19/08/2021 - 11:48

Klaver bestrijden in het gazon

Bijna iedereen heeft wel eens last van onkruid in het gazon. Een veelvoorkomende onkruidsoort is klaver. Alhoewel een klavertje 4 een symbool van geluk is, ben je ze in het gazon toch liever kwijt dan rijk! Het kan soms een groot karwei zijn om klaver te verwijderen. Klaver verspreidt zich namelijk snel over het gazon en het verdringt de zwakkere grasplanten. In deze blog lees je hoe klaver in het gazon ontstaat, hoe je klaver uit het gras kunt verwijderen en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

Hoe klaver in gazon bestrijden?

Heb jij last van klaver in je gazon? Wanneer klaver in het gazon optreedt, heeft dit vrijwel altijd te maken met een gebrek aan stikstof in de grond. Stikstof is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor gras. Stikstof zorgt er namelijk voor dat het gras een groeispurt ondergaat. Een bodem vol stikstof staat garant voor een gazon dat goed groeit en een dichte, donkergroene zode vormt. Klaver bestrijden kan door het gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof, zoals Triferto N23 Gras.

Na het bemesten zul je al gauw merken dat het gras weer snel begint te groeien. Door vervolgens het gazon kort af te maaien, zorg je er voor dat klaver teruggedrongen word. 

Heb je nog steeds last van klaver in het gazon, dan raden we aan om het te bestrijden met Gazon Net Ultra. Dit bestrijdingsmiddel tegen klaver heeft een breed werkgebied en heeft een snelle en effectieve werking tegen klaversoorten en andere hardnekkinge onkruiden.

 

 

Voor een optimaal resultaat, wordt aangeraden om 10-14 dagen na het spuiten een herhaalbehandeling te doen. Afgeraden wordt om 3 dagen vóór en 3 dagen na het spuiten te gaan grasmaaien, dit resulteert namelijk in geelkleuring van de grasplanten. Lees voor gebruik de instructies en je zult binnen no-time zien dat het klaver afsterft, zonder dat het gras er onder te lijden heeft.

Kan je bloedmeel gebruiken tegen klaver?

Klaver bestrijden kan ook met een biologisch middel, namelijk met bloedmeel. Bloedmeel is een 100% organisch product dat rijk is aan stikstof. Na het strooien van bloedmeel sterft het klaver snel af. Mocht je bloedmeel toedienen tijdens droge weersomstandigheden, zorgt er dan voor dat je het na het strooien goed bewatert, zodat het bloedmeel niet gaat stinken.

 

Bloedmeel heeft niet alleen een indirecte werking tegen het stikstofgebrek in je gazon, maar het verbetert de bodemstructuur ook nog eens. Het bovenstaande bloedmeel van ECOStyle is rijk aan micro-organismen die positief bijdragen aan een vitale bodem en een verbeterde weerstand van de grasplant. Niet alleen het gras zelf heeft hier profijt van, maar ook de planten in de border. Je zorgt er als het ware voor dat klaver in de toekomst niet meer de kans krijgt om tussen het gras te groeien. 

Hoe klaver in gras voorkomen?

Klaver is een hardnekkige onkruid welke niet makkelijk te bestrijden is. We hebben daarom een rijtje opgesteld met een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden om er voor te zorgen dat er geen klaver zal optreden in je gazon. 

  • Zoals eerder vermeld begint het met bemesten. Een bemesting met een hoog stikstofgehalte zorgt er voor dat het gras goed groeit en een dichte mat vormt waar onkruid als klaver zich niet tussen kan vestigen. 

  • Laat het gras niet te lang groeien, maar maai regelmatig het gras. Zo houdt je het gazon sterk en vitaal.

  • Heb je last van mosgroei en begint ook het onkruid toch de kop uit te steken? Misschien is het dan wel tijd om het gazon te verticuteren. Met het verticuteren haal je de viltlaag, of te wel het mos en onkruid, uit je gazon. Ben je benieuwd hoe verticuteren precies werkt? Lees dan ook eens onze blog: 'Verticuteren, hoe en wanneer?'. 

  • Na het verticuteren is het gazon flink uitgedund en zullen er hier en daar kale plekken zijn. De volgende stap is dus om gras te gaan zaaien. Dit kan je het beste doen met herstelgras. Herstelmengsels bevatten een hoog percentage aan Engels raaigras, zodat je binnen no-time weer een mooie, volgroeide grasmat hebt.

Een gezonde bodem is hét geheim van een mooie, onkruid- en mosvrije grasmat. Gras groeit het beste op een luchtige, lichtdoorlatende- en vochtvasthoudende bodem. Een gezonde bodem is helaas niet vanzelfsprekend. Bodems verzuren van nature. Wanneer de bodem te zuur is, wordt het voor de grasplanten steeds lastiger om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Dit leidt op den duur tot een tekort aan voeding, met gevolg dat er vrijwel zeker mos en onkruid zoals klaver zal beginnen te groeien tussen het gras. Met bijvoorbeeld kalk van het merk DCM kun je er voor zorgen dat de zuurgraad van de bodem geneutraliseerd word, zodat mos en klaver geen kans krijgen om in het gazon te groeien. De jaarlijkse bemesting met kalk mag dus zeker niet ontbreken wanneer je een absolute topgazon wilt hebben. Voorkomen is ten slotte beter dan bestrijden!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter