Gele mosterd - Sinapis alba
29/08/2022 - 11:12

Gele mosterd - Sinapis alba

Gele mosterd, witte mosterd of ‘Sinapis alba’ is een eenjarige plant uit de Kruisbloemenfamilie. Gele mosterd bloeit met kleine, felgele bloemen. Het is een leuke plant die je eenvoudig in je tuin kunt zaaien. Gele mosterd wordt gebruikt voor het kweken van mosterdzaden. Ook is het een befaamde groenbemester. Gele mosterd trekt verscheidene insecten aan als bijen, hommels en vlinders. Gele mosterd is een drachtplant die via nectar en pollen (oftewel stuifmeel) levert aan nuttige insecten. Kortom, insecten zijn er dol op. Gele mosterd is een bijenplant die goed van pas komt in je bloemenweide of bijentuin. In dit artikel lees je meer over deze veelzijdige plant.

Inhoudsopgave

Gele mosterd als groenbemester

Gele mosterd staat bekend als een uitstekende groenbemester. Eén van de meest onderscheidende eigenschappen van gele mosterd is dat je deze tot diep in de zomer kan zaaien gezaaid. Dit kan van augustus tot midden september. Dit is mogelijk omdat gele mosterd een snelgroeiende plant is die al snel zorgt voor een goede bodembedekking. De plant helpt dan ook mee aan het onderdrukken van onkruiden. In laboratoriumexperimenten is al uitgebreid aangetoond dat gele mosterd de kieming van onkruidzaailingen verstoren en onderdrukken.

Gele mosterd is niet inheems, hij is dan ook zeer gevoelig voor vorst. Dit levert echter geen problemen op, want gele mosterd is in staat om in korte tijd veel organische stoffen te produceren. Aan het einde van de bloeiperiode kan de plant omgespit worden om op deze manier nog meer stikstof aan de grond te brengen. Dit is een 100% natuurlijke manier van bemesten. Het is niet voor niets dat dit ook wel ‘groenbemesting’ wordt genoemd. Gele mosterd is een groenbemester die ook vaak gezaaid wordt in de moestuin.

Veld met gele mosterd

Veld met gele mosterd

Hoe gele mosterd zaaien?

Gele mosterd stelt weinig eisen aan de bodem. Wel is het belangrijk dat de grond vóór het zaaien aan goed losgetrokken wordt. Het is belangrijk dat de grond een fijne, kruimelige structuur heeft, aangezien de plant gevoelig is voor verdichtingen. Spit de grond om en verwijder alle bestaande onkruiden en begroeiingen om concurrentie te voorkomen. Zoek een plekje op in de zon of halfschaduw. Gele mosterd kan niet goed tegen schaduw en houdt ook niet van natte voeten; vandaar dat het ook van belang is dat de grond vocht goed doorlaat. Zaai de zaden dun uit en houdt voldoende plantafstand aan, zodat deze niet gaat concurreren met andere beplantingen. Zaai in de tuin ongeveer 1 gram zaad uit per vierkante meter. Voor het zaaien van gele mosterd op grote percelen kun je een zaaidichtheid aanhouden van ongeveer 15 kilogram per hectare.

Wanneer gele mosterd zaaien?

Als groenbemester kan gele mosterd worden van begin augustus tot eind september. Ben je van plan om de plant in je tuin te zaaien, dan kan je dat het beste doen in de lente. Dit kan op zijn vroegst vanaf maart tot en met april. Dit kan in de volle grond, maar je kunt er ook voor kiezen om de mosterdzaden onder het glas zaaien, om ze vervolgens te verplanten. Het beste is wel om deze meteen in de volle grond te zaaien, om zo te voorkomen dat je het wortelstelsel beschadigd. Meestal begint gele mosterd twee maanden na het zaaien al te bloeien. Gele mosterd staat tijdens de maanden juni en juli in de bloei.

Gele mosterd

Gele mosterd - Sinapis alba

Is gele mosterd giftig voor paarden?

De gele plant is giftig voor paarden. En dan voornamelijk de zaden en de wortels. De mosterdzaden bevatten mosterdolie welke giftig zijn voor paarden. Bij inname van deze mosterdzaadjes kunnen paarden hevige koliek krijgen, stuiptrekkingen en zelfs de hart- en ademhalingsspieren verlammen. Ben je van plan om de paardenweide te verrijken met bloemen? Zaai dan geen gele mosterd, maar kies voor een verantwoord bloemenmengsel voor de paardenweide.

Gele mosterd of koolzaad?

Gele mosterd wordt vaak in verwarring gebracht met koolzaad. Best logisch, de planten zijn ten slotte ook familie van elkaar. Beide planten behoren tot de kruisbloemenfamilie en beide bloeien met gele bloemen. Zelfs de bladeren hebben veel gemeen. Maar, waar zit dat verschil nou in? Het verschil tussen gele mosterd en koolzaad is de bloeiperiode. De planten bloeien eigenlijk nooit tegelijkertijd. Waar koolzaad bloeit in het voorjaar, bloeit gele mosterd juist in de zomer. Een ander verschil is dat koolzaad een sterke, scherpe geur heeft, terwijl gele mosterd zo goed als geurloos is.

Gele mosterdzaad kopen bij Graszaaddirect

Wil je drukke tuincentra vermijden? Dan kan je de zaden van gele mosterd ook online bestellen bij Graszaaddirect. Zo kun je losse bloemzaden bestellen. Hieronder kan je direct naar de productpagina. Bekijk ook eens ons brede assortiment aan bloemzaden en bloemmengsels, waar gele mosterdzaad onderdeel van uitmaakt.