03/10/2019 - 13:30
Verticuteren, hoe en wanneer?

Het gras verticuteren. Als gazonbezitter kom je er niet onderuit. Ieder gazon is vatbaar voor onkruiden en mos. Wanneer deze ongeregeldheden zich ophopen, vormt het gazon al snel een viltlaag. Een viltlaag is niks anders dan mosvorming en onkruid in het gazon. Wanneer deze laag de overhand neemt in het gazon, komt er weinig water, lucht en licht in de bodem terecht, met gevolg dat de bodemstructuur compleet ontregeld is. Het wordt hierdoor voor de graswortels steeds moeilijker om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Uiteindelijk zullen er gele en/of kale plekken ontstaan. Op een gegeven moment zal het gras zelfs compleet gaan verdwijnen. Het is dus van cruciaal belang om het gazon te verticuteren. Maar, hoe en wanneer kun je het gazon nou het beste gaan verticuteren? In deze blog proberen we het zo goed mogelijk uit te leggen, zodat jouw grasmat straks dichter en groener is dan dat van de buren! 

 

Wanneer verticuteren? 

Tijdens het verticuteren wordt het gras behoorlijk belast en aangetast. Het gazon heeft na de behandeling wat tijd nodig om te herstellen. We raden juist hierom aan om te gaan verticuteren tijdens het groeiseizoen, dus in het voorjaar of in het najaar. het is van belang dat de bodemtemperatuur boven 10 graden Celsius is. Wanneer de bodemtemperatuur lager dan 10 graden is, groeit het gras niet. De luchttemperatuur is nooit gelijk aan de bodemtemperatuur, dus het is verstandig om de bodemtemperatuur vooraf te meten als de temperaturen rond de 10 graden schommelen. 

Tip: Afgeraden wordt om te verticuteren bij te nat weer. Wanneer het gras ietwat vochtig/ nat is, dan zal het gras snel herstellen. Maar als het water nog op het gazon ligt, bestaat er een kans dat er grasklitten achterblijven in de verticuteermachine. Hierdoor kan de machine verstopt raken of zelfs kapot gaan. 

 

Wat heb je nodig voordat je begint met verticuteren? 

We hebben een lijstje voor je samengesteld met handige gereedschappen waarmee je de tuinklus binnen no-time achter de rug hebt.  

1. Een grasmaaier. Voordat je begint, is het belangrijk dat je het gazon kort afmaait. Maai het gras op een hoogte van 3-5 centimeter. Je maakt het jezelf hier een stuk makkelijker mee. Wanneer het gras niet gemaaid word, zal je merken dat het een hele zware klus word. Ben je toevallig op zoek naar een grasmaaier, of is uw maaier wellicht aan vervanging toe? Neem dan eens een kijkje bij ons op de webshop. 

De beste elektrische grasmaaiers

2. Een verticuteermachine /verticuteerhark. Verticuteren met de hand is een behoorlijk arbeidsintensieve optie. Kleine gazons kun je prima met een hark bewerken. Met een verticuteerhark kan je het mos uit de grond snijden waardoor het gras meer groeipunten krijgt.  

Wanneer je een groot gazon hebt van meer dan 100 m², raden we aan om een verticuteermachine te gebruiken. Verticuteermachines zijn vrij prijzig. Voor een optimaal gazon onderhoud, verticuteer je het gras één keer per jaar of per twee jaar. Je kunt hiervoor ook prima een verticuteermachine horen bij je plaatselijke tuincentrum, dit scheelt natuurlijk een hoop kosten. 

 

verticuteermachine

 

3. Een tuinsproeier. Wanneer je verticuteert tijdens een droge en warme periode, is het erg belangrijk om het gazon goed nat te houden. Voor kleinere gazons kun je dit doen met een zwenksproeier. Wanneer je een grote lap grond heeft, dan kun je het gras beter bewateren met een sectorsproeier. Je kunt een sectorsproeier eenvoudig met een piket in de grond bevestigen, maar er zijn ook sectorsproeiers op een poot. 

Handige sectorsproeiers voor het bewateren van je gazon

 

Hoe moet je het gazon nou op de juiste manier verticuteren? 

Zorg er allereerst voor, dat je voor het verticuteren eerst het gazon maait. Voor een optimaal resultaat raden we aan om te maaien op een hoogte van 3 tot 5 centimeter. Verticuteer het gazon vervolgens in de lengte, en zo veel mogelijk in rechte banen. Let hier bij op dat je de verticuteermachine niet te diep instelt: alleen de bovenste centimeters van het gras moet gesneden worden. 

Wanneer het gehele gazon is geverticuteerd, dan moet dit nogmaals gebeuren, maar dan in tegengestelde richting. Om het te perfectioneren kun je het gazon nog een keer goed harken, om al de overgebleven delen mos te verwijderen. 

 

Het gazon is geverticuteerd... En nu? 

Het gazon ziet er nu kaal uit. Dit is geen probleem: het gazon neemt nu, na het verticuteren, extra licht en lucht op; dit stimuleert de groeiversnelling van herstel. Het is hierbij uiteraard van belang om gras bij te zaaien en om de juiste bemesting te nuttigen op het gazon. We hebben speciale herstelgras mengsels in ons assortiment. Deze mengsels bevatten over het algemeen een hoog percentage Engels raaigras. Dit grasras komt snel op en heeft een hoge betredingstolerantie. We hebben een speciale blog geschreven over hoe je gras kunt zaaien.

Het beste is om te verticuteren in combinatie met het strooien van kalk. Zoals we eerder al aangaven, groeit mos en onkruid snel op te zure bodems. Bodems verzuren van nature. Je kunt dit verzuring proces langer uitstellen in de toekomst door het ontzuren van de bodem met een kalk meststof. Hieronder onze top 3.

Aangeraden kalk bij het verticuteren

Een mooie vervolgstap is om een bemesting te strooien tijdens de zomermaanden. Tijdens deze warme maanden nemen de graswortels extra veel voedingsstoffen op uit de bodem. Om uitputting van de bodem te voorkomen, kun je een organische mest strooien. Wanneer je kunstmest strooit, loop je het gevaar dat het verbrand tijdens de warme maanden. Organische meststoffen hebben geen verbrandingsrisico. Deze meststoffen hebben een lange, gelijkmatige werking tot wel 3 maanden lang. Naast dat het het gras voedt, draagt de voeding ook nog eens bij aan het bodemleven. Een win-win situatie dus! 

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter