Cosmea - Cosmos Bippinatus
02/08/2022 - 09:11

Cosmea - Cosmos Bippinatus

Cosmos zijn het levende bewijs van simpele schoonheid. Met cosmea in je tuin ben je altijd verzekerd van maandenlang kleur. We vertellen je dan ook graag meer over deze prachtige bloemen hier in de kennisbank.

Inhoudsopgave

Wat zijn cosmea?

Cosmea, ook wel bekend als Mexicaanse asters, zijn eenjarige bloemen die verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren. Ze komen voor in allerlei roze, wit, geel, oranje en vermiljoen tinten. De meeste cosmea groeien tot een hoogte van 60 à 90 centimeter. De bloemen groeien met een lange steel met daarop de bloemkop bestaande uit een geel hart en zeer fijne decoratieve bloembladeren. Dat maakt ze ideaal als snijbloemen. Je ziet ze dan ook vaak in boeketten terug. De bloemen worden vaak langs hekken gezet of in bloembakken. Je kan ze ook enorm goed combineren. Dit maakt allerlei combinaties mogelijk waardoor geen enkele tuin met cosmea hetzelfde is.

Cosmea zijn ook zeer goede bloemen voor nuttige insecten. Bijen zijn gek op het stuifmeel van de cosmea. Vaak zie je ze dan ook langs moestuinen en volkstuintjes. Je ziet ze naast bijenmengsels, ook in zomerbloemen mengsels of een biologisch bloemenmengsel.

Cosmea - Bloeiende cosmos met bloemknoppen

Cosmea - Bloeiende cosmea met bloemknoppen

Waar en wanneer zaai ik cosmea?

Net als veel andere bloemen, verlangen de cosmea naar een zonnig plekje op een voedingsrijke bodem. Maar ze doen het ook prima op schrale grond. De bloemen houden van genoeg water, maar ze vinden het niet fijn als de bodem nat blijft. Zorg er dus voor dat de bodem goed draineert.

Je kan de bloemen op twee manieren kweken. Namelijk binnen in februari of buiten vanaf temperaturen van 15 graden Celsius. Vaak kan dit al in april na de laatste nachtvorst. Een maand na het zaaien staan ze vaak al te bloeien.

Hoe zaai ik cosmea?

Vooraf aan het zaaien van de losse zaden is het belangrijk om de bodem goed om te spitten.  Je hebt ongeveer 150 cosmea zaden per gram bloemenzaad. Voor het mooiste effect raden we aan om in regels te zaaien. Je kan dan het beste ondiepe kuiltjes maken en in elk kuiltje 2 à 3 zaden zaaien. Houdt de bodem vervolgens de eerste 14 dagen licht vochtig.  Als er dan teveel opkomen kan je deze altijd verpoten naar een ander plekje.  Een ander leuk idee is om er een levend hekje van te maken. Dit doe je door allemaal cosmea op een lange rij naast elkaar te zetten. Deze manier is bijvoorbeeld ideaal om een moestuintje af te bakenen. En je hebt direct het voordeel van de bestuivers die erop afkomen.

Cosmea - Bijen houden van het stuifmeel en nectar

Cosmea - Bijen houden van het stuifmeel en nectar

Hoe verzorg ik cosmea?

Cosmea zijn hoge bloemen die langdurig bloeien. Ze hebben bijna geen verzorging nodig. We raden aan om op een hoogte van ongeveer 5 centimeter het topje een beetje te kneuzen. Dit stimuleert het vertakken van de plant. Hierdoor heb je nog meer bloemen aan slechts één plantje. Ook kan je uitgebloeide bloemen weghalen. Deze krijgen zo de kans om opnieuw te gaan bloeien. Des te meer uitgebloeide bloemen je weghaalt, des te meer bloemen de plant zal aanmaken. Verder hebben planten in de volle grond het iets makkelijker. Je kan bloemen in een bloembak een handje helpen door wat bloemen mest toe te voegen. Bij langdurig warm weer kan je ze een beetje extra water rondom de planten gieten. Zo voorkom je dat ze slap gaan hangen.

Wat kan je allemaal met cosmea?

Met cosmea kan je van alles doen. Zoals hiervoor al genoemd kan je er een levend hekje van opkweken. Maar je kan nog wel veel meer dan alleen dat ideetje toepassen. Het is een uitstekende snijbloem. Dat maakt de bloem geschikt om deze te verwerken in de  mooiste boeketten. Ze staan ongelofelijk leuk in een vaas en blijven ook hier lang mooi! Laat je eigen fantasie de vrije loop gaan met deze prachtige sierbloemen.

Kan je cosmea eten?

Jazeker,  de cosmea bloemen en scheutjes zijn eetbaar.  Ze hebben alleen niet enorm veel smaak. De smaak die ze hebben is daarentegen wel lekker fris en licht zoet. Je kan daarom vooral de bloemblaadjes gebruiken als garnering bij drankjes en gerechten. De cosmea heeft als voordeel dat zij veel bezoek van vlinders en bijen trekt. Daarmee is ze een ideale lokbloem voor een eetbare tuin!

Cosmea - Gemengde kleuren

Cosmea - Gemengde kleuren

Cosmea kopen bij Graszaaddirect

Op de webshop van Graszaaddirect kan je cosmea kopen als enkelvoudige bloemzaden of in één van de bloemenmengsels. Naast siertuinen en bijentuinen, kan je ze ook prachtig in terrasbakken opkweken.

Benieuwd geworden naar deze super leuke plant? Bekijk hieronder de losse zaden van de varianten de Cosmos bipinnatus of bekijk ons assortiment aan bloemenmengsels.