MRS Seeds & Mixtures
Beweidingsmengsel veengrond - Type BWV1
Vanaf: 25,95
MRS Seeds & Mixtures
Beweidingsmengsel Zandgrond - Type BWZ1
Vanaf: 24,95
MRS Seeds & Mixtures
BWK1 - Beweidingsmengsel kleigrond
Vanaf: 24,95
MRS Seeds & Mixtures
Margrietenmengsel 2- Inheems
Vanaf: 15,95

Kruidenrijk Grasland

Het behouden en bevorderen van kruidenrijke graslanden is essentieel om de biodiversiteit te vergroten, de bodemgezondheid te verbeteren en duurzame landbouwsystemen te creëren.

Wat is een kruidenrijk grasland?

Een kruidenrijk grasland is een grasland dat niet alleen uit gras bestaat, maar ook uit vlinderbloemigen en kruiden. Een kruidenrijk grasland is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken als onderdeel om de agrobiodiversiteit te versterken. Je helpt niet alleen speciale weidevogels, maar ook nuttige insecten zoals bijen en vlinders. 

De voordelen van kruiden en klavers in je weiland

Een kruidenrijk grasland biedt verschillende voordelen, zowel ecologisch als economisch. Hieronder hebben wij enkele belangrijke voordelen opgesomd: 

Biodiversiteit

Kruidenrijke graslanden bevorderen de biodiversiteit doordat ze een rijke verscheidenheid aan plantensoorten ondersteunen. Ze bieden een leefgebied voor verschillende insecten, vogels en andere dieren, waardoor de lokale biodiversiteit wordt vergroot.

Bestuivers en natuurlijke plaagbestrijding

Kruidenrijke graslanden trekken bestuivende insecten zoals bijen, vlinders en zweefvliegen aan. Tegenwoordig vallen veel van deze bestuivers onder bedreigde diersoorten en kunnen daarom wel wat hulp gebruiken. Deze bestuivers spelen een cruciale rol bij de bevruchting van planten, wat leidt tot een verhoogde gewasproductie. Bovendien bieden ze een natuurlijke vorm van plaagbestrijding. 

Bodemgesteldheid 

De wortels van kruidenrijke grassen dringen diep in de bodem door, wat leidt tot een betere bodemstructuur en bevordering van bodemgezondheid. Ze helpen erosie te voorkomen, verbeteren de waterinfiltratie en bevorderen de opslag van koolstof in de bodem.

Waterkwaliteit

Wat veel mensen misschien minder verwachten, is dat kruidenrijke graslanden een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de waterkwaliteit. De dichte wortelstructuur van de planten voorkomt dat regenwater direct afstroomt, waardoor het water de kans krijgt om in de bodem te infiltreren en onzuiverheden eruit te filteren voordat het in nabijgelegen waterlichamen terechtkomt.

Landschapsbeleving en recreatie

Kruidenrijke graslanden zijn visueel aantrekkelijk en bieden een aangename omgeving voor recreatie. Mensen kunnen genieten van het observeren van wilde bloemen, insecten en vogels, wandelen, fietsen of picknicken in deze natuurlijke graslanden. Daarnaast ruiken kruidenrijke graslanden vaak ook nog eens heerlijk! 

Landbouw voordelen

Het integreren van kruidenrijke graslanden in landbouwgebieden kan voordelen opleveren voor de landbouw. Ze kunnen bijvoorbeeld dienen als voeder- en beweidingsgebieden voor vee, waardoor de voedingswaarde van het gras toeneemt. Bovendien kunnen ze bijdragen aan de bestuiving van gewassen en de plaagbestrijding verminderen, waardoor de afhankelijkheid van synthetische bestrijdingsmiddelen wordt verminderd.

Kruidenrijk graslandmengsel kopen bij Graszaaddirect

De beste mengsels voor een kruidenrijk grasland bestel je eenvoudig, veilig en snel via Graszaaddirect. Met topmerken als MRS Seeds & Mixtures en Ten Have Seeds haal je kwalitatieve kruidenrijke graslandmengsels in huis! Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Zij helpen jou graag verder!