DCM
Lavameel 20 KG
€29,95 €27,95
ECOstyle
Terra Fertiel 25 kg
€53,95
ECOstyle
Basaltmeel 20KG
€34,95 €31,95
ECOstyle
Bentoniet 25KG
€47,95
Fertigreen
Microkorn 20KG
€14,95
MRS Seeds & Mixtures
OrgaMix Bodemverbeteraar
€29,95

Bodemverbeteraar kopen

Het geheim van elk top gazon is een goede bodem. Wanneer een bodem te zuur is, hebben de graswortels moeite om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Een goede vochthuishouding is wenselijk voor het behouden van een sterk wortelstelsel van de plant. Met een bodemverbeteraar zorg je ervoor dat planten beter groeien en gezond blijven.

Wat is een bodemverbeteraar?

Bodemverbeteraars zijn substraten waarvan veenproducten doorgaans de hoofdbestanddelen uitmaken. De meeste bodemverbeteraars bestaan uit een mengeling van tuinturf, zwartveen en soms ook compost. Al deze substraten zorgen voor een betere bodemstructuur en een verhoogde bodemvruchtbaarheid.

Wat doet een bodemverbeteraar?

De naam zegt het eigenlijk al, een bodemverbeteraar verhoogd de kwaliteit van de bodem in je tuin. Bodemverbeteraars worden voornamelijk aan de grond en bodem toegevoegd om het organischestofgehalte te verhogen. Het aanvoeren van organische stoffen in de bodem hebben een positief effect op de waterhuishouding. Water kan beter vastgehouden worden op een losse, rulle grond.  Naast een verbeterende vochtvasthouding zorgen bodemverbeteraars ook voor een verbeterde luchthuishouding. Dit gaat ten goede aan de wortelontwikkeling van de plant. Gezonde wortels vormen de basis van sterke planten met prachtige bloemen.

Soorten bodemverbeteraars

Er zijn verschillende soorten bodemverbeteraars verkrijgbaar. Bij het woord bodemverbeteraar denken veel tuiniers al snel aan potgrond en tuinaarde. In zekere zin zijn dit natuurlijk ook bodem verbeterende producten. Maar Graszaaddirect heeft veel meer in petto! We hebben de meest populaire soorten hieronder voor je op een rijtje gezet.

  1. Koemestkorrels: je kunt een bodem ook verrijken met dierlijke mest in de vorm van koemestkorrels. Deze meststof is voorzien van voedingsstoffen en een hoog gehalte aan organische stof.
  2. Hydrokorrels: kunnen onderin bloempotten en bloembakken gestrooid worden als drainagelaag. Hydrokorrels stimuleren de groei van planten en geven de wortels extra houvast.
  3. Cacaodoppen: decoratieve bodembedekkers die aan de voet van de planten in de border kunt strooien. Cacaodoppen zijn niet milieuvriendelijk, zorgen voor een goede drainage en beschermen de grond tegen vorst.
  4. Boomschors: worden vaak gestrooid ter decoratie. Daarnaast heeft boomschors een vochtregulerende werking dat ervoor zorgt dat de grond minder snel uitdroogt.
  5. Lavameel: rijk aan silicium en andere mineralen. Lavameel is een uitstekende bodemverbeteraar dat voor een betere lucht- en waterhuishouding zorgt. Zeer geschikt voor kleigronden.
  6. Bentoniet: waar lavameel gebruikt wordt voor het verbeteren van kleigrond, kan bentoniet gebruikt worden voor het verbeteren van zandgrond. Ook bentoniet heeft een positief effect op de lucht- en waterhuishouding.
  7. Groenbemesters: worden voornamelijk in de professionele landbouwsector ingezet, maar kunnen ook gebruikt worden voor particulier gebruik. Groenbemesters binden stikstof uit de lucht, zorgen voor de toevoer van organische stoffen en verbeteren de algehele bodemstructuur.
  8. Perliet: anorganische korrels van vulkanische oorsprong. Perliet zorgt voor een waterhuishouding. Daarnaast zorgt perliet ook voor een luchtige bodem.

Hoe gebruik je bodemverbeteraars?

Bodemverbeteraars kunnen aangebracht worden in de grond. Voor het beste resultaat, is het aan te raden om de bodemverbeteraar in de toplaag van je grond te verwerken. Oftewel, de eerste 15 centimeter. Zo kunnen de (gras)planten in het vervolg optimaal ontkiemen. Gemiddeld gezien verbruik je ongeveer één zak bodemverbeteraar van 40/50L per vierkante meter. Bodemverbeteraars worden vaak royaler uitgestrooid op kleigronden dan op zandgronden. Houd hier dus wel rekening mee. Volg het aangegeven doseringsadvies dat op de verpakking staat altijd op.

De beste bodemverbeteraar

Welke bodemverbeteraar je het beste kan gebruiken hangt af van je tuininrichting. Belangrijk is om te kijken welke planten er in je tuin groeien en wat voor soort bodem je hebt. Er komen veel bodemsoorten voor in Nederland, en deze soorten kunnen van elkaar verschillen. Zo heb je kleigrond, zandgrond en leemgrond. In onze blog: ‘Bodems’ hebben we de eigenschappen van de in Nederland voorkomende grondsoorten op een rijtje gezet.

Bodemverbeteraar kopen bij Graszaaddirect

De planten in je siertuin en je groenten/fruit in de moestuin groeien beter op een losse, korrelige bodem. Een dusdanige bodemstructuur kun je realiseren met een bodemverbeteraar. Wij hebben voor elke tuin en voor elke plant een geschikte bodemverbeteraar in huis die zowel de structuur als de vruchtbaarheid van de grond verbeteren. Daarom bestel je bodemverbeteraars online bij Graszaaddirect.