Het gras verticuteren, wanneer en hoe?
03/10/2019 - 13:30

Het gras verticuteren, wanneer en hoe?

Verticuteren kun je leren! Als gazonbezitter kom je er niet onderuit, want verticuteren is van belang om je gazon het hele jaar in een goede staat te behouden. Maar hoe en wanneer moet je je gazon precies gaan verticuteren? In deze blog proberen we het zo goed mogelijk uit te leggen, zodat jouw grasmat straks dichter en groener is dan dat van de buren!

Wat is verticuteren?

Verticuteren is een woord dat ontleend is aan de Engelse woorden “vertical cut”. Hieruit kunnen we dus al opmaken dat het gaat om het verticaal maaien (of letterlijk vertaald: snijden) van de toplaag van het gazon. Van verticuteren is de betekenis dus letterlijk de definitie. Door het gras te verticuteren zorg je ervoor dat opgehoopt mos en onkruid, dood of geel gras en andere ongewenste materialen uit de bodem verwijderd worden. Op die manier zorg je ervoor dat het gras weer ongestoord voeding uit de bodem kan halen en gezond door kan groeien.

Waarom moet je verticuteren?

Met verticuteren haal je de viltlaag uit het gazon die zich in de loop der tijd heeft kunnen vormen. Deze laag heeft zich opgehoopt tussen levende grassprieten en zitten deze sprieten flink in de weg. Als je de viltlaag niet met enige regelmaat verwijdert, kun je dus rekenen op problemen met de groei van je gras. Ook zal de bodem minder goed doorlaatbaar zijn waardoor water voor flink wat problemen kan zorgen. Denk hierbij aan wortelrot, schimmels en ziekten. Dit zijn natuurlijk belemmeringen die je jouw gazon absoluut niet aan wil doen.

Ook kan de viltlaag een ware broedplaats worden voor ongedierte. Dit ongedierte kan op zijn beurt weer zorgen voor flinke beschadigingen in het gras. Door het verwijderen van de viltlaag uit je gezonde gras, biedt je deze meer voedingsstoffen en zuurstof. Je gazon krijgt door het verticuteren dus beter de kans om in goede conditie te komen.

Wanneer er regelmatig mensen, kinderen en huisdieren leven en spelen op je gazon, wil je natuurlijk wel dat deze gezond is. Een gezond gazon zal zorgen voor veerkrachtig gras dat goed bestand is tegen betreding en slijtage. Des te mooier je gazon, des te meer plezier jij en al je dierbaren ervan kunnen hebben!

Wanneer gras verticuteren?

Tijdens het verticuteren wordt het gras behoorlijk belast en aangetast. Het gazon heeft na de behandeling wat tijd nodig om te herstellen. We raden juist hierom aan om het gras te gaan verticuteren tijdens het groeiseizoen. De beste tijd om te verticuteren is dus in het voorjaar of in het najaar.

Gazon verticuteren in het voorjaar of najaar

Het is van belang dat de bodemtemperatuur minimaal 10 graden Celsius is. Wanneer de bodemtemperatuur lager dan 10 graden is, groeit het gras een stuk minder snel. Het zal dan veel langer duren voordat het gazon volledig hersteld is na het verticuteren. Mochten de temperaturen het toelaten, dan kun je dus in principe in februari al verticuteren!

Denk erom dat de luchttemperatuur nooit gelijk is aan de bodemtemperatuur. Als de temperatuur in het voorjaar weer wat toeneemt en al enige tijd rond of boven de 10 graden schommelt, dan is dit nog geen garantie dat de bodemtemperatuur óók 10 graden is. Wil je graag verticuteren, maar spant het erom of de bodemtemperatuur wel op peil is? Dan is het verstandig om de bodemtemperatuur vooraf te meten om zeker te zijn van je zaak. Wanneer te verticuteren is dus afhankelijk van verschillende factoren.

Nieuw gazon verticuteren

We krijgen regelmatig de vraag of je een nieuw gazon ook zou moeten verticuteren. Het antwoord hierop is: nee, niet in het eerste jaar. Gras heeft altijd de tijd nodig om sterk te worden en te groeien. De wortels moeten zich vestigen in de bodem voordat je aan de slag kunt met verticuteren, anders zou het jonge gras te snel beschadigd raken. Wij raden daarom af om een nieuw gazon te verticuteren tot het minstens 1 jaar oud is.

Mag je verticuteren als het gras nat is?

Hier kunnen we kort maar krachtig in zijn. Het is niet verstandig om te verticuteren wanneer je gras nog nat is. Je wil namelijk geen grasklitten achterlaten in je verticuteermachine, waardoor deze vast kan lopen of zelfs kapot kan gaan. Bovendien, als je gras te nat is, kun je ook nog eens spoorvorming krijgen en dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de gezondheid van je gazon. Dus wij hanteren de regel: verticuteren bij droog weer is het beste. Het gazon mag wel vochtig zijn, maar niet té nat. Verticuteren doe je pas als het gras opgedroogd is. Dat is het beste voor je gazon, voor je verticuteermachine en waarschijnlijk ook voor je eigen humeur!

Hoe vaak moet je verticuteren?

Het hangt van veel verschillende factoren af hoe vaak je moet verticuteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kwaliteit van je bodem of de betreding van het gazon. In de meeste gevallen is het verstandig om je gazon één keer per jaar te verticuteren. Merk je echter dat je gazon al gauw een dikke laag vilt opbouwt, dan kun je proberen of het beter is om je gazon eens in de 6 maanden te verticuteren. Ook is het mogelijk dat je gazon juist een goede bodemstructuur heeft en dus minder vaak geverticuteerd hoeft te worden. In dit geval heb je de optie om je gazon één keer per twee jaar (en soms zelfs nog meer jaren) te verticuteren.

Hoe moet je gras verticuteren?

In principe is het verticuteren van gras niet erg moeilijk, maar je moet uiteraard wel even weten hoe te verticuteren en welk tuingereedschap je hiervoor nodig hebt. Hieronder hebben wij een aantal stappen gezet om je gras te verticuteren.

1. Het begint allemaal met grasmaaien. Je moet het gazon eerst kort maaien voordat je gaat verticuteren. Maai het gras op een hoogte van 3-5 centimeter. Je maakt het hier voor jezelf een stuk gemakkelijker mee. Wanneer het gras van tevoren niet gemaaid is, zul je al gauw merken dat het een hele zware klus is.

2. Een tuinsproeier kan ook van pas komen. Zeker wanneer je het gras verticuteert tijdens een droge en warme periode, is het erg belangrijk om het gazon goed nat te houden. Voor kleinere gazons kun je dit doen met een zwenksproeier. Wanneer je een grote lap grond hebt, dan kun je het gras beter bewateren met een sectorsproeier. Je kunt een sectorsproeier eenvoudig met een piket in de grond bevestigen, maar er zijn ook sectorsproeiers op een poot. Graszaaddirect heeft voor zowel de kleine als voor de grote tuin een breed assortiment aan tuinsproeiers en druppelaars.

3. Kies tussen een verticuteermachine of een verticuteerhark (lees in het kopje hieronder welke je het beste kunt kiezen).

4. Begin in één hoek van je gazon om vervolgens systematisch naar de andere kant toe te werken in rechte banen. Je gaat dus eerst in de lengte mee en daarna in de breedte. Doe dit niet te snel maar juist met beleid! Wanneer je te diep in de bodem snijdt, zal dit je gazon alleen maar beschadigen.

Verticuteren met een verticuteermachine

Kies je ervoor om het gras te verticuteren met een verticuteermachine? Let er dan op dat je de verticuteermachine niet te diep instelt: alleen de bovenste centimeters van het gras moeten gesneden worden. De messen gaan tot ongeveer 1 centimeter diep in de grond. Dit is diep genoeg om de viltlaag te verwijderen.

verticuteermachine

Je kunt nu, nadat je het gras gemaaid hebt, beginnen! Verticuteer het gazon in de lengte en loop zoveel mogelijk in rechte banen. Vervolgens kun je het gazon nogmaals verticuteren, maar nu in de breedte. Loop wederom weer in rechte banen. Net als bij het zaaien van graszaad, moet je ook bij het verticuteren van gras zowel in de lengte als in de breedte het gazon bewerken. Haal na het verticuteren de losse mosresten uit het gazon.

Verticuteren met een hark

Gras verticuteren met een hark is – vanzelfsprekend – een stuk arbeidsintensiever dan wanneer je dit met een verticuteermachine doet. Maar voor de kleinere gazons kun je prima verticuteren met een verticuteerhark zoals de Talen Tools - Verticuteerhark. Grotere gazons zijn uiteraard alsnog een optie, dan hoef je die dag tenminste niet meer naar de sportschool!

In principe moet je net zo te werk gaan met een verticuteerhark als met een verticuteermachine. Hark de messen niet dieper dan 1 centimeter in de grond. Hark zowel in de lengte als in de breedte (wederom in rechte banen). Hark na het verticuteren met een normale hark het losse mos en onkruid uit het gazon.

verticuteerhark

Wat te doen na het verticuteren?

Na het verticuteren ben je nog niet gelijk klaar. Zowel de voorbereiding als het afronden van het verticuteren zijn erg belangrijk. Hieronder vind je enkele tips over wat je zou moeten doen na het verticuteren:

1. Verwijder het aangeharkte organische materiaal van het gazon. Op deze manier zorg je ervoor dat het gras kan blijven ademen. Mocht je dit niet doen, dan heb je de kans dat je gras zal verstikken.

2. Bewater het gazon om op die manier het gras te herstellen. Het is belangrijk om niet te veel en niet te weinig water te geven. Bij te veel water kun je last krijgen van wortelrot en bij te weinig water zal de bodem te droog worden.

3. Wacht met maaien tot het gras weer voldoende is hersteld. Na het verticuteren is het gras kwetsbaar en heeft het tijd nodig om te herstellen. Wacht minstens een week voordat je weer begint met maaien en maai het gras niet te kort om verdere beschadiging te voorkomen.

Het gazon doorzaaien na het verticuteren

Het gazon ziet er nu misschien wat kaal en levenloos uit. Maar maak je geen zorgen: het gazon neemt nu, na het verticuteren, extra licht en lucht op. Dit zorgt er alleen maar voor dat het gazon zich sneller herstelt! Meestal is het wel nodig om de kale plekken bij te zaaien. We hebben hier speciale herstelgrasmengsels voor in ons assortiment. Deze mengsels bevatten over het algemeen een hoog percentage Engels Raaigras. Dit grassoort ontkiemt na een paar weken al zodat je snel weer een dichte graszode hebt met een hoge betredingstolerantie. Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij ook een blog geschreven over hoe je gras kunt zaaien!

Bemesten na het verticuteren

Nadat je het gras hebt geverticuteerd, kun je vervolgens het beste gazonkalk strooien. Zoals we eerder al aangeven, groeit mos en onkruid snel op te zure bodems. Bodems verzuren van nature. Je kunt dit verzuringsproces langer uitstellen in de toekomst door het ontzuren van de bodem met kalkmeststof. Kalk heeft namelijk een neutraliserende waarde en dit zorgt ervoor dat de pH-waarde (zuurgraad) van de bodem op peil is. Hieronder hebben we een aantal soorten gazonkalk tentoongesteld. Deze meststoffen zijn voorzien van magnesium. Door het toegevoegde magnesium krijgt jouw gazon een stralend groene uitstraling.

Nadat je het gazon bekalkt hebt, is het een mooie vervolgstap om Summer - Organische gazonmest te strooien tijdens de zomermaanden. Tijdens deze warme maanden nemen de graswortels extra veel voedingsstoffen op uit de bodem. Om uitputting van de bodem te voorkomen gebruik je dus een goede meststof die aansluit op de voedingsbehoeften van het jaar. De organische meststof Spring bevat de belangrijkste NPK-voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn de bouwstenen die grasplanten nodig hebben om goed te kunnen groeien.

Wanneer je gazonmest strooit, loop je het gevaar dat het verbrandt tijdens de warme zomermaanden. Organische meststoffen hebben geen verbrandingsrisico. Deze biologische meststoffen hebben een lange, gelijkmatige werking tot wel drie maanden lang. Naast dat het het gras voedt, draagt de voeding ook nog eens bij aan het bodemleven. Een win-winsituatie dus!

Bewateren na het verticuteren

Ja, het is belangrijk om het gazon na het verticuteren voldoende water te geven om het gras te helpen herstellen. Tijdens je tuin verticuteren worden kleine gaatjes in de bodem gemaakt, waardoor water beter kan doordringen tot de wortels van het gras. Het is dus een goed moment om je gazon te sproeien en de wortels van het gras dieper in de grond te laten groeien. Bewateren kan je makkelijk zelf doen met een tuinslang of een sproeier. 

Na het verticuteren is het aanbevolen om het gazon de eerste week regelmatig water te geven om de bodem vochtig te houden, maar niet te veel water te geven om te voorkomen dat het gras gaat rotten. Houd de bodem vochtig en controleer of er geen plassen op het gazon staan.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de frequentie van bewateren afhangt van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden, de grondsoort en de behoeften van het gras. Over het algemeen is het beter om het gazon diep en minder vaak te bewateren, in plaats van oppervlakkig en vaak. Hierdoor worden de wortels van het gras gestimuleerd om dieper in de grond te groeien, waardoor het gras beter bestand is tegen droogte.

De voordelen van verticuteren

Ondertussen mogen we wel concluderen dat het verticuteren van je gazon veel voordelen met zich meebrengt! Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij deze nog even voor jou op een rijtje gezet. 

  • Bevordert de gezondheid van je gazon.
  • Verbetert de algehele luchtcirculatie.
  • Stimuleert de nieuwe groei van gezond gras.
  • Voorkomt schimmel, wortelrot en verschillende ziektes.
  • Verwijdert een grote viltlaag met mos, onkruid en dode grassprieten.
  • Voorkomt een broedplaats voor ongedierte in je gazon.
  • Draagt bij aan jouw droomtuin waar jij met alle plezier mensen wilt ontvangen!

 

Kortom, verticuteren is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een gezond, groen en mooi gazon. Des te gezonder je gazon, des te trotser je er op zal zijn! Mocht je toch nog advies nodig hebben, neem dan gerust contact op met onze specialisten. Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag verder met het realiseren van jouw droomtuin.

Reacties

Groot grasveld 350 meter cultiveren en alle nodige doen
Demey Roger - 26/07/2022 - 11:25
Beste,
Ik ga deze week mijn gras verticuteren (300m2). Verleden week gesproeid tegen mos (10%).
Ik zal dan hier en daar moeten bij zaaien met herstelgras . mag ik dan nog gazonkalk met magnesium
mijn gras bemesten ? Ik ben ook van plan eens mijn gras machinaal te beluchten . moet ik nu beluchten
of in het najaar ?
Vriendelijke groeten ,
Massin roger.
Massin Roger - 13/03/2022 - 17:34

Laat een reactie achter