Microklaver: een duurzaam gazon aanleggen
29/09/2022 - 11:51

Microklaver: een duurzaam gazon aanleggen

Wil jij een futureproof gazon? Overweeg eens om je grasmat een boost te geven met microklaver! Microklaver woekert niet, maar heeft dezelfde groeikracht als gras. In dit blogartikel lees je wat microklaver is en welke voordelen het zaaien ervan met zich meebrengt.

Wat is microklaver?

We kennen allemaal klaver. Het zogenoemde klavertje vier is het bekendste gelukssymbool! Sinds kort is er een nieuwe klaversoort op de markt gebracht: microklaver. Microklaver, gazonklaver, of simpelweg 'klein klavertje' is een nieuwe aanwinst die is voortgekomen vanaf de Deense markt. In Denemarken heeft men na jarenlang onderzoek deze niet-woekerende klaver veredeld. Een revolutionaire doorbraak, als je het aan ons vraagt. Waar je alle andere klaversoorten liever kwijt dan rijk bent in het gazon, heeft microklaver alleen maar voordelen. Microklavers hebben zich in de praktijk in slechts een korte periode al dubbel en dwars bewezen. Als gevolg hiervan worden microklavers onder andere in Engeland en België gezaaid. Ook in Nederland begint dit handige plantje zijn doorbraak te maken. Zo is microklaver ingezaaid in het welbekende Vondelpark. Ook hebben al veel particuliere tuiniers microklavers in hun gazon gezaaid. 

Voordelen van microklavers

De fijnbladige microklavers maken het mogelijk om op een duurzame manier gazons, sportvelden en openbaar groene locaties te onderhouden. Met de in- of doorzaai van microklavers creëer je een representatief gazon dat voldoet aan de milieueisen. Ook met het oog op klimaatverandering bieden microklavers veel voordelen. We hebben dit jaar een gortdroge zomer gehad. Veel gazons kunnen daar niet goed tegen. Een veelvoorkomend gevolg van aanhoudende droogte is dat het gras geel verkleurt of zelfs dood gaat. Microklavers vangen de klappen op van deze extreme weersomstandigheden. Dan maakt het niet uit of we te maken hebben met extreme droogte en hitte of met hevige stortbuien. Doordat microklaver droogtetolerant is, hoeft het gazon ook niet zo vaak besproeit te worden. Zo bespaar je veel water!

Onkruid onderdrukken

Door microklavers te zaaien tussen het gras, behoud je het hele jaar door een dichte en groene zode. De micoklavers zorgen voor een goede bedekking. Dit brengt als voordeel met zich mee dat mos en onkruid geen kans krijgen om tussen het gras te groeien.

Een onderhoudsarm gazon met microklaver

We hadden het net al verklapt: met het zaaien van microklavers leg je een onderhoudsvriendelijk gazon aan. In tegenstelling tot andere klaver groeit microklaver vrij traag. Hierdoor concurreert klaver ook niet met het aanwezige gras, terwijl andere klaversoorten dat juist wel doen. Een bijkomend voordeel is dat het gazon minder vaak gemaaid hoeft te worden.

Microklaver als groenbemester

Microklaver is een natuurlijke stikstofproducent. De gazonklaver beschikt over het vermogen om stikstof uit de lucht te binden en op te slaan in de bodem. De klavers zorgen van nature voor voldoende voeding voor je gazon. Stikstof is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor een gazon. De stikstof die gewonnen wordt door de microklavers, worden geleidelijk aan afgegeven aan de grasplant. In tegenstelling tot een 'gewoon' gazon, hoef je een gazon die verrijkt is met microklavers dus niet zo vaak te bemesten. 

Wanneer microklaver zaaien?

Ben jij van plan om microklavers te zaaien? Dan kan je dat het beste doen tijdens april tot en met september. Idealiter bij een bodemtemperatuur van minimaal 10°C. Zaai niet bij té warm weer. Als je de microklavers in een bestaand gazon wilt zaaien, dan is het allereerst belangrijk om het gazon te verticuteren. Dit kan handmatig, maar denk er wel om dat dit een intensieve klus is. Heb je een groot gazon, dan kan je beter een verticuteermachine gebruiken. Verspreidt vervolgens de zaden en hark ze licht in. Microklavers zijn erg fijne bloemzaden; dit maakt het wel wat lastig om ze te zaaien. Een handige tip die we je willen meegeven is om de klaverzaden te mengen met zand. Des te groter het volume, des te makkelijker je de klaverzaden kan uitzaaien. Wals de grond aan met bijvoorbeeld de Tuinwals van Talen Tools. Nu is het een kwestie van wachten. Het duurt ongeveer twee tot drie weken totdat klaver ontkiemt. Bij droge weersomstandigheden is het aan te raden om de pas ingezaaide zaden regelmatig te bewateren. 

Microklaver mengen met graszaad

Wist je dat je jouw bestaande gazon kan doorzaaien met microklaver? Ook een nieuw gazon kan worden aangelegd met klaver door het microklaver meteen te mengen met graszaad. Houdt een dosering aan van 33 gram microklaver en 660 gram graszaad. Met deze hoeveelheid kan je ongeveer 20 m² inzaaien. Als je puur klaver zaait, strooi dan 33 gram klaverzaad per 10 m² grond. Combineer je graszaad met klaver? Dan kan je het gazon volop gaan betreden. Een stuk grond dat enkel bestaat uit microklaver is wel gevoelig voor intensieve betreding.

Er is graszaad verkrijgbaar waarin microklaver verwerkt zit, namelijk het Siergazon Duurzaam mengsel van Ten Have Seeds. Toch liever zelf je eigen mengsel samenstellen? Dat kan! Meng 10% microklaver met gras dat goed tegen droogte kan (Rood zwenkgras) en gras dat bestand is tegen intensieve bespeling (Engels raaigras).

Reacties

Hallo.. ik vroeg mij af zijn er ook microklavergrasmatrollen?... mvg, Rob
Rob - 13/06/2024 - 13:09
Hi Gerwin,

Daar heb je helemaal gelijk in! Microklaver bindt stikstof uit de lucht, dus overbemesting met stikstof is een absolute no-go. Kies in plaats daarvan voor een meststof met een lagere NPK-waarde om de fosfor- en kaliumwaarden in balans te brengen. Met een najaarsmest kun je ook niet snel de mist in gaan. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.
Graszaaddirect - Amy - 07/05/2024 - 13:47
Ik heb een 1 jarig gazon met microklaver op droge zandgrond. Het gras en het microklaver zien er prima uit en ik wil dat graag zo houden. Mijn vraag is: moet ik bemesten en zo ja, met welke meststof (het staat mij bij dat klaver niet tegen teveel stikstof kan) en ik wil de klaver niet verzwakken of doodmaken.
Graag ontvang ik uw deskundige advies
Gerwin - 04/05/2024 - 11:46
Ik heb een bestaand gazon dat steeds vol komt te zitten met mos en onkruid, waarsschijlijk doordat het een deel in de half schaduw ligt. zou ik met microklaver er tussen te zaaien ik weer een mooi gazon kunnen krijgen? en hoeveel gram microklaver per m²?

mvg A Vogel
Arie Vogel - 21/03/2024 - 16:11
Wij hebben een grasveldje waar onze siereendjes ook veel zitten. Hier kan het gras erg slecht tegen... Helpt microklaver hier ook voor, of hebben jullie misschien een ander advies om het gras hier een beetje levend te houden?
Dank, Esther
Esther - 17/03/2024 - 19:38
Hallo kan ik microklaver zaaien op een terras met oude klinkers en brede(1cm) voegen.Om aarde en zandopspattingen tegen te gaan. Dank
Viviane - 05/09/2023 - 14:20
Hallo kan ik microklaver zaaien op een terras met oude klinkers en brede(1cm) voegen.Om aarde en zandopspattingen tegen te gaan. Dank
Viviane - 05/09/2023 - 14:19
Kan ik microklaver zaaien tussen nogal brede voegen op terras van oude klinkers. Nu spat alles vol aarde en zand als het fel regent.
Viviane - 04/09/2023 - 14:39
Hoi, moet er vantevoren bemest worden wanneer je een nieuw gazon met gras en klaver gaat zaaien? Of wordt de grond dan juist te voedingsrijk voor de klaver? Mvg, Claudia
Claudia - 12/08/2023 - 19:55
Heb kale plekken in mijn gazon ieder jaar weer.Wil ook weleens een mooi gazon hebben.
Fam Piepenbroek
Fam A.Piepenbroek - 28/07/2023 - 16:12
Microklaver kan goed gecombineerd worden met graszaad, maar mocht u liever een microklavergazon aanleggen, dan kan dat ook gewoon!
Patrick - Team Graszaaddirect - 12/07/2023 - 10:47
Geachte heer/mevrouw, kun je het microklaver ook zonder gras zaden? Groeten, José
José Dohmen - 06/07/2023 - 20:21
Hoi Arienne! Het is zeker mogelijk om microklavers te zaaien op zandgrond. Alhoewel het nooit geen kwaad kan om de bodem te verbeteren, is het niet per se noodzakelijk.
Patrick - Team Graszaaddirect - 04/07/2023 - 16:20
Het is mogelijk om te zaaien op bosgrond. Wel is het aan te raden om de bodem te onzuren, aangezien klavers niet zo goed gedijen op zure bodems.
Patrick - Team Graszaaddirect - 28/06/2023 - 09:52
Hoi! Is het mogelijk om microklaver te zaaien op zandgrond of moet de bodem eerst verbetert worden en zo ja met wat?
Alvast bedankt voor de reactie.
Groet, Arienne
Arienne - 28/06/2023 - 09:45
Ik heb een (slecht) gazon op zure ( ph 4,6) bosgrond. Kan ik daar microklaver op zaaien ? Groet, Jos
Jos Schrooyen - 22/06/2023 - 22:16
Hi, ik ben van plan mijn kunstgras veldje te vervangen voor microklaver, is dit loop/ erop liggen- bestendig? Ik lig vaak in het nep gras maar wil een natuurvriendelijk alternatief. Wij hebben ook twee hondjes die vaak in het nep gras liggen en soms plassen, is dit ook mogelijk bij micro klaver?

Groetjes, Anna
Anna iris - 16/06/2023 - 16:58
Hallo Hiljàn, dat is zeker mogelijk. De mengverhouding is 33 gram microklaver per 10 m².

De microklavers moeten zo nu en dan wel gemaaid worden. U kunt er ook voor kiezen om het te laten groeien, maar dat gaat naar mijn mening wel ten koste van de sierwaarde.
Patrick - Team Graszaaddirect - 12/06/2023 - 09:45
Hallo Kim, dat is zeker mogelijk. De mengverhouding is 33 gram microklaver per 10 m². Zaai de zaden zowel in de lengte- als in de breedterichting, om een gelijkmatige uitzaai te verzekeren. Bedek de zaden lichtjes met een laagje grond. Vervolgens goed aaanrollen.
Patrick - Team Graszaaddirect - 12/06/2023 - 09:43
Hallo,
Ik heb dezelfde vraag als Kim en ik kan er nog geen antwoord op vinden. Ik wil een gazon maken van alleen microklavers. Kan dat?
En als dat kan, moet ik dan ook maaien of blijven microklavers laag?
Groet, Hiljàn
Hiljàn - 10/06/2023 - 09:03
Kan je microklaver ook puur strooien zodat het gazon alleen maar uit deze microklavertjes bestaat? Of moet het perse gemengd worden met gras zaadjes of tussen gras in worden gezaaid? Vriendelijke groet, Kim
Kim - 30/05/2023 - 03:17
Ja zeker, dat is mogelijk! Microklavers zullen niet overheersen en door dagelijks te maaien, houdt je het mooi kort.
Patrick - Mulder Retail - 24/05/2023 - 08:58
Beste,
Kan microklaver gezaaid worden in combinatie met dagelijks gebruik van robotmaaier. Dank voor uw antwoord en mvg. Marc
Dederen - 23/05/2023 - 16:19
Hallo Raymond, de zaaidichtheid hangt af van of je het puur zaait of gemengd met graszaad.

Puur: 33 gram voor 10-15m²
Gemengd: 33 gram microklaver+ 660 gram graszaad voor 20-25m²
Patrick - Team Graszaaddirect - 24/04/2023 - 08:53
Hoi, Hoeveel gram per vierkante meter heb je aan Micro klaver nodig als je wilt inzaaien op een bestaande grasmat.
Grt
Raymond
Raymond - 21/04/2023 - 12:41