Ruw beemdgras - Poa trivialis
15/08/2022 - 12:00

Ruw beemdgras - Poa trivialis

Ruw beemdgras is een grassoort die inheems voorkomt in vrijwel heel Europa. Het is een echt pioniersgras en groeit goed op door de mens beïnvloedde bodems. We vertellen je graag meer over dit vaak onderschatte gras.

Inhoudsopgave

Wat is ruw beemdgras?

Ruw beemdgras of Poa trivialis is een meerjarige grassoort die het enorm goed doet op bodems waar de mens invloed op heeft gehad. Het is één van de beemdgrassen die inheems voorkomen in Europa. Maar het is steeds vaker inheems te vinden in vochtige of koudere plekken buiten Europa. Het is een gras die vooral op vochtige bodems voorkomt. Maar ook op schaduwrijke plekken zal je ruw beemdgras terugvinden. Wild is het dan vaak ook te vinden langs oevers van vijvers en slootjes, bermen, graslanden, aangelegde bossen en verslempte akkers.

Hoe herken je ruw beemdgras?

Ruw beemdgras onderscheidt zich met een aantal kenmerken. Zoals de naam al doet vermoeden, voelt het blad van dit gras erg ruw aan. Deze bladeren zijn alleen van boven ongeribd, wel kan je langs de middennerf twee groeven zien. Ook hebben ze witte voetjes, en vormen geen dichte zode zoals veldbeemdgras. De soorten lijken enorm veel op elkaar, toch kan je het verschil voelen en zien. Visueel zit het verschil vooral in de pluim van de grassen. Ruw beemdgras heeft vaak een iets geknikte pluim, waarbij deze hier vlak onder ruw aanvoelt. Wanneer het gras niet gemaaid wordt kunnen de pluimen tot een meter hoog groeien. Deze hebben samen met het blad een donkergroene kleur met een purperen waas.

Ruw beemdgras - Pluim met purperen waas

Ruw beemdgras - Pluim met purperen waas

Waarom kiezen voor ruw beemdgras?

Ruwbeemd is een echt pioniers gras. Vooral op door de mens bewerkte bodems zal deze het goed doen. Het is ook een gras dat ingezet kan worden langs waterkanten. Zware gronden zoals kleibodems vormen daarbij geen barrière voor dit gras. Het wortelt ondiep omdat het zelf al de voorkeur geeft aan vochtige bodems. Ook is het gras dat weinig zonlicht vereist. Hierdoor is het ideaal voor schaduwrijke plekken. Hoewel het een grassoort is dat kan woekeren, biedt het gras met genoeg aandacht en onderhoudt een prachtige, ruwere uitstraling die perfect aansluit op de wat verwilderde of inheemse tuinen. Daarnaast is het een snel kiemend gras en voorkomt dat onkruiden de overhand krijgen. Dankzij de lossere zode is het makkelijk om het te mengen met bloemen om zo een bloemenweide te creëren. In gebieden waar onder andere veel haarwild voorkomt, is dit gras een wintervaste en smakelijke voedselbron.

Ruw beemdgras - Wild zoals reeën en konijnen genieten van ruw beemdgras

Ruw beemdgras - Haarwild zoals reeën genieten van ruw beemdgras

De voor- en nadelen van ruw beemdgras op een rijtje

Hieronder staan alle voor- en nadelen van dit gras op een rijtje zodat je de meest geïnformeerde graskeuze kan maken.

Voordelen

 • Groeit goed op zware, vochtige bodems
 • Kan erg goed tegen schaduw
 • Ideaal voor schaduwrijke plekken en langs bermen of waterkanten
 • Biedt een ruwe uitstraling die goed aansluit op wilde of inheemse tuinen
 • Snel kiemend
 • De losse zode laat ruimte vrij voor bloemen
 • Wintervast
 • Smakelijke voedselbron voor onder andere haarwild

Nadelen

 • Sierwaarde alleen van toepassing voor ruigere uitstralingen.
 • Lage hooiopbrengst
 • Snel groeiend, vergt veel onderhoud
 • Kan slecht tegen kort maaien
 • Matige betredingstolerantie

Ruw beemdgras kopen bij Graszaaddirect

Gras heeft een prominente plek in onze natuur. Graszaaddirect beschikt over een groot online aanbod aan verschillende soorten graszaden voor allerlei soorten toepassingen. Van gazon tot openbaar groen en van weiland tot sportveld. Onze graszaden zijn verkrijgbaar in klein- en grootverpakkingen. Wij verkopen de beste merken voor een gunstige prijs. Ook ruw beemdgras mag daar dan ook niet aan ontbreken.  

Hieronder kan je direct het losse ruw beemdgras bekijken of bekijk het bloemenweidemengsel waar het deel van uitmaakt.