Rood zwenkgras - Festuca rubra
17/08/2022 - 08:39

Rood zwenkgras - Festuca rubra

Roodzwenkgras is een van de bekendere grassoorten. Je ziet dit gras vaak terug in gazons die sierwaarde hoog in het vaandel hebben. We vertellen je daarom graag alles over deze prachtige grassoort.

Inhoudsopgave

Wat is roodzwenkgras?

Het roodzwenkgras is een veel toegepast gras dat met name populair is bij gazons met een hoge sierwaarde. Het is een gras dat het enorm goed doet op zware bodems zoals kleigrond, maar ook op droge of arme zandgrond doet het gras het uitstekend. Dit gras is er in drie soorten: gewoon, met forse uitlopers en met fijne uitlopers. Elk met haar eigen toepassingen.

Hoe herken je roodzwenkgras?

Roodzwenkgras is te herkennen aan het blad dat erg smal en naaldvormig is. Vaak zal het een zeer dichte zode vormen. Dat is ook één van de redenen dat het een zeer hoge sierwaarde heeft. De bladeren zijn daarnaast gevouwen en geribd met een diepe donkergroene kleur. De naam komt vooral van de pluimen die een roodachtige kleur hebben wanneer het gras volop bloeit en niet is gemaaid.

Toepassingen voor roodzwenkgras

Dit is een grassoort die het enorm goed doet op zowel zware kleigrond als vochtige of arme zandbodems. Vaak is het gras terug te vinden als siergras in gazons. Ook is het gras een belangrijk onderdeel van veel grasmengsels voor zowel gazons als golfbanen. Naast golfbanen is het ook toepasbaar op sportvelden die niet intensief betreed worden. Roodzwenkgras met forse uitlopers zullen vooral een breder en ruwer blad aanmaken. Dit maakt dit gras juist geschikt voor doeleinden die een hoge sierwaarde eisen, maar ook een goede betreedbaarheid moeten hebben. Gewone of fijne uitlopers zijn juist geschikter voor schaduwrijkere gazons of greens die kort te maaien moeten zijn.

Rood zwenkgras - Golf greens met rood zwenkgras 

Roodzwenkgras - Golf greens met roodzwenkgras

Waarom kiezen voor roodzwenkgras

Grassen hebben elk hun eigenschappen, maar waarom wil je dan juist voor rood zwenk kiezen. Roodzwenkgras is verkrijgbaar in drie verschillende soorten met elk hun eigen rassen.  Forse, gewone en fijne uitlopers vormen de drie soorten. Elk bieden ze eigenschappen die toepasbaar zijn voor doeleinden waarbij sierwaarde van belang is. Stuk voor stuk zijn het soorten die het enorm goed doen op vochtige, arme of droge zand- en kleigronden. Dit maakt ze ideaal voor prachtige gazons en golfbanen. Het is een langzaam groeiend gras dat weinig onderhoudt vereist. Bij schade heeft het gras ook een goed herstellend vermogen en repareert kale plekken vanzelf.

Rood Zwenkgras - Engels gazon met rood zwenkgras

Roodzwenkgras - Engels gazon met roodzwenkgras

De voor- en nadelen van roodzwenkgras op een rijtje

Hieronder staan alle voor- en nadelen van dit gras op een rijtje zodat je de meest geïnformeerde graskeuze kan maken.

Voordelen van roodzwenkgras

 • Hoge sierwaarde
 • Dichte zode
 • Lage onderhoudsbehoefte
 • Kan erg goed tegen schaduw
 • Zeer lage maaihoogte
 • Weinig bemesting nodig
 • Zeer goed toepasbaar op arme en vochtige zand- en kleigronden
 • Enorm hoge balsnelheid
 • Hoge zout- en droogteresistentie
 • Goede ziekteresistentie
 • Duurzaam door lange levensduur
 • Weinig tot geen pesticiden nodig

Nadelen van roodzwenkgras

 • Matige betredingstolerantie
 • Vatbaar voor rooddraad
  (steeds vaker zijn er rassen beschikbaar die hier resistent voor zijn)
 • Lage kiemsnelheid
 • Onkruiden kunnen ertussen groeien

Roodzwenkgras kopen bij Graszaaddirect

Gras heeft een prominente plek in tuinen. Een mooi grasveld geeft een mooier beeld van de gehele tuin. Graszaaddirect beschikt over een groot online aanbod aan verschillende soorten graszaad voor allerlei soorten toepassingen. Van speelgras tot siergras en van weiland tot sport en recreatie. Onze graszaden zijn verkrijgbaar in klein- en grootverpakkingen. Wij verkopen de beste merken voor een gunstige prijs. Rood zwenk is daarbij een gras met een enorm hoge sierwaarde. Uitstekend voor verschillende doeleinden.