Stokroos - Alcea rosea
06/11/2023 - 11:21

Stokroos - Alcea rosea

Het is tijd om het eens uitgebreid te hebben over de majestueuze stokroos (Alcea rosea). Deze prachtige zomerbloemen zijn geliefd om zijn hoge stengels, kleurrijke bloemen en charmante aanwezigheid in tuinen over de hele wereld. Wij hebben de meest gestelde vragen over de stokroos verzameld, zodat je alles te weten kunt komen over deze betoverende bloem!

Inhoudsopgave

Wat is een stokroos? 

De stokroos, met de wetenschappelijke naam ‘Alcea rosea’, is een meerjarige plant die een echte blikvanger is in je tuin. Dit komt onder andere door de indrukwekkende hoogte die tot wel drie meter hoog kan groeien! Daarnaast zijn de grote, trechtervormige bloemen te vinden in verschillende kleuren, waaronder paars, roze, wit, geel en rood. De bloemen van de stokroos groeien in spiraalvormige, verticale rijen die bijdragen aan de unieke, weelderige en mooie uitstraling van de stokroos!

Welke soorten stokroos zijn er?

Je hebt ook een ruime keuze in verschillende soorten stokrozen. Deze varianten verschillen in kleur, bloemvorm en grootte. Ook heb je enkelbloemige en dubbelbloemige varianten. Enkelbloemige varianten hebben een enkele rij met bloemblaadjes, waar dubbelbloemige stokrozen extra lagen bloemblaadjes hebben. Dubbelbloemige stokrozen zijn daarom extra vol en weelderig, terwijl enkelbloemige stokrozen meer klassiek en elegant ogen. Een voorbeeld van een dubbelbloemige stokroos, is de Stokroos Summer Carnival, of de dwergvormige variant Stokroos Majorette

Daarnaast bestaan er verschillende varianten die speciaal zijn. Denk hierbij aan de Antwerpse stokroos die kleinere bloemen heeft, of de Russische stokroos die vooral gele bloemen vormt. Qua kleur heb je ook speciale stokrozen zoals de bleke stokroos, die bijna witte bloemen heeft, en de zwarte stokroos die donkerpaarse tot zwarte bloemen vormt. 

Er zijn heel veel verschillende hybrides en variaties in stokrozen. Er wordt tot op de dag van vandaag nog gefokt met stokrozen, waardoor er veel nieuwe kleuren en bloemvormen ontwikkeld worden. Kies vooral voor een soort stokroos die goed gedijt in jouw tuin. Hou hierbij rekening mee met het klimaat, de bodem en uiteraard jouw persoonlijke voorkeur in kleur en vorm. 

Stokroos

De stokroos komt in veel verschillende vormen, kleuren en groottes voor. 

Hoe kan ik stokrozen in mijn tuin kweken?

Het kweken of zaaien van stokrozen in je tuin is een bevredigend proces. Wanneer je aandacht en zorg zal geven aan de groei van je stokroos, zal je geheid worden beloond met hun prachtige bloemen! 

Het halve werk is het vinden van de juiste plek in je tuin. Kies een plek in de volle zon, met voorkeur naar een voedingsrijke grond. Zaai vervolgens de losse bloemzaden uit over de grond, doe dit redelijk dunnetjes. Druk vervolgens de zaden lichtjes aan zodat de zaden gegarandeerd contact maken met de bodem. Zorg er vervolgens voor dat de bodem licht vochtig blijft door de zaadjes dagelijks te bewateren. 

Wanneer bloeien stokrozen?

Stokrozen zijn meerjarige planten en zullen daardoor meestal pas in het tweede jaar bloeien. Dit doen ze vanaf het late voorjaar tot in de zomer. De exacte tijd kan echter wel variëren. Dit kan afhangen van jouw locatie, de gezondheid van de stokroos en de weersomstandigheden. 

Stokroos

Stokrozen worden vaak toegevoegd aan tuinen voor een vleugje elegantie en romantiek. 

Hoe verzorg ik mijn stokroos?

Het verzorgen van de stokroos hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar je moet er wel enige aandacht aan besteden. Hier lees je enkele tips om je stokroos optimaal te verzorgen.

Water geven

Geef je stokroos met enige regelmaat water, en dan vooral tijdens droge periodes. Zorg er echter wel voor dat je niet te veel water geeft, want stokrozen zijn niet gek op een te natte omgeving. Geef je water altijd in de vroege ochtend of in de avond, zodat de grond wel de tijd heeft om op te drogen voordat de nacht valt. 

Ondersteuning bieden

We hebben net al benoemd dat stokrozen tot wel drie meter hoog kunnen worden. Om die hoogte te bereiken, is het nodig om je stokroos af en toe wat ondersteuning te bieden. Doe dit met touwtjes, een plantensteun of stevige stokken. Zo voorkom je dat de stokroos omvalt door bijvoorbeeld een stevige windhoos. 

Voeding geven

Elke plant heeft voeding nodig, zo ook je stokroos. Geef je stokroos af en toe wat voeding door een goede meststof aan te bieden. Vooral een organische meststof is aan te raden. Doe dit in het vroege voorjaar, vlak voordat de groei van de stokroos begint. 

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Wanneer je dode bloemen verwijdert, verleng je de bloeiperiode van de stokroos. Je stimuleert namelijk de stokroos om nieuwe bloemen te produceren en voorkomt daarmee dat de plant energie gaat steken in zaadvorming. 

Je stokroos beschermen tegen plagen en ziekten

Stokroos is vatbaar voor verschillende plagen en ziekten. Hier gaan we straks uitgebreider op in. 

Snoeiwerkzaamheden

Wanneer je je stokroos na de bloei snoeit, zal de vorm beter behouden worden en zaadvorming worden voorkomen. 

Beschermen tegen winterse kou

Wanneer je in een kouder klimaat (ook Nederland) woont, is het nodig om je stokroos te beschermen tegen strenge vorst. Dit kun je goed doen met een laagje mulch. 

Wanneer je deze eenvoudige tips volgt, kun je langer genieten van de prachtige stokrozen in je tuin! 

Zijn stokrozen vatbaar voor plagen en ziekten?

Zoals we al eerder benoemden, zijn stokrozen helaas ook vatbaar voor plagen en ziektes. Zo zijn bladluizen, rupsen en roestziekte bekende plagen en ziektes bij de stokroos. Daarom is het handig om regelmatig je planten te inspecteren. Wanneer je dit doet, zul je eventuele ziektes en plagen vroeg opgespoord kunnen worden waardoor de schade enigszins beperkt zal blijven. Bestrijding tegen schimmels en ziekten kan op meerdere manieren, maar vooral de natuurlijke manier van bestrijding is aan te raden. Zo blijft je tuin veilig voor (huis)dieren en mensen. 

Stokroos paars

Er bestaan veel verschillende hybrides en varianten, waaronder de zwarte stokroos. 

Weetjes over de stokroos

De stokroos is een prachtige bloem die prachtig, elegant en kleurrijk is. Maar de stokroos is niet enkel te beoordelen op het uiterlijk! Zo zijn er veel boeiende weetjes te vinden over de stokroos. Hieronder hebben wij enkele feitjes neergezet:

  • De stokroos is een van de oudste bloemen die hedendaags nog steeds populair zijn. Het is bekend dat de stokroos zelfs al in de middeleeuwen gekweekt werd. 
  • In vrijwel elke traditionele Engelse tuin zal je een stokroos vinden! Ze zijn in Engeland zeer populair door de toevoeging van elegantie en romantiek in je tuin.
  • De bloemen en bladeren werden vroeger gebruikt om kalmerende middelen en hoestsiropen te maken. (Disclaimer: doe dit niet na als je hier geen expert in bent).
  • Hommels worden bijzonder blij van stokrozen. Doordat de bloemen diep en groot zijn, waardoor ze makkelijker bij de nectar kunnen komen. De biodiversiteit wordt dus vergroot door het plaatsen van stokrozen in je tuin!
  • In het symbolisme wordt de stokroos vaak gezien als belichaming van overvloed en vruchtbaarheid. 
  • Stokrozen zijn vaak een inspiratie geweest voor kunst. Door de eeuwen heen zijn kunstenaars en dichters geïnspireerd door de sierlijke, elegante uitstraling van de stokroos. 

De stokroos is een geliefde bloem in de tuinwereld en is ook te vinden in tuinen over de hele wereld. Door hun eeuwenoude geschiedenis, sierlijke uitstraling en grote bijdrage aan de biodiversiteit, zijn stokrozen een ware toevoeging aan iedere tuin. 

Stokroos kopen bij Graszaaddirect

Stokrozen of andere bloemenmengsels kopen doe je veilig, snel en eenvoudig via Graszaaddirect. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten! Zij helpen jou graag verder.