Italiaans raaigras - Lolium multiflorum
29/08/2022 - 11:56

Italiaans raaigras - Lolium multiflorum

Raaigrassen zijn een van de meest bekende grassen van de wereld. Italiaans raaigras is vooral bekend als cultuurgewas zoals groenbemesters of gras voor ruwvoer.

Inhoudsopgave

Wat is Italiaans raaigras?

Italiaans raaigras zul je vooral terug zien als cultuurgewas. Het gras is met name een uitstekende groenbemester of bron voor ruwvoer. Het is een zeer smakelijk gras dat ontzettend makkelijk te verteren is. Italiaans raaigras is ideaal voor een vroege stoppelzaai, maar ook als inzaai onder de dekvrucht. Het is een uitstekende groenbemester die veel organische stof vastlegt in de bodem. Daarom wordt het vaak ingezaaid na bijvoorbeeld de maïsteelt.

Hoe herken je Italiaans raaigras?

Je kan dit gras herkennen aan de rechtopstaande gladde stengels en de bladeren die in de schede opgerold zijn. Ook zijn de bladeren licht ruw aan de bovenkant. Westerwolds raaigras is uit Italiaans raaigras geselecteerd. Westerworlds en Italiaans raaigras zijn dus in feite dezelfde soort. In tegenstelling tot Westerwolds raaigras is normaal Italiaans raaigras wel tweejarig. Dat betekent dat het gras meer dan één keer bloeit. Ook zit er een verschil in de rassen van dit gras. Tetraploïde rassen hebben vaak een iets breder en donkergroener blad dan diploïde rassen. Het gras heeft daarnaast de bijzondere eigenschap op na elke maaibeurt opnieuw te gaan bloeien.  Daardoor kan je snel en veel organische stof toebrengen aan een perceel of juist je voordeel halen uit de hoge droge stof opbrengst.

Italiaans raaigras - Breedbladig gras

Italiaans raaigras - Breedbladig gras

Waarom kiezen voor Italiaans raaigras?

Italiaans raaigras heeft alle voordelen van raaigras, maar bloeit vanaf mei na elke maaibeurt opnieuw. Hierdoor is het ontzettend goed te gebruiken om percelen te beschermen tegen onkruid. Net als Westerwolds raaigras ontkiemd het ontzettend snel en zelfs sneller dan Engels raaigras. Ook de groeisnelheid is enorm hoog. Het grootste voordeel zal je vinden in de wortels. Dit gras heeft namelijk een ontzettend uitgebreid wortelstelsel. Hierdoor verbeterd het gras de bodemstructuur en legt het ook nutriënten vast. Dit is natuurlijk ontzettend gunstig voor een volggewas of grasmengsel. Een verbeterde bodemstructuur geeft ook minder kans aan onkruid en verslemping. En de vastgelegde nutriënten zorgen ervoor dat er minder meststoffen nodig zijn voor het volggewas. Deze eigenschappen maken het een uitstekende groenbemester voor zowel professionele akkers als voor in volkstuinen waarbij veel onderhoud geen probleem is.

Ook is dit raaigras zeer geschikt voor voederwinning. De groeisnelheid is hoog waardoor het ook een hoge droge stof opbrengst heeft. Dit gras zorgt daarbij voor een smakelijke en gezonde traktatie voor het vee. En met tetraploïde rassen wordt het gras beter bestand tegen intensieve beweiding of maaien.

De voor- en nadelen van Italiaans raaigras op een rijtje

Hieronder hebben we alle voor- en nadelen van Italiaans raaigras op een rijtje gezet. Zo kan jij de meest geïnformeerde graskeuze maken.

Voordelen

 • Razendsnelle kieming
 • Onderdrukt onkruid en voorkomt verslemping
 • Ideaal als tweejarige groenbemester of toevoeging aan gras voor beweiding
 • Matig droogteresistent
 • Inheems (Ingeburgerd en in Nederland als cultuurgewas)
 • Hoge voederwaarde
 • Sterke reactie op bemesting
 • Geschikt voor intensieve beweiding
 • Uitstekende droge stof opbrengst
 • Kan tot ver in oktober worden gezaaid
 • Snelle grote hoeveelheid organische stof aanbrengen aan de bodem
 • Bodemstructuur verbeterend
 • Sterk ontwikkelde wortelstelsels

Nadelen

 • Heeft veel zonlicht nodig
 • Hoge onderhoudsbehoefte
 • Slechts tweejarig, doorzaai is dus sterk van belang
 • Met name geschikt als cultuurgewas, minder geschikt voor gazons

Italiaans raaigras kopen bij Graszaaddirect

Gras heeft een prominente plek in tuinen, weides en nog veel meer plekken. Een mooi grasveld geeft een mooier beeld van de gehele tuin. Graszaaddirect beschikt over een groot online aanbod aan verschillende soorten graszaden voor allerlei soorten toepassingen. Van speelgras tot siergras en van weiland tot sportveld. Onze graszaden zijn verkrijgbaar in klein- en grootverpakkingen. Wij verkopen de beste merken voor een gunstige prijs. Italiaans raaigras mag daar dan ook niet aan ontbreken. Het Italiaans raaigras is los verkrijgbaar of bekijk onze uitgebreide assortiment aan graszaden waar deze smakelijke groenbemester in verwerkt is.