Gazon herstellen
25/04/2023 - 09:25

Gazon herstellen

Het gazon in je tuin kan het zwaar te verduren hebben. Weersinvloeden zoals droge zomers en nachtvorst tijdens de wintermaanden kunnen roet in het eten gooien. Ook door regelmatige betreding van spelende kinderen en ravottende huisdieren kan het gazon beschadigd raken. Hierdoor kunnen er gele, dorre of zelfs kale plekken in het grasveld ontstaan. Het gevolg hiervan is dat je gazon niet meer het visitekaartje is van je huis, maar een doorn in het oog. Gelukkig kun je het gazon relatief eenvoudig herstellen. Hoe je dat het beste kunt aanpakken, lees je in dit blogartikel.

Waarom is het nodig om je gazon te herstellen?

Het is van belang om een slecht gazon te herstellen. Een beschadigd gazon is namelijk erg kwetsbaar voor kwalen als mos en onkruid. Zodra er kale plekken opduiken, zien deze ongewenste begroeiingen een kans om tussen het gras te groeien. Wat in de praktijk vaak gebeurt, is dat de aanwezige onkruiden de groei van het gras onderdrukken. Wat begint bij een ‘onschuldige’ kale plek, kan al snel uitgroeien tot een grote gazon plaag. Dit wil je voorkomen en dat kan door zo snel mogelijk in actie te komen!

Hoe kan ik mijn gazon herstellen?

Last van mos, onkruid, gazonziekten of geel gras? Vroeg of laat komt er een moment dat het noodzakelijk is om het gras te herstellen. Ook na het verticuteren moet je het gazon bijzaaien. Weet je niet helemaal zeker hoe je dit het beste kunt doen? Wij helpen je er stap voor stap doorheen, zodat je snel weer kunt genieten van een stralend en frisgroen gazon.

Stappenplan gazon herstellen

Middels het onderstaande stappenplan kun je de kale plekken in je grasveld snel herstellen.

Grasmaaien

Het klinkt misschien gek, maar gazonherstel begint met het kort maaien van het gras. Met grasmaaien zorg je ervoor dat het gemakkelijker te bewerken is. Maai het gras kort af, tot onder de vijf centimeter. Hiermee kun je de volgende stap beter uitvoeren, namelijk verticuteren.

Gras verticuteren

Verticuteren is niets anders dan het verwijderen van de viltlaag die in de toplaag van het gazon aanwezig is. De viltlaag bestaat uit een ophoping van afgestorven plantenresten, wortels en dood gras. Deze ongewenste organische materialen verstoren het groeiproces van de grasplanten. Het gevolg hiervan is dat het gazon moeilijk kan ademhalen, waardoor het gazon al gauw allerlei mankementen vertoont. De viltlaag kan verwijderd worden met een verticuteermachine of verticuteerhark. De scherpe messen verwijderen de ongewenste mossen en onkruiden. Het gazon kan nadien weer voedingsstoffen opnemen en graszaden krijgen de kans om weer normaal te kunnen kiemen.

Gazon doorzaaien met graszaad

Na het verticuteren ligt het gazon er vaak nog slechter bij dan voorheen. Door de behandeling ontstaan er kale plekken in het gazon. Maar dit neem je op de koop toe, want de oorzaak van het probleem is tenslotte geneutraliseerd. Je kunt het gras nu herstellen door het bij te zaaien met graszaden. Hierbij kun je het beste snelkiemend graszaad gebruiken. Het snelle herstel voorkomt de eventuele terugkeer van ongewenste begroeiingen. In ons assortiment hebben we specifieke herstel graszaden, die speciaal ontwikkeld zijn voor een snel herstel van slechte gazons. 

Turbo Green is een graszaadmengsel dat vaak gebruikt wordt voor het herstellen van sportvelden. Het mengsel bevat één grassoort, namelijk Engels raaigras. Dit is een grassoort die razendsnel ontkiemt. De benaming ‘Turbo Green’ komt niet zomaar uit de lucht vallen! Eenmaal gezaaid heb je binnen een paar week een dichte zode.

Fast Repair bestaat uit een mix van twee verschillende rassen: Engels raaigras en rood zwenkgras. Laatstgenoemde is een soort met een hoge sierwaarde. Dit maakt het mengsel bij uitstek geschikt voor particulier gebruik. Het graszaad creëert een grasveld dat gezien mag worden. Je hoeft je voortaan niet meer te schamen voor je beschadigde grasmat. Jouw kavel zal er voortaan uitspringen, want het gras zal groener zijn dan dat van de buren!

Meststoffen strooien

Je kunt weer opgelucht ademhalen: het gazon is hersteld. Echter betekent dit nog niet dat je rustig achterover kunt leunen. Juist nu is het een uitgelezen mogelijkheid om je groene vingers te gebruiken. Het gras kan namelijk gevoed worden met meststoffen. Gazonmest stimuleert de groei van het gras, waardoor je een mooie, dichte zode krijgt. Door het gras regelmatig te maaien, behoud je een fraaie uitstraling. Gebruik een bemesting die aansluit op de tijd van het jaar. Zo is er speciale voorjaarsmest en gazonmest voor het najaar. De mestkorrels zijn ontwikkeld met het oog op de behoeften van het gras per seizoen.

Gazon sproeien

Gras heeft water nodig om een gezond wortelstelsel te kunnen ontwikkelen. Voor het behouden van een vitaal gazon is het belangrijk om het gazon te besproeien. Tijdens de herfst en wintermaanden zal het niet zo snel voorkomen dat deze behandeling uitgevoerd moet worden, maar tijdens de zomer komt extra water goed van pas om verdroging van het gazon tegen te gaan. Bij hoge temperaturen verbruikt gras wel 3-4 centimeter water per week. Je kunt het gazon een handje helpen door een tuinsproeier te installeren in de tuin.

Wanneer moet ik mijn gazon herstellen?

Het gras kan het beste hersteld worden wanneer het in volle groei is. Een minimale bodemtemperatuur van 10 ºC is vereist, want bij lagere temperaturen groeit gras niet. Ook zal het dan niet ontkiemen. Het gazon herstellen doe je bij voorkeur tijdens het voorjaar of het najaar.

Gazon herstellen na de winter

Het gras kan bezwijken na een lange koude winter. Zodra de winter achter de rug is, kun je al enige maatregelen treffen om het gazon zaaiklaar te maken voor het voorjaar. Verwijder mos met ijzersulfaat en strooi daarna kalk om de zuurgraad weer op het gewenste niveau te krijgen. Belucht eventueel het gazon, zodat het beter kan ademen en water goed kan afvoeren naar het wortelstelsel. Gebruik voor het gemak een riek, prikrol of beluchtingssandalen.

Gazon herstellen voorjaar

De voorbereidingen zijn getroffen en de temperatuur loopt weer op. De planten en gewassen beginnen weer langzaam te ontwaken uit hun winterslaap. Tijd om gras te zaaien! Het voorjaar is een goed moment om beschadigde gazons te herstellen. De grond is nog vochtig en de temperatuur loopt op, waardoor graszaden goed kunnen kiemen. Voor aanleggen van een nieuw gazon adviseren we om te zaaien in het najaar.

Gazon herstellen na droogte

Mooi weer is fijn, maar langdurige droogte kan negatieve effecten hebben op het welzijn van je gazon. Het gras kan door de droogte kampen aan gele, dorre plekken. Als het gras kwaaltjes vertoont in de vorm van gele vlekken, dan is het verstandig om het gazon zo snel mogelijk te voorzien van vocht en mest. Bewater het gazon in de vroege ochtend of na zonsondergang, om verbranding te voorkomen. Gebruik een meststof met magnesium, zodat de grassprieten weer een groene kleur krijgen.

Is je gazon helemaal verdroogd? Of zijn er al kale plekken ontstaan als gevolg van de aanhoudende hitte? Dan is het een kwestie van verticuteren, doorzaaien en bemesten. Hoe je het gazon kunt herstellen na droogte, hangt dus af van de gezondheidstoestand ervan.

Hoelang duurt het herstellen van het gazon?

De snelkiemende graszaden van Graszaaddirect ontkiemen binnen 14 dagen. Onder gunstige weersomstandigheden zal het gras gauw een groeispurt ondergaan. Bewater de pas gezaaide zaden: hierdoor zal het kiemproces alleen maar sneller gaan. Met een beetje geluk duurt het ongeveer vier tot zes weken totdat je weer een dichtgegroeid gazon hebt. 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter