MRS Seeds & Mixtures
Akelei - Aquilegia vulgaris
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Avondkoekoeksbloem - Silene latifolia
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Bergcentaurie - Centaurea montana
Vanaf: 9,95
MRS Seeds & Mixtures
Bieslook zaden - Fijn
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Blauw kattenkruid - Nepeta mussinii
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Blauwkussen - Aubrieta hybridia mix
Vanaf: 9,95
MRS Seeds & Mixtures
Cichorei - Selvatico da campo
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Citroen Bergamotmint - monarda citriodora
Vanaf: 5,95
MRS Seeds & Mixtures
Citroenmelisse - Melissa officinalis
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Damastbloem - Hesperis matronalis
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Daslook - Allium ursinum
Vanaf: 12,95
MRS Seeds & Mixtures
Dropplant - Agastache foeniculum
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Dropplant - Agastache mexicana 'blue'
Vanaf: 9,95
MRS Seeds & Mixtures
Duizendblad - Achillea millefolium
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Duizendschoon - gemengd
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Echte tijm - Thymus vulgaris
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Esparcette - Onobrychis viciifolia
Vanaf: 10,95
MRS Seeds & Mixtures
Fijn akkerscherm 'The Giant' - Ammi visnaga
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Gewone brunel - Prunella vulgaris
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Gewoon Barbarakruid - barbarea vulgaris
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Glad Walstro - Galium mollugo
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Groot streepzaad - crepis biennis
Vanaf: 11,95
MRS Seeds & Mixtures
Grote kaardenbol - Dipsacus fullonum
Vanaf: 10,95
MRS Seeds & Mixtures
Grote lisdodde - Typha latifolia
Vanaf: 6,95

Meerjarige bloemzaden

Meerjarige bloemen floreren niet alleen zeer lang, maar ook erg vaak! Wanneer ze in het najaar afsterven, trekken ze zich ondergronds terug. Nadat ze uit hun winterslaap zijn ontwaakt zijn ze weer terug van weggeweest. Zo kun je langdurig genieten van een bloemenweelde van vaste planten. Ze komen in verschillende soorten en maten. Soorten als de dropplant, kattenkruid en muurbloem zijn populair bij tuinders alsook bij bestuivende insecten! Dit is echter nog maar een kleine greep uit ons totale aanbod.

Wat zijn meerjarige bloemzaden?

Meerjarige planten hebben een levensduur van drie jaar of langer. In de volksmond worden ze ook wel ‘vaste planten’ of ‘overblijvende planten’ genoemd. Meerjarige bloemzaden creëren tuinplanten die jaar in, jaar uit bloeien. Door het zaaien van meerjarige bloemzaden breng je een hoop leven in de brouwerij. Fladderende vlinders en zoemende bijen zullen de weg naar jouw tuin vinden. Want zij houden wel van een bloemenfeest met heerlijke geuren en prachtige kleuren!

Verschil meerjarige en eenjarige bloemzaden

De naam zegt het al: een eenjarige plant voltooid zijn levenscyclus binnen een tijdsbestek van één jaar. In een korte periode evolueert een klein zaadje tot volwassen plant. Eenjarige bloemzaden kunnen in het vroege voorjaar gezaaid worden en staan de zomer erop rijkelijk te bloeien. Na de bloeiperiode, die vaak doorloopt tot diep in de herfst, sterft de plant af. In de meeste gevallen komen ze niet meer terug. Toch zijn er uitzonderingen. Sommige eenjarige planten zaaien zichzelf uit, met direct gevolg dat ze het volgende groeiseizoen nogmaals bloemen aanmaken. In tegenstelling tot eenjarigen keren meerjarige planten jarenlang terug. Het duurt echter een stuk langer voordat ze volwassen zijn. Vaste of overblijvende planten zoals zonnehoeden en meisjesogen vormen een stevige hoofdwortel en staan tijdens hun levenscyclus meerdere keren in de bloei. Verder heb je ook nog tweejarige soorten. Vingerhoedskruid, duizendschoon en judaspenning zijn daar typische voorbeelden van. Deze planten vormen het eerste jaar bladeren en staan het jaar erop in bloei.

Hoe moet je meerjarige bloemen zaaien?

Kies voor je begint met zaaien een geschikt plekje op. Heb je nog een plekje vrij in de border? Meerjarige bloemzaden kunnen rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden. Bloemzaden kunnen ook in een bloembak of pot geplant worden met zaai- en stekgrond. Het is belangrijk dat er voldoende zonlicht op de standplaats komt. Stop ze daarom ook niet té diep onder de grond, want zonder licht kunnen de bloemzaden niet kiemen. Houdt onderling genoeg afstand, want uit elk zaadje groeit een plant. In onze blog: ‘Hoe leg je een bloemenweide aan?’ hebben we alle handige tips voor je in kaart gebracht.

Wat is de beste tijd om bloemen te zaaien?

Meerjarige planten kunnen in principe het hele jaar door gezaaid worden. Het eerste jaar zal in teken staan van de ontwikkeling. De groei vindt voornamelijk ondergronds plaats. Op den duur zullen er bovengronds groene bladeren tevoorschijn komen. Pas het jaar na zaaien zullen de planten gaan bloeien. Het beste moment om meerjarige bloemen te zaaien is in het voorjaar of in de zomer. De bloemzaden kunnen rechtstreeks op een zaaibed in de volle grond gezaaid worden, op de gewenste standplaats. Een zaaibed is niks anders dan een stukje grond (bodemomgeving) waar je de zaden relatief dicht naast elkaar plant. Een losse bodem is wenselijk voor het ontwikkelen van gezonde plantenwortels. 

Welke grond is geschikt voor meerjarige bloemzaden?

Meerjarige planten gedijen het beste op schrale tot matig voedselrijke bodems. Zowel zand- als leemgrond zijn zeer geschikt als ondergrond voor deze bloemen. Kleigrond, daarentegen, is een grondsoort dat zich minder goed leent voor planten. Dit heeft te maken met het feit dat de bodem een stugge structuur heeft. De grond is ook niet altijd even geliefd bij tuinders, omdat deze moeilijk te bewerken is. Kleigronden zijn ook voedselrijk, wat voor bloemen dus niet bevorderlijk is. Je kunt de bodem verschralen, maar dit is wel een langdurig proces. Er zijn planten die geen moeite hebben met zware gronden. Inheemse bloemen als scherpe boterbloem en muskuskaasjeskruid zijn van die uitzonderingsgevallen. We beschikken over een mengsel in ons assortiment die uitsluitend bestaat uit soorten die gezaaid kunnen worden op kleigrond, namelijk het BWK1 - Beweidingsmengsel.

Meerjarige bloemzaden bewaren

Houd je na het zaaien nog wat zaden over? Geen probleem, want onze meerjarige bloemzaden blijven jarenlang houdbaar. Het kan geen kwaad om een voorraadje achter de hand te hebben. De bloemzaden zullen hun kiemkracht behouden. Wel is het belangrijk dat je de zaden op de juiste manier opbergt. Bewaar ze koel, donker en droog. Bij voorkeur afgesloten in een papieren zakje, envelop of koffiefilter. 

Hoe lang blijven meerjarige bloemzaden goed?

Een bloemenweide dat met meerjarige bloemzaden is ingezaaid, blijft minimaal drie jaar lang soortenrijk. In bloemenmengsels zitten tientallen verschillende bloemen die allen een unieke levensduur hebben. Zo zullen er bloemen tussen zitten die na drie jaar afsterven, terwijl andere soorten het 4e jaar na zaaien wederom zal terugkeren. De groeiomstandigheden zijn allesbepalend. Ook het weer speelt een belangrijke rol. Bij strenge nachtvorst kan het voorkomen dat enige, niet-winterharde soorten, eerder zullen afsterven dan gepland. Je kunt er soms geen peil op trekken. Door de nodige onderhoud te plegen, in de vorm van bewateren en bijknippen, haal je het maximale uit jouw bloemenweide. Daargelaten van de hierboven genoemde externe factoren waar wij zelf geen invloed op hebben.

Zaden voor meerjarige bloemen bestellen

Wij beschikken over een groot aanbod van meerjarige bloemzaden. Onze zaden zijn los verkrijgbaar, zodat je helemaal zelf je eigen bloemenweide kunt inrichten. We hebben ook kant-en-klare, op maat samengestelde bloemenmengsels. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met onze ervaren leveranciers. De soorten zijn geselecteerd op kleur, bloeitijd en kiemkracht. Zo staat er het hele jaar door iets in de boei! Zaaigoed voor meerjarige bloemen koop je natuurlijk bij Graszaaddirect.