Mexicaanse zonnebloem (Tithonia speciosa)
03/10/2022 - 14:55

Mexicaanse zonnebloem (Tithonia speciosa)

Deze scharlaken gekleurde hartendief steelt de show in elke tuin. Deze ongewone, maar zo ongelofelijk schitterende bloem zal je nooit teleurstellen. Daarom leer je hier alle handvaten en leuke weetjes over deze prachtige bloemen.

Inhoudsopgave 

Wat is de Mexicaanse zonnebloem?

Mexicaanse zonnebloem - Scharlaken schoonheid

Mexicaanse zonnebloem - Scharlaken schoonheid

Wat zijn voordelen van de Mexicaanse zonnebloem?

Combinatie gemak

De eerste eigenschap is het gemak waarmee het zich laat kweken en combineren met andere planten. Je maakt de mooiste bloemen combinaties en brengt zo een exotisch tintje aan je tuin. Daarnaast zijn het ideale snijbloemen. In een pluktuin mogen ze dan ook echt niet ontbreken. Je kunt ze in beide gevallen uitstekend combineren met bijvoorbeeld zinnia's of leeuwenbekjes of een lagere groeiende bloem zoals de goudsbloem.

Nuttige insecten magneet

Mexicaanse zonnebloemen zijn niet alleen uitstekend te combineren en goed voor het decoreren van de tuin. Ze zijn ook aanstekelijk lekker. Nuttige insecten genieten van het de nectar en het stuifmeel die deze bloemen aanbieden. Bijen, hommels, vlinders en nuttige kevertjes komen allemaal op deze bloemen af waardoor ze helpen je tuin nog uitbundiger te laten bloeien. Vaak wordt deze plant dan ook gezaaid met de gedachtegang om de natuur een handje te helpen, omdat dit simpelweg een uitstekende waardplant is. Alhoewel deze niet te vinden is in bekende bloemenmengsels voor bijen en vlinders, is deze wel te vinden in een mengsel dat aantrekkelijk is voor verscheidene tuinvogels doordat er enorm veel verschillende insecten op af komen. 

Mexicaanse Zonnebloem - Nuttige insecten magneet

Mexicaanse Zonnebloem - Nuttige insecten magneet

Compost verbeteraar 

Deze zonnebloemen zorgen voor enorm veel organische minerale stoffen. Deze halen ze uit de bodem. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid kun je ze uitstekend composteren. Hierdoor maak je alle minerale en organische stoffen weer vrij. De bloem wordt zo als biologische meststof gebruikt en kan in een moestuin dienen om de opbrengst van je gewassen te verhogen.  

Waar en wanneer zaai ik de Mexicaanse zonnebloem?

Deze zomerbloeier kun je het beste zaaien aan het begin van de lente. De beste maanden hiervoor zijn april en mei. De bloemen staan dan hetzelfde jaar nog te bloeien tussen juli en de eerste nachtvorst rond oktober. Wil je garanderen dat je dit hele seizoen bloeiende zonnebloemen hebt? Zaai de bloemzaden dan eens in etappes. Op die manier bloeien ze niet allemaal tegelijkertijd en zijn ze ook niet tegelijkertijd uitgebloeid.

Hoe verzorg ik de Mexicaanse zonnebloem?

Losse bloemzaden van de Mexicaanse zonnebloem zijn een stuk kleiner dan die van de welbekende gebruikelijke zonnebloemen. Zo zul je ongeveer 100 zaden per gram hebben. Dat is meer dan genoeg voor enkele vierkante meters, maar wees niet bang om deze bloemen lekker losjes te zaaien. Heb je toch liever een nette uitstraling dan kun je ze altijd spreiden op zo'n 30-50 centimeter afstand van elkaar. Zaaien begin je altijd met het omspitten van de grond. Zo maak je de bodem losjes zodat de wortels snel en gemakkelijk hun weg door de grond kunnen vinden. De zaden strooi je hieroverheen en kun je vervolgens bedekken met 0,5 of 1 centimeter grond. Je kunt ze als alternatief ook ongeveer een centimeter diep in de grond steken. Houdt vervolgens de bodem licht vochtig tot de eerste zaailingen opkomen.

Mexicaanse zonnebloem - Groeit prachtig hoog

Mexicaanse zonnebloem - Groeit prachtig hoog

Mexicaanse zonnebloem zaden kopen bij Graszaaddirect

Graszaaddirect altijd aan het juiste adres voor alle zaden van bloemen en gras. Ze zijn tenslotte altijd voordelig verkrijgbaar bij Graszaaddirect, de online graszaad specialist.