Siergrassen kopen

Op zoek naar mooie siergrassen voor in je tuin? Graszaaddirect heeft een uitgebreid assortiment! Ontdek het nu.
Lees meer...
7 producten
Filteren
MRS Seeds & Mixtures
Kafferkoren - Sorghum nigrum
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Schapengras - Festuca glauca
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Ruwe smele - Deschampsia cespitosa
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Gewoon Reukgras - Anthoxanthum odoratum
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Kamgras zaden - Cynosurus cristatus
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Kanariegras - Phalaris canariensis
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Ruw Beemdgras - Poa trivialis
Vanaf: 7,95

Siergrassen kopen

De afgelopen jaren zijn siergrassen steeds populairder geworden en dat snappen wij absoluut! De decoratieve functie van deze grassoort komt tot uiting in menig tuin, border, en balkon. Het fijne van siergras is dat deze in veel verschillende soorten en maten komt. Hierdoor is er voor ieder oppervlak de perfecte match in siergras te vinden. Graszaaddirect helpt je graag verder!

Wat zijn siergrassen?

Siergrassen zijn grasachtige planten met een zeer decoratieve en sierlijke grassen. De siergrassen soorten worden gebruikt om menig oppervlak op te fleuren. Siergrassen moet je niet verwarren met het, vrijwel gelijknamige siergras. Siergras is, net als bijvoorbeeld speelgras, een type graszaad dat wordt gebruikt om je gazon perfect en egaal groen te maken. Laten we dit dus niet verwarren met de decoratieve en natuurlijke grasachtige planten die we siergrassen noemen. Siergrassen worden ook vaak als extra opfleuring gebruikt tussen losse bloemen in plukboeketten en veldboeketten. Zo kun je droogbloemen zaden zaaien om ze vervolgens te combineren met siergrassen. Ook zie je bepaalde siergrassen terug in bepaalde bloemenmengsels om deze op te fleuren of om bijvoorbeeld te dienen als waardplant voor bepaalde insecten. 

Er is een ruime keuze in de letterlijke vormen en maten van siergrassen. Niet alle siergrassen worden hoog of blijven laag. Kies je bijvoorbeeld voor een hoge variant siergras, dan kan je verwachten dat deze tot wel 3 meter wordt! Kies je voor een kleine variant, dan zal het siergras niet langer groeien dan zo’n 20 centimeter. 

Welke soorten siergrassen zijn er?

Er bestaan meerdere siergrassen soorten. Zo heb je siergras met bloemen, hoog siergras, laag siergras, siergras in verschillende vormen en siergrassen met verschillende kleuren. Mocht je bijvoorbeeld eens willen verrassen met een groengrijze kleur, kijk dan eens naar schapengras. Wil je liever een roodbruine kleur terug laten komen in je tuin, balkon of plukboeket, verdiep je dan eens in het kafferkoren.  Eigenlijk mag je wel stellen dat je vrijwel alle kanten op kunt! 

Wanneer kan ik het beste siergrassen planten?

Wanneer je precies siergras moet zaaien, kan enigszins afwijken per ras of soort. Siergras met bloemen kunnen een andere behandeling nodig hebben dan decoratieve siergrassen. Echter is het meestal zo dat siergrassen meerjarige bloemen en daardoor winterhard zijn. Dit houdt dan ook gelijk in dat je siergrassen het hele jaar door kunt planten! Hou er wel rekening mee dat dit echt per siergras kan verschillen. Hierdoor raden wij altijd aan om de specifieke gebruiksaanwijzing per siergras door te lezen.

Mocht je toch een siergras tegenkomen die niet winterhard is, zoals de meeste eenjarige bloemen, dan kun je deze het beste in het late voorjaar planten. Zorg ervoor dat de bodem al enigszins is opgewarmd. 

Waar kan ik het beste siergrassen planten?

Siergrassen zijn dol op de zon en geven daardoor de voorkeur aan een plekje in de volle zon. Echter zijn ze niet de allermoeilijkste plantensoorten en daardoor zullen ze een plekje in halfschaduw ook aankunnen. Hou er wel altijd rekening mee dat de meeste siergrassen, met hier en daar uitzondering, het liefst niet volledig in de schaduw staan. 

Hoe moet ik siergras planten?

Een goed begin is het halve werk. Dit is dan ook de reden dat wij aanraden om de bodem eerst lichtjes om te spitten. Op die manier geef je siergras een betere kans om goed te wortelen. Vervolgens is het tijd om de zaadjes uit te gaan strooien. Hier heb je de optie om dit gewoon uit de losse pols te doen, of om een strooier te gebruiken. Wanneer je een strooier gebruikt, bevat je meer controle voor een gelijkmatigere verdeling van de siergraszaadjes. Nu kun je de losse zaden bedekken met grond of voorzichtig aangedrukt worden. 

Welke siergrassen passen bij elkaar?

Tijd om je creativiteit volledig te benutten! Bepaalde siergrassen passen namelijk goed bij andere siergrassen of andere planten. Wat dacht je van de combinatie van de mooie vormen van kanariegras met de heerlijke toffee-achtige geuren van gewoon reukgras? Dan worden er meerdere zintuigen tegelijkertijd geprikkeld. Mocht je niet kunnen kiezen, dan kun je ook alle siergrassen bij elkaar zaaien. Hou er dan wel rekening mee dat de ene variant meer ruimte nodig kan hebben dan de ander. Ook moet je dan rekening houden met de levensduur, temperatuur, bodem, etc. 

Welke verzorging hebben siergrassen nodig?

Tuinonderhoud kan verschillen qua intensiteit, maar gelukkig zijn siergrassen redelijk onderhoudsarm. Het is echter wel belangrijk om bemesting bij siergrassen toe te passen. Dit doe je gemiddeld gezien 1 keer per jaar, en dan met voorkeur in het voorjaar. Na die ene keer zullen de siergrassen weer een jaar door kunnen zonder andere meststoffen.

Verder moet je qua onderhoud je siergrassen snoeien. Dit doe je in het vroege voorjaar, als de winter weer voorbij is. Wanneer je te lang hiermee zult wachten, zullen er nieuwe scheuten opkomen. Als je dan pas wil gaan snoeien, zul je deze automatisch ook beschadigen en dat wil je uiteraard niet. De meeste siergrassen snoei je door de verdorde bladeren en vlekken weg te halen. Ook zijn er uitzonderingen waarbij je de siergrassen volledig moet snoeien tot vlak boven de pol. Wij raden het daarom altijd aan om alle specifieke beschrijvingen van producten door te lezen. Mocht je bepaalde siergrassen niet snoeien, dan zullen de verdorde bladeren en plekken de plant over kunnen nemen. De gezondheid van het siergras zal daarmee afnemen. 

Het bewateren van siergrassen is niet per se nodig, vandaar dat ze vrij onderhoudsarm zijn. Mocht ons land nou echt een lange, droge periode hebben, dan is het natuurlijk nooit verkeerd om een beetje water te geven. 

Siergrassen kopen bij Graszaaddirect

Wil je na het lezen van alle informatie graag siergrassen bestellen? Dan ben je bij Graszaaddirect.nl aan het juiste adres! Of je nou van plan bent om je tuin, balkon of boeket op te fleuren: siergrassen zullen je geheid niet teleurstellen. Mocht je meer informatie willen, dan verwijzen wij je graag door naar onze specialisten!

Kweekgras: wat is het en hoe bestrijd je het?