MRS Seeds & Mixtures
Microklaver - Gazonklaver
€29,95
MRS Seeds & Mixtures
Shade & Sun - Schaduwgazon graszaad
€44,95
MRS Seeds & Mixtures
Family - Speel & Sportgazon graszaad
€104,95
MRS Seeds & Mixtures
Action - Graszaad | Speelgazon Basic
€36,95
MRS Seeds & Mixtures
Graze - BG11 | Blijvend Grasland
€38,95
Barenbrug
Bar Power RPR - 15KG (Speel & Sport)
€157,95 €154,95
MRS Seeds & Mixtures
Graze - BG3 | Blijvend Grasland 15KG
€83,95
MRS Seeds & Mixtures
Perfection - Graszaad | Luxe Siergazon
€49,95
Rudloff Equitana
Fructaan Light Paardenweide 10KG
€79,95 €72,95
MRS Seeds & Mixtures
Champion - Graszaad Sportvelden type SV7
€96,95

Graszaad

Gras heeft een prominente plek in tuinen. Een mooi grasveld geeft een mooier beeld van de gehele tuin. Graszaaddirect beschikt over een groot online aanbod aan verschillende soorten graszaden voor allerlei soorten toepassingen. Van speelgras tot siergras en van paardenweide tot sportveld. Onze graszaden zijn verkrijgbaar in klein- en grootverpakkingen. Wij verkopen de beste merken voor een schappelijke prijs: daarom bestel je graszaad altijd in de aanbieding op Graszaaddirect.nl!

Welke soorten graszaad zijn er?

Graszaaddirect biedt het totaalpakket aan graszaden voor gazons rondom het huis. Wij bieden graszaad voor alle bodemsoorten en verschillende toepassingen. Voor speelgazons, siergazons en speciaal schaduwgras voor de tuinen die grotendeels in de schaduw liggen. Voor het herstellen van de kale plekken van bestaande gazons hebben we doorzaai-/herstelgras. Deze graszaden ontkiemen zeer snel, waardoor je binnen enkele weken weer een dichtgegroeid gazon hebt. Onze mengsels beschikken over hoog aangeschreven grasrassen die in de Nederlandse Grasgidsenlijst staan.

Engels raaigras

Engels raaigras, of ‘Lolium Perenne’ is een grassoort dat de basis vormt voor een speel- of sportgazon. Ook in herstelmengsels komt Engels raaigras rijkelijk voor, omdat de graszaden van dit ras snel ontkiemen. Engels raaigras is misschien wel het meest populaire en meest voorkomende grassoort in Nederland. Het ras beschikt over een hoge betredingstolerantie waardoor het uitermate geschikt is voor families met (jonge) kinderen en huisdieren. Je leest er alles over in onze kennisbank: ''Engels raaigras - Lolium perenne''.

Veldbeemdgras

Veldbeemdgras komt erg vaak voor in grasmengsels. Dit ras is een manusje-van-alles. Veldbeemdgras groeit goed op schaduwrijke plekken. Het vormt een sterke zode die regelmatig belast mag worden. Ligt je gazon volop in de zon? Geen probleem, veldbeemdgras is droogtetolerant en bovenal is het ras ook nog eens duurzaam. Eén klein minpuntje: het ras heeft geen al te hoge sierwaarde.

Roodzwenkgras

Je kent het wel: van die donkergroene, kort afgemaaide Engelse gazons. Deze fijnbladige tapijten zijn een lust voor het oog. Roodzwenkgras is bij uitstek een geschikt ras voor siergazons. Het is op Engels raaigras na het meest voorkomende gazongras in de Benelux. Dit traag groeiend roodzwenkgras kent dan ook veel voordelen. Zo is dit traag groeiende gras onderhoudsvriendelijk en groeit het ook nog eens gestaag door in de schaduw.

Rietzwenkgras

Rietzwenkgras is een ideaal grasras voor de tuinen op het zuiden. Dit ras wortelt zich in vergelijking met andere grasrassen een stuk dieper in de bodem waardoor het gras water, suikers en andere voedingsstoffen uit diepere bodemlagen kan halen en opslaan. Hierdoor legt de grasplant als het ware een voorraad aan in het wortelstelsel dat goed van pas kan komen tijdens langdurige perioden van droogte. Een gazon met rietzwenkgras droogt niet uit, maar vecht terug tegen de uitdagende weersomstandigheden!

Naast gazongras bieden we bij Graszaaddirect ook een breed scala graszaad aan voor grote (openbare) grasvlakten zoals parken, ligweiden, campings en parkeerplaatsen. Ideaal voor de vergroening van publieke ruimtes. Ook voor sport en recreatieve doeleinden ben je bij ons aan het goede adres: graszaad bestellen voor voetbalvelden, golfbanen en andere recreatieve grasvelden: we hebben het allemaal!

Ten slotte verkopen we ook graszaden voor weilanden. Denk hierbij aan weidegras voor de paardenweide, koeien en ander (klein)veeteelt. Daarbij verkopen we klavers, kruiden en zelfs bloemen voor het optimaal beheren van je weiland.

Hoe gras zaaien?

Het zaaien van gras begint allemaal bij de bodem. Het is verstandig om eerst onkruid, mos en gras te verwijderen uit de bodem. Een effectieve werkwijze om de bodem te ontzien van deze onregelmatigheden is door het te bestrijden met een verdelger. Het nadeel hiervan is dat je vervolgens wel een aantal weken moet wachten voordat je kunt zaaien. Het verdelgingsmiddel heeft ten slotte wel even de tijd nodig voordat het begint te werken. Je kunt er ook voor kiezen om de onregelmatigheden te verwijderen met een hark. Dit is een intensieve klus, maar het voordeel hiervan is wel dat je meteen aan de slag kunt gaan met de volgende stap: het omspitten van de grond. Maak de bodem helemaal schoon door wortels en ander afval te verwijderen uit de bodem. Hark de grond los en zorg voor een egaal geheel. Voeg voordat je gras gaat zaaien eventueel nog een startersvoeding toe aan de bodem om zo het ontkiemingsproces van de graszaden te versnellen. Bovendien zorgt mestvoeding ervoor dat de jonge grasplantjes vanaf dag 1 meteen een gezond wortelstelsel ontwikkelen. Dit werpt later zijn vruchten af! Bodem klaar? Zaaien maar! Zaai de graszaden eenmaal in de lengte en eenmaal in de breedte middels de aanbevolen zaaidichtheid.

Idealiter verspreidt je de zaden met behulp van een handstrooier of een strooiwagen. Hark de graszaden na het zaaien eventueel nog even licht in met een hark. Zaai je tijdens een droge periode? Houdt de bodem dan lichtvochtig totdat de graszaden volledig ontkiemt zijn. Pas hierbij wel op dat je niet teveel water geeft. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de zaden verdrinken of wegspoelen. Om te voorkomen dat je zaden verdrinken, kun je gebruik maken van onze bewateringsproducten om de bodem vochtig te houden. Probeer het pas ingezaaide oppervlakte na het zaaien zo veel mogelijk te vermijden. Loop niet onnodig over de graszaden heen, maar wacht hiermee totdat het graszaad ontkiemt is.

Wanneer gras zaaien?

Zolang de groeiomstandigheden goed zijn, kun je in principe het hele jaar door gras zaaien. Wanneer je dit het beste kan doen, hangt volledig af van de weersomstandigheden. Hier hangt dus geen vaste datum aan vast. In de praktijk blijkt echter wel dat het voorjaar en het najaar meestal geschikte jaargetijden zijn om gras te zaaien. De bodemtemperatuur dient minimaal 10°C te zijn. Bij temperaturen van 10°C en hoger, wordt het gras gestimuleerd om te groeien. En dat is erg belangrijk, want des te sneller het graszaad ontkiemt, des te minder onkruid de kans krijgt om de kop op te steken in het gazon. Lees ook eens onze blog 'Wanneer kun je het beste gras gaan zaaien?' om er achter te komen waar je nog meer om zou moeten denken voordat je begint met het aanleggen van een nieuw gazon of het herstellen van een bestaand gazon!

Gras zaaien in het voorjaar

Alhoewel de omstandigheden in het najaar net iets beter zijn, kan je er alsnog voor kiezen om gras te  zaaien in het voorjaar. Dit vormt doorgaans geen problemen, zeker niet wanneer je jouw bestaande, beschadigde gazon wilt herstellen. Wees er wel op verdacht dat de bodem voldoende opgewarmd moet zijn na de koude wintermaanden. Wanneer de bodem nog net wat te koud is en je zaait vervolgens toch graszaad, dan is de kans groot dat vogels het graszaad uit de bodem pikken. Ook is de kans aanwezig dat onkruid gaat concurreren met de graszaden. Het voorjaar is ten slotte een periode waarin onkruid vaak de kop op steekt. Toch van plan om gras te gaan zaaien in het voorjaar? Doe dit dan - als de weersomstandigheden het ook daadwerkelijk toelaten – vanaf april tot eind mei.

Gras zaaien in het najaar

Het vroege najaar is het beste moment om een nieuw gazon aan te leggen. De beste maanden om gras te zaaien zijn eind september of oktober. Maar in principe kun je al beginnen met gras zaaien nadat de warmste periode van het jaar achter de rug is. De bodemtemperatuur is in het najaar nog goed op peil na de warme zomermaanden en in combinatie met de vochtige weersinvloeden in het najaar zullen de graszaden extra snel ontkiemen. Wees er snel bij met het zaaien, want je wilt natuurlijk wel een dichte zode hebben voordat de winter aanbreekt. Want, zodra de buitentemperatuur beneden 7°C is, zal gras niet tot nauwelijks meer groeien. Zoals je weet is een jong gazon met jonge grasplanten de eerste paar maanden erg kwetsbaar. We kunnen het daarom niet vaak genoeg benadrukken: houdt altijd de weerberichten in de gaten en anticipeer hierop.

Graszaad kopen bij Graszaaddirect!

Op zoek naar graszaad? Dat bestel je natuurlijk online bij Graszaaddirect. Onze online tuinwinkel staat vol met NAK-gekeurde graszaden van de hoogste kwaliteit. Gras zaaien kan je helemaal zelf doen met topmerken als Barenbrug, DCM, Ten Have Seeds, Lord en nog veel meer!