MRS Seeds & Mixtures
Family - Speel & Sportgazon Graszaad
Vanaf: 46,95
MRS Seeds & Mixtures
Action - Graszaad | Speelgazon Basic
Vanaf: 37,95
Lord
Sport- en Speelgazon
Vanaf: 13,95
Ten Have
Green Star Speel-Sportgazon
Vanaf: 124,95
MRS Seeds & Mixtures
Clover Lawn - Graszaad met microklaver
Vanaf: 64,95
MRS Seeds & Mixtures
Dry & Strong - Graszaad | Versla droogte!
Vanaf: 44,95
MRS Seeds & Mixtures
EasyMow - Graszaad | Weinig onderhoud
Vanaf: 49,95
MRS Seeds & Mixtures
Microklaver - Gazonklaver
Vanaf: 33,95
MRS Seeds & Mixtures
Allround - Graszaad Recreatiegazon
Vanaf: 48,95

Graszaad speelgazon

Graszaad voor een speelgazon moet voldoen aan één simpele eis: er moet op geleefd worden. Speelgraszaad resulteert in een prachtig groen gazon met een compacte grasmat. De gebruikte grassoorten staan vaak bekend om hun uitstekende kiemkracht en zuiverheid. Bovendien kenmerkt speelgras zich door een hoge betredingstolerantie, waardoor het goed bestand is tegen intensief gebruik. Dit type gras vertoont over het algemeen een indrukwekkend herstellingsvermogen. Dus, geen reden tot paniek als het onverhoopt beschadigd raakt: speelgras staat bekend om zijn veerkracht.

Wat is een speelgazon?

Een speelgazon is een grasmat die speciaal is ontworpen om actief gebruik en intensieve betreding te weerstaan. Speelgazons zijn ideaal voor tuinen waar kinderen spelen, huisdieren rondrennen en waar buurtbarbecues plaats kunnen vinden. Speelgras omvat een grasmengsel dat bestaat uit meerdere grasrassen, zoals Engels raaigras, veldbeemdgras en rood zwenkgras. Deze grasrassen zorgen voor een sterke, dichte en stugge grasmat die ideaal is voor betreding en spellen. Met speelgras ben je verzekerd van een sterk, weerbaar en betrouwbaar gazon dat zich onderscheidt door zijn duurzaamheid en veerkracht. De uitdagingen van dagelijks gebruik zullen geen probleem vormen voor dit type gazon.

Wat is het verschil tussen speelgras en recreatiegras?

Hoewel de termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen tussen speelgras en recreatiegras. Speelgras is specifiek ontwikkeld voor intensief gebruik, zoals spelen en rennen. Aan de andere kant is recreatiegras meer geschikt voor algemeen recreatief gebruik, zoals picknicken en ontspannen. Speelgras heeft daardoor een hogere betredingstolerantie en zal sneller herstellen na beschadiging. Ook kan speelgras beter tegen schaduw dan recreatie- en campinggras. Naast speelgras en recreatiegras, bestaat er ook speciaal graszaad voor sportvelden. Dit is weer een andere categorie dan speelgras en is specifiek bedoeld voor groepssporten.

Wat is het beste graszaad voor een speelgazon?

Het selecteren van het juiste graszaad is essentieel voor een weelderig speelgazon. Kies voor een mix van grassoorten met hoge betredingstolerantie en snel herstel. Populaire keuzes omvatten rassen zoals Engels raaigras en veldbeemdgras. Let ook op eigenschappen zoals kiemkracht en zuiverheid voor optimale resultaten.

Een onpartijdige zaadleverancier, genaamd Vandinter Semo, heeft een test gedaan over het beste speelgras. Hier hebben wij een blog over geschreven, genaamd ‘Graszaadtest 2024: Beste speelgras’. Uit deze test komen twee winnaars, waaronder het MRS Seeds & Mixtures - Family mengsel.

Speelgras zaaien

Wanneer je speelgras gaat zaaien, moet je rekening houden met het tijdstip en de uitvoering. Hieronder lees je precies hoe je dit het beste kunt doen:

Wanneer speelgazon zaad zaaien?

De ideale periode voor het zaaien van speelgras is het voorjaar of het najaar. Gedurende deze seizoenen is de grond vochtig, en de bodemtemperatuur is ideaal - niet te warm en niet te koud. Om het beste resultaat bij het zaaien te bereiken, is het namelijk belangrijk dat de bodemtemperatuur minstens 10 °C is. Mocht er toch nog nachtvorst optreden, na het zaaien gedurende de afgelopen dag of week, bestaat het risico dat de jonge grasplantjes schade oplopen. Daarom is het aan te raden de weersvoorspelling goed in de gaten te houden voordat je aan de slag gaat in de tuin.

Hoe moet je speelgras zaaien?

Voor het zaaien van speelgras kun je de volgende stappen volgen:

Stap 1: Keuze van zaaimethode

Overweeg of je speelgras met de hand wilt zaaien, gebruik wilt maken van een strooiwagen, of een handstrooier wilt inzetten. De keuze hangt af van de grootte van het gazon.

Stap 2: Bodemvoorbereiding

Hark de grond lichtjes los om een goede verbinding tussen de speelgraszaden en de aarde te garanderen. Dit draagt niet alleen bij aan een verbeterde kieming, maar versnelt ook het groeiproces.

Stap 3: Zaaien

Als je een groot oppervlak moet bewerken, gebruik dan een strooiwagen of handstrooier. Dit zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de graszaden over het gehele gebied. Voor gazons kleiner dan vijftig vierkante meter kun je ervoor kiezen om met de hand te zaaien. Houd er wel rekening mee dat handmatig zaaien mogelijk resulteert in minder gelijkmatige verdeling van de graszaden.

Stap 4: Zaaien van graszaden

Zaai het speelgazon graszaad zorgvuldig uit in zowel de lengte als de breedte van het gazon. Zorg ervoor dat de graszaden gelijkmatig verdeeld worden over het oppervlak.

Stap 5: Inharken

Hark de ingezaaide zaadjes in de grond of voeg een klein laagje aarde toe. Let op dat de laag niet te dik is, aangezien graszaad zonlicht nodig heeft om te kiemen.

Bekijk de blogpost 'Zelf gras zaaien: zo doe je dat!' voor meer informatie en gedetailleerde instructies over hoe je jouw speelgrassen het beste kunt zaaien.

Speelgazon onderhouden

Een gazon dat is aangelegd met speelgras is redelijk onderhoudsvriendelijk. Er blijven natuurlijk altijd een aantal onderhoudstaken, ongeacht het soort gras dat je hebt aangelegd. Zo is het altijd verstandig om het gazon jaarlijks te bemesten. Voor een speelgazon is een drievoudige bemesting ideaal. De eerste bemesting in het vroege voorjaar met gazonkalk, de tweede bemesting tijdens de lente/vroege zomer met een gazonmeststof, met voorkeur een organische meststof, en de derde bemesting in het najaar met een najaarsmest

Naast het strooien van meststoffen moet het speelgazon ook gemaaid worden. Hier zul je in de herfst en in de winter niet al te veel tijd aan hoeven te besteden, maar tijdens de lente en de zomer kan het voorkomen dat je meermaals per week je gras moet maaien. Ten slotte is het van belang om de graskanten te onderhouden.

Speelgras kopen bij Graszaaddirect

Onze grasmengsels combineren een uitstekende betredingstolerantie met een aantrekkelijke uitstraling. Wij hebben graszaad voor een speelgazon van 15 kg, 5 kg, 2 kg en 1 kg. Met het speelgras van Graszaaddirect creëer je een familiegazon dat zowel jong als oud zal waarderen. Onze speelgraszaden zijn zorgvuldig gekeurd door de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK), waardoor we met volle overtuiging kunnen garanderen dat we graszaden van de hoogste kwaliteit aan onze klanten leveren. Bestel nu voordelig speelgras online bij Graszaaddirect! En voor vragen mag je uiteraard altijd contact met ons opnemen: wij helpen je graag verder.