MRS Seeds & Mixtures
Roadside - Bermen 3 | Bermgras 15KG
116,95 Vanaf: 106,95
MRS Seeds & Mixtures
Roadside Bloom - Graszaad | Kleurrijke Bermen
64,95 Vanaf: 56,95
Ten Have
Tempo Bermen 3 - 15KG
Vanaf: 142,95
Ten Have
Green Star BTK 1100 - 15 kg
Vanaf: 135,95

Bermgras kopen

Onze bermenmengsels kenmerken zich door het feit dat ze wel tegen een stootje kunnen. Het maakt niet uit of we te maken hebben met langdurige periodes van droogte of juist met een overvloed aan regen: bermgras is graszaad dat goede prestaties blijft leveren, het hele jaar door! 

Wat is bermgras?

Bermgras is een natuurlijke manier van het houden van groen in bijvoorbeeld openbare ruimtes. Het fijne van bermgras, is dat het enorm duurzaam is. Ook is het bestand tegen heftige weersomstandigheden zoals vorst, hitte en langdurige droogte. Bermgras is goedkoop in aanschaf en vooral in onderhoud, gezien er weinig onderhoud nodig is. Bermgras is ideaal voor het aanleggen van bermen langs wegen, paden, dijken & taluds en andere openbare ruimtes. 

Welke soorten bermgras zijn er?

Er zijn verschillende soorten bermgras die kunnen groeien langs de randen van wegen, dijken en andere infrastructuur. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  1. Roodzwenkgras (Festuca rubra): Een veelvoorkomende soort bermgras in Nederland. Het gras heeft een fijne structuur en is goed bestand tegen betreding.
  2. Veldbeemdgras (Poa pratensis): Een gras dat goed bestand is tegen betreding en droge omstandigheden. Het gras groeit in pollen en kan worden gebruikt voor het herstellen van gazons.
  3. Kropaar (Dactylis glomerata): Een sterk gras dat goed bestand is tegen droogte en schaduw. Het gras wordt vaak gebruikt voor het herstellen van bermen na wegwerkzaamheden.
  4. Rietzwenkgras (Festuca arundinacea): Een hoog gras dat goed bestand is tegen betreding en droogte. Het gras wordt vaak gebruikt in grasvelden en wegbermen.

En dit zijn slechts enkele voorbeelden! Het allerbeste is wanneer er verschillende combinaties van grassen worden gebruikt. Verschillende samenstellingen kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo bestaat de Roadside - Bermen 3 | Bermgras uit 25% Roodzwenkgras gewoon, 60% Roodzwenkgras fors, 10% Hardzwenkgras en 5% Engels Raaigras. Deze samenstelling is een voorbeeld van een ideale samenstelling voor wegbermen en taluds. 

Hoe zaai ik bermgras en wanneer kan ik dit het beste doen?

Het zaaien van bermgras vereist wat voorbereiding en timing. Hieronder zie je enkele stappen die je kunt volgen. 

Voorbereiding van de grond

Maak de grond waarop je het bermgras wilt zaaien eerst goed los door te schoffelen, te harken of te frezen. Verwijder eventueel aanwezige stenen, onkruid en andere obstakels die het kiemen van het gras kunnen belemmeren.

Bemesting

Bemest de grond met een geschikte meststof voor gras, zodat het gras voldoende voedingsstoffen heeft om te groeien. Volg hiervoor de instructies op de verpakking van de meststof.

Bermgras zaaien

Verdeel het bermgraszaad gelijkmatig over de grond en hark het lichtjes in, zodat het zaad bedekt is met een dun laagje grond. Houd een zaaidichtheid van ongeveer 20-30 gram per vierkante meter aan.

Bewatering

Houd de grond goed vochtig door regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het gras moet voldoende water hebben om te kunnen kiemen en groeien.

Onderhoud

Na het kiemen van het gras is het belangrijk om het goed te onderhouden. Maai het gras sporadisch, zodat het niet te hoog wordt. Bemest het gras om het gezond en sterk te houden.

Wat betreft timing, is het beste moment om bermgras te zaaien afhankelijk van het klimaat en het weer. Over het algemeen kun je bermgras het beste zaaien in het voorjaar (maart-mei) of in het najaar (september-oktober), wanneer de bodemvochtigheid hoog is en de temperaturen niet te hoog zijn. Op deze manier kan het gras goed kiemen en groeien.

Hoe onderhoud ik bermgras?

Bermgrasmengsels vergen weinig onderhoud. Doorgaans hoef je het gras slechts een paar keer per jaar te maaien. Juist hierom wordt dit graszaad ook vaak gebruikt voor het vergroenen van openbare ruimtes. Onze mengsels vormen een dichte en sterke zode, waardoor ons bermgras ook geschikt is om in te zaaien in de tuin. Zo wordt bermgras vaak gezaaid in combinatie met een bloemenmengsel. Deze mengsels gaan goed samen, aangezien bermgrasmengsels voorzien zijn van traaggroeiende grassen. Je loopt hierdoor niet het gevaar dat de zaden in een vroeg stadium met elkaar 'concurreren'. Wanneer je bermgras tegelijk met een bloemenmengsel zaait, vorm je een ietwat ruig gazon met prachtige, kleurrijke bloemen. Ideaal voor wanneer je wel graag wat voor de natuur wilt doen, maar niet zoveel zin hebt om het gazon regelmatig te maaien en te bemesten. 

Bermgras kopen bij Graszaaddirect 

Kortom, ben je op zoek naar een grasmengsel dat een dichte, sterke zode vormt? En hecht je niet al te veel waarde aan het siergehalte van je gazon? Dan is bermgras hét graszaad waarnaar jij op zoek bent! Bermgras bestellen doe je makkelijk, veilig en snel via Graszaaddirect - jouw online graszaad specialist!