Groenbemesters

Groenbemesters geven voedingsstoffen af die de bodemstructuur verbetert. Een groenbemester zorgt er voor dat voedingsstoffen langer aanwezig blijven in de grond en dat onkruid minder kans krijgt om de kop uit te steken.
Lees meer...
40 producten
Filteren
MRS Seeds & Mixtures
Winterrogge
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Facelia - Phacelia tanacetifolia
Vanaf: 18,95
MRS Seeds & Mixtures
Witte Klaver
Vanaf: 11,95
MRS Seeds & Mixtures
Rode Klaver - Trifolium pratense
Vanaf: 19,95
MRS Seeds & Mixtures
Engels Raaigras - Lolium perenne
Vanaf: 13,95
MRS Seeds & Mixtures
Cichorei ‘Choice’ - Cichorium
Vanaf: 38,95
MRS Seeds & Mixtures
Luzerne - Medicago sativa
Vanaf: 21,95
MRS Seeds & Mixtures
Gele mosterd
Vanaf: 14,95
MRS Seeds & Mixtures
Timotheegras - Phleum pratense
Vanaf: 19,95
MRS Seeds & Mixtures
Inkarnaat Klaver - Trifolium incarnatum
Vanaf: 17,95
MRS Seeds & Mixtures
Vezelhennep - Cannabis sativa L.
Vanaf: 31,95
MRS Seeds & Mixtures
Japanse Haver
Vanaf: 12,95
MRS Seeds & Mixtures
Bladrammenas
Vanaf: 14,95
MRS Seeds & Mixtures
Afrikaantjes - Tagetes Patula
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Esparcette - Onobrychis viciifolia
Vanaf: 10,95
MRS Seeds & Mixtures
Roodzwenkgras Fors - Festuca rubra rubra
Vanaf: 20,95
MRS Seeds & Mixtures
Bladkool
Vanaf: 17,95
MRS Seeds & Mixtures
Festulolium
Vanaf: 17,95
MRS Seeds & Mixtures
Boekweit
Vanaf: 14,95
MRS Seeds & Mixtures
Veldbeemdgras - Poa pratensis
Vanaf: 24,95
MRS Seeds & Mixtures
Gewoon Struisgras - Agrostis capillaris
Vanaf: 27,95
MRS Seeds & Mixtures
Beemdlangbloem - Festuca pratensis
Vanaf: 22,95
MRS Seeds & Mixtures
Smalle Weegbree - Plantago lanceolata
Vanaf: 36,95

Groenbemesters

Groenbemesters zijn gewassen die gezaaid kunnen worden voor het behouden en stimuleren van een goede bodemstructuur. Door groenbemesting toe te passen heb je een duurzame moestuin binnen handbereik. Groenbemesters voegen namelijk veel organische stoffen toe aan de bodem. Deze organische stoffen zorgen ervoor dat de bodem beter bewerkbaar is. Groenbemesters beschermen de bodem tegen erosie en zorgen voor een algeheel betere vochthuishouding. Naast het verbeteren van de grond brengt het zaaien van groenbemesters nog veel meer voordelen met zich mee!

Wat is groenbemesting?

Groenbemesters zijn gewassen/planten die snel groeien. Hierom wordt groenbemesting in de professionele sector op akkers vaak ingezet als tussengewas, tussen de teelten van de hoofdgewassen. Je kunt groenbemesters ook voor particulier gebruik toepassen. Groenbemesters, die vaak gezaaid worden ter vervanging van kunstmest, maken biologisch (moes)tuinieren een stuk gemakkelijker.

Soorten groenbemesters

We maken onderscheid tussen diverse soorten groenbemesting: vlinderbloemigen, kruisbloemigen, grassen en overige groenbemesters. Hieronder hebben we per soort een aantal populaire gewassen voor je op een rijtje gezet.

Vlinderbloemigen

Vlinderbloemige groenbemesters worden gezaaid doordat deze een uitstekend vermogen hebben om stikstof aan te voeren. De stikstofprijzen zijn inmiddels de pan uitgerezen naar aanleiding van de enorme stijging van grondstoffen voor de gasproductie. Gelukkig bieden vlinderbloemigen niet alleen een duurzamere oplossing, maar ook een goedkopere oplossing!

Witte klaveris een gewas dat de bemesting regelt door het gras te voeden met stikstof. Witte klaver wordt regelmatig doorgezaaid in bestaande graslanden waar koeien grazen. Door de toevoeging van witte klavers wordt het gras verrijkt met eiwitten, waardoor het dus smaakvoller wordt voor de koeien. Dit levert een hogere melkopbrengst op.

Blauwe zoete lupine – is een gewas met prachtige bloemen dat vroeg opkomt en een prominente plek inneemt. De blauwe lupine is een stikstofbinder dat goed bestand is tegen schimmels en ziekten. Deze groenbemesters stellen weinig eisen aan de bodem, maar vertoeven het beste op kalkarme grond.

Kruisbloemigen

Kruisbloemige groenbemesters verbeteren de bodemvruchtbaarheid en verhogen de weerstand van het gewas. Je verhoogt hiermee de opbrengst van de oogst en verlaagt de kans op schade door ziekten en schimmels.

Gele mosterd – vormt binnen no-time een goede grondbedekking. Door de vlotte opkomst onderdrukt deze groenbemester de groei van onkruid. Gele mosterd wordt doorgaans gebruikt voor de toevoer van organische stoffen.

Bladrammenas – is een gewas dat veel ingezaaid wordt in de akkerbouw en in moestuinen. Dit gewas bestrijdt de veelvoorkomende bietencysteaaltjes die het groeiproces van gewassen verstoren. Naast de bestrijding van deze aaltjes legt bladrammenas goed stikstof vast, zorgt voor een goede bodembedekking en gaat onkruid tegen.

Grassen

Grassen zijn ook uitstekende groenbemesters. Gras zorgt voor hoge opbrengsten en hoge voederwaarden bij het maaien en het verbetert de bodem voor het maximaliseren van toevoer van organische stoffen.

Winterrogge – is een gewas dat uitermate geschikt is als groenbemester ter vervanging van gewassen als bladgroenten die laat in het jaar het veld ruimen. Winterrogge kan nog tot aan het begin van het najaar ingezaaid worden, doordat het een snelle (en goede) bodembedekking heeft. Winterrogge is goed in staat om een grote hoeveelheid stikstof en organische stof aan te leggen.

Italiaans raaigras – is een gras dat als groenbemester wordt gebruikt. Dit type raaigras heeft een nóg hogere verse- en droge stofopbrengst dan Engels raaigras. Het gras is breed inzetbaar. Zo is Italiaans raaigras smakelijk voor vee, maar je kan het ook gebruiken in de moestuin bij het zaaien en oogsten van onder andere aardappelen, wortelen, uien en spinazie.

Groenbemesters zaaien in de moestuin

Zoals je inmiddels gelezen hebt, komen groenbemesters goed van pas in de moestuin. Groenbemesting is een mooie aanvulling naast moestuinmest. Maar hoe kan je groenbemesters eigenlijk het beste zaaien? Het werkt eigenlijk vrij simpel. De meeste groenbemesters zoals klavers, gele mosterd, lupine en wikke kunnen gewoon met de hand ingezaaid worden, net als bij graszaad het geval is. Als je grotere oppervlakten moet bewerken, kun je ook altijd een handstrooier of een strooiwagen gebruiken. Sommige groenbemesters moeten machinaal ingewerkt worden. Denk aan winterrogge en haver. Zaaien kan vanaf maart tot en met oktober.

Wat zijn de voordelen van groenbemesters?

Een voordeel van groenbemesting is dat je de bodem hiermee voorziet van organische stoffen. Ook binden groenbemesters stikstof uit de lucht om dit vervolgens vast te leggen in de bodem. De voortdurende aanvoer van organische stoffen en stikstof betekent dat je het gazon minder vaak hoeft te bemesten. Doordat er minder bemesting vereist is, bespaar je direct geld aan onderhoudskosten. Groenbemesters verbeteren de bodemstructuur en activeren het bodemleven. Groenbemesters gaan uitspoeling van nuttige voedingsstoffen als mineralen tegen en helpen je bij het voorkomen en onderdrukken van onkruid. Groenbemesting staat niet per se bekend om zijn hoge sierwaarde, maar sommige gewassen mogen zeker gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan Phacelia. Dit gewas bloeit met prachtige paarse bloemen. Daarnaast brengt het nog veel meer voordelen met zich mee. Je leest hier meer over bij ons in de kennisbank: Phacelia tanacetifolia - Bijenbrood.

Groenbemesting kopen bij Graszaaddirect

Haal het optimale uit je (moes)tuin met groenbemesting. Ben je nog niet helemaal zeker welke groenbemester je het beste kan zaaien? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen voor persoonlijk advies. Wij hebben een breed assortiment aan groenbemesting. Groenbemesters koop je bij Graszaaddirect!

Kweekgras: wat is het en hoe bestrijd je het?