25/03/2021 - 14:02

Grassen en rassen

Ben jij geïnteresseerd in gras, of ben jij van plan om jouw gazon in te zaaien, maar ben je helemaal in de war over wat voor gras je moet nemen? Wij hebben alles voor jou op een rijtje gezet om dit alles hopelijk wat makkelijker te maken. We zullen eerst de soorten gras toelichten, of te wel het verschil tussen de diverse soorten gazons die je kunt aanleggen. Vervolgens gaan we kijken naar de eigenschappen, voor- en nadelen van de meest voorkomende grasrassen. 

 

Inhoudsopgave

Soorten grassen

Soorten rassenSiergazon

Ben jij van plan om nauwelijks het gras te betreden of anderszins te gebruiken? Dan is een siergazon prachtig om naar te kijken. Het bestaat uit fijne grassoorten en geeft een mooi dicht gazon als resultaat. Siergazon voelt zeer zacht aan, maar vergt veel onderhoud zoals regelmatige maaibeurten, onkruid wieden en voldoende bemesting om het zo sierlijk te houden. Siergazons zijn doorgaans mengsels van roodzwenkgras wat aangevuld is met raaigras.

Speelgazon

Een gazon om op te leven is een speelgazon. Er kan goed op gespeeld en gelopen worden en bestaat uit sterke grassoorten. Het vraagt weinig onderhoud, want over het algemeen is het een trage groeier. Een speelgazon is het meest gebruikte gazontype omdat het perfect is voor een tuin waar goed in geleefd wordt. Het bestaat uit een mengsel van fijne en grovere grassoorten als zwenk-, beemd-, struis- en Engels raaigras.

Een speelgazon kan wel tegen een stootje en kijkt uit naar een regelmatige besproeiing en een periodieke maaibeurt zodat je er jarenlang plezier van kan hebben. Naast dat het een oersterk gazon is, is het ook mooi voor het oog; het ligt er - vooral na een maaibeurt - altijd goed bij! Daarnaast herstelt het zich goed en kan het prima tegen droogte.

Sportgazon

Een sportgazon is geschikt voor iedereen en elke sportvereniging waar zwaar gebruik gemaakt wordt van een veld. Er kan goed op gevoetbald worden en bestaat uit grovere grassoorten zoals veldbeemdgras en Engels raaigras. Het herstelt zich snel na gebruik en gedijt goed op een zanderige ondergrond.

Het is erg geschikt voor spelende kinderen en huisdieren die elke dag rennen over het gazon. Het kiemt snel en is goed bestand tegen droge zomers! Het kan zeer intensief worden belopen en kan zeker tegen een stootje! Mits het goed onderhouden wordt, kan het jarenlang mee gaan!

Schaduwgazon

Ligt jouw gazon vaak in de schaduw? Staan er veel omliggende bomen die voor veel schaduw zorgen en dus ook voor meer onkruid en mos? Dan is een schaduwgazon perfect! Dit speciale gras neemt met minder licht genoegen en is bestand tegen droogte. Een schaduwmengsel is samengesteld op basis van veldbeemdgras. Het creëert een zeer dichte grasmat, hierdoor hebben onkruiden en mos vrijwel geen kans om de kop uit te steken. Tevens is een schaduwgras traag groeiend. 

 

Mengsels met bloemen

Een mengsel met bloemen is niet meteen bedoeld als gazon, maar vooral voor weides. Het is over het algemeen een traag groeiend gras met eenjarige bloemen die veel kleur en variatie geeft. Het is mooi om naar te kijken en trekt ook nog nuttige insecten aan! Let op: niet alle mengsels met bloemen kunnen gebruikt worden in paardenweides omdat er giftige bloemen tussen kunnen zitten. Check altijd of een mengsel met bloemen veilig is voor dieren. 

 


Traag groeiende grassen besparen een hoop tijd omdat ze minder onderhoud nodig hebben. Het is goed voor het milieu omdat het de afvalberg beperkt. Je hoeft minder vaak te maaien, als dat niet één van je favoriete klusjes zijn en het heeft over het algemeen minder water nodig.

Verscheidene gemeentes stimuleren het gebruik van traag groeiend gras en geven er dan ook subsidies voor. Check bij jouw gemeente of er een subsidie gegeven wordt voor het gebruiken van traag groeiend gras. Er zit nauwelijks of geen Engels raaigras of rietzwenkgras in, wat trouwens in de meeste gevallen ook een subsidievoorwaarde is.

 


Weidemengsels

Over het algemeen bestaan weidemengsels voor een groot deel uit Engels raaigras. Dit soort gras levert veel en goed ruwvoer door ons zeeklimaat. Over het algemeen zijn weidemengsels stevige grassen die snel kiemen. Ze hebben een goede tolerantie tegen intensieve betreding en zijn ook nog eens smakelijk voor het vee!

Bovengenoemde gazon soorten zijn de meest voorkomende en meest gebruikelijke gazons. We gaan nu kijken naar de verschillende grasrassen. We hopen zo dat je na het lezen van deze blog de voor- en nadelen van de verschillende rassen naast elkaar kunt leggen om vervolgens een keuze te maken welk graszaad het beste voorziet in je wensen en behoeften!

Lolium perenne of Engels raaigras

Engels raaigras is een dichte zoden-vormende soort gras met een snelle kieming en opkomst. Het is hartstikke goed bestand tegen betreding door mens en dier en wordt daarom vaak ingezaaid in weilanden, sportvelden en speelgazons. Tijdens de zomer blijft Engels raaigras mooi groen. Het is goed bestand tegen droogte. Van blad zijn ze iets breder, dus ze zijn minder geschikt voor een siergazon.

 

Voordelen Nadelen
Het gras komt snel op Het gras moet regelmatig gemaaid worden
Hoge betredingstolerantie Presteert aanzienlijk minder in de schaduw
Goed uithoudingsvermogen  

 

Engels raaigras kopen? 

Graszaaddirect heeft veel soorten graszaad met Engels raaigras in het assortiment. Barenbrug Bar Power RPR is misschien wel het allersterkste mengsel die verkrijgbaar is op de particuliere markt. Dit graszaad bestaat uit een combinatie van Engels raaigras en een RPR coating. RPR is geschikt voor extreme betreding en heeft een mooie uitstraling. Het gras is erg geschikt voor speel- en sportvelden.

Barenbrug Speedy Green is een grasmengsel welke voor 100% uit Engels raaigras bestaat. Het gras komt dus snel op. Tevens beschikt het over een hoge betredingstolerantie en heeft het een goede uithoudingsvermogen. 

 

Festuca rubra of roodzwenkgras

Roodzwenkgras vormen een fijne, zachte en dichte zode en zijn goed bestand tegen vochtige en beschaduwde plaatsen. Roodzwenkgras kenmerkt zich door de fijne uitlopers, welke een hoge sierwaarde geven. Het gras kan zeer grote oppervlakken bedekken en zijn traag groeiend, wat minder maaibeurten betekent. Naast Engels raaigras is roodzwenkgras het meest gebruikte soort voor gazons. Het wordt meer gebruikt voor siergras, dan voor een speel- of sportgazon omdat het minder goed tegen betreding kan.

 

Voordelen Nadelen
Hoge sierwaarde, kan kort gemaaid worden Minder goed bestand tegen betreding
Weinig onderhoud; het gras groeit langzaam  
Roodzwenkgras presteert goed in de schaduw  

 

Roodzwenkgras kopen?

Wanneer je op zoek bent naar een grasmengsel waar een hoog gehalte roodzwenk in zit, ben je zeer waarschijnlijk van plan om of een siergazon aan te leggen, of een grasmat welke goed presteert in de schaduw. Ten Have Siergazon is een grasmengsel welke voor 50% bestaat uit roodzwenkgras. Met dit gras creëer je een fijn bladige en dichte zode met een hoge sierwaarde. Het beschikt over alle voordelen van roodzwenkgras; het is geschikt om kort af te maaien en het vergt weinig onderhoud.

Barenbrug Schaduw en Zon is een schaduwmengsel met 40% roodzwenk. Het graszaad presteert net zo goed in de schaduw als in de zon. Het graszaad is voorzien van een coating (startersvoeding).

 

Poa pratensis of veldbeemdgras

Veldbeemdgras is een overjarig gras dat zorgt voor een dichte zode. Het is goed bestand tegen betreding en droogte in de zomer, aangezien dit grasras een zeer sterk wortelgestel heeft. Het gras wordt om deze redenen in vrijwel elk graszaad mengsel gebruikt. Veldbeemd is een traag groeiend en uitermate standvastig grassoort. De beginontwikkeling is hiermee dus erg traag en niet bijzonder geschikt voor het doorzaaien. Veldbeemdgras kan ziektegevoelig zijn, dus let daar op.

 

 

Voordelen Nadelen
Hoge betredingstolerantie Ziektegevoelig
Zeer sterk wortelgestel Minder geschikt voor bij- en doorzaai
Vergt weinig onderhoud  

 

Veldbeemdgras kopen?

Het maakt niet uit wat voor type gazon je wil inzaaien, bijna overal zit wel wat veldbeemdgras in. Dit is natuurlijk niet voor niets; het grassoort brengt veel voordelen met zich mee. Door het sterke wortelstelsel is het goed bestand tegen de droogte. Ten Have Mediterrane Pro heeft een relatief hoog percentage veldbeemd, namelijk 30%. Dit graszaad kan goed tegen de hitte. Het gras komt veel voor in de Zuid-Europese tuinen.


Agrostis tenuis of struisgras

Struisgras is een traag groeiende grassoort die een zeer dichte zode vormt. Het is bestand tegen kort maaien, maar zijn erg gevoelig voor droogte en betreding. Wel zijn ze erg geschikt voor vochtige gronden. Struisgras groeit goed in de schaduw. Het kan zijn dat ze meer opvallen in de zomer omdat dit een echte zomerbloeier is.

 

Voordelen Nadelen
Hoge sierwaarde, kan kort gemaaid worden Erg gevoelig voor droogte en betreding
Presteert goed in de schaduw  
Geschikt voor vochtige gronden  

 

Struisgras kopen?

Struisgras kan zeer kort gemaaid worden en het ziet er fantastisch uit. Het is uitstekend geschikt voor golfbanen. Marktleider Barenbrug verkoopt diverse golfmengsels met een hoog struisgras percentage. Het gras komt minder vaak voor in particuliere grasmengsels

 

Festuca cinerea of hardzwenkgras

Hardzwenkgras komt van nature voor op droge en zandige plaatsen zoals bijvoorbeeld duinen. Dit soort gras wordt vooral veel ingezaaid in bermen. De grasplanten vormen een open zode. Zoals eerder genoemd zijn ze zeer tolerant voor droogte, maar zijn minder tolerant voor betreding. Daarnaast heeft hardzwenkgras een trage opkomst en groei waardoor het goed kan overwinteren. Het gras is goed bestand tegen grasziekten als rooddraad.

 

 

Voordelen Nadelen
Ideaal voor openbare ruimtes als bermen en dijken Geen hoge sierwaarde
Goede weerbaarheid tegen grasziekten Lage betredingstolerantie
Goed bestand tegen droogte  

 

Hardzwenkgras kopen?

Zoals eerder genoemd, bevatten de meeste bermenmengsels een hoog percentage hardzwenkgras. Neem bijvoorbeeld de Bermen B3 van het merk VDS. Dit gras is voor 45% voorzien van hardzwenk. Het mengsel zorgt voor sterke grasmat, heeft een lage onderhoudsinterval en een hoog uithoudingsvermogen.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter