Papaver
14/07/2022 - 08:43
Laatste update: 18/06/2024

Papaver

Papavers zijn een bekend gezicht in veel tuinen, maar wist je dat er meer dan 100 verschillende soorten zijn? De grote klaproos (Papaver rhoeas) en de slaapbol (Papaver somniferum) zijn slechts twee voorbeelden uit deze diverse en geliefde bloemenfamilie. Er zijn ook veel verschillende subsoorten van papavers die overal ter wereld voorkomen. Maar ook tulppapavers, bleke klaprozen, oosterse papavers en schijnpapavers behoren tot de papaverfamilie. Dankzij hun gemakkelijke teelt en prachtige kleuren zijn papavers een populaire keuze voor elke tuin. Van wilde bloemenweides tot bijentuinen.

Inhoud

Wat zijn papavers?

Papavers zijn beeldschone bloemen die in veel tuinen te vinden zijn. De bekendste soort is de klaproos, die van nature vaak rond graanakkers voorkomt. Deze bloemen zijn ware blikvangers en geven een unieke uitstraling aan borders, bloemenweides, bermen en siertuinen. Voordat ze bloeien, hangen de bloemkoppen met gesloten kelkbladeren. Tijdens de bloei kleuren ze je tuin in schitterende tinten rood, wit en roze. Een leuk feit: je kunt zelfs het weer voorspellen met papavers. Wanneer er regen op komst is, klappen de bloemen dicht. De zaden van klaprozen en slaapbollen staan ook bekend als maanzaad.

Het verschil tussen een klaproos en een papaver

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gehaald, is er een verschil tussen klaprozen en papavers. 'Papaver' is de overkoepelende naam voor een grote familie van meer dan 100 verschillende soorten, waarvan de klaproos (Papaver rhoeas) er één is. Dus elke klaproos is een papaver, maar niet elke papaver is een klaproos. 

De verbazingwekkende kiemkracht van papaverzaden

Wist je dat de zaden van papavers een enorme kiemkracht hebben? Als je ze droog en vochtvrij bewaart, kunnen ze soms wel 10 jaar goed blijven. 

Papaver zaaien

Hoewel je altijd rekening moet houden met de zaaiperiode van verschillende papavers, is de werkwijze en de zaaiperiode vrijwel altijd gelijk. Wil jij een klaproos zaaien? Hou je dan goed aan de instructies. 

Wanneer papavers zaaien?

De beste tijd om papavers te zaaien is van begin april tot eind mei, maar je kunt gerust tot halverwege juni doorgaan. Papavers zijn vaak onderdeel van bloemenmengsels met vergelijkbare zaaiperiodes, zodat je een heel bloeiseizoen verzekerd bent van bloemen. Door in verschillende weken te zaaien, kun je de bloeiperiode verlengen en langer genieten van klaprozen, slaapbollen en andere papaversoorten.

Hoe papavers zaaien?

Papavers groeien het best in de volle zon of halfschaduw. Kies een droge plek waar geen water blijft staan, omdat de zaden anders kunnen rotten. Maak de grond goed los voordat je zaait. Als je de papavers tussen gras wilt zaaien, is omspitten niet nodig. Strooi de zaden losjes over de grond; ze hebben licht nodig om te ontkiemen. Zodra de zaailingen opkomen, kun je ze uitdunnen als ze te dicht bij elkaar groeien.

Onze favoriete papaversoorten 

Natuurlijk hebben wij onze favoriete papaversoorten! Denk hierbij aan de grote klaproos, de IJslandse klaproos, de bleke klaproos, de slaapbol en de tulppapaver. 

1: Grote klaproos - Papaver rhoeas

De grote klaproos is een bekende verschijning in veel tuinen. Deze bloem, met zijn felrode bloemblaadjes, groeit gemakkelijk en geeft elke tuin een levendige uitstraling. Deze papaver is makkelijk te zaaien en zeer geschikt voor een bijentuin, bloementuin en siertuin.

 

2: IJslandse klaproos - Papaver nudicaule

De IJslandse klaproos, met zijn heldere gele, witte en oranje bloemen, bloeit langdurig en voegt een vleugje vrolijkheid toe aan elke tuin. Lees meer over de Papaver nudicaule. Deze papaver groeit op vrijwel alle ondergronden en kan erg goed tegen de kou!

 

3: Bleke klaproos - Papaver dubium

De bleke klaproos heeft delicate, lichtgekleurde bloemen die zeker niet onderdoen voor hun felgekleurde familie. De bleke klaproos staat prachtig in wilde bloemenweides en biedt een zachte, delicate uitstraling. Ook is deze papaver zeer geschikt voor in een plukboeket. 

 

4: Slaapbol - Papaver somniferum

De slaapbol is beroemd om zijn mooie bloemen die een echte eyecatcher zijn in iedere tuin. De bijzondere bloemen bloeien in de kleuren rood en wit met gefranjerde bloembladen. De slaapbol is een papaver die zeer vaak gebruikt wordt als sierplant. 

 

5: Tulppapaver - Papaver glaucum

De tulppapaver heeft een unieke vorm die aan een tulp doet denken, en voegt een bijzondere touch toe aan elke tuin. Deze papaver is een van de meest rijkelijk bloeiende papavers die er is en zal je dus niet snel teleurstellen in je tuin!

 

Zijn papavers eetbaar?

Papavers zelf zijn niet eetbaar, maar de zaden van sommige soorten wel. De zaden van de Papaver somniferum, ook wel bekend als maanzaad, kunnen gebruikt worden in verschillende gerechten. Deze zaden zijn rijk aan plantaardige vetten, vezels, eiwitten, en vitamines en mineralen zoals vitamine C, B6, B12, D, ijzer, magnesium, calcium, natrium, kalium en fosfor. Maanzaad is ook een uitstekende antioxidant en helpt het goede HDL-cholesterol verhogen terwijl het slechte LDL-cholesterol wordt verlaagd.

Let op: gebruik niet zomaar het zaad van de papaver. Je moet een specialist zijn om te weten wat je doet en hoe je wilde bloemen/zaden kunt eten. Weet je niet 100% zeker of je iets kunt eten? Laat het dan staan. Better safe than sorry!

Koken met maanzaad

Maanzaad behoort tot de kruiden en specerijen en kan worden gebruikt in brooddeeg en andere lekkernijen. Wil je zelf aan de slag met maanzaad? Dan is dit mogelijk met de Slaapbol - Papaver somniferum | Maanzaad. 

 

Papavers in de geneeskunde

Papavers, met name de slaapbolsoorten, worden al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde als verdovingsmiddelen. De slaapbol (Papaver somniferum) staat bekend om de productie van morfine, een krachtige pijnstiller. De zaden die je koopt voor je tuin bevatten echter geen opiaten.

Geschiedenis en symboliek van papavers

Sinds de Oudheid worden papavers geassocieerd met de dood en slaap. De klaproos is een symbool van troost en herdenking voor slachtoffers van oorlogen, terwijl de slaapbol symbool staat voor de kortstondigheid van het leven. Papavers zijn dus niet alleen prachtige bloemen, maar dragen ook een diepere betekenis.

Papaver zaden kopen bij Graszaaddirect

Bij Graszaaddirect kun je papavers en klaprozen kopen als enkelvoudige losse bloemzaden of in bloemenmengsels. Deze bloemen zijn perfect voor siertuinen, bijentuinen en pluktuinen, en ze maken prachtige snijbloemen voor zomerse boeketten. Bekijk onze selectie en bestel direct via de links hieronder:

Overige losse bloemzaden van de papaver:

 

 

 

Bloemenmengsels met papaver: