MRS Seeds & Mixtures
Engels raaigras
Vanaf: 16,95
MRS Seeds & Mixtures
Roodzwenkgras fijn
Vanaf: 26,95
MRS Seeds & Mixtures
Wildakker Gevogelte Zadenmengsel
Vanaf: 19,95
MRS Seeds & Mixtures
Witte Klaver
Vanaf: 13,95
MRS Seeds & Mixtures
Luzerne
Vanaf: 12,95
MRS Seeds & Mixtures
Akkerbloemen A6 - 1-jarig
Vanaf: 12,95
MRS Seeds & Mixtures
Veldbeemdgras
Vanaf: 24,95
MRS Seeds & Mixtures
Italiaans raaigras
Vanaf: 18,95
MRS Seeds & Mixtures
Timotheegras
Vanaf: 24,95
MRS Seeds & Mixtures
Facelia
Vanaf: 21,95
MRS Seeds & Mixtures
Rode Klaver - Trifolium pratense
Vanaf: 20,95
MRS Seeds & Mixtures
Vezelhennep zaaizaad
Vanaf: 31,95
Lord
Wildakker mengsel
Vanaf: 19,95
MRS Seeds & Mixtures
Braak- en groenbemestingsmengsel - Type BG1
Vanaf: 18,95
MRS Seeds & Mixtures
Perzische Klaver
Vanaf: 9,95
MRS Seeds & Mixtures
Esparcette - Onobrychis viciifolia
Vanaf: 10,95
MRS Seeds & Mixtures
Inkarnaat Klaver
Vanaf: 20,95
MRS Seeds & Mixtures
Rietzwenkgras
Vanaf: 20,95
MRS Seeds & Mixtures
Cichorei
Vanaf: 36,95
MRS Seeds & Mixtures
Roodzwenkgras fors
Vanaf: 24,95
MRS Seeds & Mixtures
Wildmengsel voor klein wild
Vanaf: 27,95
MRS Seeds & Mixtures
Gele mosterd
Vanaf: 18,95

Akkermengsels

Bloemenzaden komen goed van pas op en rondom akkers. Met het zaaien van bloemenzaden langs akkers geef je het platteland een kleurrijke uitstraling. Een bloemrijke akker brengt echter nog veel meer voordelen met zich mee!

Strooi bloemzaden rondom akkers

Naast dat je het akkerland een attractieve uitstraling geeft, stimuleer je met het zaaien van akkermengsels ook de biodiversiteit. Akkerranden die verrijkt zijn met wilde bloemen, worden regelmatig bezocht door een breed scala aan nuttige insecten. De bloemen dienen namelijk als waardplant voor veel bestuivende insecten als bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen. Bovendien worden de akkerbloemen ook vaak bezocht door vogels. Denk aan grutto’s, patrijzen en gele kwikstaarten. Kortom, een ingezaaide akkerrand biedt bescherming en voedsel aan veel insecten en vogels. Bovendien zijn sluipwespen en zweefvliegen de natuurlijke vijanden van bladluizen. Door deze nuttige insecten naar je akker te lokken, zorg je op een natuurlijke manier voor de plaagbeheersing van verschillende soorten cultuurgewassen. 

Wat voor soort bloemenzaden zijn geschikt voor akkers?

Er zijn diverse soorten bloemenzaden en bloemenmengsels voor akkerranden. Welk mengsel je het beste kunt zaaien, is afhankelijk van het doel waarvoor je de bloemen gaat zaaien. Bloemzaden voor akkers komen in veel soorten in maten. Zo hebben we eenjarige bloemen, meerjarige bloemen en inheemse bloemen. Voor het stimuleren van de Functionele Agro Biodiversiteit (FAB) wordt aangeraden om een akkerrandmengsel te zaaien. Deze mengsels leveren veel top bloemen voor bijen en zweefvliegen, gezien de bloemen boordevol nectar zitten. Ook verhoogd een akkerrandmengsel de kwaliteit van het water, waar de akker als het ware een buffer vormt tussen de akker en de naastgelegen sloot/ oppervlaktewater. Dit zorgt voor minder uitspoeling van bestrijdingsmiddelen en kunstmest, waardoor dus ook minder erosie plaatsvindt.

Als je van plan bent om een tussengewas te zaaien om enerzijds de bodem te verbeteren en anderzijds een gunst aan de natuur te geven, dan raden we aan om te kijken naar groenbemesters. Een welbekende manier van groenbemesting is het zaaien van gele mosterd. Gele mosterd slaat veel organische stoffen op in de bodem wat zorgt voor een betere bodemstructuur. Wanneer gele mosterd in de bloei staat, is deze plant aantrekkelijk voor bestuivende insecten; voornamelijk voor honingbijen.

Je kunt een braakliggende akker ook inzaaien met zogenoemde wildakker mengsels. Met het aanleggen van een wildakker biedt je de ruimte aan wild als reeën, hazen en konijnen die gek zijn op kool, gras, klavers en kruiden die verwerkt zitten in deze mengsels. Knaagdieren, maar ook insecten en vogels kunnen zeker je hulp gebruiken, aangezien er steeds minder akkers zijn waar deze dieren kunnen bivakkeren. 

Wanneer moet je akkerranden inzaaien?

Wil je een wildakker aanleggen, dan is het belangrijk om rekening te houden met de bodemtemperatuur. De bloemzaden voor akkers kunnen vanaf eind april/ begin mei tot en met eind juni uitgezaaid worden. Mocht je willen weten of (en hoe) je later in het jaar wilde bloemen kunt krijgen, dan verwijzen wij je graag door naar onze informatieve blog “Wilde bloemen zaaien in het najaar”. 

Hoe moet je akkerranden inzaaien?

Wil je een wildakker aanleggen, dan is het belangrijk om rekening te houden met de bodemtemperatuur, daarom begin je pas gemiddeld gezien in mei. De meest perfecte manier is om te beginnen met het maken van een vals zaaibed. Op deze manier voorkom je dat veel onkruid de kans krijgen om zich te mengen in de akkerrand. Wel snappen wij dat het niet voor iedereen haalbaar is om te beginnen met een vals zaaibed, omdat het extra tijd en energie vraagt. Mocht je geen vals zaaibed kunnen maken, zorg er dan voor dat het grootste gros van het onkruid verwijderd wordt door het omspitten van de bodem. 

Hou gemiddeld een zaaidiepte aan van +- 0,5 tot 2 cm aan. Het lichtjes aandrukken van de bloemzaadjes zal de opkomst van bloemen bevorderen. Om goed te kunnen ontkiemen, hebben de zaden genoeg licht nodig, daarom hark je het bloemenzaad licht in de grond. Nu wil je de grond verbeteren door deze egaal te maken. Vervolgens zaai je het bloemenmengsel dun uit. Na het zaaien is het belangrijk om de bodems licht vochtig te houden door het dagelijks te bewateren. 

Wat is de bloeitijd van bloemenzaad voor akkers?

De meeste bloemen staan tijdens het voorjaar en in de zomer in de bloei. Dit verschilt natuurlijk per bloemsoort, maar de meeste bloemen zijn aan het eind van de zomer uitgebloeid. Het einde van de zomer is dan ook het beste moment om onderhoud te plegen aan bloemrijke akkerranden. Om de levensduur van je bloemrijke akker te verlengen, raden we aan om de planten jaarlijks te maaien. De planten kunnen gemaaid worden op een hoogte van 8 tot 10 centimeter. Het maaisel kan meteen afgevoerd worden, aangezien bloemenzaad voor akkers het beste zullen groeien op schrale grond. Wel is het gewenst om gefaseerd te maaien, zodat nuttige insecten ongestoord gebruik kunnen blijven maken van de akkerbloemen.

Welk bloemenmengsel past bij jouw akkerranden?

Bloemenranden langs akkers staan natuurlijk prachtig én je zult gemiddeld gezien veel dieren en insecten aantrekken. Wel is het zo dat er, ook in akkerrandenmengsels, nog veel verschil zit. Mocht je twijfelen over verschillende bloemenmengsels, dan verwijzen wij je graag door naar onze blog “Welk bloemenmengsel moet ik kiezen?”. 

Hoe moet je de bloemen op de akkerranden verzorgen?

Wanneer je een prachtig groenmengsel hebt gebruikt voor je akkerranden, kun je de natuur vrijwel volledig vrij spel geven. Het onderhoud van bloemen op wildakkers vergt namelijk niet veel tijd en energie. Je kunt ze uiteraard af en toe eens bewateren in droge periodes, maar verder zijn ze redelijk onderhoudsvrij. 

Het maaien van een akkerrand met bloemenmengsels doe je ongeveer 1 keer per jaar. Maai echter niet te vroeg in het jaar, want dan zullen de eenjarige bloemzaden niet de kans krijgen om te ontkiemen. Maai de akkerranden bij voorkeur altijd in een redelijk droge periode zodat het de komende 5 dagen op het veld kan blijven liggen. Daarnaast raden wij aan om zo’n 8 tot 10 cm te maaien zodat de rozetten van de gevormde bloemen niet aangetast zullen worden. Ook kun je ervoor kiezen om helemaal niet te maaien, dit is een makkelijke optie als de vegetatie niet te hoog is of wordt. 

Bloemenzaden voor akkers kopen Bij Graszaaddirect

Bloemenzaden voor het aanleggen van akkerranden, wildakkers en zaden voor het zaaien van groenbemesters bestel je voordelig bij Graszaaddirect! Stimuleer de biodiversiteit en geef wild en bedreigde insecten een steuntje in de rug met het inzaaien van wilde bloemen.