MRS Seeds & Mixtures
Wilde peen - daucus carota
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Tuinkruidenmengsel Meerjarig
Vanaf: 10,95
MRS Seeds & Mixtures
Stokroos 'Summer Carnival' - Alcea Rosea
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Smalle Weegbree
Vanaf: 36,95
MRS Seeds & Mixtures
Reukloze Kamille - Matricaria inodora
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Pepermunt - Mentha piperita
Vanaf: 9,95
MRS Seeds & Mixtures
Paardenbloem - Taraxacum officinale
Vanaf: 12,95
MRS Seeds & Mixtures
Oost-Indische kers 'Whirlybird Mix'
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Oost-Indische kers 'Tom Thumb'
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Oost-Indische Kers 'Jewel'
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Oost-Indische kers 'Glorious Gleam'
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Muskuskaasjeskruid - Malva moschata
Vanaf: 10,95
MRS Seeds & Mixtures
Maïs - Siermaïs 'Amero' - Zea mays
Vanaf: 5,95
MRS Seeds & Mixtures
Madeliefje - Bellis perennis
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Leeuwenbekje halfhoge - Antirrhinum
Vanaf: 9,95
MRS Seeds & Mixtures
Kruizemunt - Mentha spicata
Vanaf: 9,95
MRS Seeds & Mixtures
Korenbloem - Centaurea cyanus
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Korenbloem 'Frosted' gemengd
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Komkommerkruid - Borage - Bernagie
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Knoflookbieslook zaden - Garlic Chives
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Kleine pimpernel - sanguisorba minor
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Klein Afrikaantje - Gemengd
Vanaf: 10,95
MRS Seeds & Mixtures
Honingklaver - melilotus officinalis
Vanaf: 6,95

Eetbare bloemen zaden

Het oog wil ook wat! Eetbare bloemen fleuren je gerechten op met veel kleur. Maar wist je dat eetbare bloemen een extra smaak dimensie toevoegen aan je maaltijd? De smaken variëren van hartig tot (licht)zoet of kruidig tot peperachtig. Wil jij ook één en al vrolijkheid op je bord? Verras jezelf en je gasten dan eens met eetbare bloemen zaden.

Wat zijn eetbare bloemen?

In de meeste gevallen worden bloemen gebruikt ter decoratie. Zo staan eetbare bloemen erg leuk op je verjaardagstaart. Wat minder bekend is onder tuiniers, is dat sommige bloemen geschikt zijn om te gebruiken in de keuken. Eetbare bloemen toveren sobere maaltijden om tot kleurrijke, zomerse spijzen. Je kunt eetbare bloemzaden zaaien in de tuin, om ze vervolgens te gebruiken als decoratie in soepen, maaltijden en desserts. Van bepaalde eetbare planten, zoals de korenbloem en goudsbloem, kun je natuurlijke thee maken die verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Soorten eetbare bloemen

Niet elke wilde bloem is geschikt om te consumeren. Er zijn ook giftige planten die je altijd wilt vermijden. Bovendien smaken bloemen niet allemaal even lekker. Hoewel smaken verschillen, zijn jonge bloemen meestal lekkerder dan oudere bloemen, die vaak een bittere nasmaak hebben. Als je je eigen bloemen en kruiden gaat zaaien, dan is dit wel iets om rekening mee te houden. Zodra de planten in bloei staan, kan je deze plukken. De bloemen en kruiden hieronder zijn een voorbeeld van soorten die je veilig kunt eten.

Afrikaantjes

Een afrikaantje is een betrouwbare moestuinbloem. Niet veel tuiniers weten dat de bloemblaadjes van deze plant ook eetbaar zijn. Ze hebben een verrukkelijke smaak die doet denken aan een frisse citrus/sinaasappelschil met een vol, zoet aroma. De blaadjes kunnen rauw gegeten worden en zijn een heerlijke aanvulling in salades, thee, marinades en sauzen. Afrikaantjes kunnen prima toegevoegd worden aan maaltijden uit de Latijns-Amerikaanse keuken.

Dropplant

De dropplant wordt vaak in verwarring gebracht met de zoethoutplant, waar men drop van maakt. De dropplant smaakt niet naar drop, maar heeft een anijsachtig aroma. Je kunt er verschillende gerechten mee verrijken, zoals vleesschotels, maaltijdsalades, desserts en zelfs een lekkere kruidenthee. De Apache-Indianen, een indianenvolk uit zuidwestelijk Noord-Amerika, gebruikten de dropplant tegen vervelende kwaaltjes. De plant werd gebruikt als medicijn tegen griepachtige klachten als koorts, diarree en hoest.

Goudsbloem

De goudsbloem is meer dan een sierplant in de tuin. Deze plant komt ook van pas in kookpotten en zelfs in het medicijnkastje. De bloemen van de goudsbloem zijn erg functioneel. De eetbare bloemen hebben een mild-kruidige, licht peperige smaak. Met hun felgekleurde lintbloemen geven ze een culinaire uitstraling aan soepen, rijst en kruidenboter. Je kunt er ook goudsbloemthee mee maken. Deze bloedzuiverende thee kan allerlei gezondheidsklachten verhelpen. Tenslotte kan de eetbare plant gebruikt worden voor het maken van allerlei zalven en oliën.

Kamille

We kennen bijna allemaal kamillethee. Deze kruidenthee is in de loop der jaren in populariteit toegenomen. Tegenwoordig vind je zin in de schappen van elke supermarkt. Er gaat natuurlijk niks boven een vers kopje thee met ingrediënten die gewonnen zijn op eigen bodem. Met eetbare bloemzaden kun je zelf een lekker bakje thee zetten. Kamille heeft een friszoete, kruidige smaak. De eetbare bloemen kunnen ook gebruikt worden voor het decoreren van cakes of het op smaak brengen van soepen. De bloemen en de bloemknoppen van de kamille komen goed van pas bij het maken van allerlei culinaire hoogstandjes!

Komkommerkruid

Komkommerkruid, ook wel bekend onder de naam ‘Bernagie’, is eetbaar. Zowel de bloemen als de bladeren zijn geschikt voor consumptie. De jonge bloemblaadjes zijn een heerlijke toevoeging bij soep, vis en eiergerechten. De plant heeft een frisse, komkommerachtige smaak. De bloemen kunnen ook gemengd worden in een komkommersalade. Je kunt er zelfs thee mee zetten. Sommige tuiniers zien komkommerkruid aan als onkruid, maar daar doe je deze plant toch wel écht tekort mee, als je het ons vraagt. Met deze eetbare bloem kun je (bijna altijd) goed uit de voeten in de keuken!

Kruizemunt

Kruizemunt is bij uitstek geschikt voor het maken van een oosterse muntthee. De bladeren zijn ook heerlijk verfrissend in een cocktail zoals een mojito. Maar er zijn nog veel meer gerechten waar je kruizemunt aan kunt toevoegen. Wat dacht je van desserts, soepen, salades en verschillende soorten rund-, kip- en lamsvlees? Je kunt het zo gek niet bedenken, of kruizemunt is van toegevoegde waarde. Deze muntplant mag dan ook niet ontbreken in een eetbare bloemen tuin.

Madeliefjes

Je zou het niet zo snel verwachten, maar ook madeliefjes zijn verrassend bruikbaar als eetbare bloem. De bloemetjes hebben een licht bittere, nootachtige smaak. Je kunt ze rauw en gekookt eten. Ideaal om te gebruiken voor een bloemensalade. Of om taarten, soep of borrelhapjes mee te versieren. Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar. Dus, strooi er maar op los!

Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers is een fraaie klimplant die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Je kunt niet alleen uitwendig van deze plant genieten, maar ook inwendig: alles is namelijk eetbaar! Het blad, de bloemen en zelfs de zaden. De Oost-Indische kers heeft een licht pittige, peperachtige smaak. Deze delen doen het allemaal heel goed in verschillende salades. Het blad is een grote vitaminebron. Er zit wel tien keer zoveel vitamine C in dan sla! Daarnaast bevat Oost-Indische kers vitamine B, E en mineralen als zwavel, jodium, ijzer, fosfor en kalium. Deze gezonde eetbare plant heeft veel geneeskrachtige eigenschappen.

Hoe kweek je eetbare bloemen zaden?

Het kweken van eetbare bloemen is een leuke en bovenal gezonde bezigheid. Onbespoten ingrediënten, rechtstreeks uit de tuin, op eigen bodem. Gezonder kan bijna niet! Eetbare bloemzaden kunnen rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden. Op een kaal stuk grond, het liefst in de zon of halfschaduw. Je kunt eetbare bloemen ook kweken in een bloembak of bloempot. De meeste eetbare planten zijn vorstgevoelig. Zaai de bloemzaden daarom niet eerder dan halverwege mei, zodat je verzekerd bent dat de kans op vorst nihil is.

Hoe lang blijven eetbare bloemen goed?

Eetbare bloemen zaden blijven gemiddeld twee tot vijf jaar hun kiemkracht behouden wanneer je ze opbergt in een afgesloten verpakking. Bij voorkeur op een donkere en koele plek, bijvoorbeeld in een garage of tuinhuisje. Wanneer je de eetbare bloemen eenmaal uit je tuin hebt geplukt, dan zijn ze slechts beperkt houdbaar. Als je deze in de koeling bewaard, dan blijven ze drie tot vijf dagen in een goede conditie. Eetbare planten kunnen het beste aan het begin van de bloei genuttigd worden. Dan zijn ze niet alleen op zijn mooist, maar ook het meest smaakvol. Dit komt echter niet op een aantal weken aan. Je wilt tenslotte niet alle bloemen tegelijk opeten. Geen probleem, ook in het midden van de bloeiperiode zullen de eetbare bloemen nog heerlijk smaken. En doordat je de planten wat langer in de tuin laat staan, kunnen bestuivende insecten er ook nog gebruik van maken! 

Wil je de eetbare planten toch het liefst zo snel mogelijk plukken? Dan kun je de bloemen ook invriezen in een ijsklontje. Hierdoor blijven ze heel lang houdbaar! Bovendien kun je een ijsklontje met een bloem erin gebruiken om een zomers drankje mee op te fleuren. Hoe leuk is dat?!

Hoe verzorg ik eetbare bloemen?

Eetbare bloemen vergen weinig onderhoud en komen in de meeste gevallen elk jaar weer terug. De meerjarige bloemzaden hebben geen specifieke verzorging nodig. Het is belangrijk dat je van tevoren rekening houdt met de standplaats van de bloemen. Deze vormt namelijk de basis van het succes. De planten houden tenslotte van veel zon. Laat de natuur rustig haar gangetje gaan, want de meeste eetbare planten zijn groeikrachtig. Ook meststoffen kun je links laten liggen. De grond hoeft niet bemest te worden, want de eetbare planten groeien het beste op schrale bodems. Lees ook eens onze blog om erachter te komen welke grondsoorten geschikt zijn voor bloemen.

Eetbare bloemen zaden bestellen

Je hoeft niet naar een vijfsterrenrestaurant om te kunnen genieten van een culinair, bloemig gerecht. Met eetbare bloemen zaden kun je in je tuin planten kweken waarmee je jouw eigen ‘finishing touch’ aan gerechten kunt geven. Wil je eetbare bloemen kopen? Ga aan de slag met de bloemzaden van Graszaaddirect! De zaden zijn gemakkelijk te zaaien en leveren mooie gekleurde bloemen op. Heb je nog vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze specialisten.