Lampenpoetser - Liatris spicata
19/07/2022 - 08:45

Lampenpoetser - Liatris spicata

De lampenpoetser, of knopige slangenwortel, is een vaste plant uit de Composieten familie (Asteraceae). Liatris spicata is één van de meest populaire soorten. De lampenpoetser is een veelzijdige plant die zowel in de volle grond als in een bloempot of bloembak gezaaid kan worden. Deze zomerbloeier komt van nature voor in delen van Noord-Amerika en in het zuiden van Canada. De plant staat langdurig in de bloei met strak omhoog groeiende aren. De lampenpoetser bloeit met prachtige lilakleurige bloemen. De plant heeft een opmerkelijke bloeiwijze: de bloemen bloeien van boven naar onderen langs de stengel. De bloeitijd is doorgaans vanaf juli tot en met augustus.

Inhoudsopgave

 

Lampenpoetser bijenplant

Nuttige insecten op bezoek bij de lampenpoetser

 

Het Latijnse woord 'Spicata' betekent 'aarvorming'. De benaming is dus afgeleid van de bloeiwijze. Maar dat niet alleen, de plant lijkt ook echt daadwerkelijk op een lampenpoetser. Als prairieplant staat de lampenpoetser leuk in groepen met verschillende planten, of in een vaas of boeket. De lampenpoetser heeft een hoge aantrekkingskracht op bijen, hommels en vlinders en is dankzij dit eigenschap ook terug te vinden in bloemenmengsels.

Waar kan je de lampenpoetser het beste zaaien?

De lampenpoetser bivakkeert het beste op een warm plekje in de border of bloementuin. Zoek een geschikte standplaats op in de zon of de halfschaduw. De lampenpoetser kiemt en groeit het beste op vochtige, goed doorlatende grond. Lampenpoetsers groeien zelfs in drassige, moerasachtige omgevingen. De plant stelt geen verdere eisen aan de bodem en kan gezaaid worden op elke grondsoort.

Hoe moet je de lampenpoetser zaaien?

De losse bloemzaden van de lampenpoetser moeten dun uitgezaaid worden. Een volgroeide plant kan tot een hoogte groeien van 60 centimeter. Dit geeft aan dat ze wel wat ruimte nodig hebben om ongestoord te kunnen groeien. Lampenpoetsers komen het beste tot hun recht wanneer je er 5 tot 10 planten van inzaait per vierkante meter. Bedek de zaden lichtjes met wat aarde, maar bedek ze wel met mate. Lampenpoetsers hebben ten slotte licht nodig om te kunnen kiemen. Geef vooral de eerste weken na het zaaien wat extra water. Lampenpoetsers kunnen het jaarrond gezaaid worden.

 

Lampenpoetsers in groepen

Lampenpoetsers uitgezaaid in groepen

Is de lampenpoetser winterhard?

De lampenpoetser is een overblijvende plant dat winterhard is. Wel verliest het z'n bladeren. Tijdens de winter kan de plant kwetsbaar zijn voor wortelrot. Wortelrot ontstaat wanneer de wortels beperkt zuurstof op kunnen nemen, terwijl de plant tegelijkertijd wel veel water opneemt. Je kunt dit oplossen door de plant om te potten in een bloempot met een geïntegreerd waterreservoir. Of verrijk de bloempot met wat hydrokorrels. Heb je de lampenpoetser in de volle grond gezaaid? Dan kan je de grond beluchten, zodat overtollig water sneller in de bodem kan worden opgenomen.

Lampenpoetser verzorgen

Kies je voor een tuin met lampenpoetsers, dan kies je voor een onderhoudsvriendelijke tuin. De plant vergt over het algemeen weinig onderhoud. Wel is het aan te raden om de lampenpoetser jaarlijks te snoeien. Dit kan je doen zodra de bloeiperiode is verstreken. Je kunt er ook voor kiezen om de plant hierna nog even met rust te laten, want de uitgebloeide aren hebben een hoge sierwaarde. Lampenpoetsers kunnen eenvoudig vermeerderd worden door deze te scheuren en te herplanten.

Lampenpoetser als snijbloem

Wist je dat lampenpoetsers uitstekende snijbloemen leveren? Deze plant is onmisbaar in een plukbloementuin! De lampenpoetser kan vanaf juni tot september, dus net voor of na de bloei, geoogst of 'geplukt' worden. Lampenpoetsers geven een speels effect aan je zomerse boeketten. Bovendien staan deze planten erg leuk in een bloemenvaas. Combineer de lampenpoetser ook eens met siergras. Je zult zien dat de plant dan nóg beter tot zijn recht komt! In onze blog: 'Plukbloemen in eigen tuin zaaien' hebben we een lijstje samengesteld van onze persoonlijke favoriete snijbloemen die gezaaid kunnen worden in de pluktuin.

Lampenpoetsers kopen bij Graszaaddirect

Wil je drukke tuincentra vermijden? Dan kan je de bloemenzaden van de lampenpoetser ook online bestellen bij Graszaaddirect. Zo kun je de zaden los bestellen. We beschikken over de meest populaire soort; de liatris spicata die bloeit met lilakleurige bloemen. Ook kun je zomerbloemen mengsels bestellen waar de lampenpoetser deel van uitmaakt. Neem bijvoorbeeld het meerjarig zomerbloemenmengsel van MRS Seeds & Mixtures.