Aaltjes kopen

Met aaltjes kun je op een natuurlijke manier de bodem beschermen doordat deze beestjes nare insecten bestrijden. Zo heb je aaltjes ter bestrijding van onder andere emelten, engerlingen, mieren, slakken, larven van muggen veel soorten vliegen - zoals de rouwvlieg - , eikenprocessierupsen en nog veel meer. Aaltjes kopen voor het bestrijden van deze plaaginsecten? Graszaaddirect heeft het allemaal! 

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn van nature in de bodem voorkomende rondwormen (ook wel nematoden genoemd). Deze wormpjes voeden zich met planten, bacteriën, parasitaire nematoden en larven van insecten. Ze zijn de grootste vijand voor vele soorten plaaginsecten. Aaltjes zijn onschadelijk voor mens, dier en plant en alleen gevaarlijk voor de plaaginsecten.

Hoe werken aaltjes?

Aaltjes hebben een doelgerichte werking. Zodra ze toegediend zijn in de bodem, gaan ze meteen actief opzoek naar hun prooi. Binnen 3 dagen moeten de aaltjes hun ‘slachtoffer’ gevonden hebben, anders zullen ze zelf doodgaan. De nematoden herkennen hun prooi aan de geur. Ze dringen hun prooi (de plaaginsecten of larven/poppen daarvan) binnen en besmetten deze met hun darmflora. Nadat hun prooi gedood is, voeden zij zich met diezelfde darmflora. Ook gebruiken de aaltjes hun prooi als nest om zich in te vermenigvuldigen. Zo kan één larve een nest zijn voor duizenden aaltjes. Zo heb je al snel een leger aan aaltjes die jouw tuin beschermen tegen de plaaginsecten. En de slimme insectendoders blijven zichzelf in stand houden zolang er maar prooien in de bodem aanwezig zijn.

Waarom aaltjes kopen?

Deze natuurlijke manier van bestrijding kent meerdere voordelen. Dit zijn de voordelen die bestrijding met aaltjes met zich meebrengen:

checkmark

Volledig biologisch en milieuvriendelijk.

checkmark

Volledig onschadelijk voor mens, huisdier, vogel, andere wilde dieren en natuurlijk de planten uit je tuin.

checkmark

Veilig te gebruiken rond voedselgewassen op akker of in een moestuin.

checkmark

Er bestaat geen teveel. Je hoeft je geen zorgen te maken over een overschot.

checkmark

 

Werkt goed i.c.m. vochtig weer. (LET OP! Bij te nat weer kunnen de aaltjes verdrinken, maar ze kunnen zich ook niet bewegen in een droge bodem. De ideale bodem temperatuur voor aaltjes zit tussen de 5 en 30 graden.)

checkmark

 

De insecten trekken zich ondergronds terug voordat ze sterven, je blijft dus niet achter met een oppervlak vol dode insecten en slakken.

checkmark

De gedode plaaginsecten worden ook door andere niet toxische insecten en bodemwezens gegeten.

checkmark

Zowel toepasbaar in de bodem als daarboven.

checkmark

 

Inzetbaar i.c.m. met verschillende tuinchemicaliën – incl. kunstmest – hoewel je deze beter niet op hetzelfde moment kan toepassen.

Wanneer aaltjes gebruiken?

Welke plaaginsect je ook wilt bestrijden: aaltjes zijn het meest effectief wanneer de plaaginsecten nog jong en kwetsbaar zijn. Of te wel, in de eerste paar weken van hun leven. Maar, wanneer is dat? Dat verschilt natuurlijk weer per plaaginsect. Hieronder een schema van de meest voorkomende plaaginsecten.

Engerlingen – vanaf mei kruipen engerlingen uit hun eitjes. Tijdens de opvolgende maanden (juni t/m september) zijn aaltjes het meest effectief ter bestrijding van de larven.

Emelten – Emelten kruipen tijdens de zomermaanden uit hun eitjes. Voornamelijk tijdens de maanden april en september. Tijdens deze maanden kun je emelten het beste bestrijden.

Rouwvliegjes – Een rouwvliegje legt gemiddeld genomen zo’n 150 eitjes.  De plaag breidt zich snel uit, dus wanneer je de plaag herkent is het belangrijk om er zo snel mogelijk wat aan te doen. De larven van rouwvliegen kunnen het beste besteden worden met aaltjes tijdens de maanden juni tot oktober.

Slakken – Ook tegen slakken komen aaltjes goed van pas. Afgelopen zomer hebben we behoorlijk wat overlast gehad van (naakt)slakken. De beste tijd om slakken te bestrijden, is net voor de zomermaanden aan. Idealiter dien je de aaltjes tijdens maart/april toe, bij een minimale bodemtemperatuur van 5°C.

Mieren – Wanneer mieren aaltjes spotten in het gras, dan zullen ze met een noodgang vertrekken uit het gazon. In principe kan je de aaltjes het jaarrond toedienen, maar doe dit bij voorkeur in het voorjaar of in de zomer. Het is van belang dat de bodemtemperatuur minimaal 8°C is.

Aaltjes bestrijden met water

Er zijn veel verschillende soorten aaltjes verkrijgbaar. Allen hebben zo hun eigen voorkeur betreft de temperatuur en het licht. Lees je dus goed in voordat je de plaaginsect gaat bestrijden. Echter, aaltjes hebben één ding wél gemeen: ze werken allemaal het beste wanneer je ze toedient op een vochtige bodem. Ze  worden hierom bij bodemtoepassingen ook wel eens toegediend in combinatie met water. De basisregel is dat de aaltjes gemengd moeten worden met 1 liter water. Met 1 liter water kun je gemiddeld gezien zo’n 1 m² bestrijden.

Aaltjes houdbaarheid

Aaltjes zijn slechts beperkt houdbaar. Wanneer je aaltjes hebt besteld en deze bij jouw thuis geleverd worden, dan raden wij aan om deze zo snel mogelijk toe te dienen. Aaltjes verliezen namelijk langzaamaan hun effectiviteit. Mocht je ze toch wat langer willen bewaren, dan is dat op zich niet zo’n groot probleem. Bewaar de aaltjes in dat geval dan in de koelkast. Maar vries ze niet in; dit zullen ze namelijk niet overleven.

Aaltjes gebruiken tegen rouwvliegjes

Heb jij groene vingers en staat je kamer vol met kamerplanten? Dan heb je vast wel eens een keer kleine vliegjes rondom de planten ziet vliegen. Dit zijn dan zeer waarschijnlijk de welbekende rouwvliegjes (varenrouwmuggen). Deze plaaginsecten komen vaak af op kamerplanten. Zeker wanneer deze planten net voorzien zijn van vers potgrond en water. De varenrouwvliegjes kunnen best irritant zijn, echter zijn het de larven van deze vliegen die de planten beschadigen. De larven, die zich in het potgrond bevinden, vreten namelijk het wortelstel van de planten aan. Wanneer je varenrouwvliegjes rondom je kamerplanten ziet vliegen, dan is de kans groot dat deze vervelende vliegjes ook al eitjes hebben gelegd in de bloempot. In dit geval zou je ervoor kunnen kiezen om aaltjes te gebruiken ter bestrijding van de larven van de varenrouwvliegjes. Het inzetten van aaltjes tegen rouwliegjes kent veel voordelen:

  • Het is een 100% natuurlijke en biologische manier om je planten te beschermen
  • Richten geen schade aan de (kamer)planten
  • Aaltjes zijn veel effectiever dan chemische alternatieven
  • Je kunt ze het jaarrond toedienen in de bloempotten van je kamerplanten

Zijn aaltjes gevaarlijk voor mensen?

Het toedienen van aaltjes is een 100% natuurlijke, volledig biologische manier ter bestrijding van diverse plaaginsecten. Aaltjes tasten het bodemleven niet aan. Aaltjes zijn behalve voor de plaaginsecten, eigenlijk voor niets en niemand gevaarlijk: niet voor mensen, maar ook niet voor honden en andere huisdieren.

Hoe snel werken aaltjes?

Hoe snel de beestjes precies werken, hangt af van een aantal factoren. Allereerst is het belangrijk dat de aaltjes worden toegediend op een vochtige bodem. Hierdoor gaan ze sneller te werk. Ook de bodem- en buitentemperatuur spelen een belangrijke rol. De bodemtemperatuur moet boven de 10°C zijn voordat de aaltjes effectief kunnen werken. Des te hoger de buitentemperatuur, des te beter het resultaat. Aaltjes functioneren efficiënter bij warme weersomstandigheden. Hoe snel je resultaat ziet, hangt af van de grootte van de plaag. Maar normaal gesproken zullen het aantal plaaginsecten binnen twee weken al aanzienlijk afgenomen zijn.