MRS Seeds & Mixtures
Shade & Sun - Schaduwgazon graszaad
Vanaf: 52,95
Ten Have
Green Star Schaduwrijk
Vanaf: 23,95

Schaduwgras

Standaard gazongras heeft veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Veel tuinen in Nederland liggen in de halfschaduw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan situaties waar het gras kort langs schuttingen ligt of onder een boom. We zien bij een speel- of siergazon vaak dat gras op deze plekken niet goed groeit. Na enige tijd zie je kleurverschil, woekerend mos en onkruid. Op langere termijn kunnen er zelfs kale plekken ontstaan. 

Dit wil je natuurlijk voorkomen. Al helemaal wanneer jij veel tijd, energie en geld steekt in het onderhouden van je gazon. Er zijn bepaalde grassoorten die goed gedijen in de schaduw. Schaduwgras is speciaal ontwikkeld om te zaaien op ‘moeilijke’ plekken in de tuin. Het gras groeit moeiteloos langs muren, heggen, schuttingen, grote struiken en bomen. Dus, ligt je tuin in de schaduw? Gebruik dan specifiek graszaad voor een schaduwgazon.

Wat is schaduwgras?

Gras heeft water, voeding en zonlicht nodig om goed te kunnen functioneren. Als je het laatstgenoemde, namelijk zonlicht, niet kunt garanderen, dan is schaduwgras het beste graszaad dat je kunt zaaien. We spreken over een schaduwgazon, wanneer het gras op een zonnige dag minder dan vier zonuren ontvangt. Een schaduwmengsel bestaat uit schaduwtolerante grassoorten. Grassen die het goed doen op schaduwrijke plekken, zijn rood zwenkgras, hard zwenkgras en veldbeemdgras. 

Naast dat het gras goede prestaties levert in de schaduw, vormt het ook een dichte zode. Hierdoor is het geschikt om te gebruiken als speelgazon. Schaduwgras kan goed tegen intensief gebruik door jonge kinderen en huisdieren. Je kunt zorgeloos over het schaduwgazon heenlopen.

Schaduwgras of speelgras zaaien?

Speelgras heeft vaak een aantal grasrassen die prima gedijen in de schaduw. Het grootste ‘pijnpunt’ is dat graszaad voor een speel-/sportgazon vaak een hoge aandeel Engels raaigras bevat. Dit is een grassoort die moeite heeft om te groeien onder schaduwrijke omstandigheden. Als je tuin hoofdzakelijk in de schaduw ligt, raden wij altijd aan om schaduwgras te zaaien. 

Ook adviseren wij schaduw graszaad, wanneer er sprake is van diepe schaduw. Dit wil zeggen dat er plekken zijn die nooit meer dan twee uur directe zonlicht per dag ontvangen. Speelgras kan het beste gezaaid worden als je het gazon minimaal vier zonuren kan bieden.

Kan schaduwgras ook groeien in de zon?

Schaduwgras heeft weinig zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Tegelijkertijd kan het gras zonlicht uitstekend verdragen. Heb je plekken in de tuin waar de zon volop schijnt, dan vormt dat geen enkel probleem. Met schaduw graszaad zit je altijd goed als je een gazon hebt dat grotendeels in de schaduw ligt, maar daarnaast ook zonnige plekken heeft.

De voor- en nadelen van schaduwgras

De grootste voordelen van schaduwgras, is dat het goed groeit in de schaduw. Daarnaast groeit het dus net zo goed in de zon. Schaduwgras is bestand tegen droogte. Ook vormt het een gazon met een hoge bespelingstolerantie. Het grootste nadeel is dat gras in de schaduw meer onderhoud vergt dan gebruikelijk. Gras is in de schaduw vatbaarder voor mos en daarnaast is het gras vaak dunner. De conditie kan hierdoor snel verslechteren. Het is dus belangrijk is om het gazon regelmatig te bemesten met de juiste meststoffen.

Schaduwgras zaaien

Bij het zaaien van schaduwgras gelden dezelfde regels als het zaaien van standaard gazongras. In het artikel: ‘Zelf gras zaaien: zo doe je dat!’, vind je een uitgebreid stappenplan die je kunt gebruiken om je droomgazon te realiseren in de schaduw.

Wanneer schaduwgras zaaien?

Aanbevolen wordt om schaduwgras in te zaaien tijdens de periode april tot en met mei of augustus tot en met september. Wil je slechts een aantal kale plekken in een bestaand gazon herstellen? Dan kan dat al in het prille voorjaar. Ben je van plan om een geheel nieuw gazon aan te leggen, dan kun je dit het beste doen in september. Houd er rekening mee dat schaduwgraszaad het beste ontkiemt bij een bodemtemperatuur vanaf 10 °C.

Hoe schaduwgras zaaien?

Het aanleggen van een schaduwgazon begint met het bewerken van de bodem. Verwijder wortels, onkruiden, steentjes en andere aanwezige vegetatie uit de bodem. Spit de bodem vervolgens grondig om. Zaai het schaduwgras zowel horizontaal als verticaal over het te bewerken oppervlakte. Doe dit bij voorkeur met een handstrooier of strooiwagen, zodat het schaduwgraszaad gelijkmatige verdeeld wordt.

Gras in de schaduw onderhouden

Schaduwgras is minder groeikrachtig dan de meeste andere grassoorten. Je hoeft het dus minder vaak te maaien. Waarbij je speelgras wel twee keer per week moet maaien tijdens het groeiseizoen, hoeft schaduwgras slechts één keer in de twee of drie weken gemaaid te worden. Maai het schaduwgazon nooit korter dan vijf centimeter, om uitdroging te voorkomen.  We hebben net al kort gezegd dat gras in de schaduw meer onderhoud vereist, doordat je vaker gazonmest moet strooien. Ons advies is om het gras te onderhouden door drie keer per jaar organische mest te strooien. In het voorjaar, tijdens de zomer en tegen het einde van het jaar met een najaarsbemesting.

Het beste schaduwgras

Het verkrijgen van een mooi gazon in de schaduw is niet vanzelfsprekend. Er zijn slechts een aantal grassoorten die geschikt zijn. Het gras moet van een hoge kwaliteit zijn, zodat het goed kiemt en een dichte zode vormt onder lastige groeiomstandigheden. Er is een graszaadtest gedaan om erachter te komen wat het beste schaduwgras is.

Een schaduwmengsel dat tijdens deze test goed uit de bus kwam, is Shade & Sun van het merk MRS Seeds & Mixtures. Dit schaduwgras wist in korte tijd een elegante zode te creëren met een hoge betredingstolerantie. En niet geheel onbelangrijk: een uitstekende schaduwtolerantie.

Schaduwgras kopen bij Graszaaddirect

Graszaaddirect biedt een breed assortiment aan schaduwgraszaden van verschillende topmerken als Barenbrug, Pokon en Lord. Bestel voordelig schaduwgras bij de online grasspecialist! Weet je nog niet helemaal zeker welk soort graszaad je moet kopen voor jouw gazon? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice.