Wanneer kan je het beste gras zaaien?
14/10/2021 - 13:21

Wanneer kan je het beste gras zaaien?

Of je nu een nieuw gazon wilt aanleggen of enkel wat graszaad wil gebruiken voor het doorzaaien van een bestaand gazon, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Op die manier zorg je ervoor dat je straks een prachtige, gezonde en groene grasmat hebt. In dit artikel geven wij jou handvatten voor het zaaien van graszaad, de beste periode hiervoor en daarnaast geven we enkele tips. Laten we beginnen. 

Wanneer kan je gras zaaien?

In principe kun je het hele jaar door graszaden zaaien, maar dit raden wij toch liever af. Al is dit natuurlijk volledig afhankelijk van de temperaturen. Je kunt het beste gras zaaien wanneer het gras ook daadwerkelijk ‘wakker wordt’. Dit gebeurt bij een buitentemperatuur van minimaal 7 °C. Gras begint daadwerkelijk pas te groeien bij een bodemtemperatuur van minimaal 8 °C. 

Mocht je willen zaaien tijdens periodes met nachtvorst, dan kunnen de jonge grasplantjes beschadigd raken of niet ontkiemen. Dit komt doordat de grasplantjes in deze periode nog erg kwetsbaar zijn. Daarom raden wij het altijd aan om iets later in het voorjaar graszaad te gaan zaaien, zo rond april of mei, of juist in het najaar, zo rond september of oktober. De exacte datum maakt niet veel uit, het gaat puur om de buiten- en bodemtemperatuur.

Gras zaaien in het voorjaar

Het voorjaar staat weer gelijk aan het nieuwe zaaiseizoen. Maar let wel op, vooral vroeg in het voorjaar kan het nog (te) koud zijn voor het zaaien van gras. Daarnaast moeten we altijd rekening houden met de bodemtemperatuur. Wanneer het kwik een aantal dagen achter elkaar oploopt tot bijvoorbeeld 10-12 °C, dan is dit nog geen garantie dat de bodemtemperatuur ook al dusdanig op peil is om gras te kunnen zaaien. 

Ons advies om iets later in het voorjaar gras te gaan zaaien. Meestal zijn dus de maanden april en mei de beste maanden om gras te zaaien. 

Gras zaaien in het najaar

Het najaar is eigenlijk de beste periode om gras te zaaien. Idealiter doe je dit in de maand september. Al kun je ook gras zaaien in oktober, mocht het weer het toelaten. Tijdens het najaar begint de buitentemperatuur weer iets af te nemen. Daarentegen is de bodemtemperatuur wel een stuk hoger, dankzij de warme zomermaanden die net achter de rug liggen. De groeiomstandigheden zijn dan optimaal voor het zaaien van gras. Wanneer je in het najaar graszaad zaaien gaat, dan heb je net voor de wintermaanden een volle grasmat. 

Gras zaaien na verticuteren

Na het verticuteren van je gazon is het zaaien van gras een cruciale stap voor het herstelproces. Door de verwijdering van dood gras en ander ongewenst materiaal, ontstaat er een geschikte omgeving voor nieuw gras om te gedijen. Selecteer eerst het juiste graszaad op basis van de specifieke behoeften van je gazon, zoals schaduwtolerantie, droogtebestendigheid of bestendigheid tegen intensief gebruik. Gelijktijdig met het zaaien van gras is het aan te raden een dunne laag compost of topdressing aan te brengen om de bodemstructuur te verbeteren en de zaden te beschermen.

Het handhaven van vochtige omstandigheden door regelmatig water te geven is essentieel voor een succesvolle kieming en groei van het nieuwe gras. Beperk intensief gebruik van het gazon totdat het nieuwe gras goed geworteld is.

Gras zaaien na verticuteren is een effectieve methode om kale plekken te herstellen en de algehele gezondheid en dichtheid van het gazon te bevorderen. Het draagt bij aan de vernieuwing van de grasmat en het behoud van een gezonde en vitale tuin.

Tot wanneer kan je gras zaaien?

Het ideale venster voor het zaaien van gras strekt zich normaal gesproken uit van het vroege voorjaar tot de vroege herfst, meestal van maart tot september. Deze periode biedt de beste omstandigheden voor de kieming en groei van graszaad, met voldoende warmte en vochtigheid. Echter hebben de afgelopen jaren laten zien dat graszaad zelfs tot in november met succes kan worden gezaaid. Hogere temperaturen dan gebruikelijk gedurende deze maand kunnen het kiemingsproces bevorderen. Het is belangrijk om te weten dat de mogelijkheid om gras te zaaien in de late herfst (of zelfs de winter) kan variëren op basis van de weersomstandigheden en warmte. 

Het blijft belangrijk om de weersomstandigheden in overweging te nemen en ervoor te zorgen dat het graszaad voldoende tijd heeft om te ontkiemen en enigszins te vestigen voordat koudere temperaturen intreden. 

Let op de temperatuur: zaai geen graszaad bij nachtvorst!

Gras zaaien tijdens nachtvorst is geen goede combinatie. Graszaad heeft warmte nodig om succesvol te kiemen en te groeien, en nachtvorst kan dit proces ernstig belemmeren. Probeer graszaad daarom niet te zaaien als er kans is op nachtvorst. Lage temperaturen kunnen de kiemende zaden beschadigen en de groei van jong gras negatief beïnvloeden. Bekijk het weerbericht daarom voordat je aan de slag gaat om ervoor te zorgen dat de omstandigheden gunstig zijn.

Tips voor het zaaien van graszaden

Doordat het gazon regelmatig belast wordt, kan het voorkomen dat er kale plekken in het gazon ontstaan. Ook zien we vaak dat gazons niet helemaal zonder kleerscheuren de winter doorkomen. Wanneer je gazon er slecht bij ligt, dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. In dit geval zou je dit het liefst zo snel mogelijk willen herstellen door meteen in het voorjaar al gras te gaan zaaien. We hebben een kort en bondig stappenplan voor jou opgesteld, zodat je precies weet hoe je een slecht gazon kunt herstellen!

1. Maak de bodem zaaiklaar door deze te beluchten en te verticuteren. 

De beste start die je kunt maken voor het zaaien van graszaad, is door je gazon te verticuteren en beluchten. Je gazon beluchten zorgt voor een betere toevoer van voedingsstoffen, water, licht en zuurstof.

2. Vul en egaliseer het zaaioppervlak voor een optimale groeiomgeving.

Wanneer het gazon volledig vrij is van 'ongeregeldheden' na het verticuteren, dan kan het zo zijn dat je het gazon hier en daar nog wat moet opvullen met (tuin)aarde. Vervolgens kun je je tuin egaliseren

 3. Zaai je gazon bij met een geschikt doorzaai/herstelgras.

Wanneer je je gras wil bijzaaien kies je een speciaal herstelgras, ook wel doorzaai/herstelgras genoemd. Voor inzaai heb je de keuze uit verschillende grassoorten en specifieke doeleinden, zoals een speelgazon, schaduwgazon, siergazon, etc.

4. Gebruik gazonmest om voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen.

Met de juiste meststoffen kun je het gras meteen een groeiboost geven. Daarnaast voorkomt gazonmest dat onkruiden tussen het nieuw ingezaaide gras beginnen te groeien. 

5. Zorg voor regelmatige bewatering om kieming en groei te bevorderen.

Zeker tijdens langdurig droge periodes is het belangrijk om je gazon te sproeien. Wanneer de temperatuur wat later in het jaar nog verder oploopt, worden de nog relatief jonge grasplanten voor het eerst op de proef gesteld. Help het gras door het vroeg in de ochtend of later in de avond te bewateren.  

6. Strooi kalk voor een gebalanceerde bodem pH.

Idealiter strooi je zowel in het voorjaar als in het najaar kalk over het gazon. Met het gebruik van kalk maak je de bodem minder zuur. Zo zorg je ervoor dat het gras probleemloos voedingsstoffen uit de bodem kan blijven halen en voorkom je dat er mos tussen het gras begint te groeien. Wil jij weten hoe of je bodem te zuur is? Met een bodemtester is dit erg makkelijk te lezen.

7. Hanteer een effectief maaischema voor een gezond en onderhouden gazon.

Met grasmaaien geef je het gazon niet alleen een nette uitstraling, maar het bevordert ook de groei van de fijnere grasrassen. Een goed tuinonderhoud staat gelijk aan een gezonde tuin!

Graszaad zaaien stappenplan

Wanneer je de bovengenoemde stappen opvolgt, dan is het herstellen van slechte gazons slechts een fluitje van een cent. Ga je een nieuw gazon aanleggen? Ook dan kun je het bovenstaande stappenplan volgen. Daarnaast kun je onze blog “zelf gras zaaien: zo doe je dat” lezen. Hierin gaan we een stuk dieper in op alle details en verschillende grassoorten

Mocht je nu nog vragen hebben over het zaaien van gras, neem dan gerust contact met ons op! Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag verder met het zaaien van jouw droomtuin.

Reacties

Het is goed mogelijk om na het verticuteren te zaaien. Het beste is om eerst kalk te strooien. Als de kalkkorrels volledig zijn opgelost in de bodem, kun je bemesten. Wacht met het bemesten tot het gras ontkiemt is en je er voorzichtig overheen kan lopen zonder dat het beschadigd raakt.
Patrick - 26/02/2024 - 08:49
Beste,

Kan ik na het verticuteren meteen gras zaaien?

Kan ik best van te voren al kalk strooien of best nadien? Hoeveel tijd moet er tussen zitten? Want ik lees ook dat je best geen mest samen doet met kalk.

Met vriendelijke groeten,
Janssens Sabina
Sabina Janssens - 07/02/2024 - 10:34
Hoe lang kan er niet geparkeerd worden op ingezaaide parkeerplaatsen?
Meriam vd Zon - 27/09/2023 - 20:34
Ik wil reukgras zaaien, maar hoeveel heb je daarvan nodig per vierkante meter?
Ineke van den Berg - 21/03/2023 - 17:19

Laat een reactie achter