Mexicaanse zonnebloem - Tithonia speciosa
03/10/2022 - 14:55
Laatste update: 18/06/2024

Mexicaanse zonnebloem - Tithonia speciosa

De Mexicaanse zonnebloem, wetenschappelijk bekend als Tithonia speciosa of Tithonia rotundifolia, is een waanzinnige verschijning in elke tuin. Deze gekleurde schoonheid trekt de aandacht met zijn heldere bloemen en wordt vaak geprezen om zijn gemakkelijke teelt en veelzijdigheid. Oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, is deze eenjarige plant een fantastische keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een exotisch tintje in hun tuin. Mexicaanse zonnebloemen kunnen een hoogte van 120 tot 180 centimeter bereiken en bevatten een bloeiperiode van juli tot de eerste nachtvorst. Hiermee zorgt deze exotische zonnebloem voor een langdurige, kleurrijke show. En niet alleen jij zal van deze bloem genieten. Ook bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten zijn dol op deze Mexicaanse bloem.

Inhoud 

Welke soorten Mexicaanse zonnebloemen zijn er? 

Naast de bekende Tithonia speciosa, is er ook Tithonia rotundifolia. Beide soorten staan bekend om hun levendige oranje en rode bloemen. Tithonia rotundifolia heeft iets bredere bladeren en kan iets korter blijven dan zijn soortgenoot, maar biedt dezelfde aantrekkingskracht voor nuttige insecten en dezelfde schitterende bloei.

Het verschil tussen de Mexicaanse zonnebloem en een gewone zonnebloem

De Mexicaanse zonnebloem (Tithonia speciosa) onderscheidt zich van de gewone zonnebloem (Helianthus annuus) door zijn tropische oorsprong en verschillend uiterlijk. Terwijl de gewone zonnebloem bekend staat om zijn grote gele bloemhoofden, kenmerkt de Mexicaanse variant zich door kleinere, oranje tot roodoranje bloemblaadjes. Deze plant gedijt in warme klimaten en kan aanzienlijk hoger groeien, tot wel 1,8 meter!

Mexicaanse zonnebloem - Scharlaken schoonheid

De voordelen van het zaaien van van Mexicaanse zonnebloem

Naast schoonheid, biedt de Tithonia veel meer voordelen. 

Combinatiegemak

De Mexicaanse zonnebloem is met gemak te combineren met andere planten. Of je nu kiest voor zinnia's, leeuwenbekjes of goudsbloemen, deze zonnebloem voegt een exotisch tintje toe aan elke bloemencombinatie. Bovendien zijn het uitstekende snijbloemen, ideaal voor pluktuinen.

Nuttige insectenmagneet

Mexicaanse zonnebloemen zijn geliefd bij bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten. De overvloedige nectar en stuifmeel trekken deze insecten aan, wat bijdraagt aan een gezonde en bloeiende tuin. Ze zijn een perfecte keuze voor tuiniers die de biodiversiteit willen bevorderen.

Geschikt voor compostering

Na de bloei kunnen de Mexicaanse zonnebloemen uitstekend worden gecomposteerd. Ze voegen waardevolle organische en minerale stoffen toe aan de compost, wat de bodemstructuur en vruchtbaarheid verbetert. Dit maakt ze ook nuttig voor moestuinen, waar ze de opbrengst van gewassen kunnen verhogen. Hierdoor heb je zelf minder meststoffen nodig.

Mexicaanse Zonnebloem - Nuttige insecten magneet

Wanneer Mexicaanse zonnebloem zaaien?

De beste tijd om Mexicaanse zonnebloemen te zaaien is in het voorjaar, in april en mei. Door in etappes te zaaien, kun je een doorlopende bloei van juli tot oktober verzekeren. Dit verlengt de bloeiperiode en zorgt voor een constante aanvoer van kleurrijke bloemen in je tuin.

Hoe Mexicaanse zonnebloem zaaien?

Om Mexicaanse zonnebloemen te zaaien, begin je met het omspitten van de grond om deze los te maken. Zaai de kleine bloemzaden op ongeveer 0,5 tot 1 centimeter diepte en houd de bodem licht vochtig tot de zaailingen opkomen. Voor een nette uitstraling kun je de planten op een afstand van 30-50 centimeter van elkaar zaaien. De losse bloemzaden van Tithonia rotundifolia kunnen op dezelfde manier worden gezaaid.

Mexicaanse zonnebloem - Groeit prachtig hoog

Mexicaanse zonnebloem planten onderhouden

Mexicaanse zonnebloemen hebben weinig onderhoud nodig. Zorg ervoor dat de planten voldoende zonlicht krijgen en houd de bodem licht vochtig, vooral tijdens droge periodes. Voor een stevige groei kun je de planten ondersteunen als ze hoger worden dan 1 meter. Het snoeien van de Mexicaanse zonnebloem is niet noodzakelijk, maar je kunt uitgebloeide bloemen verwijderen om de bloei te bevorderen.

Mexicaanse zonnebloem zaden kopen bij Graszaaddirect

Ben je van plan om zelf Mexicaanse zonnebloemen te zaaien? Bezoek dan onze webshop en ontdek ons uitgebreide assortiment aan zaden. Of je nu kiest voor Tithonia speciosa, Tithonia rotundifolia of bloemenmengsels met deze prachtige bloem, je vindt ze bij Graszaaddirect. En mocht je hulp nodig hebben, dan staat er bij ons altijd een specialist klaar om jou te helpen.