Zeepkruid - Saponaria vaccaria
21/07/2022 - 15:55

Zeepkruid - Saponaria vaccaria

Zeepkruid is een inheems voorkomende, overblijvende plant uit de Anjerfamilie. Zeepkruid is winterhard en kan temperaturen verdragen tot -30 °C. Zeepkruid wordt veelal gezaaid als sierplant in rotstuinen en tegeltuinen. De plant bloeit met gevulde, eivormige bladeren en roze bloemen. De plant groeit niet hoger dan 20 centimeter; dit maakt het een typische bodembedekker. Zeepkruid staat langdurig in de bloei; vaak van mei tot en met juni. In de namiddag en in de avond geven de bloemen een sterkzoete geur af waar insecten dol op zijn! De Latijnse naam van deze plant luidt ‘Saponaria officinalis’. Sapo betekent ‘zeep’ in het Latijns, dit verklaard de Nederlandse vertaling naar ‘Zeepkruid’. Letterlijk vertaald betekent Saponaria officinalis ‘Zeepkruid uit de apotheek’.

Inhoudsopgave

Hoe en wanneer zeepkruid zaaien?

Zeepkruid is een ideale bodembedekker voor de tuin op het zuiden. De plant verlangt namelijk naar een zonnige plek. Kies een geschikt plekje op in de zon of halfschaduw. De plant staat het liefst op droge grond met een goede vochthuishouding. Zaaien kan vanaf mei tot en met juli op een zaaibed. Des te warmer het buiten is, des te sneller deze warmtekiemers ontkiemen. Houdt voldoende afstand tussen de planten om te voorkomen dat ze zich snel verspreiden. Om dit gevaar uit te sluiten, kun je ervoor kiezen om de bloemzaden in een bloempot of bloembak te zaaien. Je kunt de planten dan later in het jaar, tussen oktober en november, uitplanten op de gewenste standplaats. Het is tevens mogelijk om zeepkruid te stekken. Dit kun je doen door het zeepkruid na de bloei ruim terug te snijden.

 

Zeepkruid in de bloei met roze bloemen

De voordelen van zeepkruid als bodembedekker

Zeepkruid is een uitstekende bodembedekker. Ook in de siertuin misstaat deze plant zeker niet. Zeepkruid beschikt over een snelle beginvesting, waardoor onkruiden tijdens het zaaien vrijwel geen kans krijgen om op te duiken. De bloemen groeien dicht tegenover elkaar, wat resulteert in een compacte plant die meehelpt met het verdrukken van bestaande onkruiden. Zo biedt deze bodembedekker tegelijkertijd bescherming voor de andere sierplanten in je border of rotstuin. Door zijn zoete geur heeft zeepkruid een hoge aantrekkingskracht op bijen, hommels, (nacht)vlinders, zweefvliegen en kevers. En als kers op de taart laat zeepkruid zich makkelijk combineren met andere planten en grassen als walstro, pimpernel en reukgras.

Hoe zeepkruid onderhouden?

Zeepkruid heeft kruipende wortelstokken. Hierdoor kan het wel eens voorkomen dat de plant begint te woekeren. Het wordt dan ook wel eens als onkruid gezien, maar daar doe je de plant toch echt tekort mee, vinden wij. Door goed onderhoud, kun je de uitbreiding van deze plant vrij gemakkelijk beperken. Het is aan te raden om zeepkruid te snoeien, om de plant zo mooi in model te behouden. Dit is trouwens niet noodzakelijk, maar voor vormbehoud van de plant wel wenselijk.

Zeepkruid bloemen

Is zeepkruid giftig?

Zeepkruid bevat een giftige stof in de wortel, namelijk saponine. Wanneer daar water bij komt, begint het te schuimen. Net zoals dat bij een blok zeep ook het geval is. De bloemen worden hierom gebruikt als schoonmaakmiddel. Waar de bladeren van het zeepkruid vroeger vaak werd gebruikt om kleding mee te wassen, wordt het tegenwoordig veelal gebruikt als ingrediënt in natuurlijke shampoos.

Is zeepkruid dan wel eetbaar?

Zeepkruid is een eetbare plant. De wortels zijn dan wel giftig en niet geschikt voor consumptie, maar de bloemen zelf komen goed van pas in (maaltijd)salades. Ook kun je met deze paarse bloemetjes een toetje of taart decoreren.

Zeepkruid zaden kopen bij Graszaaddirect

Zeepkruid bestel je voordelig online bij Graszaaddirect. Wij hebben verschillende losse bloemzaden en bloemenmengsels waar zeepkruid onderdeel van uitmaakt. Zo hebben wij muurzeepkruid. Muurzeepkruid kan gezaaid worden in rotstuinen. Deze betrouwbare plant vormt een roze bloemenzee. We hebben een aantal producten op een rijtje gezet.