Mollen in de tuin vangen, bestrijden en voorkomen
18/07/2023 - 10:19

Mollen in de tuin vangen, bestrijden en voorkomen

Je bent enthousiast bezig geweest met tuinieren en hebt ervoor gezorgd dat je gazon er prachtig bij ligt. Je loopt naar buiten om te genieten van je kopje koffie, je mooie tuin en de ochtendzon, maar wat je daar aantreft, is alles behalve ontspannend. Een tuin vol grote molshopen. Dit is geen scenario waar je vrolijk van wordt, maar helaas komt het regelmatig voor. Een enkele mol kan een flinke ravage achterlaten. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je de aanwezigheid van mollen in de tuin kunt herkennen, bestrijden en uiteraard voorkomen. 

Waarom zijn mollen een probleem in de tuin?

De mol is een dier dat valt onder plaagdieren, maar is wel een stukje groter dan bijvoorbeeld een emelt of een engerling. De schade die ze achterlaten is dan ook een stuk groter. Denk hierbij aan tegelverzakking, lelijke bovengrondse molshopen, beschadigde wortels en doorgeknaagde bedrading. Om je een perspectief te geven: mollen graven zo’n 4 meter ondergrondse tunnels per uur (!). 

Het zicht van de mol is niet goed ontwikkeld, daarom gebruiken ze hun neus om een route te plannen door jouw tuin. Terwijl ze dit doen, graven ze dus een enorm tunnelsysteem onder je tuin. Om gevaar te voorkomen, zullen ze alles wat ze tegenkomen uit de weg ruimen met hun scherpe tanden en poten. Dat is dan ook de reden dat wortels en bedrading niet gespaard worden.

Schade veroorzaakt door mollen in de tuin

Hieronder zie je enkele voorbeelden van schade veroorzaakt door mollen op een rijtje. 

  • Molshopen
  • Tegelverzakking
  • Beschadigde wortels
  • Beschadigde bedrading

Mollen en gazonproblemen: wat je moet weten

Hoewel het niet fijn is om mollen in je tuin te vinden, is het toch wel echt een goed teken! Mollen eten namelijk insecten, larven en wormen. Des te gezonder jouw tuin, des te meer bodemleven er te vinden is. Maar helaas, des te meer bodemleven er is, des te meer kans je hebt op het aantrekken van mollen.

Vooral molshopen worden gezien als een doorn in het oog. Vooral als je veel energie, tijd, geld en moeite hebt gestopt in tuinonderhoud of aanleggen van je gazon, is het vervelend als de esthetische waarde verdwijnt. Een molshoop wordt veroorzaakt doordat de mol een tunnel graaft onder de grond. Deze grond moet uiteindelijk ergens heen en wordt dus naar het oppervlak geduwd. 

Bestrijdingsmethoden voor mollen

Hoewel de mol natuurlijk geen kwaad bedoeld, is het begrijpelijk dat je deze zwarte, wollige diertjes niet in je achtertuin hoeft te zien. Daarom bestaan er ook verschillende bestrijdingsmethoden voor mollen. Deze bestaan uit zowel natuurlijke bestrijdingsmethoden als chemische bestrijdingsmethoden. Uiteraard gaat onze voorkeur uit naar de meest diervriendelijke (en milieuvriendelijke) optie. 

Natuurlijke bestrijdingsmethoden tegen mollen

Wij raden het aan om altijd te starten met natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen mollen. Mollen bestrijden kan een lastig klusje zijn, maar soms helpt het al om de mol enigszins te irriteren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met geur en geluid. Je kunt het ook proberen met water en trillingen, maar dit is niet bewezen effectief. Door water in de ingang van de molshoop te gooien, zal je de mol enkel weren op die ene plek. En zoals we al zeiden, per uur graaft de mol zo’n 4 meter. Reken dus maar uit hoe effectief dit zal zijn. Ook trillingen zijn niet bewezen effectief. De mol went snel aan trillingen, waardoor de trillingen na een korte periode niet meer effectief zouden zijn. Ga dus liever aan de slag met geur en geluid!

Geur

Zoals we al eerder beschreven, is het zicht van de mol niet optimaal. Hierdoor zijn andere zintuigen een stuk sterker, waaronder geur. Mollen verjagen doe je dan ook op een effectieve manier met geuren die de mol niet lekker vindt. Een van de bekendste geuren waar mollen een hekel aan hebben, is carbid - je kent het misschien wel van oud en nieuw.

Mollencarbid bestaat uit sterk geurende stukjes minicarbid. Je hoeft enkel zo’n stukje mollencarbid in een mollengang te stoppen en er een klein beetje water over te gooien zodat de extreme geur geactiveerd wordt. Dus, let op! Je steekt het carbid niét aan. Dit is zeer dodelijk voor mollen en wettelijk verboden. 

Mocht je voor een echte huis-tuin-en-keukenoplossing willen gaan, dan is knoflook een goede optie. Veel mensen hebben standaard knoflook in huis, dus het is ook nog eens een kosteloze optie. Je pakt een stuk knoflook en stopt deze in de mollengang. Zo simpel kan het soms zijn!

Geluid

Ook is het gehoor van de mol goed ontwikkeld. Hiermee weten ze namelijk welke kant ze op moeten graven voor voedsel! Het is dus ook een goede optie om hiermee mollen te verjagen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan met ultrasone geluiden. Je kent ze wel, van die apparaatjes die ook worden gebruikt om katten te verjagen. Mollen zijn door hun goed ontwikkelde gehoor misschien nog wel meer vatbaar voor dit geluid dan katten!

Je kunt ook aan de slag met een “do it yourself” mollenbestrijder. Zet een metalen paaltje in de ingang van de mollengang en maak hier een touwtje met een metalen plaatje aan vast. Zodra het gaat waaien, zal dit een kabaal gaan maken waar de mol niet van houdt. Ditzelfde concept kun je uitvoeren met een plastic fles die je open knipt. Verwijder de bodem en de dop en zet de (open) bodem in de gang zodat de bovenkant boven de grond uitsteekt. De wind zal een irritant geluid de mollengang insturen, waar de mol niet vrolijk van zal worden. Waarschijnlijk gaat ‘ie gauw op zoek naar een nieuw huisje met nieuwe mollengangen! 

Chemische bestrijdingsmiddelen voor mollen

Gebruik nooit zelf chemische bestrijdingsmiddelen of gif voor het verjagen van mollen. Mocht je voor grover geschut willen gaan, laat dit dan altijd doen door een mollenvanger die gespecialiseerd is in dit vak en deze producten. Wanneer je verkeerd omgaat met chemische middelen, kan dit dodelijk zijn voor andere (huis)dieren en mensen. Laat dit dus over aan de specialisten: better safe than sorry. 

Mollen vangen: effectieve technieken

In plaats van het bestrijden van mollen, kun je ook kiezen voor het vangen van mollen. Mollen vangen kan op meerdere manieren. Je kunt kiezen voor de ouderwetse optie met een mollenval, maar je kunt ook kiezen voor meer humane methodes. 

Vallen plaatsen om mollen te vangen

Een mollenklem zetten wordt steeds minder gedaan en dat is een begrijpelijke ontwikkeling. Deze grote mollen klemmen zetten is niet bepaald een diervriendelijke manier om van je mollenprobleem af te komen. Tegenwoordig heb je gelukkig ook vallen die de mol niet doden. 

Levend vangen van mollen: humane methoden

Een diervriendelijke mollenval is de mollenkoker, een lange koker die voorzien is van kleine deurtjes. Plaats deze mollenkoker simpelweg in de ingang van een mollengang en wacht tot de mol zich vastloopt in de koker. De deurtjes gaan automatisch dicht en de mol zit vast in de koker. Je kunt nu de koker oppakken en meenemen naar een plek waar niemand last zal hebben van de mol. Denk hierbij aan een bos of natuurgebied. Let wel op dat je de mol niet loslaat in een plek waar je al veel molshopen ziet. Mollen zijn een soort kleine gladiatoren en zullen met elkaar vechten tot de dood. Niet handig dus. 

Let op: mollen kunnen niet lang zonder water en eten. Houd de mollenkoker dus goed in de gaten en laat deze vrij in een ander gebied. Op die manier blijft iedereen leven en heb jij een molvrije tuin. Win-win! 

Mollen vangen kan een tijdrovende klus zijn. Mocht je geen tijd willen steken in het plaatsen (en verplaatsen) van de mollenkoker, dan kun je er ook voor kiezen om een mollenvanger in te huren.

Mol in molshoop

Preventieve maatregelen tegen mollen

Voorkomen is beter dan genezen, nou ja, bestrijden in dit geval! Wil jij geen mollen in je tuin? Heel begrijpelijk. Ga daarom aan de slag met verschillende preventiemethoden om mollen zo ver mogelijk uit jouw tuin te houden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor mollengaas, barriers, planten en andere methodes. 

Mollengaas en andere fysieke barrières

Maak je tuin onzichtbaar voor mollen door het plaatsen van mollengaas. Vooral wanneer je net een nieuw gazon aanlegt, is dit een goede actie om je tuin voor een hele lange tijd molvrij te houden. Mollengaas of een mollennet, graaf je tot een kleine halve meter in de grond van je tuin. Het is dus een klusje dat enige tijd en energie zal kosten, maar het zal zich zeker uitbetalen in alle tijd die je bespaart met het bestrijden van mollen!

Planten die mollen afstoten

Zoals we al eerder hebben aangegeven, hebben mollen een sterk reukvermogen. En wat ruikt sterk? Juist, bepaalde planten! Wat dacht je van de narcis, keizerskroon, tuingloxinia, kruisbladwolfsmelk en het stinkend nieskruid? Allemaal planten die de mol vindt stinken, en deze dus liever ontloopt. 

Tips voor het voorkomen van mollen in de tuin 

Hoewel je met mollengaas, een mollennet en planten al een heel eind kan komen, zijn er nog enkele maatregelen die je kunt nemen om mollen in je tuin te voorkomen.

Verwijder organisch afval van de grond

Dit zorgt ervoor dat het bodemleven minder gestimuleerd wordt. Des te minder bodemleven, des te minder mollen je aan zal trekken.

Zorg voor een goed afwateringssysteem

Mollen houden niet van droge grond en gedijen goed in natte bodems. Des te beter je afwateringssysteem is, des te minder kans op mollen. 

Maai regelmatig je gras

Om mollen te voorkomen in je tuin, is het aan te raden om je gras met enige regelmaat te maaien. De trillingen, die mollen al van ver kunnen voelen, zijn niet wenselijk. Dat ze van jouw tuin hun huis gaan maken, zal dus ook niet logisch zijn. 

Het herstel van jouw gazon

Mocht het kwaad al geschied zijn, dan wil je natuurlijk weten hoe je je gazon weer kunt herstellen. De eerste stap is het voorkomen dat er nieuwe mollen zich zullen nestelen in jouw tuin. Vervolgens kun je voorzichtig de molshopen wegscheppen, zorg er wel voor dat je de omringende grond van je grasmat niet beschadigt. Egaliseer vervolgens de grond en ‘duw’ als het ware de molshoop terug de grond in. Zorg ervoor dat de bodem weer gelijkmatig is met de rest van je gazon. Vervolgens prik je wat kleine gaatjes in de bodem om de luchtcirculatie te verbeteren. Nu is het tijd om wat graszaad te zaaien en deze op de juiste manier te verzorgen. 

Is je tuin echt volledig geruïneerd? Dan zit er helaas waarschijnlijk niets anders op dan het opnieuw aanleggen van je gazon. Een gazon aanleggen is misschien een tijdsinvestering, maar dan ligt je tuin er in ieder geval weer bij zoals nooit tevoren! 

Reacties

Nou Amy, het heeft zeker fantastisch geholpen, nu nog een paar molshopen: “enig” hartstikke leuk….maar daarvoor waren het er 100-tal. En voor degene die houden van er loopgraventuin: prima, maar wij niet
Marion - 31/07/2023 - 12:07
Hi Marion,

Met uitproberen kom je vaak al veel te weten! Er is tot zover ik weet geen handleiding waar in staat welke geuren de mol wel of niet lekker vindt, maar zo te horen vinden ze hondenpoep geen fijne geur. In onze blog is te lezen dat de geur van de mol versterkt is door hun slechte zicht. Dus waar wij hondenpoep al vies vinden, ruiken zij het vast nog een paar keer zo sterk.

Succes met je tuin!
Amy Berndt - 24/07/2023 - 09:23
Wij wonen in Frankrijk op een heuvel tussen de weilanden. Na 4 jaar hebben we mollen, en we zijn er blij mee! Voor ons een teken dat de grond aanzienlijk verbetert is na hard werken in de tuin om er wat moois van te maken.
En ach die molshopen vallen wel mee, gewoon de aarde voorzichtig weg scheppen en in de border gooien. Ik heb diep respect voor een molletje als je ziet hoe hard hij werkt om het allemaal voor elkaar te krijgen. Ze zijn goed voor de tuin en als ze eenmaal klaar zijn met gangen graven heb je niet veel last meer van molshopen.
Dus waardeer de mol want hij maakt de tuin vruchtbaarder en ruimt ook insecten op zoals engerlingen, respect voor alles wat leeft in en op de grond, het heeft allemaal een doel.
Yvonne - 22/07/2023 - 23:54
Mollen? Wij hadden enorme last vd vele molshopen. Mollen hebben een goede neus, de tril/geluids paaltjes op zonnenenergie hielpen niet meer… toen heb ik met een plastic zakje in elke ingang een verse hondendrol gelegd… aanzienlijk geholpen. Nog niet helemaal weg, maar dat is niet zo vreemd met bijna 7000 m2! Heb ik geluk, is t stomtoeval of heeft zo’n mol ook een hekel aan hondendrollen?
Marion - 22/07/2023 - 00:03

Laat een reactie achter