03/10/2019 - 14:27
Grassen en rassen

Ben jij geïnteresseerd in gras, of ben jij van plan om jouw gazon in te zaaien, maar ben je helemaal in de war over wat voor gras je moet nemen? Wij hebben alles voor jou op een rijtje gezet om dit alles hopelijk wat makkelijker te maken.

Siergazon

Ben jij van plan om nauwelijks het gras te betreden of anderszins te gebruiken? Dan is een siergazon prachtig om naar te kijken. Het bestaat uit fijne grassoorten en geeft een mooi dicht gazon als resultaat. Siergazon voelt zeer zacht aan, maar vergt veel onderhoud zoals regelmatige maaibeurten, onkruid wieden en voldoende bemesting om het zo sierlijk te houden. Siergazons zijn mengsels van roodzwenkgras wat aangevuld is met raaigras.

Speelgazon

Een gazon om op te leven is een speelgazon. Er kan goed op gespeeld en gelopen worden en bestaat uit sterke grassoorten precies om deze reden. Het vraagt weinig onderhoud, want over het algemeen is het een trage groeier. Een speelgazon is het meest gebruikte gazontype omdat het perfect is voor een tuin waar goed in geleefd wordt. Het bestaat uit een mengsel van fijne en grovere grassoorten, denk aan zwenk-, beemd-, struis- en Engels raaigras.

Een speelgazon kan wel tegen een stootje en kijkt uit naar een regelmatige besproeiing en een periodieke maaibeurt zodat je er jarenlang plezier van kan hebben. Naast dat het een oersterk gazon is, is het ook mooi voor het oog; het ligt er - vooral na een maaibeurt - altijd goed bij! Daarnaast herstelt het zich goed en kan het prima tegen droogte.

Sportgazon

Een sportgazon is geschikt voor iedereen en elke sportvereniging waar zwaar gebruik gemaakt wordt van een veld. Er kan goed op gevoetbald worden en bestaat uit grovere grassoorten zoals veldbeemdgras en Engels raaigras. Het herstelt zich snel na gebruik en gedijt goed op een zanderige ondergrond.

Het is erg geschikt voor spelende kinderen en huisdieren die elke dag rennen over het gazon. Het kiemt snel en is goed bestand tegen droge zomers! Het kan zeer intensief worden belopen en kan zeker tegen een stootje! Mits het goed onderhouden wordt, kan het jarenlang mee gaan!

Schaduwgazon

Staat jouw gazon vaak in de schaduw? Staan er veel omliggende bomen die voor veel schaduw zorgen en dus ook voor meer onkruid en mos? Dan is een schaduwgazon perfect! Dit speciale gras neemt met minder licht genoegen en is bestand tegen droogte. Een schaduwmengsel is op basis van veldbeemdgras. Het creert een zeer dichte grasmat (nadelig voor onkruid en mos!) en het is traaggroeiend. 


Mengsels met bloemen

Een mengsel met bloemen is niet meteen bedoeld als gazon, maar vooral voor weides. Het is over het algemeen een traaggroeiend gras met eenjarige bloemen die veel kleur en variatie geeft. Het is mooi om naar te kijken en trekt ook nog nuttige insecten aan! Let op: niet alle mengsels met bloemen kunnen gebruikt worden in paardenweides omdat er giftige bloemen tussen kunnen zitten. Check altijd of een mengsel met bloemen veilig is voor dieren. 

 


Traaggroeiende grassen besparen een hoop tijd omdat ze minder onderhoud nodig hebben. Het is goed voor het milieu omdat het de afvalberg beperkt. Je hoeft minder vaak te maaien, als dat niet één van je favoriete klusjes zijn en het heeft over het algemeen minder water nodig.

Verscheidene gemeentes zijn erg voor het gebruiken van traaggroeiend gras en geven er dan ook subsidies voor. Check bij jouw gemeente of er een subsidie gegeven wordt voor het gebruiken van traaggroeiend gras. Er zit nauwelijks of geen Engels raaigras of rietzwenkgras in, wat trouwens in de meeste gevallen ook een subsidievoorwaarde is.

 


Weidemengsels

Over het algemeen bestaan weidemengsels voor een groot deel uit Engels raaigras. Dit soort gras levert veel en goed ruwvoer door ons zeeklimaat. Over het algemeen zijn weidemengsels stevige grassen die snel kiemen. Ze hebben een goede tolerantie tegen intensieve betreding en zijn ook nog eens smakelijk voor het vee!

Lolium perenne of Engels raaigras

Engels raaigras is een dichte zoden-vormende soort gras met een snelle kieming en opkomst. Het is hartstikke goed bestand tegen betreding door mens en dier en wordt daarom vaak ingezaaid in weilanden, sportvelden en speelgazons. Tijdens de zomer blijft Engels raaigras mooi groen en is goed bestand tegen droogte. Van blad zijn ze iets breder, dus ze zijn minder geschikt voor een siergazon.

Festuca rubra of roodzwenkgras

Roodzwenkgras vormen een fijne, zachte en dichte zode en zijn goed bestand tegen vochtige en beschaduwde plaatsen. Het kan zeer grote oppervlakken bedekken en zijn traaggroeiend, wat minder maaibeurten betekent. Naast Engels raaigras is roodzwenkgras het meest gebruikte soort voor gazons. Het wordt meer gebruikt voor siergras, dan voor een speel- of sportgazon omdat het minder goed tegen betreding kan.

Poa pratensis of veldbeemdgras

Veldbeemdgras is een overjarig gras met een dichte zode. Het is goed bestand tegen betreding en droogte in de zomer. Naast dat is dit soort gras traaggroeiend en uitermate standvastig. De beginontwikkeling is hiermee dus erg traag en niet bijzonder geschikt voor het doorzaaien. Veldbeemdgras kan ziektegevoelig zijn, dus let daar op.


Agrostis tenuis of struisgras

Struisgras is een traaggroeiende soort die een zeer dichte zode vormt. Het is bestand tegen kort maaien, maar zijn erg gevoelig voor droogte en betreding. Waar ze wel erg geschikt voor zijn zijn vochtige gronden. Het kan zijn dat ze meer opvallen in de zomer omdat dit een echte zomerbloeier is.

Festuca cinerea of hardzwenkgras

Hardzwenkgras komt van nature voor op droge en zandige plaatsen zoals bijvoorbeeld duinen. Dit soort gras wordt vooral veel ingezaaid in bermen. Zoals eerder genoemd zijn ze zeer tolerant voor droogte, maar zijn minder tolerant voor betreding. Daarnaast heeft hardzwenkgras een trage opkomst en groei en kan goed overwinteren.