MRS Seeds & Mixtures
Afrikaantje (lage) 'Bonita'
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Afrikaantjes - Tagetes Patula
Vanaf: 13,95
MRS Seeds & Mixtures
Blauwe lupine - Lupinus angustifolius
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Bleke klaproos - Papaver dubium
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Bolderik - Agrostemma githago Milas
Vanaf: 5,95
MRS Seeds & Mixtures
Bonte Salie- Salvia horminum
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Bosliefje 'Five Spot' - Nemophila maculata
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Bosliefje - Nemophila insignis
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Chinese anjer gemengd - Dianthus chinensis
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea 'Bright Lights' - gemengd
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea 'Daydream' - Cosmos bipinnatus
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea 'Dwarf Sensation' gemengd
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea - Cosmos 'Sea Shells' mix
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea - Cosmos Sensation Mix
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea - Cosmos sulphureus ‘Sunny Red’
Vanaf: 7,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea bipinnatus 'Dazzler'
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Cosmea bipinnatus 'Pinkie'
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Dagschone - Convolvulus Tricolor
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Dahlia Variabilis - Pompon gemengd
Vanaf: 12,95
MRS Seeds & Mixtures
Dahlia Variabilis - Rigoletto gemengd
Vanaf: 6,95
MRS Seeds & Mixtures
Duifkruid gemengd - scabiosa atropurpurea
Vanaf: 8,95
MRS Seeds & Mixtures
Dwerg Aster - Callistephus chinensis
Vanaf: 4,95
MRS Seeds & Mixtures
Dwerg Ridderspoor - Delphinium ajacis
Vanaf: 7,95

Eenjarige bloemzaden

Geef je tuin in het voorjaar en tijdens de zomermaanden kleur en geur met prachtige eenjarige perkplanten. Onze zaadmengsels kunnen gezaaid worden in bloembakken, hanging baskets of in de volle grond. Wilde bloemen voor weelderige uitstralingen, beplantingen voor de rotstuin of multifunctionele soorten voor in de moestuin. Voor elke tuinstijl hebben wij een bijpassende (eenjarige) tuinplanten.

Wat zijn eenjarige bloemzaden?

Eenjarige bloemzaden zijn planten die in hetzelfde jaar waarin je ze gezaaid hebt bloeien. Als je deze bloemen in het vroege voorjaar uitstrooit, staan ze de opvolgende zomer in een schitterende kleurenpracht te floreren. De meeste soorten bloeien maandenlang door, tot diep in het najaar. Sommige eenjarige planten zullen zachte winters overleven. Echter, bij strenge nachtvorst sterven de meeste bloemen af.

Bepaalde planten zaaien zichzelf uit. Voorbeelden van eenjarige varianten zijn de slaapbol (een papaversoort) en ijzerhard. Bij gunstige groeiomstandigheden bestaat de mogelijkheid dat deze het jaar erna opnieuw ontkiemen. Het is hierbij wel van belang dat de zaden gerijpt worden. Trek de verwelkte bloemen daarom niet uit de grond, maar verwijder enkel de bladeren. Meer hoef je niet te doen! Laat de natuur rustig haar gang gaan. Met een tikkeltje geluk zullen jouw eenjarige bloemzaden het volgende seizoen weer nieuwe planten tot de grond uit toveren: zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.

Het verschil tussen eenjarige en meerjarige bloemzaden

Eenjarige planten kenmerken zich door hun snelle ontwikkeling. In een tijdsbestek van een aantal maanden is een bloemzaadje uitgegroeid tot een volwaardige plant. De levenscyclus van deze planten zijn binnen één jaar rond. Meerjarige planten komen wat trager op gang. Het eerste jaar staan de bloemen nog niet in de bloei. Wel zullen de zaden kiemen en groeien. Er wordt een wortelstelsel gecreëerd. Het groeiproces hiervan is cruciaal, aangezien de wortel het fundament vormt voor een rijkbloeiende meerjarige of overblijvende plant.

Hoe herken je een eenjarige bloem?

Eenjarige planten zijn pioniersoorten die in de natuur hun plekje snel weten te vinden op kale stukken grond. De bloemen zijn typerend aan hun snelle groei en uitmuntende bloei. We kunnen eenjarige planten onderscheiden in twee typen:

Inheemse eenjarige bloemen 

Hieronder vallen alle planten die van nature groeien in Nederland. Bekende soorten zijn klaprozen, korenbloemen en echte kamille. Deze bloemen hebben een ingetogen karakter. Ze dienen als waardplant voor nuttige bestuivers. De planten zijn matig winterhard, wat wil zeggen dat ze bij lage temperaturen nog goed gedijen. Bij kwakkelwinters kunnen ze het jaar overleven. De zaden zijn gemakkelijk te zaaien en de de meeste inheemse soorten zaaien zichzelf uit na de bloei. 

Uitheemse eenjarige bloemen

Dit zijn de bloemen die letterlijk zijn overgewaaid vanuit andere landen. Of het zijn zaden die geïmporteerd zijn. Uitheemse planten, ook wel ‘exoten’ genoemd, is een verzamelnaam voor alle typen die bewust of onbewust in ons verspreidingsgebied zin geïntroduceerd. Deze invasieve soorten zorgen voor een variëteit aan kleuren in de border. Het is toegestaan om de bloemzaden te strooien, omdat ze niet voor overlast zorgen. De uitheemse bloemen groeien het beste in de volle zon. Het zijn meestal zomerbloeiers. Denk bij uitheemse eenjarige bloemen aan stokrozen, goudsbloemen en zonnebloemen. Zodra de temperatuur daalt en de winter voor de deur staat, sterven deze planten af. 

Uitheemse varianten dragen niet bij aan de biodiversiteit. Insecten zijn kieskeurig als het gaat om het vergaren van hun voedsel. Alleen inheemse planten zijn voorzien van de nodige elementen die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van insecten als hommels, bijen en vlinders. Ze dragen op deze manier hun steentje bij aan het bestuivingsproces. Eenjarige, inheemse wilde bloemen hebben een natuurlijke uitstraling. In tegenstelling tot exoten, die juist erg uitbundig zijn.

Hoe plant ik eenjarige bloemzaden?

Houd afstand tussen de bloemen, zodat ze voldoende ruimte hebben om optimaal kunnen groeien. Zorg ervoor dat de bloemzaden contact maken met de aarde, maar zaai ze niet te diep. Ze hebben namelijk zonlicht nodig om te kiemen. Strooi het simpelweg uit over de grond en druk ze vervolgens lichtjes aan. De ietwat grovere zaden kunnen tot 1,5 centimeter diep onder de grond geplant worden. Versnel het groeiproces door het strooioppervlakte regelmatig te bewateren. 

Hoe moet ik eenjarige bloemen zaaien?

Je kunt eenjarige planten op twee manieren zaaien. De meest gebruikelijke wijze is om de bloemzaden meteen in de volle grond te poten. Dit kan van eind maart tot uiterlijk begin mei. Het is belangrijk om er vroeg bij te zijn! Als je de bloemen pas in de zomer zaait, gaat dit ten koste van de bloeiduur. Je kunt eenjarigen ook voorzaaien. In dit geval kun je ze eind februari of begin maart gaan uitstrooien. Verspreid de zaden binnenshuis in een bloembak of bloempot gevuld met zaai- en stekgrond. Verspeen de zaailingen zodra ze bladeren beginnen te vormen.

Welke eenjarige bloemen kunnen goed tegen de zon?

Heb je een tuin of balkon op het zuiden? Of neemt de zon gewoonweg de overhand bij jou op het erf? Dan komen eenjarige planten goed van pas, want deze hebben over het algemeen veel zon nodig. Eenjarigen die goed tegen de zon kunnen zijn afrikaantjes, cosmea’s en geloof het of niet: ijsbloemen. Gezien de naam zal je al snel denken dat het een koudekiemer is, maar niks is minder waar. Dit verrassend plantje maakt reusachtige bloemen die het beste zullen bloeien in de volle zon. Overige eenjarigen die ook goed tegen de zon kunnen zijn onder andere zonnebloemen, zomeraster, goudsbloemen en slaapmutsjes.

Bestel eenjarige bloemzaden

Maandenlang genieten van een bloeiende bloemenweide? Dat kan met eenjarige bloemzaden. Perkplanten zijn alom geliefd door hun grote verscheidenheid en langdurige bloei. Ze zijn zeer eenvoudig te zaaien en leveren ook nog eens vrolijke gezichten op! Voor perkgoed, bloemenmengsels en andere premium zaadmengsels ben je bij ons aan het juiste adres. Bloemzaden voor eenjarige planten bestel je voordelig bij Graszaaddirect.