Onkruid herkennen
14/07/2022 - 15:56

Onkruid herkennen

Onkruid bestaat niet, beweren sommige tuiniers. Ja, het is inderdaad maar net hoe je ernaar kijkt. In zekere zin moeten we hen hier wel gelijk in geven. Onkruiden kunnen namelijk nuttig, smakelijk en soms ook nog eens hartstikke mooi zijn! Anderzijds kan het helaas ook voor een grote bron van ergernis zorgen. Met name onkruiden met woekerende wortels kunnen voor een grote plaag zorgen in je tuin of gazon. Deze hardnekkige onkruiden zullen een prominente plek innemen als je niet snel ingrijpt. Dit vinden wij persoonlijk wel zonde voor de uitstraling van je gazon en de tuin in zijn geheel. Sommige planten groeien nou eenmaal op plekken waar je ze liever niet wilt hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om onkruid in gazon en tuin op een milieuvriendelijke wijze te verwijderen. In deze blog leggen we uit hoe je onkruid kan herkennen en op welke manier je de uitgelichte onkruiden, die veelal opduiken in het gazon, kan bestrijden.

Inhoudsopgave

Hoe weet ik of iets onkruid is?

Er zijn veel soorten onkruid. Sommige onkruidsoorten bloeien met prachtige bloemen. Denk bijvoorbeeld aan vergeet-mij-nietjes of madeliefjes. Wanneer deze planten de grond uit schieten, lijken het in eerste instantie op onschuldige planten die kleur geven aan je tuin. Zeker wanneer de onkruidplanten in hun beginfase zitten, zijn ze soms moeilijk te onderscheiden met ‘normale’ planten. Het is soms lastig in te schatten wat nou wel of geen onkruid is. Als je twijfelt, kun je beter iets langer wachten totdat de plant groter word of begint te bloeien. Meestal kan je dan wel herkennen of het onkruid is of niet. Onkruiden wordt vaak gedefinieerd als planten die groeien op plekken waar je ze liever niet wilt hebben. De bewering of iets een plant of onkruid is, is vaak een persoonlijke opvatting. Wanneer een bepaalde plant in het gazon of in de border begint te woekeren, dan moeten de alarmbellen wel rinkelen.

Soorten onkruid

Men maakt onderscheidt tussen twee soorten onkruid: één- en tweejarige onkruiden en meerjarige onkruiden. Eenjarige onkruiden kiemen al vroeg in het voorjaar en zullen meteen gaan bloeien. Belangrijk is om eenjarige onkruiden snel te wieden, voordat ze zich in grote aantallen gaan vermeerderen. Meerjarige onkruiden kiemen vaak wat later in het jaar, vaak rond augustus. Deze onkruidsoorten zijn vaak een stuk lastiger om te wieden, aangezien deze ondergrondse uitlopers ontwikkelen die zich diep in de bodem vestigen. Voorbeelden van meerjarige onkruiden zijn haagwinde en straatgras. In deze blog vertellen we je hoe je dit onkruid het beste kunt wieden.

Onkruid wieden

Wanneer de groei van planten in de border of tussen het gras gierend uit de klauwen loopt, kun je overwegen om dit onkruid te wieden. Je kunt onkruid verwijderen door het te schoffelen of te wieden. Bepaalde onkruiden kunnen handmatig verwijderd worden. De hardnekkige onkruiden kunnen beter gewied worden met een bestrijdingsmiddel. We vertellen je zo op welke manier je de meest voorkomende onkruidsoorten het beste kunt bestrijden.

Onkruid in de tuin

De meeste onkruidsoorten moeten op een specifieke manier bestreden worden. Je kunt dus niet klakkeloos een bestrijdingsmiddel gebruiken, want het is maar de vraag of het desbetreffende middel daadwerkelijk doeltreffend is. Het is belangrijk om onkruid te herkennen, zodat je precies weet wat er moet gebeuren om er vanaf te komen. We hebben de meest voorkomende onkruidsoorten op een rijtje gezet met een afbeelding.

Paardenbloemen

De paardenbloem heeft eigenlijk geen introductie nodig. We weten allemaal wel hoe dit plantje eruit ziet. Dit is zo’n soort ‘onkruid’ dat eigenlijk best gezien mag worden. De paardenbloem staat bijna het hele jaar door in de bloei met goudgeel gekleurde lintbloemen. Vanaf april kom je de paardenbloem in gazons en weilanden tegen. Een paardenbloem hier en daar staat best leuk tussen het gras. Het probleem is dat deze begint te woekeren zodra het is uitgebloeid. In de pluisjes van de uitgebloeide paardenbloem zitten kleine zaadjes, waaruit nieuwe paardenbloemen ontkiemen. Het is dus belangrijk om de angel uit het probleem te halen, door de paardenbloem tijdens de bloei te verwijderen uit het gazon. Want, voordat je het weet, nemen ze de overhand in je gazon.

Paardenbloem herkennen

Je kunt paardenbloemen op een milieuvriendelijke manier uit het gazon verwijderen. De makkelijkste manier op dit aan te pakken is met een penwortelschopje. Je kunt het ook proberen door simpelweg de grond te schoffelen of door de paardenbloem met het wortelstelsel uit het gazon te trekken.

Boterbloemen

Boterbloemen worden, geheel terecht naar onze mening, in verband gebracht met onkruid. Boterbloemen brengen veel kleur naar je tuin en ook bijen zijn gek op deze bloem. Zodra je deze bloemen in je gazon hebt, zal je toch kunnen overwegen of je ze wel wilt behouden. Voordat je het weet wordt je groene grasveld omgetoverd tot een geel boterbloemenveld. Een bijkomend probleem van de boterbloem is dat het andere planten in je border aantast.

Boterbloem herkennen

Boterbloemen kunnen gelukkig zonder (chemische) bestrijdingsmiddelen uit het gazon verwijderd worden. Je kunt de bloemen ‘gewoon’ met de hand tussen het gras weghalen. Boterbloemen groeien gestaag op schrale grond. Door het gazon te bemesten met gazonmest, voorkom je dat deze woekeraar binnen de kortste keren zijn terugkeer maakt.

Straatgras

Straatgras is een bleekgroene, laag groeiende grassoort. Wanneer er straatgras in het gazon groeit, valt het kleurverschil vaak meteen op. Straatgras heeft een weelderige zaadvorming en bloeit het gehele jaar. Het is één van de meest voorkomende grassoorten, maar je bent dit gras toch echt liever kwijt dan rijk. Dit gras, Poa Annua, kan op den duur voor verschillende ziektes en plagen zorgen.

Straatgras herkennen

Dit hardnekkige onkruid kan eigenlijk maar op één manier bestreden worden. Je kunt straatgras handmatig verwijderen. Gebruik eventueel een onkruidsteker en haal het diep en breed genoeg, zodat de wortels en uitlopers ook meegenomen worden. We raden aan om tijdens het wieden van onkruid tuinhandschoenen te dragen, om huidirritatie te voorkomen.

Zevenblad

Zevenblad staat bekend als één van de meest vervelende onkruidsoorten die je in je tuin kan hebben. Zevenblad is een eerste klasse woekeraar die herkenbaar is aan de eironde deelbladeren. De plant staat in de bloei met wit-roze schermbloemetjes. Zevenblad is een waardplant voor veel vlindersoorten.

Zevenblad herkennen

Vervelend genoeg is het vrijwel onmogelijk om zevenblad op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. De enige snelle manier om deze plant uit te putten is door het herhaaldelijk te bespuiten met Luxan Genoxone, totdat de energievoorraad volledig ‘op’ is. Toch proberen om het op een milieuvriendelijke manier op te lossen? Dan is het zake om mineralen toe te voegen aan de grond. Je kunt de bodem verrijken met een bodemverbeteraar als lavameel. Het kan echter wel erg lang voordat je zichtbaar resultaat ziet.

Haagwinde

Haagwinde is zo’n onkruidsoort die, wanneer je het in de tuin hebt, altijd weer terugkomt. Eenmaal in de bloei is het best een mooie plant. Haagwinde is herkenbaar door de grote witte trechterbloemen. Helaas woekert deze plant en neemt het al gauw de overhand in je border. Dit gaat ten kostte van je andere (vaste) planten en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Haagwinde herkennen

Haagwinde is een lastige plant om te bestrijden zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Het enige wat je kan doen is consistent de uitlopers inclusief wortel uit de grond trekken. Ja, dit is een lang proces, maar op den duur zal de plant uitgeput raken en minder actief zijn in je tuin.

Klaver

Klavers, wie kent ze niet? Ze zijn herkenbaar aan hun drietallige bladeren met steunblaadjes. Bij een gebrek aan stikstof in de bodem treedt klaver op in het gazon. Klaver kan voor veel overlast zorgen in je tuin en dan met name in het gazon. Ze trekken veel voeding uit de bodem, waardoor de bodem snel uitgeput raakt. Dit heeft op den duur een negatief effect op je gazon. Je kunt er dus beter niet teveel van tussen het gras hebben.

Klaver herkennen

Klaver kan op een (semi)-milieuvriendelijke manier bestreden worden door het strooien van een organisch-minerale meststof waar een hoog percentage aan stikstof in verwerkt zit. Orgamix gazonmest is een meststof die voldoet aan deze eisen. Hoe je dit het beste kan aanpakken? Dat lees je in onze blog: ‘klaver in gazon bestrijden’.

Distels

De distel is een hardnekkige onkruidplant die vaak voorkomt in onze tuinen. Distels zijn herkenbaar aan hun smalle, stekelige bladeren die met paarse bloemen in de bloei staan. Bijen en vlinders zijn er gek op, maar sommige soorten ben je toch liever kwijt dan rijk. Distels vermeerderen zichzelf en wanneer je niet ingrijpt, dan nemen ze zo de overhand in je (moes)tuin.

Distels herkennen

Je kunt de distels op een natuurlijke wijze bestrijden. Zo kan je ze handmatig verwijderen. Uiterst effectief, maar iets minder prettig gezien de stekelige bladeren. Bescherm je handen altijd met handschoenen, wanneer je ervoor kiest om de distels met de hand te verwijderen. Je kunt de groei van distels ook verminderen door het regelmatig kort te maaien. Het kost even wat tijd, maar je zult merken dat de plant op den duur voorgoed verdwijnt.

Brandnetels

Wederom van die planten waarvan we (bijna) allemaal weten hoe ze eruit zien. Brandnetels kun je herkennen aan hun langwerpige, eivormige bladeren en hun behaarde, ruwe stengels. Brandnetels kunnen spontaan opduiken, vaak op plekken waar veel resten van planten, bladeren en takken liggen.

Brandnetel herkennen

Brandnetels kunnen relatief makkelijk verwijderd worden. Jonge brandnetelplantjes kunnen weg geschoffeld worden. Grotere, volwassen brandnetelplanten zijn hardnekkiger. Deze kun je het beste handmatig uit de grond trekken met wortel en al. Als de brandnetels voortdurend terugkomen, kun je de plant ook met een natuurlijk bestrijdingsmiddel verdelgen, bijvoorbeeld met de spray van Roundup.

Heermoes

Ja, we sluiten af met de absolute boosdoener. Heermoes, of kattenstaart, is misschien wel het meest hardnekkige onkruid dat er is. Heermoes is gemakkelijk herkenbaar door de vertakte groene stengels die omhoog groeien. Het probleem van dit onkruidsoort is dat het ontzettend diep in de grond wortelt. Wanneer je de plant uit de grond trekt, zal de wortel gewoon weer opnieuw uitgroeien tot grote plant.

Heermoes herkennen

Heermoes vestigt zich op voedingsarme bodems. Heermoes zuigt de mineralen, die vaak diep in de grond zitten, uit de bodem. Het voorgoed verwijderen van heermoes omvat een langdurig proces. Strooi consequent meststoffen met een bovengemiddeld gehalte aan kalium en fosfor. Thomaskali is hier een schoolvoorbeeld van. Je kunt ook lavameel strooien. Het is in ieder geval van belang dat de bodem weer aangevuld wordt met mineralen. Wanneer je de stengels van de heermoes uit de grond trekt, is het aan te raden deze een tijdje te laten liggen als mulchlaag. De wortels zijn namelijk rijk aan mineralen. Langzaam maar zeker verbeter je de bodem en dring je de vervelende heermoes weg.

Onkruid voorkomen

Zoals je hebt gelezen kan het soms een ware strijd zijn om onkruiden te verwijderen. De gezegde: onkruid vergaat niet, is er één die we letterlijk kunnen nemen. Wel kan je er alles aan doet om onkruid te voorkomen. We kunnen helaas geen garantie geven dat er geen onkruiden zullen groeien. De natuur zal toch zijn gangetje gaan. Wel kun je de kans dat mos en onkruid groeit tussen het gras verminderen door je gazon met regelmaat te onderhouden. Wanneer je een dichte grasmat hebt, is het voor onkruid erg lastig om een plekje in te pikken. Belangrijk is om jaarlijks het gazon te bemesten, zowel met gazonmest als met gazonkalk. Verzorg het gras door het regelmatig te maaien en tijdens droge periodes te besproeien. De border vrij houden van onkruid? Bescherm de bodem rondom je planten dan met een bodembedekker. Door bodembedekkers te strooien in de border, geef je onkruid geen kans om tussen je (sier)planten te groeien. Bovendien beschermen bodembedekkers je planten tegen vorst.

 

We hopen dat we jou door middel van deze blog de juiste richting in hebben gestuurd om van je tuinplaag af te komen. Is de onkruidsoort waardoor je tuin geteisterd word niet in de blog naar voren gekomen? Dan kun je altijd een mail sturen naar de klantenservice van Graszaaddirect. We staan op werkdagen tussen 8:30-17:00 uur ook telefonisch voor je klaar. Je kunt rechtstreeks met ons in contact komen via ons telefoonnummer: 085 792 0171.

Reacties

Duizendblad verspreidt zich snel via de wortelstokken. Een vervelende, invasieve plant waar je niet zo snel vanaf komt. Een rigoureuze aanpak is om het duizendblad diep uit te graven. Een stikstofmest kan de groei van duizendblad ook doen terugdringen. Tenslotte kunt u ook een professional inhuren die met glyfosaathoudende herbiciden te werk kan gaan.
Patrick - Team Graszaaddirect - 12/07/2023 - 10:43
Hebben jullie een oplossing voor duizendblad in het gazon?
Hele vlakken gazon worden ingepalmd door duizendblad en met zijn ondergronds sterk wortelgestel is uitsteken onmogelijk.
bedankt!
Erwin Vos - 07/07/2023 - 11:52
Ereprijs verwijderen is inderdaad een lastig verhaal. Het meest effectieve is toch wel door het handmatig te verwijderen. Hierbij is het wel van belang dat ook de wortels meegenomen worden. Dus flink schoffelen en daarna meteen bemesten, zodat het gras weer de overhand krijgt.
Patrick Veldman - 24/05/2023 - 09:03
ik heb in mijn gazon van slechts 25 m2, veel last van ereprijs. ik heb getracht het handmatig te verwijderen, maar dat is zinloos, Binnen no time woekert het naar alle kanten en vormt het plakkaten.
Hebben jullie voor mij een oplossing?
peter dekker - 16/05/2023 - 17:40

Laat een reactie achter