Grasmaaien - Wanneer en hoe?
05/07/2021 - 14:42

Grasmaaien - Wanneer en hoe?

Een mooi, groen en onderhouden gazon is de trots van iedere tuinier. Het is echter niet altijd even duidelijk wanneer en hoe je het beste gras kunt maaien. Het juiste moment om te maaien is afhankelijk van veel verschillende factoren, en ook de manier waarop je je gras maait, is belangrijk voor de gezondheid van je gazon. In dit artikel leggen wij jou haarfijn uit hoe en wanneer je het beste je gras kunt maaien, zodat jij straks met trots naar je gazon kunt kijken!

Inhoudsopgave

Waarom is het belangrijk om je gras te maaien?

Gras maaien is essentieel voor de gezondheid van het gras. Er zijn genoeg redenen waarom het belangrijk is om je gras met enige regelmaat te maaien. Allereerst zal de groei van de grassprieten op een gezonde manier gestimuleerd worden door het regelmatig te maaien. Ook is het gazon een stuk beter bestand tegen ziekten en onkruid. Daarover gesproken: geen enkele gazonbezitter zit te wachten op onkruid in het gazon. Door regelmatig te maaien, zal het gazon hier minder vatbaar voor zijn. Onkruid krijgt namelijk geen kans om te bloeien, verspreiden of overwoekeren.

Met regelmatig maaibeheer voorkom je ook insectenplagen in de tuin. Hoewel het hebben van insecten in je tuin zeker niet altijd negatief is, is een plaag nooit positief. Door het regelmatig maaien van je gras, zullen insecten niet de kans krijgen om zich veelvuldig voort te planten en nestelen. Doordat hoog gras veel vocht vast kan houden, wordt de kans op schimmels en ziekten vergroot. Door het maaien zal het gras korter worden en daardoor minder snel vocht om kunnen zetten in schimmels. 

Kijk je op tegen het gazonmaaien? Het is misschien niet voor iedereen de allerleukste klus, maar het kan nog veel vervelende andere klussen voorkomen. En in dat geval blijft voorkomen nog altijd beter dan genezen.

Wanneer moet je grasmaaien?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals temperatuur, de vochtigheid van het gras en de groeisnelheid. Het groeiseizoen loopt van ongeveer begin mei tot september en juist in deze periode wordt het advies gegeven om een of twee keer per week je gras te maaien. Vanaf september hoeft het gazon slechts een keer per week gemaaid te worden. De laatste maaibeurt van het jaar vindt meestal plaats in november.

grasmaaier

Mocht je je niet willen vasthouden aan een bepaalde frequentie, dan zijn er ook signalen om naar te kijken die het gras zelf afgeeft. Want eigenlijk is het heel simpel: als je gras te lang is, dan moet je je gras maaien. Wanneer het gras begint te buigen, is het te lang en daardoor rijp voor de grasmaaier. De ideale hoogte voor gras is wisselend per ras. Zo is speelgras gemiddeld gezien het mooist wanneer het vier centimeter is, terwijl siergras het mooiste is wanneer het drie centimeter is.

Ook is het tijd om te maaien wanneer je merkt dat je voetafdrukken zichtbaar blijven in het gras. Zie je ochtenddauw op je gras? Dan is het gras dus lang genoeg om veel vocht vast te houden. Veel vocht kan schimmels veroorzaken en dit wil je dus voorkomen door het gras te maaien.

Vanaf wanneer kan ik mijn gras maaien? 

In het voorjaar kun je maaien zodra het gras zo’n vijf tot acht centimeter hoog is. Bij een nieuw gazon wordt een minimale lengte van tien centimeter aangeraden. Maai op de hoogste stand, zodat het gras weer kan wennen aan het maaien. Dit kan per maaibeurt weer wat lager gemaaid worden. Pas de frequentie van het maaien in het voorjaar aan op de weersvoorspelling, groeisnelheid en de kwaliteit van je gras.

Wanneer je voor het eerst in het jaar kunt maaien, hangt af van de groeisnelheid van je gazon. In het voorjaar groeit gras vaak enorm snel doordat er veel regen valt en de zon vaker schijnt. Wanneer je te lang wacht met maaien, kan het te lang worden en niet meer met een grasmaaier te maaien zijn. Als je te vroeg maait, kan het nog te kort, en daardoor niet weerbaar, zijn. Kijk dus vooral naar de kenmerken van je gras en de weersomstandigheden, gezien gras maaien en temperatuur hand in hand gaan.

Tot wanneer kan ik het gras maaien? 

Mocht het lukken, laat het gras dan in de winter met rust tot het voorjaar weer op de deur klopt. Je kunt je gras maaien voor de winter, zodat het goed voorbereid het volgende groeiseizoen in kan gaan. Grasmaaien in november is gemiddeld gezien de laatste maaibeurt van het jaar. En voordat we het vergeten: loop niet over je gras als het bevroren is! Het gras kan namelijk makkelijk beschadigd raken.

Het is daarnaast een goed idee om je gazon voor de winter te verticuteren met een verticuteerhark om een eventuele viltlaag te verwijderen. Op die manier kan je gras goed luchten om deze zo voor te bereiden op de winter. 

Wanneer voor de eerste keer grasmaaien na de winter?

Zodra je ziet dat het gras een gezonde hoogte heeft bereikt, kun je overwegen om te maaien. Dit vindt meestal plaats in het vroege voorjaar, ergens tussen maart en mei. Hou er rekening mee dat je niet te veel van het gras moet maaien bij de eerste maaibeurt. Begin met een hogere maaihoogte en verlaag deze geleidelijk aan naarmate het seizoen vordert. Dit helpt om het gras te beschermen en een gezond gazon te bevorderen.

Hoe vaak moet je grasmaaien?

Hoe en wanneer gras maaien moet, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende weersomstandigheden, de grassoorten of de jaargetijden.  Zoals we hierboven hebben uitgelegd is het ook van belang om je maaifrequentie aan te passen aan het seizoen. In het groeiseizoen wordt aangeraden om je gras wekelijks te maaien.

Wij raden echter altijd aan om ook naar je gras te blijven kijken! Merk je dat het sneller groeit? Dan kun je het gerust eens uitproberen om vaker te maaien. Merk je dat het echter te veel van het goede is, dan maai je wat minder. Het vinden van je eigen maaifrequentie is een belangrijk onderdeel van het mooie gazon dat je aan het onderhouden bent. Tuinonderhoud is essentieel voor een mooi gazon.

Wel of niet het gras laten liggen na het maaien?

Als je klaar bent met het maaien van je gras, zie je dat er grasmaaisel op je gazon ligt. Is het goed om dit gemaaide gras te laten liggen? Nou, dit grasmaaisel kun je op twee manieren zien. Gras laten liggen na het maaien kan namelijk dienen als mulch. En je gras mulchen kan flink wat voordelen bieden, zoals het toevoegen van voedingsstoffen aan je bodem, het verbeteren van de bodemstructuur en het bespaart je ook nog eens tijd en moeite. Echter moet je oppassen met het laten liggen van je maaisel als je een zwak gazon hebt dat vatbaar is voor gazonschimmels. Ruim je het grasmaaisel liever op? Dan kan je dit kwijt in de compostbak, mulchbak of in het groenafval. 

Gras maaien in de zon

Gras maaien in de zomer, en dan vooral in de zon, vereist speciale aandacht, omdat het gras tijdens deze periode vaak onder invloed staat van warme temperaturen en drogere omstandigheden. Hier zijn enkele tips met betrekking tot grasmaaien in de zomer:

  • Maai in de vroege ochtend of late namiddag. Probeer het gras te maaien tijdens de uren dat de zon minder intens is dan midden op de dag. Dit minimaliseert stress voor je gazon en voorkomt dat het gras verbrandt door de zon.
  • Gebruik scherpe messen. Een scherp mes zorgt voor een nette afsnede en minimaliseert de schade aan het gras. Dit is vooral tijdens warme periodes belangrijk.
  • Maai in de zomer iets hoger. Wanneer je dit doet op een lengte van zo’n zevenenhalf tot tien centimeter, zal het gazon meer vocht vasthouden. Je wortels worden zo beschermd tegen uitdroging.
  • Maai je gras niet te kort. Vermijd het kortwieken van je gras, gezien dit de wortels blootstelt aan de hitte en het risico op uitdroging daarmee wordt vergroot. Laat het gras een gezonde hoogte behouden om de veerkracht tegen droogte te vergroten. 
  • Overweeg mulching. Het overige, gemaaide gras verdeel je over het gazon zodat deze beter vocht vasthoudt en meer voedingsstoffen op kan nemen. 
  • Geef op de juiste manier water. Je kunt beter diep en minder frequent water geven dan regelmatig oppervlaktewater geven.

Door deze tips te volgen, kun je een gezond gazon behouden, zelfs tijdens de warme zomermaanden.

Nat gras maaien

Gras maaien als het nat is of als het regent, raden wij altijd af. Echter snappen wij ook dat het soms onvermijdelijk is. Wees je er wel van bewust dat nat gras de veroorzaker kan zijn van verstopte messen en een ongelijkmatig, esthetisch minder mooi gazon. Nat gras heeft de neiging om aan de messen van een grasmaaier vast te kleven, waardoor het maaien zelf ook een stuk lastiger wordt. Ook kunnen natte plekken worden samengeduwd op je gazon waardoor het gras flink kan beschadigen. Als je dus de optie hebt om het gras eerst op te laten drogen, doe dit dan vooral.

De ideale maaihoogte voor het gras

Dit hangt af van de grassoort, maar ook van het doel van je gras. Zo zal een luxe golfbaan of siergazon kort gras van zo’n anderhalf tot tweeënhalf centimeter hebben, waar een doorsnee gazon vaak drie tot vijf centimeter hoog is. Juist in droge gebieden zien we dat mensen, voor de gezondheid van hun gazon, liever kiezen voor een graslengte van vijfenhalf tot zevenenhalf centimeter. De ideale maaihoogte is dus volledig afhankelijk van je grassoort, de weersomstandigheden en je persoonlijke voorkeur. Weet wel dat hoog gras maaien erg lastig is. Wanneer je gras te hoog is geworden, zal dit eerst aangepakt moeten worden met ander gereedschap zoals een zeis of een trimmer. 

Hoe hoog moet je het gras maaien?

De ideale maaihoogte voor gras varieert afhankelijk van het type gazon en lokale omstandigheden. Over het algemeen wordt aanbevolen het gras te maaien op een hoogte van vijf tot zevenenhalf cm voor speelgazons en tussen zevenenhalf en tien centimeter in schaduwrijke of warme gebieden. Vermijd het verwijderen van meer dan een derde van de grashoogte bij elke maaibeurt en pas de maaihoogte aan op basis van het seizoen. Het handhaven van deze richtlijnen bevordert een gezond gazon met betere weerstand tegen stress en droogte.

Wat als gras te lang is?

Als het gras te lang is, kan dit leiden tot problemen zoals schimmelgroei, beschadiging van de wortels en onregelmatige groei. Om dit te verhelpen, is het belangrijk om het gras geleidelijk te maaien tot de gewenste hoogte, waarbij niet meer dan een derde van de grashoogte per keer wordt verwijderd. Stel de maaihoogte van de grasmaaier in op een hogere stand en verwijder dik maaisel om verstikking te voorkomen. Bij ernstige schade kan het nodig zijn het gazon te herstellen door herstelgraszaad te zaaien.

Wanneer voor de eerste keer nieuw gras maaien?

Voor de eerste keer nieuw gras maaien is enorm spannend! En zeker wanneer je niet weet vanaf welke hoogte je überhaupt mag maaien. Er kan gemaaid worden, zodra het gras een hoogte van ongeveer tien centimeter heeft. De eerste twee tot drie keer mag het jonge gras niet korter gemaaid worden dan vier tot vijf centimeter. Daarnaast is verticuteren binnen drie jaar ook geen goed idee. Het jonge gazon kan dat nog niet aan. 

Waarmee moet je het gras maaien?

Vroeger maaiden ze het gazon simpelweg met een paar geiten of koeien, maar ondertussen hebben we iets ander gereedschap om mee te werken. Het hebben van goed tuingereedschap maakt het onderhoud een stuk makkelijker. Wanneer je je gras wil maaien, heb je tegenwoordig de keuze uit een handmatige grasmaaier, elektrische grasmaaier of een zeis. De beste optie hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en natuurlijk ook een beetje van de grootte van je gazon. Voor een voetbalveld ga je natuurlijk geen handmatige grasmaaier gebruiken. Heb je echter een klein gazon, dan is de handmatige grasmaaier wel weer een goede optie. 

Des te groter het gazon, des te handiger een elektrische grasmaaier is. Echter is hiervoor tegenwoordig ook een nieuwere optie: de robotmaaier. 

Grasmaaier versus robotmaaier

Zowel een grasmaaier als een robotmaaier kan ingezet worden voor het maaien van het gras. Bij de een doen we zelf het werk, bij de ander doet een robot dit werk. 

Het zelf maaien van je gras kan je wat tijd kosten. Een robotmaaier zal je dus weer wat extra vrije tijd geven. Ook zal een robotmaaier minder lawaai maken. Ook bestaat er speciaal graszaad dat gemaakt is voor robotmaaiers, zoals de Ten Have Slow Mow. Je moet dus vooral je eigen voorkeur afstemmen op de maaimanier die het beste bij jou en jouw wensen past. 

Al met al kunnen we wel stellen dat grasmaaien een enorm belangrijk en efficiënt klusje is om de gezondheid van je tuin te verbeteren. Mocht je toch nog vragen hebben over grasmaaien, producten die je kunt gebruiken voor je gazon of bijvoorbeeld graszaad, neem dan gerust contact met ons op. Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag met het realiseren van jouw droomtuin!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter