Microklaver: een duurzaam gazon aanleggen
29/09/2022 - 11:51

Microklaver: een duurzaam gazon aanleggen

Wil jij een future proof gazon? Overweeg eens om je grasmat een boost te geven met microklaver! Microklaver woekert niet, maar heeft dezelfde groeikracht als gras. In dit blogartikel lees je wat microklaver is en welke voordelen het zaaien ervan met zich meebrengt.

Wat is microklaver?

We kennen allemaal klaver. Het zogenoemde klavertje vier is het bekendste gelukssymbool! Sinds kort is er een nieuwe klaversoort op de markt gebracht: microklaver. Microklaver, gazonklaver, of simpelweg 'klein klavertje' is een nieuwe aanwinst die is voortgekomen vanaf de Deense markt. In Denemarken heeft men na jarenlang onderzoek deze niet-woekerende klaver veredeld. Een revolutionaire doorbraak, als je het aan ons vraagt. Waar je alle andere klaversoorten liever kwijt dan rijk bent in het gazon, heeft microklaver alleen maar voordelen. Microklavers hebben zich in de praktijk in slechts een korte periode al dubbel en dwars bewezen. Als gevolg hiervan worden microklavers onder andere in Engeland en België gezaaid. Ook in Nederland begint dit handige plantje zijn doorbraak te maken. Zo is microklaver ingezaaid in het welbekende Vondelpark. Ook hebben al veel particuliere tuiniers microklavers in hun gazon gezaaid. 

Voordelen van microklavers

De fijnbladige microklavers maken het mogelijk om op een duurzame manier gazons, sportvelden en openbaar groene locaties te onderhouden. Met de in- of doorzaai van microklavers creëer je een representatief gazon dat voldoet aan de milieueisen. Ook met het oog op klimaatverandering bieden microklavers veel voordelen. We hebben dit jaar een gortdroge zomer gehad. Veel gazons kunnen daar niet goed tegen. Een veelvoorkomend gevolg van aanhoudende droogte is dat het gras geel verkleurt of zelfs dood gaat. Microklavers vangen de klappen op van deze extreme weersomstandigheden. Dan maakt het niet uit of we te maken hebben met extreme droogte en hitte of met hevige stortbuien. Doordat microklaver droogtetolerant is, hoeft het gazon ook niet zo vaak besproeit te worden. Zo bespaar je veel water!

Onkruid onderdrukken

Door microklavers te zaaien tussen het gras, behoud je het hele jaar door een dichte en groene zode. De micoklavers zorgen voor een goede bedekking. Dit brengt als voordeel met zich mee dat mos en onkruid geen kans krijgen om tussen het gras te groeien.

Een onderhoudsarm gazon met microklaver

We hadden het net al verklapt: met het zaaien van microklavers leg je een onderhoudsvriendelijk gazon aan. In tegenstelling tot andere klaver groeit microklaver vrij traag. Hierdoor concurreert klaver ook niet met het aanwezige gras, terwijl andere klaversoorten dat juist wel doen. Een bijkomend voordeel is dat het gazon minder vaak gemaaid hoeft te worden.

Microklaver als groenbemester

Microklaver is een natuurlijke stikstofproducent. De gazonklaver beschikt over het vermogen om stikstof uit de lucht te binden en op te slaan in de bodem. De klavers zorgen van nature voor voldoende voeding voor je gazon. Stikstof is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor een gazon. De stikstof die gewonnen wordt door de microklavers, worden geleidelijk aan afgegeven aan de grasplant. In tegenstelling tot een 'gewoon' gazon, hoef je een gazon die verrijkt is met microklavers dus niet zo vaak te bemesten. 

Wanneer microklaver zaaien?

Ben jij van plan om microklavers te zaaien? Dan kan je dat het beste doen tijdens april tot en met september. Idealiter bij een bodemtemperatuur van minimaal 10°C. Zaai niet bij té warm weer. Als je de microklavers in een bestaand gazon wilt zaaien, dan is het allereerst belangrijk om het gazon te verticuteren. Dit kan handmatig, maar denk er wel om dat dit een intensieve klus is. Heb je een groot gazon, dan kan je beter een verticuteermachine gebruiken. Verspreidt vervolgens de zaden en hark ze licht in. Microklavers zijn erg fijne bloemzaden; dit maakt het wel wat lastig om ze te zaaien. Een handige tip die we je willen meegeven is om de klaverzaden te mengen met zand. Des te groter het volume, des te makkelijker je de klaverzaden kan uitzaaien. Wals de grond aan met bijvoorbeeld de Tuinwals van Talen Tools. Nu is het een kwestie van wachten. Het duurt ongeveer twee tot drie weken totdat klaver ontkiemt. Bij droge weersomstandigheden is het aan te raden om de pas ingezaaide zaden regelmatig te bewateren. 

Microklaver mengen met graszaad

Wist je dat je jouw bestaande gazon kan doorzaaien met microklaver? Ook een nieuw gazon kan worden aangelegd met klaver door het microklaver meteen te mengen met graszaad. Houdt een dosering aan van 33 gram microklaver en 660 gram graszaad. Met deze hoeveelheid kan je ongeveer 20 m² inzaaien. Als je puur klaver zaait, strooi dan 33 gram klaverzaad per 10 m² grond. Combineer je graszaad met klaver? Dan kan je het gazon volop gaan betreden. Een stuk grond dat enkel bestaat uit microklaver is wel gevoelig voor intensieve betreding.

Er is graszaad verkrijgbaar waarin microklaver verwerkt zit, namelijk het Siergazon Duurzaam mengsel van Ten Have Seeds. Toch liever zelf je eigen mengsel samenstellen? Dat kan! Meng 10% microklaver met gras dat goed tegen droogte kan (Rood zwenkgras) en gras dat bestand is tegen intensieve bespeling (Engels raaigras).

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter