Klaver bestrijden in het gazon
Bijna iedereen heeft wel eens last van onkruid in het gazon. Een veelvoorkomende onkruidsoort is klaver. Alhoewel een klavertje 4 een symbool van geluk is, ben je ze in het gazon toch liever kwijt dan rijk! Het kan soms een groot karwei zijn om klaver te verwijderen. Klaver verspreidt zich namelijk snel over het gazon en het verdringt de zwakkere grasplanten. In deze blog lees je hoe klaver in het gazon ontstaat, hoe je klaver uit het gras kunt verwijderen en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.
Hoe klaver in gazon bestrijden?
Heb jij last van klaver in je gazon? Wanneer klaver in het gazon optreedt, heeft dit vrijwel altijd te maken met een gebrek aan stikstof in de grond. Stikstof is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor gras. Stikstof zorgt er namelijk voor dat gras een gezonde groeispurt ondergaat. Een bodem vol stikstof staat garant voor een gazon dat goed groeit en een dichte, donkergroene zode vormt. Een manier om klaver te bestrijden is door het gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof, zoals Triferto N23 Gras.
Na het bemesten zul je al gauw merken dat het gras weer snel begint te groeien. Door vervolgens het gazon kort af te maaien, zorg je ervoor dat klaver voorgoed teruggedrongen word.
Heb je nog steeds last van klaver in het gazon, dan raden we aan om het te bestrijden met Gazon Onkruidvrij 1KG van het merk Roundup. Denk je aan Roundup, dan denk je al snel aan spuitvloeistoffen die je kan doseren in een drukspuit. Dat is met het product Onkruidvrij echter niet het geval. Dit product komt namelijk in korrelvorm. Doordat je het gras een groeistimulans geeft met deze mestkorrels, zal het gras sneller groeien waardoor het aanwezige klaver afsterft. En dat alles op een natuurlijke wijze. Veilig voor kinderen en huisdieren, zonder toegevoegde glyfosaat!
Voor een optimaal strooiresultaat, wordt aangeraden om het gazon 2 tot 3 dagen voor de behandeling aan kort te maaien. Ook kunnen we je aanraden om het gazon voor en na het strooien aan te bewateren met een tuinsproeier. De korrels worden dan nog sneller opgenomen in de bodem, waardoor de klavers nog sneller teruggedrongen worden. Voor het bewateren van grote oppervlaktes ben je het beste af met een sectorsproeier. Voor het bewateren van de kleinere gazons voldoet een zwenksproeier ook. Lees voor gebruik de instructies en je zult binnen no-time zien dat het klaver afsterft, zonder dat het gras er onder te lijden heeft.
Kan je bloedmeel gebruiken tegen klaver?
Klaver bestrijden kan ook met een biologisch middel, namelijk met bloedmeel. Bloedmeel is een 100% organisch product dat rijk is aan stikstof. Na het strooien van bloedmeel sterft het klaver snel af. Mocht je bloedmeel toedienen tijdens droge weersomstandigheden, zorg er dan voor dat je het na het strooien het gazon lichtvochtig houdt door het goed te bewateren. Zo voorkom je ten slotte ook dat bloedmeel begint te stinken.
Bloedmeel heeft niet alleen een indirecte werking tegen het stikstofgebrek in je gazon, maar het verbetert de bodemstructuur ook nog eens. Het bovenstaande bloedmeel van ECOstyle is rijk aan micro-organismen die positief bijdragen aan een vitale bodem en een verbeterde weerstand van de grasplant. Niet alleen het gras zelf heeft hier profijt van, maar ook de planten in de border. Je zorgt er als het ware voor dat klaver in de toekomst geen kans meer krijgt om tussen het gras te groeien.
Hoe klaver in gras voorkomen?
Klaver is een hardnekkige onkruid dat niet gemakkelijk te bestrijden is. We hebben daarom een rijtje opgesteld met een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden om er voor te zorgen dat er geen klaver zal optreden in je gazon.
- Zoals eerder vermeld begint het met bemesten. Een bemesting met een hoog stikstofgehalte zorgt er voor dat het gras goed groeit en een dichte mat vormt waar onkruid als klaver zich niet tussen kan vestigen.
- Laat het gras niet te lang groeien, maar maai regelmatig het gras. Zo houdt je het gazon sterk en vitaal.
- Heb je last van mosgroei en begint ook het onkruid toch de kop uit te steken? Misschien is het dan wel tijd om het gazon te verticuteren. Met het verticuteren haal je de viltlaag, of te wel het mos en onkruid, uit je gazon. Ben je benieuwd hoe verticuteren precies werkt? Lees dan ook eens onze blog: 'Verticuteren, hoe en wanneer?'.
- Na het verticuteren is het gazon flink uitgedund en zullen er hier en daar kale plekken zijn. De volgende stap is dus om gras te gaan zaaien. Dit kan je het beste doen met herstelgras. Herstelmengsels bevatten een hoog percentage aan Engels raaigras, zodat je binnen no-time weer een mooie, volgroeide grasmat hebt.
Een gezonde bodem is hét geheim van een mooie, onkruid- en mosvrije grasmat. Gras groeit het beste op een luchtige, lichtdoorlatende- en vochtvasthoudende bodem. Een gezonde bodem is helaas niet vanzelfsprekend. Bodems verzuren van nature. Wanneer de bodem te zuur is, wordt het voor de grasplanten steeds lastiger om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Dit leidt op den duur tot een tekort aan voeding, met gevolg dat er vrijwel zeker mos en onkruid zoals klaver zal beginnen te groeien tussen het gras. Met kalk zorg je ervoor dat de zuurgraad van de bodem geneutraliseerd word, zodat mossen en klavers geen kans krijgen om in het gazon te groeien. De jaarlijkse bemesting met kalk mag dus zeker niet ontbreken wanneer je een absolute topgazon wilt hebben. Voorkomen is ten slotte beter dan bestrijden!