Wildakkers
Met het aanleggen van een wildakker geef je wild een steuntje in de rug. Dusdanige akkers worden aangelegd om wild een betere biotoop aan te bieden. Met het inzaaien van wildakkers herstel je de biodiversiteit en biedt je een beschutte plek vol voeding voor het fauna.
Wat is een wildakker?
Een wildakker is een stuk land dat is ingezaaid met het oog op het wild. Denk hierbij aan knaagdieren als konijnen en hazen, reeën, maar ook aan vogels en insecten. Wildakkers zijn schaars, waardoor de leefomgeving van deze dieren steeds kleiner wordt. Door de toevoeging van diverse soorten grassen, granen en voedergewassen, creëer je een perceel waar een breed scala aan (bedreigde) diersoorten in Nederland goed op kunnen vertoeven.
De voordelen van wildakkers
Het aanleggen van een wildakker brengt veel voordelen met zich mee. Zowel voor dier, maar ook voor mens. Want, dusdanige akkermengsels zijn een lust voor het oog zodra ze rijkelijk in de bloei staan. De uitgekiende samenstelling van de wildakkermengsels vormen samen een voedselbron voor het wild. Het aanleggen van een wildakker verbetert de biodiversiteit van het Nederlandse landschap. Bovendien vormt het een schuilplaats waar hoenderachtigen als fazanten en patrijzen, maar ook akkervogels veilig kunnen nestelen. De meeste wildakkermengsels bevatten zonnebloemzaden. Zonnebloemen zorgen voor voldoende beschutting tijdens de koude wintermaanden. Waarbij bloemrijke akkerranden samengesteld zijn voor het aantrekken van bestuivende insecten die ingezet worden voor natuurlijke plaagbeheersing, zijn wildakkermengsels aangepast naar de wensen en behoeften van klein- en grofwild. Zo zitten wildakkermengsels vol lekkernijen als haver en boekweit.
Welke grassoorten zijn het best voor wildakkers?
Een grassoort die vaak terugkomt in wildakkermengsels is Timotheegras. Dit kruidachtige gras komt ook vaak voor in weidegrasmengsels. Het is namelijk een smakelijk type gras en dieren zijn er gek op. Het wordt gebruikt als hooi voor paarden, omdat het veel vezels bevat. Een andere plant, die ook tot de grassenfamilie behoort, is rood zwenkgras. Net als bij timotheegras valt rood zwenkgras goed in de smaak bij dieren. Het gras is bestand tegen intensieve betreding, dus dieren kunnen er volop gebruik van maken. Rood zwenkgras wordt ook gebruik voor gazons.
Hoe moeten wildakker zaden gezaaid worden?
Het van te voren bewerken van de bodem is een belangrijke stap voor het succesvol aanleggen van een wildakker. Pak allereerst de oude zode aan door deze onder te ploegen, zodat oude zaden niet meer kunnen ontkiemen. Wanneer de oude zode inclusief eventuele onkruiden diep onder de grond geploegd zijn, dan kan je de grond vervolgens egaliseren. Zo creëer je als het ware een zaaibed. Zaai de zaden vervolgens machinaal of handmatig in. Houdt een zaaidiepte aan van 1-2 centimeter. Hark de zaden eventueel licht in rol het voorzichtig aan.
Wanneer moet je wildakkers zaaien?
Net als bij graszaad, kunnen de zaden voor wildakkers ingezaaid worden vanaf maart t/m september. Zaai de zaden niet té laat in het najaar, aangezien je hierdoor het gevaar kan lopen dat de jonge, kwetsbare gewassen schade oplopen. Maai het wildakker 1 á 2 keer per jaar, zo hou je het akker in een goede conditie. Hierdoor blijft het akker aantrekkelijk voor het wild.
Wildakker zaden bewaren
Heb je een wildakkermengsel in huis, maar ben je nog niet in de gelegenheid geweest om de zaden te zaaien? Geen zorgen, deze kan je gerust bewaren. De wildakkermengsels van Graszaaddirect behouden minimaal 3 jaar lang hun kiemkracht. Belangrijk is wel dat de zaden donker, droog, koel en in de oorspronkelijke verpakking worden bewaart. Ongeveer na 3 jaar zal de kiemkracht afnemen, maar met een beetje geluk zullen de zaden alsnog ontkiemen.
Subsidie voor wildakkers
Ben je van plan om een wildakker aan te leggen? Laat je dan van te voren ook eens informeren bij de gemeente. Sommige gemeenten verlenen subsidie wanneer jij als natuurbeheerder een wildakker aanlegt. Om in aanmerking te kunnen komen voor beheersubsidie voor wildakkers, moet je in de meeste gevallen wel in bezit zijn van een certificering.