Duizendblad - Achillea millefolium
29/06/2023 - 10:27

Duizendblad - Achillea millefolium

De plant die je makkelijk kunt herkennen door haar duizend minibloemen is het duizendblad. De meeste mensen kennen deze plant alleen in het wit, maar niets is minder waar. De duizendblad bloemen kleuren soms roze, rood of geel.

Inhoudsopgave

Wat is duizendblad?

Duizendblad is een plant die veel mensen misschien alleen zien als onkruid. Maar duizendblad is zo veel meer dan dat! De wetenschappelijke naam van duizendblad is Achillea millefolium. Duizendblad is een meerjarige plant die prachtig bloeit en elk jaar weer terugkomt. Duizendblad heeft haar naam te danken aan de kleine, dubbelgeveerde blaadjes. Deze blaadjes bestaan uit ontelbare (vandaar dat er maar voor duizend gekozen is) die zowel wit, rood, geel of roze kunnen zijn. Duizendblad wordt meestal tussen de 15 en 60 cm hoog. Steeds vaker wordt duizendblad in tuinen gezaaid, meestal in de border. Naast de opvallende en prachtige verschijning met duizend blaadjes, biedt duizendblad ook heel veel andere voordelen. Zo is het een unieke toevoeging aan salades of een nieuwe smaak voor in je thee. Daarnaast is het niet alleen een smakelijk plantje voor mensen, ook bestuivende insecten zijn dol op duizendblad! Jij kunt genieten van deze mooie bloemen in je tuin, terwijl je ondertussen bedreigde insectensoorten helpt. De ultieme win-winsituatie! 

Verschillende soorten duizendblad

Duizendblad is een echt veelzijdige plant! Het geslacht omvat een heel stel verschillende soorten, ergens tussen de 80 en meer dan 140 wereldwijd. En ze zijn overal te vinden, van Europa tot Noord-Amerika, Azië en delen van Afrika.

Wat zo leuk is aan duizendblad, is dat elke soort zijn eigen unieke uiterlijk, groeiomstandigheden en bloemkleuren heeft. Maar ze hebben ook wat gemeenschappelijke trekjes. Denk aan die fijn verdeelde, veerachtige bladeren die de plant zo'n luchtige uitstraling geven. En naar de bloemen kun je blijven staren. Ze groeien in compacte bloemhoofdjes en zijn meestal lekker klein. Maar dat betekent niet dat ze saai zijn, integendeel! Je kunt allerlei kleuren tegenkomen, van zacht wit en romantisch roze tot vrolijk geel en zelfs betoverend paars.

Duizendblad is niet kieskeurig als het gaat om waar het wil groeien. Sommige soorten voelen zich prima thuis in droge, zonovergoten omgevingen. Andere geven de voorkeur aan vochtige of zelfs moerassige gebieden. Dat betekent dat je ze kunt tegenkomen in allerlei plekken, van open graslanden en weilanden tot rotsachtige tuinen en gewone tuintjes.

Daarnaast hebben slimme tuinders en kwekers ook nog eens talloze cultivars en hybriden ontwikkeld. Dat zijn duizendblad-varianten die variëren in hoogte, bloemkleur en zelfs bladvorm. Dat betekent dat tuiniers volop keuze hebben als ze duizendblad willen toevoegen aan hun tuin. Van hoogtes tot kleuren, de mogelijkheden zijn eindeloos! Het is dan ook geen wonder dat je in veel verschillende bloemenmengsels duizendblad ziet. 

 Duizendblad gemengd

Duizendblad komt in veel verschillende kleuren voor, terwijl de meeste mensen alleen de witte variant kennen. 

Waar en wanneer zaai je duizendblad?

Duizendblad is echt niet veeleisend, maar het gedijt het beste op bodems die een beetje zanderig en kalkrijk zijn. Deze inheemse bloem voelt zich het prettigst op een zonnige plek met een gematigd voedselrijke ondergrond. De beste tijd om duizendblad te planten is ergens tussen april en juni. En van juni tot september kun je genieten van de prachtige bloei van deze bloemen. Dat is ook het moment waarop je ze kunt oogsten, vooral als je ze voor (medicinale) doeleinden wilt gebruiken.

Hoe zaai je duizendblad?

Bereid de grond voor en zoek een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Duizendblad gedijt het beste op licht zanderige of kalkrijke bodems. Maak de grond los en verwijder eventuele onkruiden. Maak kleine geultjes in de grond, ongeveer 1 cm diep. Plaats de losse bloemzaden gelijkmatig langs de geul met een tussenruimte van ongeveer 30 cm. Bedek de zaden lichtjes met aarde. Geef de gezaaide gebieden voorzichtig water met behulp van een gieter of een sproeier. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd overmatig water geven om rotten van de zaailingen te voorkomen.

Hoe verzorg je duizendblad?

Duizendblad is een gemakkelijke plant om te verzorgen. Wel moet je er voor zorgen dat de plant veel zonlicht krijgt, met de voorkeur naar meer dan 6 uur per dag. Het onderhoud van duizendblad is niet heel veel werk. Wel is het handig om met enige regelmaat de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zo geef je nieuwe bloemen meer de ruimte om te bloeien. Daarnaast ziet het er ook nog eens een stuk opgeruimder uit. Na de bloei kun je de plant terugsnoeien om groei te bevorderen. Duizendblad is meestal winterhard, maar bij strenge winters kun je mulch rond de basis aanbrengen voor bescherming.

Duizendblad insectenmagneet

Duizendblad trekt veel verschillende insecten aan, waardoor de biodiversiteit vergroot wordt. 

Kun je duizendblad eten?

Absoluut! Het is in het verleden zelfs heel populair geweest als “groente”. Let wel op dat je de juiste plant te pakken hebt. Veel planten lijken op het duizendblad, ook planten die wel giftig zijn. Weet wat je doet en wat je plukt en als je het niet zeker weet, laat het dan vooral staan. 

Spinazie

Duizendblad kan ook worden gebruikt als een alternatief voor spinazie. De jonge bladeren van duizendblad zijn eetbaar en kunnen op vergelijkbare manieren worden bereid als spinazie. Ze hebben een licht zoete smaak met een vleugje bitterheid, wat een interessante smaakdimensie toevoegt aan gerechten.

Om duizendblad als spinazie te bereiden, kun je de jonge bladeren plukken en grondig wassen om eventueel vuil of insecten te verwijderen. Vervolgens kun je de bladeren koken, stomen of roerbakken, vergelijkbaar met hoe je spinazie zou bereiden. Het kan een unieke twist en toevoeging zijn aan je maaltijd. Denk hierbij aan soepen, salades, stoofschotels, etc. 

Duizendbladthee

Duizendblad kan ook worden gebruikt om een heerlijke en voedzame thee te maken. Het maken van duizendbladthee is een eenvoudig proces en biedt verschillende gezondheidsvoordelen.

Om duizendbladthee te maken, kun je gedroogde duizendbladbloemen, bladeren of een combinatie van beide gebruiken. Je kunt gedroogde duizendblad kopen bij natuurvoedingswinkels of online, of je kunt zelf duizendblad drogen door de bloemen en bladeren op een droge en geventileerde plaats te leggen tot ze volledig droog zijn.

Om thee van duizendblad te maken begin je met het weken van 1 theelepel gedroogd duizendblad in heet water. Laat dit intrekken naar smaak, meestal zo’n 5 minuten. Je kunt nu proeven of je de smaak lekker vindt, maar je kunt er ook voor kiezen om een theelepel honing of een schijfje citroen toe te voegen voor wat extra smaak. 

Gezondheid

Duizendblad staat bekend om haar vele gezondheidsvoordelen. Het eten van duizendblad kan op verschillende manieren bijdragen aan je welzijn. Ten eerste kan duizendblad helpen bij de spijsvertering. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt om onder andere krampen, maagklachten en verstopping te verlichten. Duizendblad bevordert de gezonde spijsvertering waardoor je je lichter en beter kan voelen na een zware maaltijd. 

Daarnaast heeft duizendblad ontstekingsremmende eigenschappen. Zo zou het ontstekingen in je lichaam kunnen verminderen. Het is dan ook geen wonder dat het vroeger veel gebruikt werd bij mensen met artritis. Ook zou duizendblad helpen om de pijn en zwelling te verminderen. 

Ook zou duizendblad je immuunsysteem sterk verbeteren. Door de grote aanwezigheid van antioxidanten in duizendblad zou je lichaam beter bestand zijn tegen vrije radicalen. Het verbeteren van je immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam beter tegen een stootje zou kunnen. 

Duizendblad kan ook van nut zijn bij wondgenezing. Door de samentrekkende eigenschappen kan het helpen bij het verminderen van bloedingen en het versnellen van het genezingsproces bij wonden, snijwonden en schaafwonden.

Voor je enthousiast aan de slag gaat met duizendblad, is het belangrijk om te weten wat je doet. Duizendblad kan namelijk in de war worden gebracht met planten die er erg op lijken, maar wel giftig zijn. Ga niet zomaar aan de slag, weet wat je doet! 

Duizendblad thee

Duizendblad kan worden gedroogd om vervolgens gebruikt te worden als thee.

Weetjes over duizendblad

Ondertussen mogen we al wel stellen dat duizendblad een onwijs interessante plant is die meer is dan alleen uiterlijk schoon. Hieronder staan enkele leuke feitjes over het duizendblad. 

1.In het verleden werd duizendblad gebruikt in de bierbereiding voordat de werking van hop werd ontdekt.

2. In de Middeleeuwen werd duizendblad gebruikt als bescherming tegen spoken en de duivel. De plant lag altijd onder de dorpel van het huis, hier zou deze voor afweer zorgen. 

3. Duizendblad werd in combinatie met het Chinese orakel- of wijsheidsboek (I-Tjing) gebruikt om voorspellingen te doen. 

4. In het Engels wordt duizendblad wel eens “nosebleed” genoemd, gezien het innemen van de plant bloedingen als menstruatie en een bloedneus zou kunnen opwekken. 

5. Duizendblad staat bekend om haar medicinale eigenschappen. Het bevat verschillende bioactieve verbindingen, zoals flavonoïden en terpenen, die ontstekingsremmend, antibacterieel en antioxiderend kunnen werken.

Duizendblad kopen bij Graszaaddirect

Duizendblad is een onwijs interessante plant. Zo zal duizendblad prachtig staan in je tuin, bedreigde insectensoorten ondersteunen en de biodiversiteit vergroten, maar ook kun je het gebruiken voor andere toepassingen. Pluk je eigen duizendblad voor je in thee, je gerechten of voor medicinaal gebruik. Duizendblad kopen doe je eenvoudig, veilig en snel via Graszaaddirect. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten!