Je tuin verbeteren met koemest
20/09/2021 - 11:17

Je tuin verbeteren met koemest

Weet je niet zo veel over bodemverbeteraars? Of zoek je een alternatief? Zoek dan niet verder. Koemestkorrels zijn dan voor jou de biologische manier om de bodem van je tuin of moestuin een handje te helpen! In deze blog vertellen we je precies waarom koemestkorrels ideaal te gebruiken zijn als bodemverbeteraar op het gazon, in de border en in de moestuin.

Waarom koemestkorrels?

Met koemestkorrels zorg je binnen no-time voor een betere bodemstructuur in je tuin en/of moestuin. De organische stoffen dragen bij aan een verbeterde bodemstructuur. Ook de voedingsstoffen die in koemestkorrels zitten verwerkt, dragen bij aan een vruchtbaardere bodem. En dat op een 100% organische manier!

Koemest zorgt er op een 100% natuurlijke manier voor dat de bodem weer vruchtbaar wordt. De gedroogde koemestkorrels zijn dus milieuvriendelijk. En daarnaast blijven de korrels lang nawerken. Zo hoef je minder vaak te bemesten. Gedroogde koemestkorrels zijn ten slotte ook veel gebruiksvriendelijker dan verse mest en ook een stuk hygiënischer. 

Kippenmest is ook een alternatief, maar koemest bevat daarbij in tegenstelling tot kippenmest geen ammonium en ureum. Hierdoor verbrand het veel minder snel dan kippenmest. Kippenmest heeft daarnaast ook een minder lange nawerking dan koemest. Koemest is wel een tikkeltje minder voedzaam, maar door de andere voordelen raden we toch vaker koemest aan. Maar mocht je het beste van beide werelden willen hebben, dan kun je ook eens kijken naar de Koe-kip-paardenmest van topmerk DCM.

Hoe werken koemestkorrels?

Koemestkorrels hebben een veelzijdige samenstelling. Zo hebben de korrels een hoog gehalte aan organische stof. Hierdoor is het een ideale bodemverbeteraar. De korrels verrijken de bodem met humus. Humus houdt ontzettend veel water vast in de bodem, het verbetert dus de waterhuishouding van de graswortels. Planten kunnen na een bemesting met koemest de voedingsstoffen beter uit de bodem halen. Hierdoor blijven planten gezond en voorkom je dat ze slap worden of zelfs verkleuren. 

Ook bevatten koemestkorrels een klein gehalte N-P-K voedingstoffen. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen welke gras nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dit klein gehalte aan N-P-K voeding komt van nature in de koemest voor. Het zijn als het ware de bouwstoffen voor een gezonde tuin. (Stikstof [N], fosfor [P] en kalium [K]). Stikstof is nodig voor een goede groei en een mooie diepgroene kleur in de bladeren (en stengels). Fosfor is niet alleen essentieel voor de wortelontwikkeling, maar ook voor de ontwikkeling van bloemen, knoppen en vruchten. En kalium is nodig voor het transporteren van water, koolhydraten en mineralen en verhoogt daarnaast de weerstand tegen vorst, droogte en schimmelziekten. Let wel op dat het gehalte NPK per merk kan verschillen dus kijk goed wat de behoefte is van jouw tuin of moestuin. Je kan natuurlijk altijd de koemestkorrels gebruiken i.c.m. NPK-mestkorrels. 

Hoe moet je koemestkorrels gebruiken?

Koemestkorrels kan je gemakkelijk met de hand strooien over je gazon of bij de planten. Ook kan je met handstrooier of strooiwagen gemakkelijk en gelijkmatig strooien. Omdat te veel van het goede weer een negatief resultaat kan hebben raden we aan te strooien met een strooiwagen of handstrooier. Op deze manier worden de koemestkorrels toch gelijkmatiger verspreid over het gazon dan wanneer je vanuit de hand strooit. Houdt altijd rekening met het strooiadvies op de verpakking voor een optimaal strooiresultaat!

Omdat koemestkorrels ook kunnen verbranden raden we aan om vlak voor een regenbui aan te strooien. Het regenwater lost dan de korrels op en verdeeld het in de bodem. Wanneer koemestkorrels lang in de felle zon liggen zullen ze gaan stinken. Geen regen voorspeld? Geen probleem! Je kan altijd met een tuinslang je gazon of plantenborder bewateren. Dit heeft tenslotte hetzelfde effect als een regenbui. 

Koemestkorrels oplossen in water

Je kunt er ook voor kiezen om koemestkorrels op te lossen in water, bijvoorbeeld met behulp van een gieter of een emmer. Wanneer je het vervolgens even laat intrekken, dan heb je een vloeibare meststof. Het voordeel hiervan is dat vloeibare meststoffen onmiddelijk worden opgenomen in de bodem. Zo is de bodem nóg sneller voorzien van voeding. Het is niet persé nodig om de koemestkorrels op te lossen in water. Je kunt de mestkorrels ook gewoon over het gazon strooien. Wanneer je tijdens droge weersomstandigheden bemest, kun je het opnameproces versnellen door het gazon te besproeien met water.

Wanneer koemest strooien?

In de tuin kan je vroeg in het voorjaar de korrels gaan strooien. Zo zorg je ervoor dat je gazon of planten de beste start van het groeiseizoen zullen hebben. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. En met de mestkorrels help je je tuin daarbij een handje. Aangeraden wordt om de koemest in combinatie met een kalk meststof te strooien. Je stimuleert dan niet alleen de bodem, maar ook de groei van de (gras)planten.

Hoe vaak je zal moeten strooien, hangt compleet af van het doeleinde. Voor het gazon is één keer per jaar bemesten al ruim voldoende. Heb je een plantenborder? Dan zal je na twee keer al voldoende bemest hebben. Koemest kan je het hele jaar door strooien. Heb je een moestuin? In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn. Houdt in ieder geval rekening met de behoefte van je moestuinplanten. Mocht twee keer bemesten per jaar niet voldoende zijn, dan kan je altijd voor een derde keer nog wat bij strooien.

Koemestkorrel tips

Wist je dat je huiskamerplanten ook best bemest kunnen worden? Je kan de koemestkorrels prima in water oplossen en dit bij plantenbakken gieten. Op die manier krijgen ook je huiskamerplanten en/of planten in hangpotten een gezonde boost!

Koemestkorrels bewaren

Gedroogde koemestkorrels kun je ook prima in bulk kopen bij Graszaaddirect. Koemestkorrels zijn namelijk heel lang houdbaar. Ongeopende verpakkingen zijn maar liefst 5 jaar houdbaar! Geopende verpakkingen kun je ook jarenlang bewaren, mits de verpakking goed is afgesloten en opgeborgen. Je kan de koemestkorrels daarom het beste bewaren op een droge, donkere en goed geventileerde ruimte. Oude koemestkorrels kunnen hun geur wel verliezen. Dit betekent vooral dat het stikstofgehalte van de korrels zijn verminderd. Je kan de korrels dan nog altijd prima gebruiken als bodemverbeteraar. Dit is ten slotte de primaire werking van de korrels. 

Reacties

Beste,

Nooit last gehad van emelten, na gebruik van koemest korrels hebben wij heel last van emelten gehad.
Nu weer een paar jaar geen koemest korrels gestrooid hebben wij minder last van emelten, nog niet helemaal weg.
Is dit toeval of hebben jullie dit vaker gehoord, dat in koemest korrel eieren of larfjes aanwezig zijn.
Frank - 04/11/2023 - 09:37

Laat een reactie achter