Aaltjes kopen

Aaltjes, ook bekend als nematoden, vormen een natuurlijke oplossing voor de bestrijding van vervelende plaaginsecten in de bodem. Deze kleine wormen zijn effectief tegen een breed scala aan plaaginsecten, waaronder emelten, engerlingen, mieren, slakken, larven van muggen, rouwvliegen, eikenprocessierupsen en meer. Ontdek hoe aaltjes kunnen helpen bij het bestrijden van deze plaaginsecten!

Wat zijn aaltjes?

Nematoden zijn natuurlijk voorkomende rondwormen in de bodem. Deze wormpjes voeden zich met planten, bacteriën, parasitaire nematoden en larven van insecten. Ze vormen de natuurlijke vijand van veel plaaginsecten en zijn volledig onschadelijk voor mens, dier en plant. Ze zijn dus alleen schadelijk voor de plaaginsecten zelf.

Hoe zien aaltjes eruit?

Aaltjes zijn microscopisch kleine rondwormen die variëren in grootte van 0,2 tot 2,5 millimeter. Ze hebben meestal een doorschijnend of witachtig lichaam. Door hun kleine omvang zijn ze niet gemakkelijk waar te nemen zonder de hulp van een microscoop. De lichaamsvorm van nematoden is lang en slank, met een puntig uiteinde. Ze hebben geen duidelijk onderscheidbare segmenten zoals bij veel andere wormen. Aaltjes bewegen zich kronkelend voort, wat hen helpt door de bodem te navigeren op zoek naar hun prooi, zoals larven van plaaginsecten.

Waarom zou je aaltjes gebruiken?

Heb jij last van plaaginsecten? Dan zijn aaltjes de beste optie om deze te bestrijden. Deze natuurlijke manier van bestrijding kent meerdere voordelen. Zo is het gebruik ervan volledig biologisch en milieuvriendelijk. Aaltjes zijn onschadelijk voor mens, dier en alle (gras)planten in je tuin. Ze zijn dan ook veilig om te gebruiken rond voedselgewassen op akkers en moestuinen. Een bijkomend voordeel van aaltjes is dat je er nooit teveel van kunt strooien. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een overschot. 

Nematoden trekken zich ondergronds terug voordat ze sterven. Je blijft dus niet achter met een oppervlak vol dode insecten. De insectenplaag worden ook door andere niet-toxische insecten (bodemleven) gegeten. Aaltjes zijn inzetbaar in combinatie met verschillende tuinchemicaliën, inclusief kunstmest, hoewel je deze beter niet op hetzelfde moment kan toepassen. Tenslotte zijn de natuurlijke vijanden breed toepasbaar. In de bodem en alles daarboven.

Hoe werken aaltjes?

Aaltjes pakken plaaginsecten doelgericht aan door middel van een parasitaire aanval. Aaltjes dringen direct het lichaam van het plaaginsect binnen, scheiden bacteriën af die de larven doden, en vermeerderen zich in het insectenlijk. Dit natuurlijke proces maakt nematoden tot een effectieve en duurzame oplossing voor het beheersen van tuinplagen, waarbij ze specifiek gericht zijn op schadelijke insectenlarven zonder schade toe te brengen aan het ecosysteem. 

Hoe moet je aaltjes uitzetten?

Het goed uitzetten van nematoden is belangrijk voor een effectieve plaagbestrijding in de tuin. Volg deze stappen voor een succesvolle toepassing:

Stap 1: Voorkom uitdroging

Zorg ervoor dat de bodem vochtig is voordat je nematoden toepast. Dit bevordert de optimale beweging en activiteit van de aaltjes.

Stap 2: Los aaltjes op in water

Meng de nematoden met water volgens de instructies op de verpakking. Gebruik een gieter of sproeier om het mengsel gelijkmatig over het te behandelen gebied te verspreiden.

Stap 3: Toepassingsmoment

Breng de aaltjes bij voorkeur aan in de avonduren of op bewolkte dagen om blootstelling aan direct zonlicht te minimaliseren, wat de effectiviteit kan verminderen.

Stap 4: Gelijkmatige verspreiding

Verdeel de oplossing gelijkmatig over het te behandelen oppervlak, waarbij je extra aandacht besteedt aan gebieden waar plaaginsecten vaak voorkomen.

Stap 5: Herhaal indien nodig

Afhankelijk van de ernst van de plaag en de instructies van het product, kan het nodig zijn de toepassing na een bepaalde periode te herhalen voor een langdurig effect.

Volg altijd de specifieke instructies op de verpakking van de aaltjes en houd rekening met de omstandigheden van je tuin. Door deze eenvoudige stappen te volgen, optimaliseer je de impact van aaltjes als natuurlijke plaagbestrijders in je tuin.

Zijn aaltjes gevaarlijk voor mensen en dieren?

Aaltjes zijn volledig onschadelijk voor mensen, dieren en planten. Ze vormen dan ook absoluut geen gevaar voor de gezondheid van de huisdieren, flora en fauna in de omgeving. Het gebruik van aaltjes als natuurlijke bestrijdingsmethode is veilig en milieuvriendelijk.

Het is veilig voor honden en katten om te spelen en te verblijven op behandelde gebieden waar nematoden zijn toegepast. Dit maakt aaltjes een geschikte en vriendelijke keuze voor tuinbezitters met huisdieren. 

Soorten aaltjes

Aaltjes kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:

1. Insectparasitaire aaltjes:

Deze nematoden zijn gespecialiseerd in het bestrijden van schadelijke insecten. Ze dringen de larven van plaaginsecten binnen en gebruiken deze als gastheer om zich te vermenigvuldigen. Effectief tegen een breed scala aan tuinplagen, bieden insectparasitaire nematoden een natuurlijke oplossing voor een gezonde tuin. Bij Graszaaddirect richten wij ons volledig op deze categorie.

2. Plantparasitaire aaltjes:

In tegenstelling tot hun parasitaire tegenhangers, voeden plantparasitaire nematoden zich met de sappen van planten. Hoewel sommige soorten schadelijk kunnen zijn voor gewassen, zijn andere nuttig voor de controle van bepaalde plantenziekten. Een goed begrip van hun rol is essentieel voor een gebalanceerde tuinomgeving.

3. Vrijlevende aaltjes:

Deze nematoden leven vrij in de bodem en voeden zich met bacteriën, schimmels en organisch materiaal. Ze dragen bij aan de bodemgezondheid door het afbreken van organisch materiaal en het behouden van een evenwichtige bodem.

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Wil je rouwvliegjes bestrijden? Dan zijn aaltjes de ideale oplossing. Deze natuurlijke parasieten dringen de larven van rouwvliegjes binnen en gebruiken ze als gastheer voor hun voortplanting. Door specifieke aaltjes tegen rouwvliegjes te gebruiken en de instructies goed te volgen, doorbreek je op een milieuvriendelijke wijze de cyclus van rouwvliegjes, wat de gezondheid van je planten ten goede komt.

Aaltjes tegen engerlingen

Voor een effectieve bestrijding van engerlingen, die vaak schade aanrichten aan graswortels en planten, zijn aaltjes een natuurlijke oplossing. Wanneer toegepast, dringen deze parasitaire aaltjes de larven van engerlingen binnen. Daar verspreiden aaltjes tegen engerlingen bacteriën die de engerlingen doden, waardoor verdere schade aan de tuin wordt voorkomen. Het is belangrijk om de aaltjes op het juiste moment toe te passen, meestal wanneer de engerlingen in hun larvale stadium zijn. Volg de specifieke instructies op de verpakking voor een doeltreffende inzet van nematoden tegen engerlingen en herstel de gezondheid van je gazon op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier. Wil je meer weten over het bestrijden van engerlingen? Lees er alles over in onze blog. 

Aaltjes tegen emelten

Emelten kunnen gazon en tuinen beschadigen door het eten van graswortels. Nematoden bieden een natuurlijke oplossing voor het bestrijden van emelten. Door het toepassen van aaltjes worden de larven van emelten geïnfecteerd met bacteriën, wat resulteert in een effectieve controle van deze schadelijke plaag.

Om nematoden tegen emelten in te zetten, is het essentieel om ze toe te passen in het vroege voorjaar of najaar wanneer de emelten in hun larvale stadium zijn. Door te kiezen voor aaltjes als biologische bestrijdingsmethode, bevorder je op een natuurlijke en veilige manier een gezond gazon en een evenwichtige tuinomgeving.

Aaltjes tegen taxuskevers

Voor de bestrijding van taxuskevers, gevreesd vanwege de schade die ze toebrengen aan planten en struiken, zijn aaltjes een effectieve en natuurlijke oplossing. De parasitaire nematoden dringen de larven van de taxuskevers binnen en gebruiken ze als gastheer om zich te vermenigvuldigen. Hierbij scheiden ze bacteriën uit die de larven doden, waardoor verdere schade aan de tuin wordt voorkomen.

Om aaltjes tegen taxuskevers succesvol toe te passen, is het belangrijk dit te doen wanneer de larven actief zijn. Dit is meestal in het voorjaar of de vroege zomer.

Aaltjes tegen trips

Trips kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan planten door hun veelvraat en het verspreiden van ziekten. Aaltjes bieden een natuurlijke en effectieve manier om trips te bestrijden. Deze parasitaire nematoden dringen de larven van trips binnen, waar ze bacteriën verspreiden die de larven doden.

Om aaltjes tegen trips succesvol toe te passen, is het aan te raden dit te doen wanneer de tripslarven actief zijn. Dit kan variëren afhankelijk van de specifieke soort en de weersomstandigheden. Volg nauwkeurig de instructies op de verpakking om de toepassing te optimaliseren en op een natuurlijke wijze tripsplagen te verminderen.

Aaltjes van ECOstyle

Veel voorkomende plagen in de tuin op een 100% natuurlijke manier bestrijden, kan met de aaltjes van ECOStyle. Bij ECOStyle staat duurzaam tuinieren centraal. ECOStyle produceert ecologisch verantwoorde producten zonder dat de effectiviteit van de producten daaronder leiden. De aaltjes zijn daar een goed voorbeeld van. De uiterst effectieve nematoden van ECOStyle bestrijden de plaag direct, zonder dat ze daarbij het milieu belasten en schadelijke stoffen achterlaten. ECOStyle verkoopt een grote verscheidenheid aan aaltjes, waaronder aaltjes tegen trips, emelten en tegen de larven van de fruitmot

Aaltjes online bestellen bij Graszaaddirect

Maak het jezelf gemakkelijk en bestel aaltjes eenvoudig online bij Graszaaddirect. Ontdek een breed assortiment geschikt voor verschillende plaaginsecten, profiteer van snelle levering met duidelijke instructies, en kies voor een milieuvriendelijke oplossing om je tuin op natuurlijke wijze te beschermen. Vandaag aaltjes kopen, staat gelijk aan morgen aaltjes bestrijden. En mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het realiseren van jouw droomtuin!