Klaver bestrijden in het gazon
19/08/2021 - 11:48

Klaver bestrijden in het gazon

Heb je last van klaver in je gazon? Dan ben je niet de enige. Klaver is namelijk een veel voorkomende en hardnekkige onkruidsoort. Hoewel het klavertje vier een symbool van geluk is, zijn veel mensen de klaver toch liever kwijt dan rijk in het gazon. Het verwijderen van klaver uit je gazon kan namelijk een flinke klus zijn. Klaver verspreidt zich snel over het gazon en verdringt zwakkere planten en grassen. Daarom gaan we vandaag in op de methoden waarop je klaver kunt herkennen, verwijderen en voorkomen.

Wat is klaver?

Klavers zijn familie van de vlinderbloemigen en kunnen zowel eenjarige als meerjarige planten zijn. Klavers, met zijn kenmerkende trosjes van drie blaadjes (en soms vier), is een veelvoorkomende plant in bermen, weilanden en gazons. Klaver is geliefd als voer voor grazend vee vanwege het hoge eiwitgehalte, maar is juist minder geliefd in het gazon. Klavers kunnen namelijk een groot onkruidprobleem veroorzaken, doordat deze zich zo snel verspreidt en daardoor andere planten kan overwoekeren. 

Wat veel mensen echter niet doorhebben, is dat dit onkruid ook veel voordelen met zich meebrengt. Het draagt bij aan de biodiversiteit doordat het veel nuttige insecten en vlinders aantrekt. Daarnaast heeft klaver de unieke eigenschap stikstof uit de lucht te binden, wat de bodem verrijkt. Dit kan gunstig zijn voor het gazon, aangezien het een natuurlijke bron van stikstof biedt en wijst op een gezonde bodemecologie. En een gezonde bodem heeft ook minder meststoffen nodig! Dus, terwijl klaver als ongewenst onkruid wordt beschouwd, brengt het ook positieve elementen met zich mee die de algehele gezondheid van het milieu en de bodem bevorderen.

De oorzaken van klaver in het gras

Klaver in je gazon ontstaat als gevolg van een stikstoftekort in de bodem. Dit wijst op een gebrek aan voedingsstoffen in je gazon. Klaver heeft de opmerkelijke eigenschap stikstof uit de lucht te halen, waardoor het kan groeien, zelfs op een stikstofarme bodem. Het kan ook duiden op een vochttekort, aangezien klaver minimale watervereisten heeft. Wanneer het gras uitgeput raakt door het gebrek aan stikstof en/of water, krijgt klaver de kans om het gras te overwoekeren. De robuustheid van klaver zorgt ervoor dat het winterseizoen moeiteloos wordt overleefd, waardoor het een uitdaging wordt om het in toom te houden.

Wat te doen tegen klaver in het gazon?

Er zijn veel verschillende manieren om van klaver in je gazon af te komen. Je kunt het natuurlijk handmatig verwijderen, maar dat is nogal een tijdrovend klusje. Daarom hebben wij verschillende middelen in huis om binnen no-time afscheid te nemen van al het klaver in je gazon. Hieronder lees je meer over het bestrijden van klaver in je gazon met N23 kunstmest, bloedmeel en andere middelen voor de bestrijding van klaver.

Klaver uit gras verwijderen met N23 kunstmest

Klavers in het gazon verwijderen is geen onbekende taak voor een stikstofrijke meststof, zoals Triferto - N23 Gras. Triferto N23 is namelijk een kunstmest die specifiek is ontworpen om stikstof terug te brengen in de bodem, waardoor het gras een groeiboost krijgt.

Hier zijn enkele redenen waarom het gebruik van stikstofrijke meststoffen als Triferto N23 kan helpen bij het bestrijden van klaver in het gazon: 

  • Stikstofstimulatie voor grasgroei:

Klaver gedijt vaak beter in bodems met lagere stikstofniveaus dan gras. Triferto N23, met zijn 23% stikstofgehalte, biedt een krachtige stikstofstimulans die de groei van gras kan bevorderen, waardoor het gras sterker en dichter wordt. 

  • Groeiboost na de winter:

Na de winter wil je waarschijnlijk een snelgroeiende, mooie groene grasmat. Door het toepassen van stikstofmeststoffen zoals N23 Gras gazonmest, geef je het gras direct na de winter een groeiboost, waardoor klaver minder kans krijgt om zich te vestigen. 

  • Onkruidpreventie:

Het gebruik van stikstofmeststoffen kan ook helpen bij het voorkomen van mos en onkruid, waaronder klaver. Sterk groeiend gras kan concurrentievoordeel behalen ten opzichte van ongewenste planten. 

  • Juiste dosering en toepassing:

Triferto N23 wordt geleverd met specifieke doseringsinstructies voor verschillende toepassingen, zoals gazon, weide, border, en moestuin. Door de juiste hoeveelheid meststof toe te passen op het juiste moment, kun je de grasgroei optimaliseren en onkruid, inclusief klaver, onder controle houden. 

  • Extra voedingsstoffen:

Naast stikstof bevat N23 Gras ook zwavel en magnesium, die beide essentieel zijn voor gezonde grasgroei. Een goed uitgebalanceerde voeding kan het gras versterken en de competitie met klaver bevorderen.

Na het bemesten zul je al gauw merken dat het gras weer snel begint te groeien. Door vervolgens het gazon kort af te maaien, zorg je ervoor dat klaver voorgoed teruggedrongen wordt. Eigenlijk mogen we wel stellen dat goed tuinonderhoud ervoor zorgt dat de kans op klavers in je gazon vermindert. 

Bloedmeel strooien tegen klaver

Klaver bestrijden kan ook met een biologisch middel, namelijk met bloedmeel. Bloedmeel is een 100% organisch product dat rijk is aan stikstof. Na het strooien van bloedmeel sterft de klaver snel af. Mocht je bloedmeel tegen klaver toedienen tijdens droge weersomstandigheden, zorg er dan voor dat je het na het strooien het gazon licht vochtig houdt door het goed te bewateren. Zo voorkom je ten slotte ook dat bloedmeel begint te stinken.

Bestrijdingsmiddelen gebruiken tegen klaver

Heb je nog steeds last van klaver in het gazon, dan raden we aan om het te bestrijden met Roundup - Gazon Onkruidvrij van het merk Roundup. Dit is een waar bestrijdingsmiddel tegen klaver.

Denk je aan Roundup, dan denk je al snel aan spuitvloeistoffen die je kan doseren in een drukspuit. Dat is met het product Onkruidvrij echter niet het geval. Dit product komt namelijk in korrelvorm. Doordat je het gras een groeistimulans geeft met deze mestkorrels, zal het gras sneller groeien waardoor het aanwezige klaver afsterft. En dat alles op een natuurlijke wijze. Veilig voor kinderen en huisdieren, zonder toegevoegde glyfosaat!

Voor een optimaal strooiresultaat, wordt aangeraden om het gazon twee tot drie dagen voor de behandeling kort te maaien. Ook kunnen we je aanraden om het gazon voor en na het strooien aan te bewateren met een tuinsproeier. De korrels worden dan nog sneller opgenomen in de bodem, waardoor de klavers in het gazon nog sneller terugdringen. Voor het bewateren van grote oppervlaktes ben je het beste af met een sectorsproeier. Voor het bewateren van de kleinere gazons voldoet een zwenksproeier ook. Lees voor gebruik de instructies en je zult binnen no-time zien dat het klaver afsterft, zonder dat het gras eronder te lijden heeft.

Klaver in het gras voorkomen

Wil je onkruid in je gazon bestrijden? Dat is altijd goed, maar het voorkomen van onkruid als klaver is makkelijker en minder tijdrovend dan het bestrijden hiervan. We hebben daarom een rijtje opgesteld met een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden om ervoor te zorgen dat er geen klaver zal optreden in je gazon.

  • Zoals eerder vermeld, begint het met bemesten. Een bemesting met een hoog stikstofgehalte zorgt ervoor dat het gras goed groeit en een dichte mat vormt waar onkruid als klaver zich niet tussen kan vestigen.
  • Gras maaien is belangrijk. Zo houd je het gazon sterk en vitaal.
  • Heb je last van mosgroei en begint ook het onkruid toch de kop uit te steken? Misschien is het dan wel tijd om het gazon te verticuteren. Met het verticuteren haal je de viltlaag, oftewel het mos en onkruid, uit je gazon. Ben je benieuwd hoe verticuteren precies werkt? Lees dan ook eens onze blog: 'Verticuteren, hoe en wanneer?'. 

Klaver in je gazon voorkomen met kalk

Een gezonde bodem is hét geheim van een mooie, onkruid- en mosvrije grasmat. Gras groeit het best op een luchtige, lichtdoorlatende en vochtvasthoudende bodem. Een gezonde bodem is helaas niet vanzelfsprekend. Bodems verzuren van nature. Wanneer de bodem te zuur is, wordt het voor de grasplanten steeds lastiger om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Dit leidt op den duur tot een tekort aan voeding, met gevolg dat er vrijwel zeker mos en onkruid zoals klaver zal beginnen te groeien tussen het gras.

Klaver in het gazon en kalk zijn geen goede vrienden. Met kalk zorg je er namelijk voor dat de zuurgraad van de bodem geneutraliseerd wordt, zodat mossen en klavers geen kans krijgen om in het gazon te groeien. De jaarlijkse bemesting met kalk mag dus zeker niet ontbreken wanneer je een absolute topgazon wilt hebben. Voorkomen is tenslotte beter dan bestrijden!

Heb je echter toch vragen over het gebruik van kalk, bloedmeel, Roundup of andere producten tegen klaver, neem dan gerust contact met ons op. Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag verder!

Reacties

Wij hebben dwerggeiten lopen op een grasgroen met veel geiten ,die kunnen niet ergens anders staan .Welk middel kunnen we dan het beste gebruiken zodat het niet schadelijk is voor hun?
Vriendelijke groeten Annemieke Mul
Annemieke Mul - 30/08/2023 - 10:20

Laat een reactie achter