31/08/2021 - 14:12

Hoe leg je een bloemenweide aan?

Tegenwoordig worden er steeds vaker bloemenmengsels ingezaaid. Zo worden er honderden kilometers wilde bloemenmengsels langs de provinciale wegen en langs akkerranden aangelegd om de biodiversiteit te stimuleren. Je ziet ook steeds vaker dat mensen hun eigen tuin opfleuren door zelf bloemenmengsels te zaaien. Heb jij ook nog een plekje over in je tuin en wil je een bloemenweide zaaien, maar weet je niet precies hoe dat moet? In deze blog leggen we haarfijn uit hoe je jouw tuin kan omtoveren tot een kleurrijke bloemenweide!

Bloemenweide zaaien: wat heb je nodig?

Voordat je begint met het zaaien van bloemzaden, is het allereerst belangrijk om voor jezelf op een rijtje te hebben wat je allemaal precies nodig hebt. Kies eerst geschikte bloemen uit. Graszaaddirect heeft zowel bloemenmengsels als losse bloemzaden per ras. Een bloemenmengsel wil zeggen dat het bestaat uit meerdere bloemsoorten. Dit kan wel oplopen tot 30 (!) verschillende bloemen. Je kunt het gehele jaar door genieten van een kleurrijke bloemenweide, aangezien er elk jaargetijde wel een aantal bloemen in de bloei staan. Dat is dan ook wel één van de grootste voordelen van zo'n gevarieerd mengsel. Daarnaast zitten bloemenmengsels vol met bloemsoorten die een hoge aantrekkingskracht hebben op bijen, hommels en vlinders. Laat dit nou nét de insectsoorten zijn die momenteel in gevaar zijn...

...Wist je dat ruim de helft van de bijensoorten die in Nederland voorkomen, momenteel bedreigd worden met uitsterven? Dit heeft voornamelijk te maken met een gebrek aan voedsel en nestgelegenheden. Het gevolg van de intensieve landbouw, de verstedelijking en de nette, 'strakke' tuinen die tegenwoordig enorm in trek zijn, is dat bijen hun plekje niet meer kunnen vinden in hun directe omgeving. En dat is natuurlijk heel slecht nieuws! Niet alleen voor de bijen, maar ook voor de bloemen en planten in onze tuinen, want die zijn afhankelijk van stuifmeel. Met het zaaien van een (meerjarig) bijenmengsel, maak je van jouw tuin een bij-vriendelijke bloemenoase. Hieronder hebben we twee bloemenmengsels uitgelicht. Beide mengsels zijn gevarieerd, kleurrijk en bieden een hoop plezier voor mens en dier!

 

Naast bloemenzaad kan een harkje ook van pas komen tijdens het inzaaien. De zaden dienen namelijk - zeer licht - ingeharkt te worden. Persoonlijk zouden wij niet zo snel een zaaimachine gebruiken gezien de complexiteit van bepaalde bloemzaden

Wanneer leg je een bloemenweide aan?

In de praktijk kan je gedurende het hele jaar wel een bloemenweide zaaien. Maar, net als bij graszaad, heb je bepaalde perioden waarin je de hoogste kans van slagen hebt voor een goede opkomst. De ideale zaaitijd is, afhankelijk van het weer, tijdens de maanden maart tot en met september. De meeste bloemen zijn rijp wanneer de zomer op zijn eind loopt. Daarom kun je wellicht wel het beste een bloemenweide zaaien in september. Het maakt niet uit wanneer je zaait: hou altijd de weerberichten in de gaten. Idealiter zaai je bloemen in op een luchtige, vruchtbare bodem met een bodemtemperatuur van minimaal 10 °C. Vermijdt het zaaien van bloemzaden tijdens langdurige perioden van extreme droogte, tijdens nachtvorst en op kletsnatte ondergronden.

Hoe leg je een wilde bloemenweide aan?

We raden aan om bloemenzaad met de hand breedwerpig te zaaien, dus niet met een zaaimachine. Er kan namelijk veel verschil zitten in alle verschillende bloemzaden. Zaai bij voorkeur met een meerjarig bloemenmengsel. Wanneer je de bloemenweide regelmatig maait, verbeter je de bodemstructuur. Van een meerjarig bloemenmengsel kan je ongeveer 3 jaar lang plezier beleven. Voordat je daadwerkelijk begint met het inzaaien, is het allereerst belangrijk om de bodem van te voren zorgvuldig te bewerken. Wanneer je een kleine bloemenweide wilt aanleggen, kan je de bodem prima met de hand omspitten. Voor de grotere bloemenweides kun je dit het beste met een bodemfrees doen. Zorg er voor dat je op een vlakke ondegrond gaat zaaien en verwijder eventuele onkruiden uit de grond. Zaai bloemenmengsels niet door bestaande grasvelden heen. Het is eventueel wel mogelijk om een grasveld met bloemen in te zaaien, maar zaai dan wel met een grasmengsel die grassoorten bevat die traaggroeiend zijn. Zo voorkom je dat de zaden met elkaar concurreren met het gevolg dat er weinig tot niks ontkiemt. Bloemenzaden dienen dun uitgezaaid te worden. Hark de bloemenzaden zeer licht in de grond met een hark. Bedek het bloemenzaad niet volledig met aarde, want dan zullen ze niet meer ontkiemen. Indien je zaait tijdens een langdurige periode van droogte, dan is het belangrijk om de grond te bewateren. Vooral tijdens de eerste paar weken is het van cruciaal belang dat de bodem goed vochtig is.

Bloemenweide maaien

Om de levensduur van je bloemenweide te verlengen, is het belangrijk om de bloemenweide zo nu en dan te maaien. Maai niet te vaak: 2 tot 3 keer per jaar is voldoende. Maai bij voorkeur in de zomer (eind juni/ begin juli) en in het najaar (september/ oktober). Vaak heb je de neiging om alles in één keer te maaien, maar je kunt dit het beste in gedeelten doen. Dit noemt men ook wel 'gefaseerd maaien'. Dit is een duurzame manier voor het onderhouden van een bloemenweide, want bijen, vlinders en andere nuttige insecten profiteren hier van. Aangezien je niet alles in een keer maait, kunnen de nuttige insecten gebruik blijven maken van de voedselplanten.

Hoe snel groeit een bloemenweide?

Hoe snel een bloemenweide precies groeit, hangt compleet af van het bloemenmengsel. Elk bloemsoort bloeit op een ander moment. Zo heb je bloemen die in het voorjaar bloeien en bloemen die later in het jaar bloeien. Wanneer je een gevarieerd bloemenmengsel hebt met vele verschillende bloemsoorten, dan bloeit er op elk tijdstip van het jaar wel een bloem. Wat het bijzondere is aan een bloemenweide zaaien, is dat alle bloemsoorten hun eigen strategie hebben om optimaal te ontkiemen. Ze wachten als het ware  'tot het juiste moment daar is'. Kijk dus niet raar op wanneer er bepaalde bloemsoorten pas een jaar na het inzaaien beginnen te groeien. Kortom, de natuur is erg geduldig. Wanneer je een bloemenweide aanlegt, is het ook voor jezelf belangrijk dat je geduldig blijft; de bloemzaden zullen ongetwijfeld ontkiemen!

Wat te doen met een uitgebloeide bloemenweide?

Is jouw bloemenweide volledig uitgebloeid? Met een beetje geluk heb je zo'n 3 jaar lang kunnen genieten van een kleurrijke bloemenoase in de tuin. Wanneer je bloemenweide uitgebloeid is, dan kun je dit het beste in het najaar volledig afmaaien om de ondergrond vervolgens weer te egaliseren. Je kan nu weer opnieuw een bloemenweide zaaien!

Reacties

Hallo Elsbeth,
Dat is wel een lastige. In tegenstelling tot graszaad, heeft bloemzaad wel een laagje grond nodig om goed te kunnen ontkiemen, of op zn minst 'goed contact met de grond'. Je kunt wel gewoon zaaien op het bestaande ongemaaide grasveld, maar de kans is groot dat er slechts weinig van terecht komt. Je zult dus wel iets moeten doen om het bloemzaad 'in de grond' te krijgen. Je zou het kunnen oprullen, zaaien en nadien nog met en grove hark inharken. Dat is je beste optie lijkt me.
Hans Mulder - 13/08/2022 - 18:08
Heb een grasveld dat nog nooit gemaaid is,en waar ik bos van wil maken,heb hier stekkies vanuit het bos ingezet (eik,enz.+struik), maar nu wil ik hier ook wilde bloemen in zaaien. Hoe doe ik dit,maaien is geen optie. Gr.Elsbeth
Elsbeth Korthagen - 13/08/2022 - 12:01
Wat fijn om te horen dat u plezier heeft gehad op uw wildbloemenveld! Het maaien kan gewoon met een grasmaaier! Afhankelijk van de mogelijkheden en oppervlakte kunt u gefaseerd maaien wanneer het een mengsel betreft wat gericht is op het aantrekken van insecten. Bij gefaseerd maaien blijft een gedeelte ongemaaid (ca. 15-30% van de oppervlakte) zodat bijvoorbeeld bijen nog voedsel of schuilplaatsen kunnen vinden. Het ongemaaide deel wordt bij de volgende maaibeurt meegenomen. Ook in de winter als er niets meer in bloei staat kan het van belang zijn, omdat het eitjes, rupsen en poppen de kans geeft om te overwinteren.

Ik hoop hiermee uw vraag goed beantwoord te hebben! Mocht u verder nog vragen hebben, dan horen wij dat graag! :)
Patrick - Team Graszaaddirect - 06/10/2021 - 08:43
Ik heb in het voorjaar een wildbloemenveld geplant en die was prachtig.
Nu is het ver uit gebloeid.
Nu is mijn vraag, hoe kan ik het nu het beste maaien mete de grasmaaier of met een trimmer
Rick lips - 05/10/2021 - 13:43
best
ik heb een vraag kun je aan het zaad van paardebloem of molsalade
ge raken en steen klaver

dank bij voorbaat
groetjes dirk
dirk de geest - 03/09/2021 - 20:55

Laat een reactie achter