Passievrucht & Passiebloem - Passiflora
05/09/2022 - 13:57

Passievrucht & Passiebloem - Passiflora

Je kent de passievrucht, maar ken je de passiebloem ook? Deze heerlijke vruchten zijn afkomstig van dezelfde plant waaraan deze unieke bloemen groeien. 

Inhoudsopgave

Wat zijn Passiflora?

Passiebloemen zijn bekende meerjarige klimplanten inheems aan de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië en Paraguay. Tegenwoordig worden de passiebloemen wereldwijd rond de tropen en evenaar verbouwd. Ook in Europa worden passiebloemen aangeboden als zaden of in tuincentra als kamerplanten. Hier in Europa zijn vooral de Passiflora edulis (passievrucht) en Passiflora caerulea (blauwe passiebloem) populair. Het zijn planten met unieke bloemen die een tropische en exotische sfeer geven aan elke tuin of huiskamer.

Verschillen tussen de passievrucht en de blauwe passiebloem?

Bijna alle planten uit de passiflora familie hebben een vergelijkbaar uiterlijk. Toch zijn er aantoonbare verschillen onderling. Ook tussen de passievrucht en blauwe passiebloem zijn er verschillen te vinden.

Eigenschappen van de Passievrucht

 • Geschikt als kamerplant of klimplant
 • Meerjarig
 • Groeit gemiddeld 4 à 5 meter hoog, soms groeien ze tot 10 meter hoog
 • Witte kelkbladeren
 • Bloemkroon met langwerpige kroonbladeren
 • Kroon met meerdere rijen witte helmdraden met een overgang naar een dieppaarse kleur
 • Resistent tegen bodemziektes en bodemaaltjes
 • Paarse vruchten met een frisse zoetzure smaak
 • Kan doen aan zelfbestuiving, maar kan best een handje hulp goed gebruiken
 • Kan gestekt worden

Passievrucht - Passiflora edulis

Passievrucht - Passiflora edulis

Eigenschappen van de Blauwe Passiebloem

 • Geschikt als kamerplant of klimplant
 • Meerjarig
 • Groeit gemiddeld 2 à 3 meter hoog, uitschieters kunnen tot 10 meter hoog groeien
 • Witte kelkbladeren
 • Bloemkroon met langwerpige kroonbladeren
 • Kroon met meerdere rijen helmdraden die van paarszwart naar wit overgaan met lila uiteinden
 • Gele vruchten met een zeer lichtzoete tot licht bittere smaak
 • Kan doen aan zelfbestuiving, maar kan best een handje hulp goed gebruiken
 • Kan gestekt worden

Blauwe passiebloem - Passiflora caerulea

Blauwe passiebloem - Passiflora caerulea

Waar en wanneer zaai je de Passiflora?

Passiflora zijn inheems aan landen rond de evenaar. Daar zijn ze te vinden op plekken waar lekker veel zonlicht te vangen is. Zoek daarom een geschikt zonnig plekje. Ook houden ze van humusrijke bodems. Eventueel kan je de bodem wat aanvullen of verrijken met potgrond of meststoffen. Het zijn klimplanten en hebben baat bij een plek waar ze kunnen klimmen. Zo is een plek langs een schutting of muur de perfecte plek voor deze prachtige planten. Zaai de zaden in dat geval ongeveer 30 centimeter van de muur af. Je kan ook een plantgeleider gebruiken in het geval dat je ze niet langs een muur of schutting wilt zaaien.

Planten uit de Passiflora familie zijn bijna allemaal meerjarig en kunnen in principe het hele jaar door gezaaid worden. Bij voorkeur na de wintermaanden om zo de zaden een zo goed mogelijke start te kunnen bieden.

Hoe zaai je de passiflora?

Om te beginnen is de eerste stap het goed voorbereiden van de bodem. Dit doe je door deze goed om te spitten. Ben je van plan in een grote bloembak te zaaien? Zorg dan dat de grond niet compact is, maar luchtig is door dit ook om te spitten met handgereedschap zoals een handharkje of handcultivator. Je kan eventueel ook mediterrane of reguliere meststoffen toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je de passiflora de allerbeste start kan geven. Je kan dit natuurlijk ook toevoegen nadat de eerste zaailingen tevoorschijn komen.

Je hebt nu de bodem goed voorbereid op de zaden. Nu kan je de losse zaden gaan planten. Omdat het vrij grote planten zijn, is het aan te raden om ongeveer 30 centimeter van een muur of hek te zaaien. Ook zijn 4 à 5 planten per meter ruim voldoende. Houdt dus ongeveer 20 à 25 centimeter aan per plant. Je kan hiervoor elke 20 à 25 centimeter een kuiltje van 2 à 3 centimeter diep graven en hier 1 à 2 zaden in stoppen. Mochten er dan toch twee zaailingen op dezelfde plek opkomen dan kan je deze altijd verplaatsen of binnen verder opkweken. Houdt ook bij deze planten gedurende de eerste twee weken de bodem licht vochtig. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, want kan ervoor zorgen dat de zaden gaan rotten of dat de meststoffen uitspoelen.

Passiflora verzorgen

Zowel de passiebloem als passievrucht zijn erg gevoelig voor Europese winters. Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden op de koude wintermaanden in het geval je van plan bent passiflora te laten groeien in jouw tuin. Beide soorten zijn gelukkig matig winterhard en zullen matige winters prima doorstaan. Toch kunnen ze een handje hulp gebruiken bij strenge winters. Je kan ervoor kiezen om de planten tijdens de winter naar binnen te halen en een leuk plekje te geven bij het raam of je kan ze buiten afdekken om ze tegen de vrieskou te beschermen.

Passiflora - Bloemknop zoals je die voor de bloei zal zien

Passiflora - Bloemknop zoals je die voor de bloei zal zien

Passiflora kopen bij Graszaaddirect

Heb je geen zin om naar drukke tuincentra te gaan om daar de kans te hebben dat je deze unieke planten misloopt? Dan ben je bij Graszaaddirect aan het juiste adres. Bij ons kan je bloemenzaden voor zowel de Passievrucht “Passiflora edulis” als Blauwe Passiebloem “Passiflora caerulea” kopen. Daarmee zaai je de mooiste passiebloemen en kan je genieten van zelf gekweekte passievruchten!

Zijn de passiflora eetbare bloemen?

Zowel de Passiflora edulis als Passiflora caerulea maken vruchten die eetbaar zijn. Toch zitten er verschillen tussen de twee. De Passiflora edulis is de welbekende passievrucht met de paarse vruchten die je ook in de supermarkt zal vinden. Deze hebben heerlijk zoete smaak en zijn geschikt allerlei zoete lekkernijen. De Passiflora caerulea maakt ook vruchten, maar deze maakt geel gekleurde vruchten met vrij weinig smaak. Ook deze zijn eetbaar en een favoriet bij mensen niet per se van mierzoet fruit houden. Ook kan je de bloemen van de blauwe passiebloem gebruiken voor het maken van lekkere thee.

Wat kan je met passievruchten en passiebloemen?

Naast dat deze planten enorm leuke exotische tuin planten vormen kan je er nog veel meer mee. Je kan de plant namelijk ook gebruiken als kamerplant. Zolang de plant dan genoeg zon kan vangen zul je jaren lang kunnen genieten van de bloemen en vruchten. En je kan er ook er lekkere dingen mee maken. Vruchten van deze planten zijn ideaal voor confituren, siropen, of als ingrediënt in fruitige gebakjes. Hoe lekker is het om iets heerlijks te maken met fruit uit je eigen tuin of woonkamer? Het antwoord daarop is natuurlijk een volmondige: “ongelofelijk lekker!”.

Wat kan je met passievruchten?

Passievruchten kennen we natuurlijk allemaal wel. De paarse vruchten zie je misschien wel eens op de groenten- en fruitafdeling van de supermarkt of bij de groenten- en fruitspecialisten. Deze vruchten van de Passiflora edulis zitten bomvol met vitamines A, B, C, E en K. Het is dus een echt superfruit. Je kan er ongelofelijk veel mee. Van los tot verwerkt in desserts en salades. Aan de opties komt haast geen einde. Dit fruit is heerlijk zoetzuur van smaak en biedt zo de allerlekkerste toevoeging aan frisse fruitdrankjes, smoothies of zelfgemaakte siroop.

Passievrucht - Zomers drankje met passievruchten

Passievrucht - Zomers drankje met passievruchten

Voor siroop doe je het vruchtvlees in een blender en vervolgens zeef je dit zodat je alleen het vocht overhoudt. Vervolgens reduceer je dit op een laag vuurtje. Et voilà, je hebt nu een heerlijk zoete siroop die je kan gebruiken als zoete dressing voor salades of weer kan verdunnen met ijskoud water voor een heerlijk zomers drankje. En het gezeefde vruchtvlees weggooien is zonde, wanneer je dit in een ijsvormpje doet en in de vriezer doet heb je een heerlijk gezond vruchten ijsje. Probeer dit ook eens met meerdere vruchten voor allerlei verschillende smaken.

Wat kan je met passiebloemen?

Net als de Passiflora edulis maakt ook de Passiflora caerulea vruchten aan. Deze hebben alleen veel minder intense smaak. Soms zelf een beetje bitter in plaats van zoet. Toch kan je er heel wat lekkers mee maken. De paarse passievruchten zijn vaak erg sterk van smaak. Dit maakt ze ideaal voor het maken van siroop voor drankjes. De geel-oranje vruchten van de passiebloem zijn dankzij hun minder intense smaak ideaal voor een zelfgemaakte jam of confituur. Omdat de vruchten van de passiebloem minder zoet smaken, zal deze in een confituur of jam ook geen overheersend zoete smaak geven.

Blauwe passiebloem - Vrucht van de passiebloem

Blauwe passiebloem - Vrucht van de passiebloem

Naast de vruchten kan je ook de bloemen gebruiken voor een heerlijke kalmerende thee. Het is een bloem die namelijk steeds populairder wordt in de kruiden geneeskunde en ook starten er steeds meer medische onderzoeken naar de werking ervan. Wat wel al bekend is dat de kalmerende werking versterkt kan worden in combinatie met valeriaan. Gedroogde bloesem van de plant is dus ideaal voor het maken van een heerlijke slaapthee mélange met valeriaan en andere kalmerende thee ingrediënten.