Het gazon bemesten
09/07/2020 - 13:45
Laatste update: 16/07/2025

Het gazon bemesten

Een gezond gazon begint bij de juiste voeding. Toch denken veel mensen dat bemesten niet nodig is. Zonde! Want wie zijn gras goed bemest, geniet van een volle, groene grasmat zonder mos en onkruid. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit waarom, wanneer en hoe je het beste je gazon kunt bemesten.

Inhoud

Waarom is het belangrijk om je gazon te bemesten?

Gras heeft niet alleen zonlicht en water nodig, maar ook voedingsstoffen. Door maaien en weersinvloeden raakt de bodem van je gazon uitgeput. Zonder goed gazononderhoud met bemesting verliest het gras zijn kracht, ontstaan kale plekken en krijgt mos vrij spel. Met regelmatige gazonmest:

  • blijft het gazon dicht en sterk;
  • verhoog je de weerstand tegen ziekten, droogte en kou;
  • stimuleer je herstel na schade;
  • geef je het gras die donkergroene kleur waar je trots op kunt zijn.

Wanneer en hoe vaak gras bemesten?

Bemest je gazon drie tot vijf keer per jaar, in het voorjaar, zomer en najaar, afhankelijk van de bodemconditie. Gebruik seizoensgebonden bemesting voor optimaal resultaat.

Concreet houdt dit in om speciale gazonmeststoffen te gebruiken die goed aansluiten op de tijd van het jaar. Seizoensgebonden bemesting verhoogt de efficiëntie en het uiteindelijke strooiresultaat. Je houdt tenslotte rekening met de voedingsbehoeften van gras, die per seizoen verschillen.

Gras bemesten in het voorjaar

Tussen februari en mei heeft het gras een oppepper nodig. Houd de weerberichten in de gaten, want het is wel een vereiste dat het gras groeit. De voorjaarsronde is de belangrijkste bemestingsronde van het jaar. Tuinonderhoud in het voorjaar is van belang om onder andere je gazon een goede start te geven. 

Voorjaarsmests bevat veel stikstof en dat helpt het gazon om snel te herstellen van de winter en krachtig te groeien. 

 

Gras bemesten in de zomer

Veel tuiniers slaan de meststof in de zomer over. Maar onthoud dat de zomer stressvol is voor je gras. Denk aan hitte, droogte en intensief gebruik. Een zomerbemesting houdt je gazon sterk en egaal groen. Strooi bij voorkeur in mei of juni, maar let wel op dat je niet in volle zon bemest. Dit kan leiden tot verbranding. 

 

Gras bemesten in het najaar

Na een drukke zomer heeft het gazon tijd nodig om te herstellen. Najaarsmest, rijk aan kalium, bereidt het gras voor op de winter en vermindert mosvorming. Je bereidt je gazon als het ware voor op de komende winter.

Een najaarsmest is niet gericht op grasgroei, maar op het zogenaamd ‘afharden’ van je gazon. Je vormt een beschermingslaag die weerstand biedt tegen vorst en winterse kou. Na de winter kun je weer genieten van een frisgroen gazon dat vrij is van mos.

 

Welke mest voor gras gebruiken?

Wat de beste gazonmest is om te kopen, hangt af van een aantal factoren. Het verschil tussen meststoffen is te verklaren door de samenstelling. De NPK-samenstelling is hierbij leidend:

  • N (stikstof) stimuleert groei
  • P (fosfor) bevordert wortelontwikkeling
  • K (kalium) verbetert de weerbaarheid

Lees meer in ons artikel: Wat is NPK meststof?

Waar een voorjaarsmest zich kenmerkt door een hoge hoeveelheid stikstof, ligt bij najaarsmest de nadruk op kalium. Twijfel je nog welke bemesting je het beste kunt gebruiken? Lees dan ook eens het artikel: Welke meststoffen moet ik kiezen voor mijn tuin?

Organische mest of kunstmest?

We kunnen onderscheid maken tussen organische mest en kunstmest. Laten we beginnen met de ‘klassieke’ kunstmest.

  • Kunstmest werkt snel, maar kan bij overdosering schade veroorzaken.
  • Organische mest voedt de bodem duurzaam en werkt langdurig door.

Op de lange termijn is organische mest een betere keuze, omdat je hiermee niet alleen de plant voedt, maar ook de bodem verbetert. Met deze meststoffen kun je milieubewust tuinieren. Wil je het gazon een snelle boost geven? Dan is kunstmest een uitstekend alternatief. In het artikel: ‘Organische meststoffen versus chemische meststoffen’ gaan we uitgebreid in op de eigenschappen en de voor- en nadelen van deze twee soorten.

Wanneer gazon bemesten en kalken?

Gazonkalk en gazonmest zijn meststoffen die elkaar goed aanvullen. Gras groeit slecht op zure bodems. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem, zodat voeding beter opgenomen wordt. Kalk eerst, mest daarna. Of kies voor een 2-in-1 product.

 

Gras zaaien en bemesten

Voorafgaand aan of tijdens het zaaien kun je de grond verbeteren met een meststof. Dit kan met een bodemverbeteraar. Dit zijn producten die een hoog organischestofgehalte hebben en, zoals de naam doet vermoeden, de grond verbeteren. De pas gezaaide graszaden zullen sneller en beter groeien. Een gezonde bodem verlaagt ook de kans op schimmels en ziekten.

Gazon bemesten bij regen

Veel tuiniers denken dat het goed is om het gras te voeden tijdens een regenbui. Het klopt dat meststof sneller oplost als het water krijgt. Echter loop je bij een flinke bui wel het gevaar dat de meststof wegspoelt, al voordat deze zijn werk doet.

Houd de weerberichten dus goed in de gaten! Als er een paar millimeter regen valt, dan is dit zeker gunstig. Bij langdurige regenval raden we echter af om het gazon te bemesten.

Hoe moet ik mijn gras bemesten?

Door onderstaande stappen te volgen:

Stap 1: Bodemanalyse

Voordat je begint met bemesten, is het handig om de bodem te analyseren. Je kunt eenvoudig een bodemanalyse uitvoeren met behulp van een bodemtester. Hiermee kun je de zuurgraad en voedingstoestand van de bodem meten. Het helpt je om een gericht bemestingsplan te maken. 

Aanrader:

 

 

Stap 2: Voorbereiden

Nu kun je het volgende voorbereidend werk doen, namelijk het gras maaien. Maak je gazon ook meteen bladvrij. Als onkruid en mos een prominente plek innemen, kun je overwegen om het gras te verticuteren. Dit kan met behulp van een verticuteerhark of verticuteermachine.

Aanrader:

 

Stap 3: Bemesten

Het is nu tijd om de gazonmest te strooien. Bekijk de dosering op de verpakking van de meststof en bepaal de hoeveelheid met behulp van een maatbeker of weegschaal. Zorg vervolgens voor een gelijkmatige verdeling van het strooigoed. Je kunt de mestkorrels strooien met de hand. Ons advies is om gebruik te maken van een strooiwagen.

Aanrader:

 

 

Stap 4: Sproeien

De laatste stap is om het gazon te besproeien met tuingereedschap zoals een sectorsproeier of tuinsproeier met nevelfunctie.

Aanrader:

 

Conclusie 

Nog even alles op een rijtje! Bemesten doe je eenvoudig en snel middels het onderstaande vierstappenplan:

gras bemesten

Gazon bemesten: schema

Een tip die we jou mee willen geven, is om voor het tuinseizoen een gazononderhoud kalender te maken. Het gras bemesten is slechts één onderdeel van tuinonderhoud. Er zijn nog andere tuinklusjes waar je misschien nog niet aan gedacht hebt. Voorbeelden hiervan zijn het gazon beluchten en verticuteren. Achter een mooi gazon schuilt een uitgekiend plan. In een aantal stappen maak je van een gazon het visitekaartje van je tuin.

gazon bemesten schema

Reacties

Het beste is om eerst kalk te strooien. Zodra de kalkkorrels volledig zijn opgelost in de bodem, dan kunt u gazonmest strooien. Kalk breekt de mest niet af, maar zorgt er juist voor dat andere meststoffen beter worden opgenomen. Kalk kan prima gecombineerd worden met koemestkorrels. Deze meststoffen sluiten perfect op elkaar aan.
Patrick - 24/05/2023 - 09:14
Beste, moerde kalk helemaal opgelost zijn om te mesten. Is het niet zo dat de kalk de mest afbreekt. Kunnen kalk en koemest samen gegeven worden (of een week later) in het begin van het seizoen, voor het maaien. Alvast bedankt. Groeten, Kurt
Kurt - 05/05/2023 - 14:37