MRS Seeds & Mixtures
Turbo Green - Graszaad | Snel gazon herstel
94,95 Vanaf: 86,95
MRS Seeds & Mixtures
Champion - Graszaad Sportvelden type SV7
47,95 Vanaf: 44,95
Barenbrug
Speedy Green 15KG
126,95 Vanaf: 114,95
Barenbrug
Basic Sport 7
Vanaf: 119,95
Ten Have
Sportvelden Duurzaam 15kg
119,95 Vanaf: 113,95
Barenbrug
Resilient Blue Sport 15KG | Barenbrug
206,95 Vanaf: 189,95
Ten Have
Green Star Sportvelden 7
Vanaf: 116,95
Barenbrug
RPR - Sport 15KG | Barenbrug
143,95 Vanaf: 134,95

Graszaad voor sportvelden kopen

Sportgraszaad is speciaal ontworpen voor grotere gazons waar intensieve activiteiten plaatsvinden. Met een extra stevige en gelijkmatige zode kan dit gras intensief gebruik, zoals sporten en spelen, zonder enig probleem aan. Bovendien vertoont het gras een opvallende weerstand tegen droogte en hitte, wat resulteert in minimaal onderhoud. Daarnaast is het gras gemakkelijk kort te maaien, waardoor deze het volledige jaar topprestaties levert met een verzorgd en veerkrachtig gazon als resultaat.

Wat is sportvelden graszaad?

De naam verraadt het al: sportgras is specifiek ontwikkeld om intensief op te spelen en te sporten. Typisch bestaand uit hoofdzakelijk Engels raaigras en een percentage veldbeemdgras en/of rood zwenkgras, resulteert dit mengsel in een krachtige, compacte en veerkrachtige grasmat. Of je nu kinderen hebt die graag actief (bal)spellen spelen op het gras of je wilt een sportveld creëren, sportgraszaad biedt de ideale oplossing. Je kunt het hele jaar vertrouwen op een betrouwbaar gazon dat presteert, ongeacht alle activiteiten die erop plaatsvinden.

Een sportgazon in de tuin

Ben je benieuwd of een sportgazon geschikt is voor jouw eigen tuin? Absoluut! Een sportgazon is niet enkel geschikt voor sportverenigingen; het is de perfecte keuze voor particuliere tuinen die bruisen van activiteiten. Hier zijn enkele redenen waarom een sportgazon een geweldige toevoeging kan zijn aan jouw achtertuin: 

Intensief gebruik:

Zoals al eerder vermeld, heeft sportgras vaak diverse sterke grasrassen in het mengsel die bestand zijn tegen een hoge betredingstolerantie. Het gras kan dus intensief tot zeer intensief gebruikt worden.

Onderhoudsgemak:

Sportgras heeft iets meer onderhoud nodig dan speelgras, maar veel minder vele andere grasmengsels. Het is natuurlijk wel van belang dat het gras voldoende water geeft en dat het regelmatig gemaaid wordt. 

Duurzaamheid:

Door te kiezen voor de juiste grassoorten en zaaimethoden, kun je een duurzaam sportgazon creëren dat bestand is tegen intensief gebruik. Dit betekent dat het gazon er niet alleen goed uitziet, maar ook langdurig meegaat.

Eigen ontspanningsruimte:

Transformeer je tuin in een eigen ontspanningsruimte waar familie en vrienden samen kunnen komen voor sport en plezier. Een sportgazon biedt de perfecte achtergrond voor sociale bijeenkomsten en gezelligheid.

Wat is het verschil tussen speelgras en sportgras?

Speelgras en sportgras zijn twee verschillende typen graszaad met specifieke eigenschappen die afgestemd zijn op verschillende behoeften. Speelgras is ideaal voor gazons waarop veel gelopen en gespeeld wordt. Het staat bekend om zijn hoge betredingstolerantie en herstellingsvermogen, waardoor het goed bestand is tegen intensief gebruik. Sportgras is geschikt als grasveld voor voetbal en andere sporten. Het is ontworpen voor specifieke sportvelden en gebieden waar intensieve sportactiviteiten plaatsvinden. Sportgras is gericht op het bieden van optimale prestaties en duurzaamheid, waardoor het geschikt is voor voetbalvelden, tennisbanen en andere sportfaciliteiten.

Kortom, terwijl speelgras zich richt op algemeen gebruik en betreding, is sportgras specifiek afgestemd op de eisen van intensieve sportactiviteiten. Het maken van de juiste keuze tussen speelgras en sportgras hangt af van de toepassing en het gebruik van het gazon of sportveld.

Sportgras zaaien

Sportgras zaaien vereist over het algemeen hetzelfde stappenplan als graszaadmengsels voor andere doeleinden, zoals een speelgazon, siergazon, schaduwgazon, etc. Echter moet je wel weten wanneer je sportgras kunt gaan zaaien en wat de benodigde stappen zijn. 

Wanneer een sportveld aanleggen?

Het ideale moment om sportgras te zaaien is in het voorjaar of het najaar. Tijdens deze seizoenen is de grond meestal vochtig en heerst er een gematigde bodemtemperatuur, die niet te warm en niet te koud is. Om de beste resultaten te krijgen, is het cruciaal dat de bodemtemperatuur ten minste 10 °C is. Mocht er namelijk toch nog nachtvorst komen, dan is de kans groot dat de zaailingen schade oplopen. Het is daarom aan te raden om het weerbericht in de gaten te houden voordat je je graszaad voor een sportgazon wilt zaaien. 

Hoe sportgras zaaien?

Wil je gras zaaien als een professional? Lees dan vooral onze uitgebreide blog genaamd ‘Zelf gras zaaien: zo doe je dat!’ voor een gedetailleerd stappenplan. Hieronder hebben we in het kort de stappen voor het zaaien van sportgras neergezet:

Stap 1: Bodemvoorbereiding

Verwijder ongewenste begroeiingen door de grond om te spitten tot 20 centimeter. Gebruik tuingereedschap zoals een spade, graafmachine, of frees om dit goed uit te voeren. 

Stap 2: Bodemverbetering

Voer een bodemtest uit met een daarvoor geschikte bodemtester en analyseer de gezondheid van je bodem. Pas de pH-waarde aan indien nodig met gazonkalk. Verrijk de bodem met meststoffen of bodemverbeteraar.

Stap 3: Dosering graszaad

Bepaal de juiste hoeveelheid graszaad op basis van aanleg, herstel, of doorzaaien. Gemiddeld is 1 kg graszaad voldoende voor 40 m². Lees 'Hoeveel graszaad heb ik nodig?' voor gedetailleerd advies.

Stap 4: Gelijkmatig zaaien

Verspreid de helft van het graszaad in de lengte en de andere helft in de breedte te strooien. Je kunt dit handmatig doen, maar ook met een strooiwagen of handstrooier. Zaai randen extra dik in voor stevigheid.

Stap 5: Inharken en aanwalsen

Hark het graszaad licht in de grond voor beter contact. Druk zachtjes aan met een tuinwals om wegspoeling te voorkomen.

Stap 6: Bewateren

Houd het oppervlak licht vochtig om het kiemproces te versnellen. Sproei op verschillende tijdstippen om wegspoelen te voorkomen. Lees 'Gazon sproeien' voor meer tips.

Hoe gras- en sportvelden onderhouden?

Het onderhouden van gras- en sportvelden is essentieel voor het behoud van een gezonde, duurzame grasmat. Hier zijn enkele belangrijke tips voor effectief onderhoud:

  • Houd een regelmatig maaischema aan dat is afgestemd op het specifieke type gras. Maaien helpt niet alleen bij het handhaven van een uniforme lengte, maar verbetert ook de gezondheid van de grassprieten.
  • Bemest het veld met een gazonmest volgens de behoeften van het gras, bij voorkeur met een organische meststof. Er bestaat ook professionele bemesting voor gazons en sportvelden. Volg de aanbevolen doseringen en timing voor een gezonde groei.
  • Zorg voor een goede hydratatie, vooral tijdens droge periodes. Geef diep water om sterke wortelgroei te bevorderen. Vermijd overmatige bewatering om schimmelproblemen te voorkomen.
  • Voer periodiek beluchting uit om de bodemstructuur te verbeteren en de luchtcirculatie rond de wortels te bevorderen. Dit helpt bij het verminderen van bodemverdichting.
  • Bestrijd onkruid om de concurrentie met het gras te minimaliseren. Regelmatig inspecteren en handmatig verwijderen of gebruikmaken van veilige bestrijdingsmiddelen.
  • Repareer snel beschadigingen, zoals kale plekken of kuilen, om de grasmat in optimale conditie te houden. Gebruik hiervoor herstel-/doorzaai graszaad.

Door consistent en zorgvuldig onderhoud worden gras velden en sportvelden duurzaam en bestand tegen intensief gebruik, waardoor ze optimaal presteren gedurende het hele jaar.

Graszaad voor sportvelden kopen bij Graszaaddirect

Ontdek de hoogwaardige selectie sportgraszaad bij Graszaaddirect en leg de perfecte basis voor duurzame en prestatiegerichte sportvelden! Bestel graszaad voor sportvelden eenvoudig online. Met deskundig advies en service ben je bij Graszaaddirect verzekerd van een topkwaliteit grasmat voor sportieve omgevingen.