MRS Seeds & Mixtures
Bloemenweide met graszaad
Vanaf: 24,95
MRS Seeds & Mixtures
Wild bloemenmengsel 1- en meerjarig
Vanaf: 22,95
MRS Seeds & Mixtures
Zomerbloemenmengsel Hoog - Meerjarig
Vanaf: 18,95
MRS Seeds & Mixtures
Tübinger Bijenmengsel
Vanaf: 17,95
MRS Seeds & Mixtures
Sedumdak Bloemenmengsel
Vanaf: 23,95
MRS Seeds & Mixtures
Bloemenmengsel Inheems
Vanaf: 27,95
MRS Seeds & Mixtures
M5 - Bloemrijk Gazon - Nectarrijk
Vanaf: 26,95
MRS Seeds & Mixtures
Kleine ratelaar - Rhinanthus minor
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Laag Bijenmengsel 1- en meerjarig
Vanaf: 37,95
MRS Seeds & Mixtures
Grote klaproos - Papaver Rhoeas
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Italiaans raaigras
Vanaf: 17,95
MRS Seeds & Mixtures
IJzerhard - verbena bonariensis
Vanaf: 4,95
MRS Seeds & Mixtures
Snijbloemenmengsel 1-jarig
Vanaf: 29,95
MRS Seeds & Mixtures
Wadi Bloemenmengsel Meerjarig
Vanaf: 14,95
MRS Seeds & Mixtures
Bloemenmengsel voor Vlinders - Laag
Vanaf: 11,95
MRS Seeds & Mixtures
Laagbloemenmengsel 1- en meerjarig
Vanaf: 36,95

Bloemzaad kopen

Maak je eigen bloemenzee met bloemzaad. Bij ons kun je zaad kopen voor kleurrijke borders, bermkanten of ongebruikte stukken tuin. Een bloemenweide is makkelijk om aan te leggen en ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Wilde bloemen trekken veel nuttige insecten aan als vlinders, bijen en hommels. Prachtig voor openbaar groen of de wat ruigere gazons welke minder vaak gemaaid worden.

Soorten bloemzaden

Graszaaddirect heeft honderden typen bloemenzaden waaruit je kunt kiezen. We kunnen ons goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Hieronder staan alle bloemzaden op een rijtje, zodat je straks makkelijker een keuze kunt maken.

Losse bloemzaden

We maken onderscheid tussen bloemenmengsels en losse bloemzaden. Bloemenmengsels bestaan uit een mix van tientallen verschillende soorten. Deze bloemen laten zich goed combineren met de andere bloemzaadjes die in het mengsel zitten. Zowel de kleur, lengte en bloeiperiode sluiten goed op elkaar aan. Onder losse bloemzaden verstaan we enkelvoudige soorten. Oftewel, een verpakking met meerdere losse bloemzaadjes van één specifieke plant, bijvoorbeeld papavers. Door deze te los te bestellen, heb je zeggenschap over de indeling van jouw toekomstige bloemenweide. Wil je hier liever niet over nadenken, dan kun je beter kiezen voor één van onze voorgeselecteerde mengsels.

Bloemenzaad voor akker en grasland

Ook akkers en graslanden kunnen ecologisch ingericht worden met bloemen. Zo kun je een braakliggend stukje akker omtoveren tot wildakker met een akkermengsel. Door je akker op te zetten voor het wild, help je veel soorten wilde dieren. Niet alleen vlinders, bijen en andere bestuivende insecten, maar ook (vaak bedreigde) reeën, hazen en knaagdieren. Naast diverse bloemzaden verkopen we ook kruiden en klavers in de vorm van groenbemesters en andere bodemverbeteraars.

Bloemenzaad voor bijen en vlinders

De Nederlandse bij is in gevaar! Veel soorten bijen en hommels staan tegenwoordig al op de bedreigde diersoorten lijst. Dit is zeker iets om ons zorgen over te maken, aangezien deze nuttige insecten veel belangrijke taken uitvoeren… ook in onze tuinen! Bijen bestuiven de bloemen in je border met stuifmeel. Bijen zorgen niet alleen voor de bevruchting van bloemen in de border of siertuin, maar ook van je groente en fruit in de moestuin. Wanneer je een bij-vriendelijke tuin aanlegt met bijenbloemen, is dat niet alleen een lust voor het oog: je draagt ook nog bij aan een hoge opbrengst! Ook vlinders houden ervan om je tuinplanten te bestuiven. 

Wil je vogels naar de tuin lokken? Veel bloemzaden hebben een hoge aantrekkingskracht op vogels. Er zijn zelfs specifieke vogelaantrekkende bloemenmengsels. Na het zaaien merk je al binnen enkele weken dat veel soorten vogels op bezoek zijn in je tuin. Een bloemenweide in combinatie met een nestkastje en vogelvoer zal resulteren in een grote zwerm tuinvogels die regelmatig terugkeren naar je tuin. Hoe leuk is dat?!

Bloemenzaden voor bermen

De kilometerslange bermen in de gemeenten en provincies van Nederland zijn cruciaal voor ons ecologisch systeem. Door bermen te verrijken met bloemenzaad, dragen we ons steentje bij aan het tot stand houden van de insectenpopulatie. Bloemrijke wegranden brengen echter nog veel meer voordelen met zich mee! Ze vergen weinig onderhoud en bloemzaden kunnen probleemloos gemengd worden met traaggroeiend graszaad. Zo verkrijg je een onderhoudsvriendelijke berm dat slechts enkele keren per jaar gemaaid hoeft te worden. De bermbloemen zijn laaggroeiend. Hiermee combineren we een grote voedselbron voor bestuivende insecten met een veilige verkeerssituatie voor bestuurders. 

Bloemenmengsel als natuurlijke bestrijding tegen de eikenprocessierups

Wist je dat je bloemzaadjes kunt zaaien ter bestrijding van de eikenprocessierups? Dat kan geheel natuurlijk en ecologisch verantwoord met het Eikenprocessie control kruidenmengsel. Dit revolutionaire mengsel bestaat uit een mix van gras en bloemen/kruidachtigen die een hoge aantrekkingskracht hebben op mezen. Koolmezen zien eikenprocessierupsen als lekkere maaltijd.  Herstel het natuurlijke evenwicht zonder daar teveel voor te betalen!

Wanneer kun je het beste bloemenzaad zaaien?

Wanneer je het beste bloemen kunt zaaien, hangt af van het type zaad of mengsel. We kunnen bloemen in twee soorten van elkaar onderscheiden: er zijn eenjarige en meerjarige bloemen.

Eenjarige bloemen zaaien

Eenjarige bloemzaden ontkiemen erg snel. Het duurt slechts enkele weken tot het bloemzaadje is uitgegroeid tot een volwassen plant. Je geduld zal nauwelijks op de proef gesteld worden. Voor je het doorhebt kun je genieten van een kleurrijk bloementapijt. De planten zullen vervolgens de hele zomer door in bloei staan. Om het maximale uit jouw eenjarige bloemenzaden te halen, is het verstandig om deze al vroeg in het voorjaar te zaaien. De beste periode om dit te doen is in het prille voorjaar, van april tot begin mei. Wel willen we graag benadrukken om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Veel eenjarigen kunnen geen vorst verdragen. Als we nog te maken hebben met strenge nachtvorst, is het beter om het zaaien uit te stellen tot de buitentemperatuur toeneemt. Je kunt eenjarige bloemzaden ook voorzaaien onder het glas. Als de plant eenmaal volgroeid is, kun je deze verplaatsen naar de tuin.

Meerjarige bloemen zaaien

Meerjarige bloemzaden kunnen het beste in het voorjaar of in de zomer gezaaid worden. Het eerste jaar van hun levenscyclus maken deze planten een sterke hoofdwortel en groene bladeren. Pas het jaar na zaaien zullen ze knoppen vormen en uiteindelijk gaan bloeien. De meerjarige soorten blijven ongeveer drie jaar lang terugkeren, tot ze voorgoed afsterven.

Welke zaden groeien het snelst?

De eenjarige bloemen zijn de absolute sprintkampioenen als het gaat om kiemsnelheid. De gemiddelde duur, voordat je zichtbaar resultaat hebt, bedraagt slechts 2-3 weken. Het fijne van wilde bloemen als klaprozen, korenbloemen en inkarnaatklaver is dat je ze zowel vroeg in het voorjaar kunt uitzaaien en ook tijdens de zomer. De hierboven genoemde bloemzaden zijn inheems. Ze zijn gewend aan de koudere temperaturen. Bij zachte winters zullen ze het prima uithouden, met gevolg dat deze de het komende voorjaar weer opduiken in de border. 

Er zijn ook meerjarige bloemen die snel groeien, zoals de passievrucht. Eenmaal gezaaid geeft deze tropische klimplant al snel een Mediterraanse sfeer aan je tuin. Ook vaste planten als het karpatenklokjes staat bekend om hun snelle opkomst. Deze bodembedekker is een trouwe soort in rotstuinen.

Hoe bloemenzaad zaaien?

Het begint allemaal bij de bodem, want die vormt de basis van een bloemenweide dat rijkelijk in bloei staat. Over het algemeen stellen bloemen weinig eisen aan bodems. Ze geven de voorkeur aan voedingsarme grond. Zand- en leemgrond zijn doorgaans minder rijk aan voedingsstoffen dan zware bodems als klei. Desondanks kunnen bloemzaden ook op de laatstgenoemde ondergrond groeien. Wel zul je merken dat deze wat lastiger te bewerken is. Voorafgaand aan het zaaien van de bloemzaden, is het bevorderlijk om de bodem los te maken, bijvoorbeeld door het om te spitten. Het is hierbij van belang dat het oppervlak meteen vrijgemaakt wordt van onkruid en andere ongewenste begroeiingen. Zo voorkom je dat onkruid de bloemen gaan verdringen. 

Vervolgens kunnen de bloemzaadjes worden uitgestrooid. Dit kan rechtstreeks vanuit de hand. Wanneer je breedwerpig zaait, krijgt je bloemenweide een natuurlijke uitstraling. Hou je meer van een geordende tuin waar de planten strak naast elkaar staan? Gebruik dan een zaaimachine; of zaai de bloemzaden in zaaibakjes, voor je ze buitenhuis verpoot. 

Houdt er verder rekening mee dat planten ruimte nodig hebben. Zaai de bloemzaadjes dun uit. De gemiddelde zaaidichtheid betreft één tot twee gram per vierkante meter. Je kunt jouw zakje met zaden ook op verschillende momenten uitzaaien. Hierdoor krijg je een extra lange bloeiperiode.  

Handig om te weten: bloemzaad heeft zuurstof, vocht en warmte nodig om optimaal te kunnen ontkiemen. Zaai de zaden dus niet te diep onder de grond. Een simpele vuistregel is om de zaden van de bloemen op een diepte van tweemaal het formaat van het zaad te zaaien. Dus, is je bloemzaadje een halve centimeter, dan zaai je deze anderhalf centimeter diep onder de grond. Voor meer informatie over het zaaien van bloemzaad, verwijzen we je graag door naar onze blog: 'Hoe leg je een bloemenweide aan?'

Bloemenzaad kopen bij Graszaaddirect

Graszaaddirect beschikt over een ruim en vooral gevarieerd aanbod aan bloemzaad in klein- en grootverpakking. Je kunt ze eenvoudig bestellen bij ons op de webshop. We hebben honderden soorten zaden. Eenjarig, tweejarig, meerjarig en zelfs biologisch bloemenzaad. Wij verkopen zaden die per soort verpakt zijn en hebben daarnaast ook bloemenmengsels. Tegenover een voordelig verzendtarief worden de bloemzaden aan de deur geleverd. Kwaliteit gaat gepaard met service: daarom bestel je jouw zaaigoed natuurlijk bij Graszaaddirect.

Snel en voordelig bloemzaad kopen

Sta je al te popelen om te beginnen met het zaaien van je eigen planten? Het is tijd om de gaten in je border op te vullen door het aanleggen van een kleurrijke bloemenoase! Wij laten er geen gras over groeien. Want, als je bloemzaden op werkdagen vóór 17:00 uur besteld, kun je de volgende dag al aan de slag in de tuin. Ons zaaigoed is uit voorraad leverbaar, tegen de allerscherpste prijzen.