MRS Seeds & Mixtures
OrgaMix Bodemverbeteraar
29,95
ECOstyle
Myco-Gazon 25KG
57,95 47,95
ECOstyle
Gazon-AZ 10KG
26,95 22,95
ECOstyle
Myco-Sedum 10 kg
39,95 34,95

Organische mest kopen

Organische meststoffen spelen een belangrijke rol in het bevorderen van de gezonde groei en ontwikkeling van het gazon en de planten in jouw tuin. Ze zijn niet alleen goed voor jouw gazon en de planten in jouw tuin, maar ook voor het milieu en het klimaat. 

Wat is organische mest?

Organische meststoffen zijn meststoffen die volledig bestaan uit plantaardige en dierlijke grondstoffen. Deze grondstoffen worden gedroogd en samengesteld tot organische meststoffen en bodemverbeteraars. Organische mest geeft een langdurige voedingsstroom af van zo’n 120 (!) dagen.

Wat zit er in organische mest?

De samenstelling van organische meststoffen kunnen verschillen. Organische meststoffen bevatten altijd voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium (NPK) in natuurlijke vormen. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de gezonde ontwikkeling van planten. Daarnaast biedt organische mest een scala aan micro-organismen, enzymen en organisch materiaal dat de bodemvruchtbaarheid verbetert en het bodemleven stimuleert.

Wat is het verschil tussen organische mest en kunstmest?

Organische meststoffen hebben over het algemeen een minder snelle werking dan kunstmeststoffen. Daarentegen hebben organische meststoffen wel een veel langere nawerking. Dit komt doordat de voedingsstoffen gelijkmatiger/ gecontroleerd worden afgegeven aan de plant. Het grootste - en ook belangrijkste verschil - is dat organische meststoffen ook de bodem aanvullen met nuttige voedingsstoffen en spoorelementen. Een gezonde bodem resulteert in een stralend en vol gazon dat veelvoorkomende ziektes en plagen tegengaat!

Waarom moet ik organische mest kopen?

Organische meststoffen voeden alles wat in de tuin groeit, inclusief de bodem! Dit is dan ook het grootste verschil tussen kunstmest en organische mest: kunstmest voedt alleen de planten, terwijl organische meststoffen de planten voeden én het bodemleven verbeteren. Laat dat nu net cruciaal zijn voor de gezondheid, voedingsopname en weerstand van de plant!

Welke planten kun je bemesten met organische kunstmest?

Organische mest kopen kan al redelijk gauw uit. Dit komt doordat organische meststoffen gebruikt kunnen worden om een breed scala planten te bemesten. Denk hierbij aan je gazon, de moestuin, bloembedden, struiken en bomen. Eigenlijk is een goede organische meststof van alle markten thuis!

Voor- en nadelen van organische meststoffen

Om de meest geschikte organische meststof voor je gazon te kiezen, is het van belang om een afweging te maken tussen de voordelen en nadelen. Ook raden wij het aan om rekening te houden met de huidige conditie van het gazon en de specifieke voedingsbehoefte van het gras en de bodem. Daarom hebben wij hier de plus- en minpunten van organische meststoffen overzichtelijk opgesomd.

Voordelen:

  • Organische meststoffen zijn gunstig voor zowel het klimaat als het milieu.
  • Ze bevorderen actief het bodemleven.
  • Organische meststoffen dragen bij aan een gezonde en vruchtbare bodem.
  • De werking van organische meststoffen is langdurig, vaak tot ongeveer drie maanden.
  • Bij gebruik van organische meststoffen is er geen risico op overbemesting of verbranding.

Nadelen:

  • Zichtbare resultaten kunnen iets langer op zich laten wachten.
  • 100% natuurlijke organische meststoffen kunnen soms ontoereikend zijn qua voedingsstoffen voor gras.
  • Organische meststoffen zijn doorgaans prijziger dan chemische varianten.

Soorten organische meststoffen

Er zijn veel soorten organische meststoffen verkrijgbaar. We maken onderscheid tussen 100% organische mest en organisch-minerale mest. 100% organische mest bestaat volledig uit natuurlijke grondstoffen, gewonnen uit plantaardige en dierlijke materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koemestkorrels. Koemest is een milieuvriendelijk product dat de bodemstructuur verbetert door de grond te verrijken met humus en andere nuttige werkzame stoffen. Ben je geïnteresseerd in het strooien van koemest in de tuin? Lees dan ook eens onze blog: ‘Tuin bemesten met koemest’.

Organisch-minerale meststoffen mogen dusdanig genoemd worden wanneer deze minimaal voor 60% uit organische materialen bestaat. Naast organische materialen bevatten organisch-minerale meststoffen ook een hoog percentage aan minerale NPK-voedingsstoffen. Deze NPK-voeding zorgt ervoor dat het gras voorzien is van de belangrijkste voeding. Met een organisch-minerale meststof verrijk je je tuin met het beste van twee werelden!

Meststofkorrels

Meststofkorrels zijn samengeperste bolletjes, vaak gemaakt van geconcentreerde voedingsstoffen en organische materialen, die geleidelijk voedingsstoffen vrijgeven aan de bodem en planten. Deze korrels worden strategisch verspreid over de bodem of ingebed in de grond, waar ze oplossen en de planten voorzien van een gestage en evenwichtige toevoer van essentiële voedingsstoffen gedurende een bepaalde periode.

Vloeibare meststof

Vloeibare meststof is een geconcentreerde oplossing van voedingsstoffen die direct aan planten wordt toegediend door middel van bewatering. Deze meststof is oplosbaar in water en wordt snel geabsorbeerd door zowel de wortels als de bladeren van de planten, waardoor ze directe voeding krijgen en vaak resulteren in snellere groei en groenere bladeren.

Meststofmeel

Meststofmeel is een fijn poeder dat wordt verkregen uit organische materialen zoals dierlijke mest, visresten of plantaardige bronnen. Dit meel is rijk aan voedingsstoffen en bevat een geconcentreerde hoeveelheid stikstof, fosfor, kalium en andere mineralen die essentieel zijn voor de groei van planten. Het wordt gebruikt door het meel direct op de bodem aan te brengen of als ingrediënt in compost en bodemverbeteraars, waarbij het geleidelijk voedingsstoffen vrijgeeft en de bodemstructuur verbetert.

Welke organische meststof moet ik gebruiken?

Welke organische gazonmest het best bij jouw tuin past, hangt af van de situatie waarin je tuin zich verkeerd. Is het gazon net opnieuw aangelegd? Heeft het gazon al een bemesting gehad? Heb je wel of geen last van mos in het gazon? Kortom, er zijn veel factoren waar je om zou moeten denken om een geschikte meststof uit te kiezen. Zo hebben we bijvoorbeeld specifieke voorjaarsmeststoffen waar veel stikstof in verwerkt zit. Ook zijn er najaarsmeststoffen waarin juist weer veel kalium zit waarmee je het gazon ‘afhardt’ ter voorbereiding voor de koude wintermaanden. Ten slotte verkopen we ook gazonkalk. Gazonkalk neutraliseert de zuurtegraad van de bodem en verbetert de opname van andere meststoffen. Concluderend kan dus gezegd worden dat het niet altijd even makkelijk is om een geschikte meststof uit te kiezen. Maar wees gerust: je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met een medewerker van Graszaaddirect voor advies op maat!

Benieuwd hoe en wanneer je het gazon het beste kunt bemesten? Lees dan eens onze blog: ‘Het gazon bemesten’.

Wanneer en hoe vaak bemesten met organische meststoffen?

Het bemesten met organische meststoffen vereist aandacht voor het juiste tijdstip en de frequentie. Over het algemeen is het aan te raden om organische meststoffen toe te dienen in het vroege voorjaar, net voordat het groeiseizoen begint, en opnieuw in de late zomer of vroege herfst om de planten voor te bereiden op de winter. De frequentie kan variëren afhankelijk van de specifieke meststof en de behoeften van je tuin, maar een algemene richtlijn is om ongeveer elke 6-8 weken te bemesten tijdens het groeiseizoen. Het is belangrijk om de instructies van de door jou gekozen meststof te lezen en de conditie van je tuin te volgen om de optimale bemestingsroutine te bepalen.

Organische mest kopen bij Graszaaddirect!

Wij krijgen regelmatig de vraag: "Wat zijn organische meststoffen?” Wij hopen dit voor jou beantwoord te hebben! Dus ben je op zoek naar hoogwaardige, kwalitatieve organische meststoffen voor je gazon of planten? Graszaaddirect heeft ze in verschillende soorten, maten en merken! Het maakt niet uit welke organische mest je kiest: ze staan allemaal bekend om hun doelgerichte, milieuvriendelijke totaaloplossing voor het gazon, de moestuin, hagen en noem het maar op. Organische meststoffen kopen doe je eenvoudig, veilig en snel via Graszaaddirect!