MRS Seeds & Mixtures
Fast Repair - Herstel | Snelkiemend graszaad
Vanaf: 41,95
MRS Seeds & Mixtures
Shade & Sun - Schaduwgazon graszaad
Vanaf: 52,95
MRS Seeds & Mixtures
Turbo Green - Graszaad | Supersnel herstel
Vanaf: 37,95
MRS Seeds & Mixtures
Microklaver - Gazonklaver
Vanaf: 33,95
MRS Seeds & Mixtures
Action - Graszaad | Speelgazon Basic
Vanaf: 37,95
MRS Seeds & Mixtures
Family - Speel & Sportgazon graszaad
Vanaf: 46,95
MRS Seeds & Mixtures
Horse - Elite mix | Paardenweide Universeel
Vanaf: 41,95
MRS Seeds & Mixtures
Dry & Strong - Graszaad | Versla de droogte!
Vanaf: 109,95
MRS Seeds & Mixtures
Allround - Graszaad Recreatiegazon
Vanaf: 48,95
MRS Seeds & Mixtures
Graze - BG11 | Blijvend Grasland
Vanaf: 39,95
MRS Seeds & Mixtures
Engels raaigras
Vanaf: 16,95
MRS Seeds & Mixtures
Horse - Recovery mix | Herstel Paardenweide
Vanaf: 37,95
MRS Seeds & Mixtures
Perfection - Graszaad | Luxe Siergazon
Vanaf: 48,95
MRS Seeds & Mixtures
Champion - Graszaad Sportvelden type SV7
Vanaf: 42,95
Lord
Sport- en Speelgazon
Vanaf: 13,95
Pokon
Gazon Revolutie 3-in-1
Vanaf: 18,95

Graszaad kopen

Wil jij binnenkort jouw tuin gaan vergroenen? Of wil je jouw tuin een compleet andere uitstraling geven? Dan is gras een voor de hand liggende keuze. Gras heeft namelijk vaak een belangrijke en centrale plek in tuinen. Dankzij een mooi gazon krijgen anderen een mooier beeld van jouw tuin. Toch is niet iedere grassoort geschikt voor iedere woonsituatie. Daarom vind je bij Graszaaddirect verschillende soorten graszaden. Van speelgras tot siergras en van paardenweide tot sportveld. Onze graszaden zijn verkrijgbaar in klein- en grootverpakkingen. Wij verkopen de beste merken voor een schappelijke prijs: daarom bestel je graszaad altijd in de aanbieding op Graszaaddirect.nl!

Graszaad voor verschillende doeleinden

Wanneer je op zoek bent naar graszaad, dan is het je zeker niet ontgaan dat de keuze overweldigend is. Dit komt doordat je gras voor verschillende doeleinden kan gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan graszaad voor je gazon, openbaar groen en het weiland. Hieronder vertellen wij dan ook graag meer over de verschillende toepassingen van ons graszaad:

1. Een groen gazon

Wil je de uitstraling van jouw tuin verbeteren? Dan is graszaad een uitstekende keuze. Een gazon draagt namelijk bij aan de verzorgde uitstraling van je tuin, draagt bij aan de natuur en biedt daarnaast een ideale speelplek voor kinderen en dieren. Het aanleggen en onderhouden van een gazon is gemakkelijk met behulp van het inzaaien van graszaad.

Het type graszaad dat je kiest, is afhankelijk van de specifieke vereisten voor jouw ideale grasveld. Ga jij voor speelgras, schaduwgras of doorzaai-/herstelgras? Bij Graszaaddirect bieden we verschillende soorten graszaad aan voor je gazon.

2. Sport en recreatie

Ook voor sport en recreatie doeleinden ben je bij ons aan het goede adres: of je nu wil voetballen op één van de beste sportvelden, golfen op perfecte golfbanen of optimaal wil genieten op recreatie en campinggras: met het juiste graszaad kan dit allemaal!

3. Openbaar groen

Voor groene openbare ruimtes zoals bermen, parken en andere openbaar toegankelijke gebieden, zijn er speciale vereisten waaraan graszaden moeten voldoen. Het gras moet bijvoorbeeld gemakkelijk te onderhouden zijn, wat betekent dat er minder vaak gemaaid moet worden, en dat de kosten voor bemesting beperkt moeten blijven. Standaard gazongrasmengsels voldoen niet aan deze vereisten, maar onze speciale mengsels voor openbaar groen doen dat zeker wel.

4. Weilanden

Als laatste vind je in ons aanbod ook graszaden speciaal voor weilanden. Denk hierbij aan graszaad voor de paardenweide, weidegras en allerlei enkelvoudige grassen. Daarbij verkopen we klavers en kruiden voor een kruidenrijk grasland, en zelfs bloemenzaad voor het optimaal beheren van je weiland.

Welke soorten graszaad zijn er?

Heb je een keuze gemaakt over de toepassing van jouw toekomstig graszaad? Dan is het hierna belangrijk om een keuze te maken uit één van de vele soorten graszaad. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten gras, waardoor het lastig kan zijn om een keuze te maken. Hieronder vertellen wij je graag meer over onze populairste grassoorten: 

1. Engels raaigras

Engels raaigras, of ‘Lolium Perenne’ is een grassoort dat de basis vormt voor een speel- of sportgazon. Ook in herstelmengsels komt Engels raaigras veel voor, omdat de graszaden van dit ras snel ontkiemen. Engels raaigras is misschien wel het populairste en meest voorkomende grassoort in Nederland. Het ras beschikt over een hoge betredingstolerantie, waardoor het geschikt is voor families met (jonge) kinderen en huisdieren. 

2. Veldbeemdgras

Veldbeemdgras komt erg vaak voor in grasmengsels. Dit ras is een manusje-van-alles. Veldbeemdgras groeit goed op schaduwrijke plekken waar het een sterke zode vormt die regelmatig belast mag worden. Ligt je gazon volop in de zon? Geen probleem, veldbeemdgras is droogtetolerant en daarnaast is het ras ook nog eens duurzaam. Eén klein minpuntje: het ras heeft geen al te hoge sierwaarde.

3. Roodzwenkgras

Denk je donkergroene, kort afgemaaide Engelse gazons? Dan denk je waarschijnlijk direct aan roodzwenkgras! Dit fijnbladige gras is een lust voor het oog. Het is op Engels raaigras na het meest voorkomende gazongras in de Benelux. Dit traag groeiend roodzwenkgras kent dan ook veel voordelen. Zo is deze grassoort onderhoudsvriendelijk en groeit het ook nog eens langzaam door in de schaduw.

 4. Rietzwenkgras

Rietzwenkgras is een ideaal grasras voor de tuinen op het zuiden. Dit grasras wortelt zich, in vergelijking met andere grasrassen, een stuk dieper in de bodem. Hierdoor is het in staat om water, suikers en andere voedingsstoffen uit diepere bodemlagen te halen. Zo legt de grasplant als het ware een voorraad aan in het wortelstelsel dat goed van pas kan komen tijdens langdurige perioden van droogte. Een gazon met rietzwenkgras droogt niet uit, maar vecht terug tegen de uitdagende weersomstandigheden!

Hoe gras zaaien?

Wanneer je inmiddels weet wat voor graszaad je wilt gaan gebruiken, dan wil je natuurlijk niets liever dan zo snel mogelijk beginnen met het inzaaien. Voordat je hieraan begint, is het verstandig om als eerste onkruid te herkennen en mos en gras te verwijderen uit de bodem. Een goede werkwijze om de bodem te ontzien van deze onregelmatigheden, is door het onkruid en mos te bestrijden met een verdelger. 

Het nadeel hiervan is dat je wel een aantal weken moet wachten voordat je kunt beginnen met zaaien. Het verdelgingsmiddel heeft namelijk wel evenin de tijd nodig voordat het begt te werken. Wil je hier niet op wachten? Kies er dan voor om het onkruid en mos te verwijderen met een hark. Dit is een intensieve klus, maar het voordeel hiervan is dat je meteen aan de slag kunt gaan met de volgende stap: het omspitten van de grond. 

Onkruid en mos verwijderen met een hark

Het verwijderen van onkruid met een hark is een milieuvriendelijkere oplossing, maar is wel veel intensiever. Wanneer je hiervoor kiest, maak je als eerste de bodem helemaal schoon door wortels en ander afval te verwijderen. Hark daarna de grond los en zorg voor een glad geheel. Voeg voordat je gras gaat zaaien eventueel nog een startersvoeding toe aan de bodem om zo het ontkiemingsproces van de graszaden te versnellen. Mestvoeding zorgt er namelijk voor dat de jonge grasplantjes vanaf dag één meteen een gezond wortelstelsel ontwikkelen. Dit werpt later zijn vruchten af. Is de bodem klaar? Zaaien maar! 

Het inzaaien van het graszaad

Voor het beste resultaat verspreid je de graszaden met behulp van een handstrooier of een strooiwagen. Hark hierna de graszaden na het zaaien eventueel nog even licht in met een hark. Zaai je tijdens een droge periode? Houdt de bodem dan lichtvochtig totdat de graszaden volledig ontkiemt zijn. Pas hierbij wel op dat je niet te veel water geeft. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de zaden verdrinken of wegspoelen.

Om te voorkomen dat je zaden gaan verdrinken, kun je gebruik maken van onze bewateringsproducten om de bodem vochtig te houden. Probeer het pas ingezaaide oppervlakte na het zaaien zo veel mogelijk te vermijden. Loop niet onnodig over de graszaden heen, maar wacht hiermee totdat het graszaad ontkiemt is.

Wanneer gras zaaien?

Zolang de groeiomstandigheden goed zijn, kun je in principe het hele jaar door gras zaaien. Wanneer je dit het beste kan doen, hangt volledig af van de weersomstandigheden. Hier hangt dus geen vaste datum aan vast. In de praktijk blijkt wel dat het voorjaar en het najaar meestal geschikte jaargetijden zijn om gras te zaaien. 

Voor het zaaien van graszaad moet de bodemtemperatuur minimaal 10 °C zijn. Bij temperaturen van 10 °C en hoger, wordt het gras gestimuleerd om te groeien. En dat is erg belangrijk, want hoe sneller het graszaad ontkiemt, hoe minder onkruid de kans krijgt om te gaan groeien in het gazon. Wil je meer weten over het inzaaien van een gazon? Lees dan snel wanneer je het beste gras kunt zaaien. Op die manier ontdek je waar je nog meer om moet denken voordat je begint met het aanleggen van een nieuw gazon of het herstellen van een bestaand gazon!

Gras zaaien in het voorjaar

Het voorjaar is een geschikte periode om gras te zaaien. Het gazon ligt er in het begin van het jaar vaak wat zwakjes bij. De meeste mensen kiezen er daardoor voor om gras te zaaien in het voorjaar. Zaaien kan, afhankelijk van de weersomstandigheden, in april of mei. Dit vormt geen problemen, zeker niet wanneer je jouw bestaande en beschadigde gazon wilt herstellen. Wees er wel op verdacht dat de bodem voldoende opgewarmd moet zijn na de koude wintermaanden. 

Wanneer de bodem nog te koud is en je zaait vervolgens toch graszaad, dan is de kans groot dat vogels het graszaad uit de bodem pikken. Ook is de kans aanwezig dat onkruid gaat concurreren met de graszaden. Het voorjaar is ten slotte een periode waarin onkruid vaak de kop opsteekt. Toch van plan om gras te gaan zaaien in het voorjaar? Doe dit dan - als de weersomstandigheden het toelaten - vanaf april tot eind mei.

Gras zaaien in het najaar

Het vroege najaar is volgens ons het beste moment om een nieuw gazon aan te leggen. De beste maanden om gras te zaaien zijn eind september of oktober. Maar in principe kun je al beginnen met gras zaaien nadat de warmste periode van het jaar achter de rug is. De bodemtemperatuur is in het najaar namelijk nog goed op peil na de warme zomermaanden. In combinatie met de vochtige weersinvloeden in het najaar zullen de graszaden extra snel ontkiemen. 

Wees er snel bij met het zaaien, want je wilt natuurlijk wel een dichte zode hebben voordat de winter aanbreekt. Zodra de buitentemperatuur beneden 7 °C is, zal gras niet tot nauwelijks meer groeien. Een jong gazon met jonge grasplanten zijn de eerste paar maanden erg kwetsbaar. We kunnen het daarom niet vaak genoeg benadrukken: houd altijd de weerberichten in de gaten en anticipeer hierop!

Kan graszaad tegen regen?

In ons koud kikkerlandje hebben we vaak te maken met regen. Hartstikke goed voor de planten, maar misschien minder handig als jij dolgraag gras wilt gaan inzaaien. Het is daarom verstandig om pas te beginnen in het voorjaar of najaar met het gras inzaaien. De maanden juni en september zijn daarbij de ideale maanden om aan de slag te gaan. Graszaad staat erom bekend dat het niet goed tegen veel regen kan en heeft daarnaast een grondtemperatuur van 10 graden nodig om te ontkiemen. Hierdoor raden wij het zaaien van graszaad tijdens regenachtige periodes af. 

Graszaad kopen bij Graszaaddirect

Ben jij op zoek naar het beste graszaad voor jouw gazon? Dan bestel je natuurlijk jouw graszaden bij Graszaaddirect. In onze online tuinwinkel vind je alleen de beste kwaliteit graszaden en tuinonderhoudsproducten om van jouw gazon een succes te maken. Bij ons vind je alles voor het onderhouden en herstellen van je gazon, waardoor jij al snel de mooiste gazon van de buurt hebt. Bestel voor 17:00 uur en wij zorgen ervoor dat jouw bestelling dezelfde dag nog verzonden wordt. Zo kan jij zo snel mogelijk aan de slag met het opknappen van jouw tuin!