruiksvriendelijk. Wanneer je een accu grasmaaier aanschaft, ben je niet verbonden aan een snoer. Accu maaiers maaien erg licht en soepel en het maakt nauwelijks lawaai. Het is simpelweg een kwestie van opladen en maaien maar! Helaas zijn accu maaiers doorgaans een stuk duurder in aanschaf dan elektrische maaiers. Een ander nadeel is dat de accu regelmatig moet worden opgeladen. Wanneer je een groot gazon hebt, dan kan het zo zijn dat je niet je hele gazon in één keer kunt maaien.

Grasmaaien wordt vaak gezien als één van de vervelendste tuinklusjes. Hou jij er ook niet van, of heb je simpelweg te weinig tijd? Dan is een robotmaaier een ware uitkomst. Een robotmaaier is in de aanschaf misschien wat aan de dure kant, maar dit betaald zich op den duur vanzelf terug, want het scheelt je heel veel tijd. Robotmaaiers zorgen voor super strakke, kort afgemaaide grasvelden. Ze gaan uit zichzelf aan de gang. De meeste robotmaaiers kunnen ook mulchen. Dit houdt in dat het gras zeer fijn wordt gehakt. Dit fijngehakte gras is rijk aan voeding en organische stoffen. Dit dient op z'n beurt weer als natuurlijke mest voor het gazon.

Wist je dat...

.. We ook speciaal graszaad hebben voor robotmaaiers? Het Barenbrug Robot & Mulch gras komt snel op (+/- 4 weken), maar groeit naarmate de zode gevestigd is, op een gecontroleerde snelheid door zodat de robotmaaier het gazon optimaal - en minder - kan maaien. Robot & Mulch heeft een hoge sierwaarde en vormt een grasmat met een goede betredingstolerantie.

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter