Wanneer kan je het beste gras zaaien?
Ben je van plan om gras te zaaien, maar weet je niet precies wanneer je dit het beste kan doen? Of je nou een nieuw gazon wilt aanleggen, of enkel wat graszaad wilt gaan gebruiken voor het doorzaaien van een bestaand gazon; er zijn een aantal zaken waar je rekening mee zou moeten houden om er voor te zorgen dat je straks een prachtig, dichte én strakke grasmat hebt. In deze blog geven we tips en suggesties zodat jouw gazon straks groener is dan dat van de buren!
Wanneer gras zaaien?
In principe kan je het hele jaar door wel gras zaaien. Echter, gras wordt pas 'wakker' wanneer de buitentemperatuur minimaal 7°C is. Misschien nog wel belangrijker: de bodemtemperatuur moet minimaal 8°C zijn voordat het gras daadwerkelijk begint te groeien. Wanneer we nachtvorst hebben en je hebt onlangs gras gezaaid, dan bestaat er een kans dat de jonge grasplanten beschadigd raken of zelfs dood gaan. De grasplantjes zijn vooral in het vroege stadium erg kwetsbaar. We raden onze klanten daarom altijd aan om iets later in het voorjaar gras te gaan zaaien (april/mei) of in het najaar (september/oktober). Om een geschikt moment uit te kiezen voor het zaaien van gras, maakt het niet persé uit welke datum het is. Enkel de buiten en bodemtemperatuur zijn leidend.
Wanneer gras zaaien in het voorjaar?
Wanneer de buitentemperatuur weer oploopt en het groeiseizoen is aangebroken, is ook het zaaiseizoen weer begonnen. Maar let op: vooral vroeg in het voorjaar kan het nog best koud zijn buiten. Zo is het niet vreemd dat we rond eind februari/ begin maart nog nachtvorst hebben. Bovendien moet de bodemtemperatuur vroeg in het jaar nog flink toenemen, voordat er überhaupt gezaaid kan worden. Wanneer het kwik een aantal dagen achter elkaar oploopt tot bijvoorbeeld 10-12°C, dan is dit nog geen garantie dat de bodemtemperatuur ook al dusdanig op peil is om gras te kunnen zaaien. De bodem is vroeg in het najaar, na een langdurige periode van koude weersomstandigheden, vaak nog wat stug. Juist daarom is ons advies om ietwat later in het voorjaar gras te gaan zaaien. Meestal zijn dus de maanden april en mei de beste maanden om gras te zaaien.
Kortom, het beste is om vroeg in het voorjaar nog iets langer geduld te hebben voordat je begint met zaaien. Mocht je toch erg graag vroeg in het voorjaar een gazon willen aanleggen - wat wij ons best kunnen voorstellen - dan kun je voor de zekerheid altijd de temperatuur van de bodem meten. Alleen dán weet je wanneer je kan beginnen met gras zaaien.
Gras zaaien in het najaar, wanneer kan je dat het beste doen?
Het najaar is eigenlijk de beste periode om gras te zaaien. Idealiter doe je dit tijdens de maand september. Het kan eventueel ook nog in oktober, mochten de weergoden dit toelaten. Tijdens het najaar begint de buitentemperatuur weer iets af te nemen. Daarentegen is de bodemtemperatuur wel een stuk hoger, dankzij de warme zomermaanden die net achter de rug liggen. Of te wel, de groeiomstandigheden zijn dan optimaal voor het zaaien van gras. Wanneer je in het najaar graszaad gaat zaaien, dan heb je net voor de wintermaanden aan een volle grasmat.
Een slecht gazon herstellen, hoe kun je dat het beste aanpakken?
Doordat het gazon regelmatig belast wordt, kan het voorkomen dat er kale plekken in het gazon ontstaan. Ook zien we vaak dat gazons niet helemaal zonder kleerscheuren de winter doorkomen. Wanneer je gazon er slecht bij ligt, dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. In dit geval zou je dit het liefst zo snel mogelijk willen herstellen door meteen in het voorjaar al gras te gaan zaaien. We hebben een korte en bondige stappenplan voor jou opgesteld, zodat je precies weet hoe je een slecht gazon kunt herstellen!
- Verticuteren. Voordat je de kale plekken gaat herstellen, is het allereerst belangrijk dat je mossen, onkruiden en dode grassen (viltlaag) uit de toplaag van het gazon haalt. Dit kun je doen door het gazon te verticuteren. Hoe je dit het beste kunt aanpakken, lees je in onze blog: 'Het gras verticuteren, wanneer en hoe?'
- Wanneer het gazon volledig vrij is van 'ongeregeldheden' na het verticuteren, dan kan het zo zijn dat je het gazon hier en daar nog wat moet opvullen met (tuin)aarde. Vervolgens kun je het gazon volledig egaliseren.
- Nu kan je het gazon doorzaaien. Doe dit bij voorkeur met specifiek doorzaai-herstelgras. Dit zijn grasmengsels die doorgaans veel Engels raaigras bevatten. Dit grasras typeert zich door de snelle opkomst (ontkieming), zodat je binnen enkele weken weer een dicht gazon hebt. Barenbrug Speedy Green is graszaad dat voor 100% uit Engels raaigras bestaat. Dit mengsel is ideaal voor het doorzaaien van sportvelden en recreatieterreinen. MRS Doorzaai/herstel bevat naast Engels raaigras ook roodzwenkgras. Het voordeel hiervan is dat dit gras een hogere sierwaarde heeft. Tevens doet roodzwenkgras het goed in de schaduw. Je zou dus de conclusie kunnen trekken dat dit mengsel meer geschikt is voor gazons in voor- en achtertuinen.
- Enkele weken na het doorzaaien kun je het gras voeden door het te bemesten met een gazonmest. Zo kun je het gras meteen een groeiboost gevenen voorkom je dat onkruiden tussen het nieuw ingezaaide gras begint te groeien.
- De tuin bewateren. Zeker tijdens langdurig droge periodes is het belangrijk dat het gras vochtig blijft. Wanneer de temperatuur wat later in het jaar nog verder oploopt, worden de nog relatief jonge grasplanten voor het eerst op de proef gesteld. Help het gras door het vroeg in de ochtend of later in de avond te bewateren. Gras sproeien kan bijvoorbeeld met een tuinslang, maar wellicht is een tuinsproeier wat eenvoudiger, want dan hoef je er natuurlijk niet heletijd bij te blijven staan. Voor de gemiddelde tuin kun je bijvoorbeeld een zwenksproeier aanschaffen. Voor grote oppervlakten hebben we ook sectorsproeiers in ons assortiment.
- Ook erg belangrijk: gazonkalk strooien. Idealiter strooi je zowel in het voorjaar als in het najaar kalk over het gazon. Met het strooien van kalk maak je de bodem minder zuur. Zo zorg je ervoor dat het gras probleemloos voedingsstoffen uit de bodem kan blijven halen en voorkom je dat er mos tussen het gras begint te groeien.
- Ten slotte is het noodzakelijk om het gras te maaien. Met grasmaaien geef je het gazon niet alleen een nette uitstraling, maar het bevordert ook de groei van de fijnere grasrassen. Wanneer je het gras telkens te lang laat staan, dan loop je het risico dat er op den duur kale plekken ontstaan. Korte conclusie: grasmaaien is een tuinklus die niet mag ontbreken als je jouw gazon in topconditie wilt behouden.
Wanneer je de bovengenoemde stappen opvolgt, dan is het herstellen van slechte gazons slechts een fluitje van een cent. Ga je een nieuw gazon aanleggen? Ook dan kun je de het bovenstaande stappenplan opvolgen.
Reacties