Munt - Mentha
09/08/2022 - 08:42

Munt - Mentha

We kennen deze planten allemaal. Vooral groene munt 'Mentha spicata 'en pepermunt 'Mentha piperita' zijn de bekendste munt planten. We vertellen je graag meer over deze lekker leuke kruidachtige planten!

Inhoudsopgave

Wat is Groene munt?

De Mentha spicata heeft veel namen. Zo staat het bekend als groene munt, kruizemunt, aarmunt of speermunt (Spearmint in het Engels). Het is een zeer leuke tuinplant voor in een eetbare tuin. Ook ruikt de plant heerlijk fris naar munt. Deze munt groeit lange aren met daaraan witte tot licht paarsroze bloemetjes. Het is daardoor ook echt een vlindermagneet. Niet alleen wijzelf en vlinders houden van deze heerlijk geurende plant. Ook andere nuttige insecten komen er graag op af. De plant kan klein worden gehouden in bloembakken of je kan deze lekker wild laten groeien. Deze vormt dan een heerlijk geurende struik.

Munt - Groene munt

Munt - Groene munt

Wat is Pepermunt?

Pepermunt of Mentha piperita is een ondersoort van de groene munt. Deze is speciaal gecultiveerd om de al sterke eigenschappen van de Mentha spicata nog verder te versterken. De plant geurt nog sterker dan de groene munt. Het grootste verschil zit in de takjes van de plant. Deze zijn rood van kleur bij de pepermunt. Ook zijn de bladeren van de plant iets kleiner en  puntiger van vorm. Naast de sierlijk gekleurde takken en groene bladeren maakt ook deze soort bloemetjes aan. Deze zijn ongeveer net zo groot als die van de groene munt en paarsroze van kleur.

Munt - Pepermunt

Munt - Pepermunt

Waar en wanneer zaai ik munt?

Beide munt planten hebben een dezelfde type standplek. Dat is ook logisch gezien de pepermunt een ondersoort is van de groene munt. Beide soorten hebben graag natte voetjes. Ze drinken het liefst de hele dag door. Zolang het water maar niet blijft staan vinden ze natte voetjes niet erg. Ook hebben ze geen voorkeur voor zon of schaduw. Zolang ze een beetje zonlicht kunnen vangen vinden ze elke plek prima.

Munt kan je in februari onder glas al opkweken. Wil je ze direct in de tuin zaaien? Dan kan je beter wachten tot aan mei wanneer de laatste nachtvorst al ver achter de rug is. Je kan daarna lekker van juni tot diep in september genieten van beide munt soorten.

Hoe zaai ik munt?

Munt is niet heel moeilijk om te kweken. Je kan hem in huis opkweken om deze buiten te verpoten, je kan deze direct buiten zaaien, maar je kan hem ook lekker binnen laten staan. Deze plant is daarmee echt de moeilijkste niet. Het enige dat je hoeft te doen is het omspitten van de bodem of deze verrijken met een beetje bloemenmeststof of potgrond. De losse zaden kan je dan vervolgens in kuiltjes begraven op ongeveer 1 tot 3 centimeter diepte. Dat is ongeveer een vingerkootje diep in de grond. Zodra de munt op komt kan je elk zaailingetje in losse potjes zetten of zet ze in de border. Je kan zaailingen die te dicht op elkaar staan het beste een beetje spreiden. Vooral als je van plan bent de plant lekker zijn gang te laten gaan. 

Hoe verzorg ik munt?

Munt heeft bijna geen verzorging nodig. Toch kan je de groei van de plant stimuleren. Wanneer je regelmatig takjes afknipt, stimuleer je het vertakken van de plant. Je kan dit ook doen door de topjes te kneuzen wanneer het plantje ongeveer 5 centimeter groot is. De afgeknipte takjes kan je vervolgens stekken of gebruiken in gerechten.

Munt kopen bij Graszaaddirect

Wil je drukke tuincentra vermijden? Dan kan je de bloemenzaden van zowel kruizemunt als pepermunt ook online bestellen bij Graszaaddirect. Zo kun je de zaden los bestellen. Hieronder kan je direct naar de productpagina's van beide soorten of bekijk het tuinkruidenmengsel dat ook te vinden is tussen de speciale mengsels in ons brede assortiment aan bloemenmengsels

Toepassingen van munt

Munt is een zeer veelzijdig plantje. Naast dat het een echte vlinder magneet is kan je er nog veel meer mee. Vooral in een eetbare tuin zijn deze planten niet weg te denken.  Groene munt heeft een licht muntige smaak. Hiermee is het een soort die ideaal is voor frisse salades en muntthee. Ook pepermunt is hier uitstekend geschikt voor. Deze heeft vaak een sterkere smaak dan groene munt. Je kan er ook zelf een heerlijke muntolie uit halen. Dit kan je doen door de munt goed uit te persen. Deze muntolie kan je vervolgens toevoegen aan heerlijke lekkernijen of toevoegen aan humidifier. Deze verspreid zo een heerlijke en rustgevende pepermunt geur! Dus waar wacht je op? Ga wat lekkers maken en geniet van je prachtige muntplant met een heerlijk kopje verse muntthee!

Munt - Verse muntthee

Munt - Verse muntthee