Olmix
IJzersulfaat 15kg - Ferromel
€29,95 €23,00
Pokon
Mos & Onkruid Weg!
€20,95
Luxan
Ijzersulfaat 10 KG
€32,95 €30,95

Mos- en onkruidbestrijding

Als fanatieke tuiniers houden we allemaal van een nette en verzorgde tuin dat vrij is van onkruiden en mos. Door goed onderhoud, kun je deze vervelende tuinkwalen voorkomen. Helaas is het makkelijker gezegd dan gedaan. Een ieder krijgt dan ook wel eens te maken met de opkomst van mos en onkruid in het gazon. Je kunt er altijd voor kiezen om mos en onkruid te verwijderen. We hebben een breed assortiment aan mos- en onkruidbestrijdingsmiddelen, welke een effectieve en snelle oplossing bieden voor jouw tuinprobleem.

Wat is mos?

Mos is niks anders dan een verzameling/ ophoping van kleine spoorplantjes die dicht tegen elkaar aan groeien. Mos groeit graag op vochtige plekken in de schaduw. Tijdens een boswandeling komen we daarom vaak mos tegen. Ze gedijen goed op schaduwrijke gebieden en op zure bodems. Mossen kunnen functioneel zijn. Zo beschermen ze de bodem tegen bodemerosie. Ook heeft mos het vermogen om vocht en humus goed vast te houden in de bodem. Wanneer er mos tussen het gras groeit, is dit in veel gevallen geen fraai aangezicht. Bovendien kan mos het gras op lange termijn gaan verdringen, met het gevolg dat je een veld met mos hebt in plaats van een grasveld.  

Wat is onkruid?

Onkruid omvat alle (wilde) planten die groeien op ongewenste plekken. Er is eigenlijk geen objectieve definitie voor de term ‘onkruid’. De ene tuinier associeert een desbetreffende plant met onkruid, terwijl een andere tuinier dezelfde plant aanschouwt als een sierplant. Wat wel of wat geen onkruid is, hangt ten slotte ook sterk af van de aanwezige beplanting in je tuin. In onze blog: ‘Wat is onkruid?’ duiken we wat dieper in op het ontstaan van onkruid, en hoe je hier zo snel mogelijk vanaf komt.

Is mos een onkruid?

Mos is per definitie geen onkruid, ondanks het feit dat het hier vaak mee geassocieerd wordt. Waarbij woekerende onkruiden de groei van je sierplanten kunnen verstoren, vervullen mossen zelfs nuttige functies. Mos is dan ook niet persé slecht voor je tuin. Wat mos en onkruid wél met elkaar gemeen hebben, is dat beide (ongewenste) planten vaak de kop op steken bij een gebrek aan onderhoud. Mos groeit uitstekend op zure bodems. Het is hierom belangrijk dat er jaarlijks gazonkalk wordt gestrooid, om hiermee de zuurtegraad van de grond op peil te houden. Gebeurt dit niet, dan zal de bodem ieder jaar verder gaan verzuren, tot aan het punt dat gras niet goed meer kan groeien en mos de kans ziet om een plek in te nemen op je gazon. Onkruid ontstaat ook bij gebrekkig onderhoud aan de tuin. Als gevolg van een tekortkoming aan meststoffen, bijvoorbeeld. Of als resultaat van een te kort gemaaid gazon.

Hoe mos en onkruid te bestrijden?

Mos kan op verschillende manieren bestreden worden. Het is belangrijk om te weten waarom er mos in je gazon groeit. Meestal is dit het gevolg van een te zure bodem. De ideale zuurgraad van de bodem ligt ergens tussen de 6.0 – 7.0. Je kunt een bodemtest uitvoeren om de status van de bodem te achterhalen. Hoogstwaarschijnlijk zal hieruit voortkomen dat je kalk moet strooien. Wil je mos meteen aanpakken? Gebruik dan ijzersulfaat. Na het strooien van dit product, zal mos binnen enkele weken bruin verkleuren, waarna je het gemakkelijk uit het gazon kunt halen. IJzersulfaat speelt zelfs een belangrijke rol bij de fotosynthese. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat planten zonlicht goed opnemen, waardoor de weerstand toeneemt en mos niet gauw (opnieuw) de kop op zullen steken. Alles wat je te weten moet komen over ijzersulfaat, lees je in de blog: ‘IJzersulfaat, wat is het en hoe kan je het gebruiken?

Er zijn veel verschillende onkruidplanten. Veelvoorkomende onkruiden in het gazon die je het beste kunt bestrijden zijn paardenbloemen, klavers, boterbloemen en distels. Waarbij je sommige onkruiden gemakkelijk handmatig kunt verwijderen, hebben andere hardnekkigere onkruiden een strengere aanpak nodig. Hoe je onkruid het beste kan bestrijden, hangt dan ook volledig af van de soort. Belangrijk is om de onkruid te herkennen, voordat je begint met het verwijderen ervan. Sommige onkruiden, zoals bijvoorbeeld paardenbloemen, zijn onmiskenbaar. Andere onkruiden zijn lastiger van elkaar te onderscheiden. In de blog: ‘Onkruid herkennen’ hebben we de veelvoorkomende onkruidsoorten op een rijtje gezet.

Mos- en onkruidbestrijdingsmiddelen

De keuze is reuze! Voor het bestrijden van een breed scala aan onkruiden bieden wij zowel vloeibare bestrijdingsmiddelen als bestrijdingsmiddelen in korrelvorm, bijvoorbeeld Gazon Onkruidvrij van Roundup of de Mos & Onkruid Weg! van Pokon. De vloeibare bestrijdingsmiddelen kunnen op het gazon of op verharde terreinen worden aangebracht middels een drukspuit. We hebben zowel kant-en-klare onkruidsprays alsook concentraatverpakkingen welke nog verdund moeten worden met water. Laatstgenoemde zijn bij uitstek geschikt voor het bewerken van grote oppervlakten. Hetzelfde aanbod geldt ook voor het bestrijden van mos. Naast kalk en ijzersulfaat verkopen we ook gazonmest met daarin een mosdoder, namelijk DCM Gazon Pur.

Mos- en onkruidbestrijdingsmiddelen kopen bij Graszaaddirect

We voeren een breed assortiment aan mos- en onkruidbestrijdingsmiddelen. Voor elk soort onkruid, of het nou eenjarige of meerjarige onkruiden zijn, hebben wij een geschikt middel. Ook hebben wij de benodigde producten in huis die mossen de baas zullen zijn. Voor de bestrijding van jouw tuinprobleem ben je bij Graszaaddirect aan het juiste adres. Ga verantwoord aan de slag in de tuin met onze bestrijdingsmiddelen die goedgekeurd zijn door het CTGB.