03/10/2019 - 13:30

Het gras verticuteren, wanneer en hoe?

Het gras verticuteren. Als gazonbezitter kom je er niet onderuit, want verticuteren is van belang om je gazon het jaarrond in een goede staat te behouden. Maar, hoe en wanneer moet je het gras nou precies gaan verticuteren? In deze blog proberen we het zo goed mogelijk uit te leggen, zodat jouw grasmat straks dichter en groener is dan dat van de buren! 

Wat is verticuteren?

Ieder gazon is vatbaar voor onkruiden en mos. Wanneer deze ongeregeldheden zich ophopen, vormt het gazon al snel een viltlaag. Een viltlaag is niks anders dan mosvorming en onkruid in het gazon. Deze viltlaag zit in de bovenlaag van het gazon. Wanneer deze laag de overhand neemt in het gazon, komt er weinig water, lucht en licht in de bodem terecht, met gevolg dat de bodemstructuur compleet ontregeld is. Het wordt hierdoor voor de graswortels steeds moeilijker om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Bij een langdurig tekort aan water, voeding en licht, zullen er uiteindelijk gele en/of kale plekken in het gazon ontstaan. Op een gegeven moment zal het gras zelfs compleet gaan verdwijnen. Door het gras te verticuteren zorg je er voor dat deze viltlaag uit de bodem verwijderd wordt, zodat het gras weer ongestoord voeding uit de bodem kan halen en voldoende groeipunten krijgt om goed te kunnen groeien.

Wanneer gras verticuteren?

Tijdens het verticuteren wordt het gras behoorlijk belast en aangetast. Het gazon heeft na de behandeling wat tijd nodig om te herstellen. We raden juist hierom aan om het gras te gaan verticuteren tijdens het groeiseizoen, dus in het voorjaar of in het najaar. Het is hierbij van belang dat de bodemtemperatuur minimaal 10 graden Celsius is. Wanneer de bodemtemperatuur lager dan 10 graden Celsius is, groeit het gras een stuk minder snel. Het zal dan veel langer duren voordat het gazon volledig herstelt is na het verticuteren. Mochten de temperaturen het toelaten, dan kun je dus in principe in februari al verticuteren. Denk er om dat de luchttemperatuur nooit gelijk is aan de bodemtemperatuur. Als de temperatuur in het voorjaar weer wat toeneemt en al enige tijd rond of boven de 10 graden Celsius schommelt, dan is dit nog geen garantie dat de bodemtemperatuur óók 10 graden is. Wil je graag verticuteren, maar spant het er om of de bodemtemperatuur wel op peil is? Misschien is het dan wel even verstandig om de bodemtemperatuur vooraf te meten om zeker te zijn van je zaak!

Mag je verticuteren als het gras nat is?

Afgeraden wordt om het gras te verticuteren bij te nat weer. Wanneer het gras ietwat vochtig/ nat is, dan zal het gras snel herstellen. Maar als het water nog op het gazon ligt, bestaat er een kans dat er grasklitten achterblijven in de verticuteermachine. Hierdoor kan de machine verstopt raken of zelfs kapot gaan. Daarnaast bestaat de kans ook, dat wanneer je nat gras verticuteert, er kans op spoorvorming is. Dit zorgt voor beschadiging aan je gazon. Kortom, je kunt beter niet gaan verticuteren als het gras nat is.

Wat heb je nodig voordat je begint met verticuteren? 

We hebben een lijstje voor je samengesteld met handige gereedschappen waarmee je de tuinklus binnen no-time achter de rug hebt.  

Het begint allemaal met grasmaaien. Je moet het gazon eerst kort maaien voordat je gaat verticuteren. Maai het gras op een hoogte van 3-5 centimeter. Je maakt het hier voor jezelf een stuk gemakkelijker mee. Wanneer het gras van te voren niet gemaaid is, zul je al gauw merken dat het een hele zware klus is.

Een tuinsproeier kan ook van pas komen. Zeker wanneer je het gras verticuteert tijdens een droge en warme periode, is het erg belangrijk om het gazon goed nat te houden. Voor kleinere gazons kun je dit doen met een zwenksproeier. Wanneer je een grote lap grond heeft, dan kun je het gras beter bewateren met een sectorsproeier. Je kunt een sectorsproeier eenvoudig met een piket in de grond bevestigen, maar er zijn ook sectorsproeiers op een poot. Graszaaddirect heeft voor zowel de kleine als voor de grote tuin een breed assortiment aan tuinsproeiers en druppelaars. Hieronder een selectie van onze best verkochte sproeiers:

Na het maaien kan het echte werk beginnen; je kunt nu het gras gaan verticuteren. Je kunt het op twee manieren aanpakken: met een verticuteermachine of met een verticuteerhark. Wanneer je een groot gazon hebt van meer dan 100 m², raden we aan om een verticuteermachine te gebruiken. Verticuteermachines zijn vrij prijzig. Voor een optimaal gazon onderhoud, verticuteer je het gras één of indien nodig, twee keer per jaar. Je kunt hiervoor ook prima een verticuteermachine huren bij je plaatselijke tuincentrum, dit scheelt natuurlijk een hoop kosten.  Heb je een ietwat kleiner gazon van minder dan 100 m²? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om het gras te gaan verticuteren met een verticuteerhark.

Hoe verticuteren met een verticuteermachine?

Kies je er voor om het gras te verticuteren met een verticuteermachine? Let er dan allereerst op dat je de verticuteermachine niet te diep instelt: alleen de bovenste centimeters van het gras moeten gesneden worden. De messen gaan tot ongeveer 1 centimeter diep de grond in. Dit is diep genoeg om de viltlaag te verwijderen. Je kunt nu, nadat je het gras gemaaid hebt, beginnen! Verticuteer het gazon in de lengte en loop zoveel mogelijk in rechte banen. Vervolgens kun je het gazon nogmaals verticuteren, maar nu in de breedte. Loop wederom weer in rechte banen. Net als bij het zaaien van gras, moet je ook bij het verticuteren van gras zowel in de lengte als in de breedte het gazon bewerken. Haal na het verticuteren de losse mos-resten uit het gazon.

verticuteermachine

Hoe verticuteren met een hark?

Gras verticuteren met een hark is – vanzelfsprekend – een stuk arbeidsintensiever dan wanneer je dit met een verticuteermachine doet. Maar voor de kleinere gazons kun je prima verticuteren met een verticuteer hark. In principe moet je net zo te werk gaan met een hark als met een verticuteermachine. Hark de messen niet dieper dan 1 centimeter in de grond. Hark zowel in de lengte als in de breedte (wederom in rechte banen). Hark na het verticuteren met een normale hark het losse mos en onkruid uit het gazon.

verticuteerhark

Het gazon doorzaaien na het verticuteren

Het gazon ziet er nu kaal uit. Dit is geen probleem: het gazon neemt nu, na het verticuteren, extra licht en lucht op; dit zorgt er alleen maar voor dat het gazon zich sneller herstelt. Meestal is het wel nodig om de kale plekken bij te zaaien. We hebben hier speciale herstelgrasmengsels voor in ons assortiment. Deze mengsels bevatten over het algemeen een hoog percentage Engels raaigras. Dit grassoort ontkiemt na een paar weken al zodat je snel weer een dichte graszode hebt - met een hoge betredingstolerantie. We hebben een speciale blog geschreven over hoe je gras kunt zaaien.

Graszaad voor het doorzaaien van gazons na het verticuteren

Welke mest gebruiken na het verticuteren?

Nadat je het gras hebt geverticuteerd kun je vervolgens het beste gazonkalk strooien. Zoals we eerder al aangaven, groeit mos en onkruid snel op te zure bodems. Bodems verzuren van nature. Je kunt dit verzuring proces langer uitstellen in de toekomst door het ontzuren van de bodem met een kalk meststof. Kalk heeft namelijk een neutraliserende waarde en dit zorgt ervoor dat de pH-waarde (zuurgraad) van de bodem op peil is. Hieronder hebben we een aantal soorten gazonkalk tentoongesteld. Deze meststoffen zijn voorzien van magnesium. Door het toegevoegde magnesium krijgt jouw gazon een stralendgroene uitstraling.

Na het verticuteren bemesten met DCM Gazon pur

Nadat je het gazon bekalkt hebt, is het een mooie vervolgstap om DCM Gazon pur te strooien tijdens de zomermaanden. Tijdens deze warme maanden nemen de graswortels extra veel voedingsstoffen op uit de bodem. Om uitputting van de bodem te voorkomen gebruik je DCM Gazon pur. Deze organisch-minerale meststof bevat de belangrijkste NPK-voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn dé bouwstenen die grasplanten nodig hebben om goed te kunnen groeien. Daarnaast heeft DCM Gazon pur een indirecte werking tegen mos.

 

Wanneer je kunstmest strooit, loop je het gevaar dat het verbrand tijdens de warme zomermaanden. Organische meststoffen hebben geen verbrandingsrisico. Deze biologische meststoffen hebben een lange, gelijkmatige werking tot wel 3 maanden lang. Naast dat het het gras voedt, draagt het voeding ook nog eens bij aan het bodemleven. Een win-win situatie dus! 

Reacties

Groot grasveld 350 meter cultiveren en alle nodige doen
Demey Roger - 26/07/2022 - 11:25
Beste,
Ik ga deze week mijn gras verticuteren (300m2). Verleden week gesproeid tegen mos (10%).
Ik zal dan hier en daar moeten bij zaaien met herstelgras . mag ik dan nog gazonkalk met magnesium
mijn gras bemesten ? Ik ben ook van plan eens mijn gras machinaal te beluchten . moet ik nu beluchten
of in het najaar ?
Vriendelijke groeten ,
Massin roger.
Massin Roger - 13/03/2022 - 17:34

Laat een reactie achter